Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Alles wat je wil weten over afvallen met sojayoghurt

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Er komen steeds meer plantaardige alternatieven voor yoghurt van koemelk in de supermarkt. Eén daarvan – en tegenwoordig een hele populaire – is sojayoghurt. Is dit een goed voedingsmiddel voor als je wil afvallen? We vertellen het in dit artikel!
Helpt Sojayoghurt met afvallen of niet? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt sojayoghurt bij het afvallen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, sojayoghurt is een heel goed voedingsmiddel als je wil afvallen. Ten eerste is sojayoghurt hartstikke gezond. Ook als je het vergelijkt met traditionele yoghurt gemaakt van koemelk. Naturel sojayoghurt bevat vaak minder calorieën, vetten en suikers dan traditionele yoghurt. En het bevat meer eiwitten en vezels. 

Wil je meer weten over de voedingswaarden en gezondheidseffecten van sojayoghurt? Lees dan ons uitgebreide artikel over hoe gezond sojayoghurt is. 

Terug naar het thema afvallen. We sommen kort op welke eigenschappen van sojayoghurt ervoor zorgen dat het een goede toevoeging kan zijn aan je dieet is als je wil afvallen. 

Sojayoghurt bevat geen suikers

Er zitten van nature weinig suikers in sojayoghurt [1]. Het schrappen van suikers – ook wel snelle koolhydraten genoemd – kan je helpen als je wil afvallen. Dit heeft meerdere redenen:

  • Voeding met veel suiker kan je bloedsuikerspiegel snel verhogen. Je krijgt dan een suikerpiek in je bloed. Wanneer je bloedsuikerspiegel na deze piek weer daalt, krijg je sneller weer trek en zul je dus geneigd zijn snel weer iets te eten. 
  • Suikerrijke voeding kan de vetopslag bevorderen als je langdurig te vaak suiker binnenkrijgt. Suiker is een energiebron voor je lichaam. Maar wanneer je deze energie niet gebruikt, wordt deze omgezet in vet en opgeslagen in je lichaam. Als je te langdurig vaak suiker binnenkrijgt kan het ervoor zorgen dat je lichaam niet meer goed reageert op insuline, het hormoon dat suiker vervoert naar cellen. Als je lichaam niet goed reageert op insuline, blijft de suiker langer in je bloed. Het kan dan niet voor energie worden gebruikt.

Omdat sojayoghurt weinig suikers bevat (traditionele yoghurt uit koemelk wel), is het dus een goede keus. Let er wel op dat je yoghurt kiest zonder toegevoegde suikers! 

Meer weten over afvallen aan de hand van een suikerarm dieet? Ontdek hoe ook jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in drie weken tijd met onze “Maatje Minder Methode”! Volg onze gratis afslanktraining

Sojayoghurt bevat vezels en veel eiwitten

Vezels en eiwitten hebben allebei de eigenschap dat ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Je hebt daardoor minder snel trek, waardoor je minder snel iets extra’s zult eten. Sojayoghurt bevat veel eiwitten – namelijk circa 4 gram per 100 gram yoghurt! [2] – en ook een kleine hoeveelheid vezels (1 gram per 100 gram yoghurt). In traditionele volle yoghurt uit koemelk zit circa 3,8 gram eiwit en geen vezels. Sojayoghurt is dus een slimme keus als je op dieet bent! 

Sojayoghurt bevat weinig calorieën

Als je wil afvallen, dan moet je ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Je lichaam zal dan namelijk je opgeslagen vetreserves gaan aanbreken voor energie, waardoor je afvalt. 

Sojayoghurt bevat weinig calorieën [3]. 

Sojayoghurt bevat weinig vetten

In 100 gram sojayoghurt zit 2,3 gram vetten, waarvan 0,3 gram verzadigd vet [4]. Dit is minder dan in normale volle yoghurt. Goed nieuws als je wil afvallen! . 

Vetten bevatten veel calorieën per gram, namelijk 9 kcal. Dat is meer dan dubbel zoveel als in eiwitten en vetten (4 kcal per gram). Hierdoor krijg je met het eten van vetten snel veel energie binnen. 

Helemaal geen vetten eten is niet gezond, want ze zijn een belangrijke bron van vetoplosbare vitamines. Deze heb je nodig om gezond af te vallen!

Samenvatting
Sojayoghurt bevat geen suikers, veel eiwitten en een kleine hoeveelheid vezels. Daarnaast bevat het weinig calorieën en weinig vet. De eigenschappen van sojayoghurt zijn dus uitstekend voor mensen die willen afvallen! 

Hoeveel sojayoghurt mag ik per dag eten als ik wil afvallen?

Er is niet per se een maximale hoeveelheid sojayoghurt die je op een dag mag eten om af te vallen. Wel is een gevarieerd dieet belangrijk als je op dieet bent. Zo krijg je voldoende gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. We raden dus aan om ongeveer één of twee kommetjes sojayoghurt per dag te eten. Per dag heb je circa twee tot drie porties zuivel nodig. Wissel bijvoorbeeld af met (plantaardige) melk. 

Wil je er een extra gezonde maaltijd van maken? Voeg dan wat (suikervrije of suikerarme) granola, een handje ongezouten noten en/of wat vers fruit toe zoals blauwe bessen. Let wel op dat je niet meer dan de 1 à 2 stuks fruit eet. Hoewel fruit supergezond is, zitten er ook veel suikers in. Zoals we eerder zeiden, wil je die het liefst beperken als je wil afvallen. 

Wees ook niet te gortig met honing. Honing help niet als je wil afvallen. Honing is namelijk vrijwel pure suiker. Je lichaam verwerkt het net als normale suiker.

Samenvatting
Er is geen maximale hoeveelheid sojayoghurt die je mag eten als je wil afvallen. Maar een gevarieerd dieet is wel heel belangrijk! Beperk jezelf daarom tot ongeveer één of twee kommetjes sojayoghurt per dag. 

Waarop moet ik letten als ik wil afvallen met sojayoghurt?

Het belangrijkste om bij het gebruiken van sojayoghurt tijdens het afvallen op te letten, is dat je een variant kiest zonder toegevoegde suikers.

Toegevoegde suikers zijn lege calorieën. Ze leveren geen voedingsstoffen. Door veel extra suikers te eten kun je sneller aankomen. Ook is het belangrijk om je sojayoghurt te combineren met gezonde voedingsmiddelen. Gooi je je kommetje yoghurt vol met suikerrijke en vette cruesli, dan helpt het je niet in je afvalstrijd. 

Samenvatting
Kies een ongezoete variant sojayoghurt en combineer je yoghurt met gezonde ingrediënten.

Conclusie

Sojayoghurt is een goede keus als je wil afvallen. Sojayoghurt bevat namelijk weinig suikers, veel eiwitten en een kleine hoeveelheid vezels. Ook bevat het weinig calorieën en weinig verzadigd vet. 

We raden je aan om ongeveer één of twee kommetjes sojayoghurt per dag te eten en je yoghurt te combineren met andere gezonde ingrediënten. Zo maak je je sojayoghurt onderdeel van een gezond en gebalanceerd dieet. 

Wanneer je sojayoghurt gaat kopen, let er dan op dat je voor de ongezoete variant gaat.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. Beste meneer Meijerink,
    Ik vind uw uitleg over soja yoghurt erg fijn. Ik koop altijd lactose- en suikervrije yoghurt en/of melk. Ik heb het vanaf het begin af aan vreemd gevonden dat de soja yoghurt niet in de schijf van 5 staat omdat “het teveel zout bevat”. Ik gebruik de app ‘Mijn Eetmeter’. Ik denk echt dat de Voedingscentrum dit moet aanpassen, of hebben ze wel gelijk?

    1. ha Lindsey, dat is een terechte vraag. Het Voedingscentrum is een grote organisatie, hierdoor is het voor hen moeilijk om vaak hun visie bij te sturen. Er zijn verschillende concepten (zoals de schijf van vijf), die in de ogen van veel experts als achterhaald gezien worden. In het geval van Sojayoghurt heb je inderdaad ook varianten met weinig zout en die zijn wel degelijk gezond. Helaas is gezondheid heel breed en heb je ook een gebalanceerd voedingspatroon nodig wil je helemaal gezond zijn. Hopelijk heb je hier wat aan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *