Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Help, het afvallen stagneert. Wat nu?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Waarom stagneert je gewichtsverlies? Ontdek de redenen én oplossingen wanneer afvallen stagneert en hervat snel je afslankreis.
Wat moet je doen als het afvallen stagneert? En hoe doorbreek je een afslank plateau? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Waarom stagneert afvallen en hoe zorg je dat je wel weer afvalt?

Ik hoor je denken: ‘Wat is de reden dat mijn afvallen stagneert?’ Afvallen kan soms een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen, we gaan je helpen om weer op het juiste spoor te komen. Er zijn verschillende redenen waardoor afvallen stagneert. Zo kan je een setpoint bereiken, waarbij het kan helpen om je dieet aan te passen.

Ook kan je onbewust meer eten dan je denkt. Door je eten bij te houden krijg je meer inzicht in wat je eet en kan je ervoor zorgen dat je minder gaat eten. Op zoek naar tips wanneer het afvallen stagneert? Lees dan snel verder. Met onze tips zorg je er weer snel voor dat afvallen lukt.

Samenvatting
Het stagneren van afvallen kan verschillende redenen hebben, zoals je setpoint gewicht bereiken of onbewust meer eten dan je denkt.

Wat zijn redenen waarom afvallen stagneert en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik wel afval?

Vraag jij jezelf af: ‘Waarom val ik niet meer af?’ Dan hebben we niet één antwoord voor je, want dit kan verschillende oorzaken hebben. Laten we eens kijken naar de redenen waarom het afvallen gestopt is en hoe je weer kunt beginnen. We geven je meteen praktische oplossingen zodat je wel weer afvalt. 

Je eet onbewust te veel

Waarschijnlijk weet je al dat als je wilt afvallen dat je minder energie (via eten en drinken) moet binnenkrijgen dan je verbrandt. Ondanks dat je veel bezig bent met je voeding, kan je toch onbewust te veel calorieën binnenkrijgen.

Soms vergeet je wat je in je mond stopt. Misschien vergeet je dat stukje taart van je jarige collega, die paar snoepjes uit de snoeppot of die paar hapjes tijdens het koken. Dit lijkt niet zoveel extra eten, maar alles bij elkaar opgeteld is dat snel veel calorieën.

Ook met suiker bevattende dranken -zoals cola en fruitsap- krijg je snel veel extra calorieën binnen. Frisdrank light bevat soms alsnog suikers.

Dus, check altijd goed het etiket. Krijg je trek van light frisdranken met zoetstof? Sla deze dan over.

Nog een veelgemaakte fout is denken dat ‘gezond eten’ betekent dat je afvalt. Gezond eten is natuurlijk belangrijk, maar er is ook veel gezonde voeding die veel calorieën bevatten. Denk bijvoorbeeld aan ongezouten noten en avocado’s. Eet deze daarom met mate!

Oplossing

Zorg dat je goed inzicht hebt in wat je eet. Houd eens een dag bij wat je eet, in een schriftje of via een speciale app, zoals de Eetmeter. De app heeft nog een ander voordeel: je leert welke voedingswaarde voeding heeft. 

Merk je dat je erg hongerig blijft als je minder eet? Voeg dan extra groenten toe aan je dieet, die zorgen ervoor dat jij je verzadigd voelt. Ook meer drinken -zoals groene thee- kan zorgen voor een verzadigd gevoel.

Samenvatting
Onbewust kun je meer calorieën binnenkrijgen dan je denkt. Houd een keer een dagje bij wat je eet. Zo krijg je inzicht in wat je binnenkrijgt en hoeveel calorieën bepaalde voeding bevat.

Je eet te weinig eiwitten

Eiwitten zijn erg belangrijk tijdens het afvallen. Als je te weinig eiwit eet, gaat er spiermassa verloren en dat kan het afvallen vertragen. Spiermassa verbrandt namelijk meer energie dan vetmassa. Het resultaat is dan dat je aankomt.

Oplossing

Tijd voor meer eiwit! Zorg voor eiwitrijke maaltijden, zoals vlees, vis, eieren of peulvruchten. Eet ook tussendoor meer eiwit, zoals een extra bakje kwark of handje noten in de avond. Eet binnen een half uur na een fanatiek sportlesje een eiwitrijke maaltijd of tussendoortje. Zo bouw je sneller spiermassa op.

Samenvatting
Check via een voedingsdagboekje of je te weinig eiwit binnenkrijgt. Krijg je te weinig eiwit binnen? Kies dan bijvoorbeeld voor eiwitrijke tussendoortjes.

Je beweegt minder

Beweging is essentieel voor gewichtsverlies. Als je minder bent gaan bewegen, verbrand je minder calorieën en kan het afvallen stilvallen. Als je normaal intensief sport, verlies je ook spiermassa. Hoe langer je niet sport, hoe meer je spiermassa verliest.

Oplossing

Je hebt twee keuzes: je gaat minder eten of je gaat weer evenveel bewegen als voorheen. Als je normaal intensief sport, kan het even duren voordat je weer evenveel spiermassa hebt. Dus, in het begin zal je ook minder calorieën verbranden. Merk je dat je in het begin een stok achter de deur nodig hebt? Overweeg dan een personal trainer of een maatje om samen mee te sporten

Je slaapt slechter

Slecht slapen kan leiden tot impulsief eten en een ongezonde eetlust. Veel mensen eten na slecht slapen meer, doordat ze (onbewust) denken hierdoor meer energie te krijgen. 

We hebben het niet alleen over slecht slapen (kwaliteit), maar ook te weinig slapen (kwantiteit). Ook verhoogt slecht slapen de kans op stress en depressiviteit, wat nadelig is voor afvallen. Mensen met stress en die last hebben van depressiviteit eten vaak namelijk ongezonder [1]. 

Oplossing

Er is geen standaardoplossing voor als je slecht slaapt. Er zijn veel dingen die je eraan kunt doen, maar eerst is het belangrijk om de oorzaak ervan te weten. Pieker je bijvoorbeeld als je naar bed gaat? Plan dan een ‘piekerkwartiertje’ overdag. Er zijn wel wat algemene tips die je kunnen helpen:

  • Zorg voor een koele en donkere slaapkamer;
  • Drink in de avond geen cafeïne en matig de hoeveelheid cafeïne overdag (koffie, thee, frisdranken en energiedranken);
  • Sport niet vlak voor het slapen;
  • Ga overdag sporten;
    Dit kan ervoor zorgen dat je ‘s avonds makkelijker inslaapt.
  • Zorg voor minder prikkels in de avond (zoals muziek, tv-kijken);
  • Gebruik geen beeldschermen tenminste een uur voor het slapen;
    Lees bijvoorbeeld een boek voor het slapengaan;
  • Drink niet te veel water voor het slapen gaan.

Samenvatting
Minder bewegen en slecht slapen kan het afvallen belemmeren. Ben je minder gaan bewegen? Dan moet je óf weer meer gaan bewegen of minder gaan eten, want je verbrandt minder calorieën. Als je slecht slaapt zijn er verschillende dingen die je kunt doen, zoals in de avond geen cafeïne drinken en geen beeldschermen gebruiken voor het slapengaan. 

Je bent op je ‘setpoint gewicht’

Het kan zijn dat je je ‘setpoint gewicht’ hebt bereikt, een gewicht dat je lichaam prettig vindt. Dit setpoint gewicht is bij iedereen verschillend. Het hangt onder andere af van eetgedrag, leefstijl, hormonen en genen. Je lichaam gaat dan in de spaarstand. Of dit echt bestaat is nog niet helemaal bewezen [2].

Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat ons lichaam zich aanpast. Dit gebeurde bijvoorbeeld in een onderzoek met vrouwen met overgewicht, die opeens veel gingen sporten. Hierdoor verbranden deze vrouwen minder in rust [3].

Dat betekent niet dat je niet meer kunt afvallen, maar het kan wat langzamer gaan. Een nadeel is dat de setpoint kan veranderen. Zo hebben mensen met overgewicht een hoger setpoint, doordat ze langere tijd te veel eten. Het kan ook andersom gebeuren, als je te lang te weinig eet. 

Dus, ‘het setpoint gewicht’ is niet altijd een gezonder gewicht. Vaak verandert het setpoint gewicht wel weer als iemand met overgewicht voor een langere tijd is afgevallen.

Oplossing

Je setpoint is een mooi moment om stil te staan bij wat je hebt bereikt. Ga na of je nu een gezond gewicht hebt, door je buikomvang te meten.

Heb je een gezond gewicht bereikt? Gefeliciteerd! Als je nog meer wilt afvallen betekent dit dat je minder moet eten of meer moet bewegen. Wil je dit wel? En is dit wel haalbaar voor de lange termijn? 

Heb je nog niet je (gezonde) gewicht bereikt? Dan heeft het vaak weinig zin om extreme maatregelen te nemen. Neem kleine stapjes als je nog verder wilt afvallen, zoals 100 calorieën minder eten. 

In ons artikel buikvet verbranden lees je nog meer tips om toch af te vallen. Merk je dat je lichaam in de spaarstand is? Lees dan ons artikel over afvallen en spaarstand.

Wat wel kan helpen is minder koolhydraten eten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een koolhydraatarm dieet erg effectief is voor afvallen.

Zo blijkt uit een review van maar liefst 13 studies dat mensen die minder dan 50 koolhydraten per dag eten, meer afvallen dan mensen die een traditioneel dieet volgen [4].

Ook intermittent fasting kan helpen het plateau te doorbreken. Dit kan ook helpen als je onbewust meer eet dan je denkt. Hoe dan? Wel, dit dieet maakt het eigenlijk een stuk simpeler om minder te eten. Je mag alleen tijdens bepaalde tijden eten.

Dus, ben je nieuwsgierig om het eens uit te proberen? We hebben een gratis afslanktraining die je kunt volgen. Het zou best weleens de schop onder de kont kunnen zijn die je nodig hebt! Wat denk je ervan?

Samenvatting
Afvallen kan stagneren als je je setpoint hebt bereikt, een gewicht dat je lichaam prettig vindt. Vaak helpt het dan om langzaam af te vallen. Extreme maatregelen kunnen juist averechts werken.

De invloed van hormonen 

Hormonen kunnen ook een rol spelen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen. Vrouwen in de overgang komen sneller vetmassa aan en breken veel spiermassa af. Hierdoor verbranden ze minder calorieën. 

Ook de hormonen in anticonceptie kunnen zorgen voor gewichtstoename, doordat ze voor extra trek zorgen. Daarnaast zijn er diverse medicijnen die als bijwerking gewichtstoename hebben.

Check hiervoor de bijsluiter van je medicatie. Je kunt eventueel met je huisarts bespreken of er andere alternatieven zijn. Stop nooit zonder overleg zomaar met je medicatie [5].

Oplossing

Ben je in de overgang? Zorg dan voor voldoende eiwitten en beweging om spiermassa te behouden en vermijd voedselverleidingen. Het vermijden van voedselverleidingen is ook belangrijk als je meer trek krijgt door anticonceptie.

Maak bijvoorbeeld een motivatie lijstje met redenen waarom je wilt afvallen en plak deze op je koekjestrommel [6].

De invloed van stress

Stress heeft veel invloed op het afvallen. Te veel stress kan indirect ervoor zorgen dat je slechter eet. Soms eet je minder door die stress, maar dan ineens BAM – voor je het weet, beland je in een eetbui waar je meer naar binnen werkt dan je ooit had verwacht. Of ja, je kunt ook juist in de ‘troosteten’ modus schieten en meer eten dan je zou moeten.

Alsof dat niet genoeg is, kan stress ook gewoon regelrecht je afval plannen dwarsbomen. Het stresshormoon, cortisol, schijnt namelijk de vetopslag te kunnen laten pieken [7, 8]. Ben je benieuwd hoe dit precies zit?

Dit lees je in ons artikel de rol van cortisol bij afvallen en aankomen.

Nu, hier komt het goede nieuws – er zijn heleboel studies die suggereren dat als je je stress goed onder controle hebt, het je afval avontuur echt een boost kan geven [9].

Oplossing

Helaas, er is geen magische knop om stress te laten verdwijnen. Je kunt wel aan die stressfactoren werken waar je wat invloed op hebt. En dan zijn er die stressbronnen die je moet accepteren, zoals die ene zenuwslopende collega. Daar is het truc om dingen sneller los te laten. 

En weet je wat? Er zijn ook van die dingen die je stress level omlaag kunnen duwen, zoals meer rust momentjes, bezig zijn met ontspannende dingen en gewoon goed slapen. Wat zijn dan ontspannende dingen? Dat is erg persoonlijk, zoals lezen, sporten of schilderen.

Je volgt het dieet niet goed op

Zelfs als je super hard je best doet, kan het toch gebeuren dat je zo af en toe een kleine fout maakt. Echt, je bent niet de enige! Het gebeurt echt bij veel mensen. Ze denken dat ze dat dieet perfect volgen, maar stiekem glippen er wat misstapjes tussendoor. 

Zo kan het gebeuren dat bij een koolhydraatarm dieet, waarbij je juist de carbs moet minderen, er toch onbewust nog veel suikers worden gegeten.

Volg je een koolhydraatarm of ketodieet? Dan is het ook belangrijk om je calorie-inname een beetje in te perken om echt die gewenste kilo’s te zien verdwijnen.

Oplossing

Als je jezelf afvraagt of je dat dieet eigenlijk wel op de juiste manier volgt, no sweat! Neem gewoon even de tijd om je eetpatroon goed te bekijken en schrijf eens een paar dagen op wat je precies naar binnen werkt. 

Meer informatie? Dan hebben we hier een artikel voor je klaarstaan over het koolhydraatarme dieet.

Andere oorzaken

Als je alles al hebt geprobeerd en het afvallen stagneert nog steeds, zijn er nog andere mogelijke oorzaken. Zo hebben sommige mensen na het volgen van meerdere crash diëten eerst een jojo effect, maar later last van een plateau. 

Vaak helpt het dan om een tijdje ‘normaal’ te eten en later te starten met een gezonde manier van afvallen.

Als jij je niet herkent in een van de bovenstaande oorzaken is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Vergeet niet te checken of je weegschaal het nog doet.

Lukt het afvallen helemaal niet? Lees dan ons artikel afvallen lukt niet.

Samenvatting
Na een tijdje afvallen kun je jouw ‘setpoint gewicht’ bereiken, een gewicht dat jouw lichaam prettig vindt. Je lichaam houdt dit graag in balans, waardoor afvallen lastiger wordt. Ook hebben hormonen veel invloed op het afvallen. Natuurlijk zijn er nog meer andere redenen, die vaak medisch zijn. Bespreek dit dan met een huisarts.

Hoelang duurt een plateau?

Ik hoor je denken: ‘Hoelang duurt een plateau?’ Helaas is daar geen eenduidig antwoord op. Voor de een duurt het een maand en voor de ander een paar maanden. Als je al veel bent afgevallen, kan het plateau wat langer duren. Wees dan geduldig en trots op jezelf op wat je tot dan hebt behaald.

Wat zijn de beste tips om het plateau te doorbreken?

Dus, wat zijn nu de beste tips om het plateau te doorbreken? Dat hangt af van de bovengenoemde oorzaken. De belangrijkste tip is: ontdek wat de oorzaak is. Als je eenmaal de oorzaak weet, weet jij welke tips voor jou werken. 

Zorg altijd dat je gezond eet, minder calorieën binnenkrijgt dan die je verbrandt, eet gezonde groenten, eet regelmatig koolhydraatarme maaltijden en eet voldoende gezonde vetten.

Conclusie

Kortom, wees geduldig en geef niet op. Er is altijd een oplossing voor het oppakken van het afvallen. Op hetzelfde gewicht blijven is ook een prestatie op zich. Volg een gezonde dieet, bewegen en goed voor jezelf zorgen! Hoe jij je plateau kan doorbreken, hangt af van de oorzaak dat afvallen niet meer lukt.

Soms is de oplossing makkelijk, door bijvoorbeeld minder te eten. Andere keren heb je geduld nodig met de oplossing. Een extreem streng dieet of crash dieet heeft vaak geen zin, omdat dit lastig is om vol te houden. Bovendien is het ongezond. Accepteer ook dat afvallen langzaam kan gaan, vooral als je al veel bent afgevallen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *