Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met acupunctuur; hoe werkt dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
De Chinese alternatieve geneeswijze is al een tijdje in Nederland populair. Het zou helpen tegen fysieke klachten, zoals rugpijn. Nu gaan er ook verhalen de ronde dat je ervan zou afvallen. Hoe zit dat? Lees snel verder om te ontdekken hoe dit werkt.
Kan je afvallen met acupunctuur? Zo ja, hoe werkt dat dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met acupunctuur? 

Het klinkt ideaal: afvallen met acupunctuur. Het zou zorgen voor een sneller metabolisme, waardoor je op een snelle en makkelijke manier afvalt. Maar helaas ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan. Wil je het toch proberen? Dan kan dat zeker. 

Voor de meeste mensen is het veilig. Maar waarom wordt er gedacht dat afvallen mogelijk is met acupunctuur? Laten we verder kijken. We hebben dit onderwerp voor je onderzocht.

Wat is acupunctuur?

Misschien ben je nog niet bekend met acupunctuur. Je bent zeker niet de enige. Veel mensen hebben wel eens van de term gehoord, maar weten niet precies wat het inhoudt.

Acupunctuur is een alternatieve Chinese geneeswijze die buiten de reguliere geneeskunde valt, omdat de werking ervan nog niet wetenschappelijk is bewezen. Alternatieve geneeswijzen worden vaak als aanvulling op de reguliere geneeskunde aanbevolen door zorgverleners, en niet als vervanging ervan.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG), die de verbinding tussen lichaam en geest benadrukt. Volgens deze geneeskunde hebben geestelijke en lichamelijke ontwikkelingen invloed op elkaar. Ziekten worden vaak toegeschreven aan verstoringen in het algehele welzijn.

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden een paar naaldjes op strategische punten in het lichaam geplaatst om de energiebalans te herstellen. Dit wordt gedaan met de gedachte dat het pijn en symptomen bij bepaalde klachten kan verminderen.

Deze strategische punten bevinden zich langs meridiaan kanalen in het lichaam, die deel uitmaken van onze energiestroom [1]. Door deze meridianen lopen de Yin en Yang energie, die ook in balans gebracht moeten worden.

Samenvatting
Acupunctuur behoort tot de alternatieve geneeswijze TCG, waarbij lichaam en geest als onlosmakelijk verbonden worden beschouwd.

Hoe kan je afvallen met acupunctuur?

Het klinkt als een droom: je maakt een afspraak voor acupunctuur en je overtollige kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Je leest het hieronder.

Het versnellen van het metabolisme

Volgens TCG zou overgewicht kunnen worden veroorzaakt door een verstoring in de energiestroom in ons lichaam. Het herstellen van deze energiestroom zou het metabolisme versnellen, wat afvallen makkelijker maakt. Dit klinkt positief, maar er is momenteel geen enkel bewijs voor.

Het zou zorgen voor minder buikvet

Volgens TCG wordt vetweefsel veroorzaakt door vocht en slijm in ons lichaam, dat wordt aangemaakt door onze milt als er te veel afvalstoffen aanwezig zijn. Acupunctuur zou deze afvalstoffen helpen verwijderen en de milt herstellen, wat zorgt voor minder vet, vooral rond de buik. Ook hier ontbreekt overtuigend bewijs.

Wil je weten wat wel werkt om buikvet te verbranden? Lees dan ons artikel buikvet verbranden.

Samenvatting
TCG claimt dat het corrigeren van energiestroomverstoringen in het lichaam het metabolisme kan versnellen en buikvet kan verminderen, maar hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs.

Minder stress

Op een indirecte manier kan acupunctuur mogelijk wel zorgen voor minder buikvet. Er zijn enkele studies die suggereren dat acupunctuur stress kan verminderen bij mensen met veel stress [4]. 

Stress heeft op verschillende manieren invloed op het afvallen. Zo kan stress leiden tot de aanmaak van het stresshormoon cortisol, dat geassocieerd wordt met gewichtstoename, vooral rond de buik. Ook zorgt stress bij sommige mensen voor een aanhoudend hongergevoel of zelfs emotie eten. Andere mensen krijgen door stress extra veel honger in zoetigheid. Dit maakt het lastig om je aan een dieet te houden.

Ben je benieuwd naar hoe het stresshormoon cortisol nog meer invloed heeft op het afvallen? Lees dan ons artikel over de rol van cortisol op afvallen en aankomen.

Dus, door stress te verminderen, zou acupunctuur indirect kunnen bijdragen aan gewichtsbeheersing [5] [6]. Lees je dit artikel, omdat je wilt afvallen? Volg dan onze gratis afslankquiz.

Acupunctuur op het oor

Sommige beoefenaars geloven dat je kunt afvallen door acupunctuur op specifieke punten in het oor. Dit wordt ooracupunctuur genoemd. Deze punten zouden invloed hebben op eetlust en verlangens. Hoewel deze methode wordt toegepast bij drugsverslaving en roken, is er nog geen definitief bewijs voor deze bewering.

Deze manier van acupunctuur wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om mensen van een suikerverslaving af te krijgen, wat afvallen een stuk makkelijker maakt. Maar fysiologisch bestaat een suikerverslaving niet.

Ook zou je met acupunctuur sokken afvallen. Helaas, we moeten je teleurstellen. Dat je door drukpunten op je voeten afvalt is niet bewezen. Bovendien is dit geen echte acupunctuur.

Het is ook belangrijk op te merken dat zelfs als er enig bewijs is dat acupunctuur kan helpen bij gewichtsverlies, de resultaten sterk variëren en het moeilijk is om een eenduidig beeld te krijgen vanwege factoren zoals de verschillen in onderzoeksmethoden en deelnemers.

Samenvatting
Hoewel er enkele manieren zijn waarop acupunctuur gewichtsverlies zou kunnen bevorderen, is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen.

Hoelang duurt het voordat je afvalt van acupunctuur?

Het aantal sessies verschilt per studie, waardoor het moeilijk is om te zeggen hoeveel sessies nodig zijn. Ons advies is om acupunctuur in eerste instantie niet te doen om af te vallen, maar om gezondheidsredenen.

Het aantal behandelingen kan dan variëren tussen drie en twaalf behandelingen. Tijdens een eerste consult wordt er besproken hoeveel sessies nodig zijn op basis van de diagnose: je klacht. De behandelingen zijn vaak verspreid over een paar weken.

Is acupunctuur gezond?

Nu je hebt geleerd over acupunctuur en afvallen, vraag je je misschien af of acupunctuur überhaupt gezond is. Ondanks dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat het daadwerkelijk gezondheidsvoordelen heeft, geven veel mensen aan dat ze door acupunctuur verbetering van hun klachten ervaren. Het wordt ook regelmatig aangeraden aan anderen.

Het kan verlichting bieden bij aandoeningen zoals hoofdpijn en lage rugpijn. Bij patiënten die een chemokuur volgen, lijkt het pijn en misselijkheid te verminderen.

Veel Westerse beoefenaars bekijken acupunctuur op een andere manier dan de Chinese beoefenaars. Ze zien de acupunctuurpunten als plaatsen waar je bindweefsel, spieren en zenuwen kunt stimuleren. 

Volgens hen zou deze stimulatie zorgen voor het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers, zoals het gelukshormoon endorfine met pijnstillende eigenschappen. Ook zouden de naalden de bloedstroom bevorderen, wat bijvoorbeeld rugklachten kan verminderen [1]. 

Samenvatting
Acupunctuur, hoewel niet wetenschappelijk bewezen effectief, wordt vaak gerapporteerd als verlichtend voor bepaalde klachten en kan natuurlijke pijnstillers activeren en de bloedstroom verbeteren volgens Westerse praktijken.

Wat zijn de risico’s van afvallen met acupunctuur?

Nou, het eerste punt van zorg is dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gewichtsverlies met behulp van acupunctuur. Zelfs als acupunctuur wel werkt, moet je in gedachten houden dat acupunctuur op zichzelf niet genoeg is voor gewichtsverlies.

Je moet ook je voedingspatroon aanpassen. Stel je voor dat je 5 kg afvalt door acupunctuur. Op een bepaald moment merk je het effect van acupunctuur niet meer, ongeacht hoe vaak je behandelingen ondergaat.

Bij de meeste mensen is acupunctuur over het algemeen veilig, maar er zijn bijwerkingen. Deze kunnen variëren van orgaan- en weefselschade tot allergische reacties, duizeligheid en zelfs infecties als gevolg van onhygiënisch gebruik van naalden. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam [7].

Conclusie

Kortom: er is geen bewijs dat je kunt afvallen met acupunctuur. Bovendien is het belangrijk op te merken dat acupunctuur alleen niet voldoende is om af te vallen en andere gezonde levensstijlaanpassingen nodig zijn.

Ook is er geen bewijs dat het gezondheidsvoordelen heeft, maar toch zijn er veel mensen die dit wel zo ervaren. Hier zijn meer ervaringen mee, dan met het afvallen. Wij raden daarom acupunctuur niet aan om af te vallen, maar wel als je het om gezondheidsredenen wilt proberen. Het kan dan onderdeel zijn van een gezonde leefstijl. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *