Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan je afvallen met een zweetband? Waarom wel of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Zweetbanden, je hebt ze vast wel eens gezien op Tellsell of sociale media. Er wordt beweerd dat je hiermee makkelijk en snel afvalt. Is dat ook echt zo?
Helpt een zweetband met afvallen? Of is dat onzin?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt een buikband met afvallen?

Helaas moeten we nee zeggen op deze vraag. Het enige wat een zweetband voor de buik doet is je extra te laten zweten en zorgen voor plaatselijk zweten.

Zweten wordt geassocieerd met sporten en sporten wordt geassocieerd met afvallen. Echter is het niet zo dat je door het zweten afvalt of extra calorieën verbrand.

Zweten is simpelweg een manier om je lichaam te laten afkoelen. De zweetdruppels nemen een deel van je lichaamswarmte mee als ze van je huid afdruppelen. De andere functie van zweten is om de homeostase (zelfregulatie) van je huid in stand te houden (1). 

Wat is een zweetband?

Tegenwoordig zijn er zoveel banden voor de buik verkrijgbaar waarvan worden beweerd dat je snel en makkelijk kunt afvallen. Wie wilt nou niet een quick fix?

Een afslankband buik wordt gebruikt door zowel mannen als vrouwen. Een zweetband moet je echter niet verwarren met een waist trainer.

Een zweetband is een band die je om je buik draagt. Er wordt beweerd dat je door zo’n zweetband om de buik te doen plaatselijk centimeters kunt verliezen. De zweetband wordt gedragen tijdens het beoefenen van een sport. 

De thermische band zou er dan voor moeten zorgen dat je een snellere verbranding krijgt. Door het zweten zou je plaatselijk afvallen op de buik.

Een waist trainer heeft de vorm van een korset en bedekt hierdoor meer van je lichaam dan een zweetband.

Er wordt beweerd dat hiermee de vorm van het lichaam kan worden veranderd. Het is erg nauwsluitend. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je meer calorieën verbrandt en een plattere buik krijgt.

Een waist trainer heeft geen effect op de vorm van je bovenbenen en billen. Je billen zouden wel groter lijken als door de waist trainer je taille smaller wordt.

De corrigerende druk van de waist trainer zou zorgen voor een smallere taille en smalle heupen. Dit is echter niet bewezen. Het kan wel tijdelijk zo lijken nadat je een waiste trainer hebt gedragen.

Daarnaast bestaan er nog meer speciale banden, waarvan wordt beloofd dat ze plaatselijk vet laten verbranden.

Zo is er een speciale buikband om na de bevalling af te vallen, een buikband om tijdens het sporten af te vallen en een buikband voor mannen om af te vallen. Van geen van deze buikbanden is er bewijs dat het werkt en zorgt voor een strakke buik.

Ja, soms zijn er mensen die een strakkere buik krijgen van een buik zweetband. De kans is groot dat hier sprake is van een placebo effect. Je kunt namelijk afvallen doordat je een gezondere leefstijl aanneemt, omdat je denkt dat je gaat afvallen door de zweetband buik.

Als je dit tegelijkertijd doet ben je je er niet bewust van dat je afvalt door de gezondere leefstijl in plaats van door de afvalband.

Als je buikvet wilt verbranden zijn er gelukkig genoeg manieren, zoals gezonder eten en meer bewegen. In dit artikel over buikvet verbranden lees je hoe je effectief buikvet kunt verbranden. Wil je graag afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Samenvatting
Een zweetband wordt gedragen tijdens het sporten. Het zorgt ervoor dat je extra veel zweet tijdens het sporten. Daarnaast zijn er ook veel andere banden te koop, zoals een waist trainer.

Hoe werkt een zweetband?

Er zijn verschillende soorten zweetbanden te koop. Alle zweetbanden hebben met elkaar gemeen dat ze zorgen dat je extra zweet. Je draagt het tijdens het sporten. Doordat het strak om je buik zit krijg je het extra warm, waardoor je extra gaat zweten.

De band kan boven of onder de sportkleding gedragen worden. Een zweetband zorgt bij sommige mensen voor extra ondersteuning in de rug, waardoor ze het prettig vinden om een zweetband te dragen.

Er is ook elektrische buikband te koop die zorgt voor een elektrische stimulatie. Hierdoor gaan je buikspieren tintelen en trek je je buikspieren vanzelf samen. 

Er is een klein onderzoek geweest, waarbij het uithoudingsvermogen van de buikspieren verbeterd was na het gebruiken van een band met elektrische impulsen. De band werd 5 dagen per week 8 weken lang gebruikt door 16 proefpersonen.

Er was echter geen afname van het vetpercentage en het had geen positief effect op het afvallen bij de proefpersonen (3).

Samenvatting
Er zijn verschillende soorten zweetbanden. Een elektrische buikband zorgt voor elektrische stimulatie, waardoor je buikspieren vanzelf samen trekken. Een zweetband zorgt ervoor dat je sneller en meer zweet.

Kan je plaatselijk afvallen?

Plaatselijk vet verbranden bestaat helaas niet. Je kunt er helaas niet voor kiezen waar je het eerste vetmassa verliest. Als je bijvoorbeeld veel buikspieroefeningen doet, kun je alsnog eerst vet verliezen in je gezicht, je bovenbenen of billen.

Je kunt wel plaatselijk spiermassa trainen, waardoor je buikspieren door de oefeningen groter kunnen worden. Als je vetmassa hetzelfde blijft op je buik kan door de grotere buikspieren je buik zelfs dikker lijken.

Een goed dieet is van groot belang om af te vallen. Je kunt zeker met trainen ook afvallen. Echter kun je met het aanpassen van voeding veel sneller afvallen.

In dit artikel kan je meer lezen over snel afvallen.

Om af te vallen moet je een negatieve energiebalans hebben. Dit betekent dat je minder energie binnenkrijgt (via eten en drinken) dan dat je verbruikt (via beweging). Zonder te trainen of te bewegen heb je een bepaalde energiebehoefte. Als je extra gaat sporten of bewegen gaat je energiebehoefte omhoog.

Als je bijvoorbeeld een bakje borrelnoten overslaat krijg je 100 calorieën minder binnen. Ter vergelijking: als je deze hoeveelheid calorieën wilt verbranden moet je gemiddeld 55 minuten joggen of 110 minuten wandelen. Hoe lang je precies moet wandelen of joggen hangt per persoon af (3).

Samenvatting
Je kunt helaas niet plaatselijk vet verbranden. Wel kan je plaatselijk spieren opbouwen, maar dit zorgt er niet voor dat je sneller vet op die plek verbrandt.

Is het dragen van een zweetband gevaarlijk?

Het dragen van een zweetband is voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Het kan wel vervelend zijn om extra te zweten. Dit kan namelijk zorgen voor een onprettige geur.

Daarnaast kan het wel gevaarlijk zijn als je door de zweetband té veel zweet. Als je normaal al veel zweet en/of als het een warme dag is, is het risico hierop groter.

Tijdens het zweten verlies je namelijk ook belangrijke mineralen, zoals magnesium en kalium (4). Als je te veel mineralen verliest kan je bijvoorbeeld last krijgen van kramp.

In sommige situaties -zoals bij lange duurtraining- is het daarom van belang om extra mineralen binnen te krijgen door bijvoorbeeld een sportdrank. Als je dat niet doet raak je uitgedroogd.

Alleen water drinken is dan niet voldoende. Als je namelijk dan alleen water drinkt ontstaat er een disbalans in je lichaam van mineralen.

Dit is gevaarlijk, omdat hierdoor bepaalde lichaamsprocessen niet goed kunnen werken. Als het een warme dag is kun je ook oververhit raken door het dragen van een zweetband.

Een groot nadeel van teveel vocht verliezen is dat hierdoor je sportprestaties achteruit gaan. Met een vochtverlies van slechts 2% gaan je sportprestaties al achteruit (5).

Als je minder intensief kunt sporten kan dit er ook voor zorgen dat je minder afvalt. Je verbrandt dan immers minder calorieën tijdens het sporten. In dit geval is een zweetband dragen dus zelfs nadelig.

Samenvatting
De meeste mensen kunnen veilig een zweetband dragen. Als je snel een tekort hebt aan vocht is dit wel gevaarlijk. Je kunt bijvoorbeeld oververhit raken.

Conclusie 

Helaas werkt het dragen van een buikband niet voor een platte buik of vet verbranden. Je gaat flink zweten ervan. Het enige wat de zweetband dus doet is zorgen voor extra transpiratie.

Dit zorgt er niet voor dat je extra vet verbrandt. Extra veel zweten kan ook nadelig zijn. Naast dat overmatig zweten kan voor een onprettige geur, kan je door te veel te zweten uitgedroogd raken.

Een zweetband dragen heeft eigenlijk als enige voordeel dat het bij sommige mensen voor extra ondersteuning van de rug zorgt. Hiervoor kan je echter ook andere sportaccessoires gebruiken, zoals een rugband.

Als je last hebt van je rug is het aan te bevelen om hiervoor advies te vragen aan een fysiotherapeut.

Als je buikvet wilt verbranden is goede voeding essentieel.

Wil je graag buikvet afvallen? Bekijk dan eens onze 3 Weken Afslank Challenge. In 3 weken tijd leer je effectief afvallen.

Tijdens deze Challenge krijg je bovendien toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. In de groep kun je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34264030/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18156662/
3. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880086/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17921463/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *