Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met spirulina: Hoe werkt het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Spirulina is een algensoort die je kan helpen bij het afvallen. Het zit vol met eiwitten, vitamines en mineralen, en bevat weinig calorieën en koolhydraten. In dit artikel lees je alles over de voordelen van Spirulina bij het afvallen en hoe je het het beste kunt gebruiken.
Helpt het eten of drinken van spirulina bij het afvallen? En hoeveel moet je dan nemen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Een tijdje geleden schreven we al een lofzang over spirulina. In dit artikel beschrijven we de gezondheidsvoordelen van spirulina. Hieronder leggen we je uit hoe spirulina kan helpen bij het afvallen.

Kan spirulina helpen bij het afvallen?

Als je wil afvallen, dan kan spirulina een uitstekende aanvulling zijn op je dieet. Als je wil afvallen, is het belangrijk om voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk snelle koolhydraten (suikers). Ook moet je minder calorieën  eten dan je verbrandt.

Het is daarom slim om koolhydraatrijke en calorierijke voeding te schrappen uit je dieet.

Tegelijkertijd wil je natuurlijk wél genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. Spirulina is een van je oplossingen! Het bevat nauwelijks koolhydraten en calorieën, maar is wel één van de meest voedzame producten die je in de schappen kunt vinden. 

Niet voor niets verloren mensen met overgewicht gemiddeld 1,5 kilo en mensen met obesitas gemiddeld 2 kilo nadat ze drie maanden lang spirulina aten[1].

Samenvatting
Spirulina kan helpen bij afvallen door het lage koolhydraat- en caloriegehalte en de hoge voedingswaarde. Onderzoek toont aan dat mensen gemiddeld 1,5 tot 2 kilo verloren na drie maanden spirulina te hebben gegeten.

Hoe werkt dat: afvallen met spirulina?

Je kunt dus inderdaad met spirulina afvallen. Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe dat precies werkt. Snappen we. We leggen het stap voor stap uit.

Spirulina zit bomvol eiwitten

Als je naar de voedingswaarde van spirulina kijkt, dan zie je dat het grotendeels uit eiwitten bestaat: 4 gram eiwit per eetlepel van 7 gram. Spirulina bevat daarnaast goede hoeveelheden vitamine B1, B2, B3, koper en ijzer in spirulina[2].

We weten dat eiwitten helpen bij het afvallen. Je krijgt snel een vol gevoel van eiwitrijk voedsel en houdt dit gevoel langer vast. Hierdoor ben je minder snel geneigd te veel te eten of tussen de maaltijden door te snacken.

Dit is waarschijnlijk de reden waarom mensen met overgewicht en obesitas in de eerder genoemde studie afvielen: ze gingen minder calorieën en koolhydraten eten als gevolg van hun spirulina-inname.

Door spirulina vóór de maaltijd te nemen, eet je minder

Spirulina is een poedertje dat in water oplost. Je lichaam neemt dit eenvoudig op. Als je nou zo’n kwartier tot halfuur vóór je maaltijd spirulina neemt, dan zul je waarschijnlijk merken dat je minder trek hebt en dus minder zal eten.

Spirulina geeft energie

Spirulina bestaat voor een vijfde deel uit complexe koolhydraten (langzame koolhydraten). Dit zijn koolhydraten die langzaam in het bloed worden opgenomen en langere tijd voor energie zorgen. Zo wordt sporten en bewegen leuker en makkelijker wat ook weer bijdraagt aan je afvalstrijd.

Het vet in spirulina geeft ook energie. Per 100 gram, zit er 7,7 gram vet in spirulina. Dit zijn vooral gezonde onverzadigde vetzuren. Ook bevat spirulina veel essentiële aminozuren. Dat zijn vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die je wel nodig hebt. Je krijgt ze dus alleen via je voeding binnen.

Spirulina is mogelijk goed voor de spijsvertering

Bij muizen zien wetenschappers dat spirulina een positief effect op de spijsvertering heeft gedurende het ouder worden. Dit zou kunnen komen doordat spirulina een goed effect heeft op de gezonde bacteriën in je darmen[3]. 

Er is meer onderzoek nodig, inclusief onderzoek met mensen, om dit effect te kunnen bevestigen.

Samenvatting
Spirulina bevat veel eiwitten en aminozuren, kan bijdragen aan afvallen en energie geven. Door het voor de maaltijd te nemen, kan je minder eten en minder trek hebben. Het bevorderen van de spijsvertering vereist echter meer onderzoek

Hoe gebruik ik spirulina als ik wil afvallen?

In veel Nederlandse supermarkten, bij drogisten en bij winkels als Holland & Barrett is spirulina te verkrijgen in de vorm van supplementen of tabletten.

Veel mensen vinden dit de fijnste vorm om spirulina te nemen, omdat ze spirulina niet zo lekker qua smaak vinden. We hebben weleens gehoord dat mensen het naar de zee vinden smaken.

Je kunt spirulina ook in de vorm van poeder krijgen. Als je goed bent in het maken van smaakvolle smoothies, dan proef je weinig van de spirulina. Bovendien geeft het je smoothies een kekke felgroene kleur.

Daarnaast zijn er ook drankjes op de markt met spirulina. Maar daar is vaak veel suiker aan toegevoegd om het een beetje drinkbaar te maken. Niet zo gezond dus.

Wij raden dus aan om spirulina-frisdrank links te laten liggen en voor spirulina poeder of spirulina tabletten te gaan.

Wil je meer weten over succesvol afslanken? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Samenvatting
Spirulina supplementen en tabletten zijn populairder vanwege de onaangename smaak van het poeder. Drankjes met spirulina bevatten vaak veel suiker en zijn minder gezond.

Hoeveel spirulina mag ik per dag?

Als je spirulina gebruikt, raden we een dagelijkse dosis van tussen de vijf en twintig gram per dag aan. Dat is grofweg tussen de één en drie eetlepels. Spirulina is maar een klein onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon. Overdrijf het dus niet.

Twijfel je over de juiste dosering voor jou, dan kun je altijd met je arts of diëtist overleggen. Personen met auto-immuunziekten kunnen beter geen spirulina eten. 

Past spirulina in een koolhydraatarm dieet?

Ja, spirulina is geschikt voor een koolhydraatarm dieet omdat het weinig koolhydraten bevat en daardoor goed past binnen een dieet met weinig koolhydraten. Spirulina bevat daarnaast veel eiwitten, vitaminen en mineralen, waardoor het een voedzame toevoeging kan zijn aan een koolhydraatarm dieet.

Let wel op de aanbevolen dagelijkse dosis en overleg met een arts of diëtist als je twijfels hebt over het gebruik van spirulina in combinatie met je dieet.

Wat is spirulina nou precies?

Spirulina is een 3,5 miljard jaar oude algensoort die zowel in zoetwater als in zoutwater groeit. De alg heeft de vorm van een spiraaltje, dus dat verklaart de naam.

Het gebruik van spirulina is niet nieuw. De oude Azteken aten de blauwgroene algen al, evenals oude volkeren in Afrika. In onze tijd werd spirulina ineens razend populair toen NASA voorstelde om het in de ruimte te gaan kweken als astronautenvoedsel.

Spirulina groeit heel snel en makkelijk en is daarmee ook nog eens een duurzaam voedingsmiddel. Het heeft alleen mineraalrijk water en zon nodig.

Om spirulina eetbaar te maken, wordt het uit het water gehaald, gezeefd, gewassen en daarna gedroogd. Aan zuivere spirulina wordt verder niets toegevoegd.

Op internet lees je weleens verhalen over zware metalen waarmee spirulina vervuild zou zijn. Dit kan inderdaad in sommige gevallen zo zijn, maar geldt eigenlijk alleen voor wild geoogste spirulina. Spiruline in de winkel moet eerst getest worden op veiliigheid.

Spirulina wordt vaak vergeleken met chlorella, ook een blauwgroene alg. Ze zien er hetzelfde uit, zijn allebei een algensoort en hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen[4].  

Samenvatting
Spirulina is een duurzame algensoort met veel gezondheidsvoordelen. Het is veilig om te consumeren omdat spirulina in de winkel wordt getest op veiligheid. Spirulina werd zelfs gebruikt als astronautenvoedsel door NASA.

Conclusie

Spirulina helpt bij het afvallen. Door het hoge eiwitgehalte krijg je snel een vol gevoel. Daarnaast zitten er weinig calorieën en koolhydraten in. Tot slot geeft spirulina energie, wat helpt bij het bewegen.

Spirulina werkt het best als je een eetlepel zo’n kwartier tot halfuur voor de maaltijd inneemt. Zo zul je minder eten tijdens de maaltijd.

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *