Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpen appels met afvallen? Volgens de diëtist

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
An apple a day, keeps the doctor away. Kan een appel ook helpen de ongewenste kilo’s te verliezen? Zo ja, hoe helpen appels bij het afvallen? Lees snel verder om de antwoorden te ontdekken op deze vragen.
Helpt het eten van appels met afvallen? In dit artikel lees je wat onze diëtist zegt over hoe appels helpen met afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met appels?

Jazeker. Er bestaat zelfs een appeldieet, maar dat bevelen we niet aan. Appels kunnen echter wel een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon om af te vallen.

Ze zorgen er echter niet voor dat je magisch vet verbrandt, maar bevatten wel relatief weinig calorieën. Eet ze bijvoorbeeld als gezonde snack, voeg ze toe aan je havermoutpap of maak een lekkere fruitbowl.

Ook bevatten ze gezonde voedingsstoffen die belangrijk zijn als je wilt afvallen. Het maakt niets uit welke soort appel je eet.

Elke appel bevat een iets andere samenstelling qua voedingsstoffen, maar dat is een klein verschil. Wel is de smaak erg verschillend. Zo zijn er groene appels die zuurder zijn van smaak: de Granny Smith.

Waarom zijn appels goed voor afvallen?

Appels kunnen door verschillende redenen bijdragen aan het afvallen. Hieronder lees je meer over een aantal van deze redenen.

Appels zijn caloriearm 

Een middelgrote appel (135 gram) bevat slechts 67 calorieën [1]. Een gram appel bevat minder dan 1 kcal, waardoor het een lage energiedichtheid heeft. Dit is erg positief als je wilt afvallen. Het is namelijk makkelijker om af te vallen door voornamelijk voeding met een lage energiedichtheid te eten. 

Tegelijkertijd bevatten appels veel voedingsstoffen, die bijdragen aan een goede weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat jij je fit voelt, wat het afvallen ook vergemakkelijkt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld meer bewegen en sporten, waardoor je meer energie verbrandt. 

Bron van vezels

Met een middelgrote appel (135 gram) krijg je 2,7 gram vezels binnen [1]. Vezels kunnen bijdragen aan een voller gevoel, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Ook zorgen vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, wat zorgt dat jij je langer verzadigd voelt [2]. 

Gezonde snack

Zoete appels zijn een goed alternatief voor ongezonde zoete snacks. Met een appel krijg je slechts 76 calorieën binnen [1]. Dit is vaak al een stuk minder dan als je iets ongezonds eet. Bovendien krijg je hierdoor ook waardevolle stoffen binnen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Maak het extra lekker met een gezonde smaakmaker, bijvoorbeeld kaneel.

Appels zijn hydraterend

Appels bestaan voor een groot deel uit water. Een appel van 135 gram bestaat maar liefst uit 86 gram water. Voldoende water binnenkrijgen kan zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet. Het kan ook een ‘dorstprikkel’ voorkomen. Deze prikkel wordt door veel mensen verward met de ‘hongerprikkel’ en kan zo zorgen voor onnodig extra eten.

Het is trouwens niet vreemd als je de ‘hongerprikkel’ met de ‘dorstprikkel’ verwardt. Je lichaam geeft namelijk dezelfde signalen af, zoals een rommelend gevoel in je maag. Merk je dit? Denk dan na hoe lang geleden het is dat je hebt gegeten. Of drink een glas water! Voordat je het weet is het hongerige gevoel weg.

Tenslotte is er een onderzoek geweest onder een groep vrouwen. Alle vrouwen moesten tien weken lang drie keer per dag appels, peren of havermoutkoekjes eten. De vrouwen die tien weken lang drie keer per dag appels aten, vielen het meeste af. De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend [3]. Dit moet nog verder worden onderzocht.

Samenvatting
Appels bevatten vezels die voor een verzadigd gevoel kunnen zorgen. Ook bevatten appels weinig calorieën. Door de zoete smaak is het een goed alternatief voor ongezonde zoete snacks.

Passen appels in een koolhydraatarmdieet?

Hier kunnen we helaas niet volmondig ja op zeggen. Het hangt namelijk helemaal af van welke variant van het koolhydraatarm dieet je volgt. Zo verschillen de varianten van hoeveel koolhydraten je per dag mag eten.

Ook mag je bij het ene dieet zelf bepalen wat je eet als je je maar houdt aan de maximale hoeveelheid koolhydraten per dag. Bij sommige diëten mag je tijdelijk bepaalde dingen helemaal niet eten, zoals fruit.

Als je wel fruit mag eten, wordt vaak maximaal een stuk fruit geadviseerd. Zo houd je de inname van koolhydraten nog beperkt.

Ga dus goed na wat van toepassing is bij het specifieke koolhydraatarm dieet. Wil je dit dieet eens proberen? Volg dan onze gratis afslankquiz.

Zijn appels gezond?

Jazeker. Ze bevatten gezonde vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand. Ook bevat het kalium, wat bijdraagt aan een gezond hart. In ons artikel appel en gezondheid lees je meer over de gezondheidsvoordelen van appels. 

Conclusie

Appels zijn een goede keuze als je wilt afvallen. Ze kunnen helpen om minder te eten, omdat ze zorgen voor een voller gevoel. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën, waardoor het een ideaal tussendoortje is.

Bovendien kunnen ze een goed alternatief zijn voor ongezonde zoete snacks. doordat het essentiële voedingsstoffen bevat. Overdrijf het echter niet en houd het bijvoorbeeld bij eén appel per dag. Zo kun je ook nog ander fruit eten, wat weer andere antioxidanten bevat

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *