Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Met appeldieet afvallen: doen of vermijden?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Het appeldieet: dat klinkt lekker simpel. Je hoeft alleen maar bij elke maaltijd een appel te eten. Hierdoor zou je flink wat kilo’s verliezen. Maar klopt dit wel? En is het appeldieet wel zo gezond? Je leest het hier!
Helpt het appeldieet met afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met het appeldieet?

Ik hoor je denken: ‘Kan je afvallen met het appeldieet?’ Was het maar zo simpel! Het appeldieet is een dieet waarbij je voor elke maaltijd een appel eet, met als doel snel gewicht te verliezen. 

Hoewel het mogelijk is om met elk dieet af te vallen door een calorietekort te creëren, is het appeldieet geen gezonde of duurzame manier om gewicht te verliezen. Vooral niet op de lange termijn. De meeste mensen komen namelijk weer snel aan na crashdiëten.

Met een crash dieet krijg je vaak te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet bijvoorbeeld erg eenzijdig, zoals bij het appeldieet.

Hierdoor krijg je snel te weinig voedingsstoffen binnen, wat je futloos kan maken. Dit is juist nadelig als je wilt afvallen. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot ziekten. 

Dus, het is hartstikke belangrijk dat het dieet dat je volgt ook gezond is. Ben je nieuwsgierig waarom het appeldieet niet een gezonde keuze is? Lees dan snel verder!

Wat is het appeldieet?

Misschien heb je nog nooit van het appeldieet gehoord. Dan ben je zeker niet de enige. Dit dieet is bedacht door diëtiste Tammi Flynn.

Ze adviseerde op een dag haar cliënten om drie keer per dag een appel te eten voor de maaltijd. Verder hoefden haar cliënten niets aan te passen aan hun voedingspatroon: en voilà, haar cliënten waren toch afgevallen.

Gek weetje: vroeger werd muesli het ‘appeldieet’ genoemd. Na deze ontdekking schreef ze haar boek: ‘The 3 apple a day plan’. Met het appeldieet -ook wel appeldieet detox genoemd- zou je binnen een paar dagen al 5 kilo kunnen afvallen.

Het enige wat je hoeft te doen is simpelweg voor elke hoofdmaaltijd een appel te eten. Ook voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante raadt dit dieet aan.

Er zijn ook varianten op het appeldieet, zoals het appel-ei dieet en een Appeldag (overdag alleen appels eten en in de avond een normale maaltijd).

Je kunt variëren in de diverse appels met schil, zoals groene appels. Sommige mensen volgen een appeldieet 1 dag per bepaalde periode, zoals bodybuilders tijdens het ‘cutten’ (periode van snel afvallen).

Dit klinkt ideaal, toch? Nou, helaas is dit toch niet zo ideaal als je zou denken. Er zijn namelijk flink wat nadelen aan dit dieet.

Samenvatting
Met het appeldieet eet je voor het ontbijt, lunch en het avondeten een appel, zonder de rest van je voedingspatroon aan te passen. Je zou hierdoor flink wat kilo’s afvallen en je lichaam zou ontgift worden.

Hoe zou je afvallen met het appeldieet?

Het eten van een appel voor elke maaltijd zou je een vol gevoel geven, waardoor je minder eet. Dit verzadigde gevoel komt door de vezels in het appeltje, zoals pectine.

Ook wordt beweerd dat appels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je ook minder snel weer trek krijgt. 

Dit wordt ook wel “preloaden” genoemd:  je maag vullen met voedsel met weinig calorieën om verzadiging te bevorderen. Hoewel dit concept theoretisch logisch klinkt, werkt het niet bij iedereen en kan het zelfs leiden tot het eten van te weinig eten.

Sommige mensen die te weinig eten, krijgen last van eetbuien. En dat wil je juist niet hebben tijdens het afvallen!

Als je bijvoorbeeld heel snel eet, heb je nooit goed door dat je vol zit. Het signaaltje dat je vol zit komt gemiddeld pas na 20 minuten. Ben je een snelle eter? Dan is de kans groot dat dit ‘preloaden’ niet werkt.

Ook krijg je door de appel extra calorieën en koolhydraten binnen. Dit betekent dat je dus flink minder moet eten om nog eens die calorieën van de extra appels te compenseren. 

Krijg je meteen trek in een smoothie? Dan moeten wij je teleurstellen. Het beweerde effect van het appeldieet werkt niet als je de appels gaat persen.

Dan gaan veel vezels verloren, die voor het volle gevoel zorgen. Je mag wel de appel smaakvoller maken met bijvoorbeeld kaneel.

Daarnaast zou het appeldieet je ontgiften, wat afvallen makkelijker maakt. Hier is geen bewijs voor. Bovendien heb je al een speciaal orgaan in je lichaam dat je lichaam detoxt: je lever.

Dus, hiervoor heb je geen speciale crashdiëten nodig. Dat scheelt weer, toch?

Samenvatting
Door het eten van een appel heb je een voller gevoel, waardoor je minder honger hebt. Ook zou je een stabielere bloedsuikerspiegel hebben, waardoor je minder snel weer trek krijgt.

Hoe ziet het appeldieetschema eruit?

Dus, ben je nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n appeldieetschema er dan uitziet? Nou, zoals eerder verteld zijn er verschillende varianten van dit dieet.

De bekendste variant is een appel bij elke maal eten. Dit kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

 • Ontbijt:
  1 appel
  Omelet van 2 eieren, groenten en 1 sneetje volkorenbrood
 • Lunch
  1 appel
  Salade met tomaat, komkommer, avocado, ei en olijven.
 • Avondeten
  1 appel
  Portie gekookte broccoli en wortelen
  Een zalmfilet
  2 aardappelen

Wat zijn de nadelen van het appeldieet?

Wil je toch het appeldieet een kans geven? Houd dan wel rekening met de verschillende nadelen van dit dieet. 

Tekorten van bepaalde voedingsstoffen

Ten eerste kan het appeldieet leiden tot tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen, omdat appels minder belangrijke stoffen bevatten, zoals bananen en blauwe bessen.

Zo bevatten appels erg weinig vitamine C vergeleken met citrusvruchten, zoals sinaasappels.

Ook bevatten appels amper vetten en eiwitten. Als je door het eten van appels te weinig eiwitten en vetten binnenkrijgt via andere voeding, kan je ook hiervan tekorten krijgen.

Een tekort aan eiwit kan bijvoorbeeld leiden tot verlies van spiermassa, wat de stofwisseling kan vertragen en het afvallen moeilijker kan maken [1]. 

Daarnaast is de kans ook groot dat je minder vet binnenkrijgt én dus ook minder vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D en vitamine A [2]. Een tekort aan vitamine D kan bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid [3]. 

Een tekort aan vitamine A kan bijvoorbeeld zorgen voor huidproblemen [4]. Hoe langer je het dieet volgt, hoe meer kans je op deze nadelen hebt.

Samenvatting
Het appeldieet kan zorgen voor tekorten van bepaalde vitamines en mineralen, omdat appels relatief weinig voedingsstoffen bevatten.

Na het dieet kom je snel weer aan

Je leert geen nieuw voedingspatroon aan met crashdiëten, zoals het appeldieet. Als je wilt afvallen is het belangrijk om op zoek te gaan naar een voedingspatroon voor de lange termijn. Als je na het dieet weer je oude voedingspatroon oppakt, kom je namelijk snel weer de verloren kilo’s aan.

Wees daarom slim en kies voor een dieet, waarbij je leert hoe je op de lange termijn gezond kunt eten en je gewicht kunt behouden.

Wil je wel snel afvallen? Lees dan ons artikel over snel afvallen. Lijkt het koolhydraatarm dieet je iets? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Het gaat snel vervelen

Geloof me: als jij een lange tijd achter elkaar de hele dag alleen maar appels eet, komen die appels je op een gegeven moment je neus uit.

Dit maakt het lastig om het dieet vol te houden. Je kunt gedemotiveerd raken en hierdoor weer terugvallen in je oude voedingspatroon. Voordat je het weet ben je de verloren kilo’s weer aangekomen.

Slecht voor je gebit

We weten allemaal dat fruit hartstikke gezond is, maar het kan eigenlijk ook ongezond zijn als je er te veel van eet. En bij het appeldieet eet je vóór elke maaltijd een appel.

Dat betekent dat je tanden vaak in aanraking komen met zuren, oftewel je krijgt te maken met een zuuraanval die je tandglazuur kan beschadigen. En, vruchten zijn van nature al zuur, dus dat maakt het nog schadelijker voor je tandglazuur [5].

Nu wil ik niet zeggen dat je helemaal moet stoppen met het eten van fruit, want het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en vezels. Maar het is wel belangrijk om te begrijpen dat het eten van fruit, inclusief appels, in grote hoeveelheden en frequentie schadelijk kan zijn voor je tanden.

Het zuur in fruit kan je tandglazuur aantasten en uiteindelijk zorgen dat je gebit aangetast wordt.

Wacht daarom minstens 30 minuten na het tanden poetsen voordat je een stuk fruit eet. Eet daarnaast maximaal zes keer per dag iets.

Samenvatting
Het appeldieet is een crashdieet, waardoor de kans bestaat dat je snel weer aankomt na het dieet. Daarnaast verveelt het snel en zijn de vele fruitsuikers slecht voor je gebit.

Bomvol koolhydraten

Waarschijnlijk wist je dat al, maar in appels zitten behoorlijk wat koolhydraten. In een appel van 135 gram zit ongeveer 16,2 gram koolhydraten, waarvan 14 gram suiker [6]. Nu zou je denken dat appels niet zo slecht zijn voor je bloedsuikerspiegel, omdat ze een relatief lage Glycemische Index (GI) hebben. 

De GI geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Hoe sneller de koolhydraten worden opgenomen, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt. En dat kan ervoor zorgen dat je snel weer trek krijgt [7].

Maar hier komt het interessante gedeelte. Hoewel appels een lage GI hebben, kan het eten van een flinke hoeveelheid koolhydraten, zoals meerdere appels per dag, ongezond zijn als je daarnaast ook nog eens koolhydraatrijke maaltijden eet.

Stel je eens voor dat je gedurende een langere periode veel koolhydraten binnenkrijgt. Dit kan mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van insulineresistentie.

Insulineresistentie betekent dat je lichaam niet meer goed reageert op het hormoon insuline. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat suiker vanuit het bloed naar de cellen wordt vervoerd.

Maar bij insulineresistentie blijft de suiker langer in het bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel hoog blijft.

Dit kan leiden tot problemen, zoals het sneller opslaan van vet, omdat je lichaam de suiker niet goed kan gebruiken. Ook kunnen er andere klachten optreden, zoals schade aan de bloedvaten en zelfs oogproblemen [8]. 

Dus hoewel appels op zichzelf niet direct slecht zijn voor je bloedsuikerspiegel, kan een overmatige inname van koolhydraten, inclusief die uit appels, bijdragen aan deze insulineresistentie.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is niet voldoende bewijs dat het appeldieet werkt. Het kan dus best zijn dat het een placebo effect heeft: het fenomeen dat je beter wordt door iets dat normaal gesproken niet hoort te werken.

Mensen kunnen bijvoorbeeld onbewust toch gezondere keuzes gaan maken naast het eten van appels, wat kan zorgen voor het gewichtsverlies in plaats van het appeldieet zelf. 

Samenvatting
Met het appeldieet krijg je flink wat koolhydraten binnen en veel suikers, wat afvallen juist kan belemmeren. Bovendien zijn er geen onderzoeken die bewijzen dat dit dieet echt werkt.

Conclusie

Concluderend, alles bij elkaar raden we het appeldieet niet aan als een gezonde manier om af te vallen. Het is belangrijk om te kiezen voor een dieet dat voedzaam is, voldoende voedingsstoffen levert en op de lange termijn vol te houden is. Ook is er geen bewijs dat het appeldieet zorgt voor ontgifting.

Een goed alternatief is een gebalanceerd dieet in combinatie met lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Dit blijft de beste keuze als je wilt afslanken.

Heb je goede of minder goede ervaring met het appeldieet? Laat dan hieronder je appeldieet review achter. Wij zijn erg benieuwd!

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Bovendien heb je toegang tot allerlei gezonde recepten.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *