Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt augurk eten met afvallen? Waarom wel of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Augurken worden vaak verwerkt in veel caloriearme maaltijden, zoals salades. Helpt augurk zelf ook om af te vallen? Lees snel verder om dit te ontdekken.
Helpen augurken bij afvallen? Lees verder voor het antwoord.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt augurk met afvallen?

Ja, een augurk kan helpen met afvallen. Het is echter geen wondermiddel en het bevat geen speciale stoffen die ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Een van de redenen dat augurken kunnen helpen met afvallen is, omdat het weinig calorieën bevat (1). Hierdoor past het goed in een voedingspatroon om af te vallen.

Hiervoor is het wel van belang om een pot augurken te kiezen waar zo min mogelijk suiker aan is toegevoegd. Aan sommige potten augurken wordt er namelijk veel suiker toegevoegd.

In dat geval kan het eten van augurken juist nadelig zijn als je wilt afvallen.

Dit is nog meer het geval als je een koolhydraatarm dieet volgt. Je wilt dan immers minder suiker binnenkrijgen. Dan is het zonde als je een grote hoeveelheid suiker binnenkrijgt door het eten van augurken.

Samenvatting
Augurken kunnen helpen met afvallen onder andere doordat ze weinig calorieën bevatten. 

Wat is een augurk?

Een augurk wordt wel eens een ‘kleine komkommer’ genoemd. Het is ook letterlijk een kleine komkommer. Het grote verschil met een normale komkommer is dat je een augurk niet rauw kunt eten.

Daarom wordt het ingelegd in azijn. Per augurk verschilt het hoe lang het in azijn wordt gefermenteerd. Dit proces kan tot drie maanden duren.

Er zijn verschillende soorten augurken. Zo variëren de augurken in smaak, van zoetzuur tot zuur. Daarnaast kan een augurk verschillen qua grootte, tussen de 10 en 43 cm (2). 

Samenvatting
Een augurk is een ‘kleine komkommer’, die ingelegd wordt in azijn. 

Hoe helpt augurk met afvallen?

Het eten van augurken kan om verschillende redenen goed zijn om af te vallen. Een van de redenen is doordat het een lage energiedichtheid heeft en hierdoor een gezonde snack is tijdens het afvallen. Hieronder lees je meer over een aantal redenen.

Het heeft een lage energiedichtheid

Een augurk van 20 gram bevat slechts 5 kcal, waardoor het een lage energiedichtheid heeft. Hierdoor kan je augurk als een gezond tussendoortje eten tijdens het afvallen zonder dat je veel meer calorieën binnenkrijgt.

Je kunt augurken ook verwerken in je maaltijden. Hierdoor kun je je maaltijd een groter volume geven zonder de hoeveelheid calorieën van de maaltijd erg te verhogen.

Een grotere maaltijd kan ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Dit komt door twee redenen.

Ten eerste krijgt je sneller een verzadigd gevoel als je maag voller zit (3). Ten tweede werkt het ook psychologisch. Als we het gevoel hebben dat we meer eten hebben we sneller het gevoel dat we verzadigd zijn.

Om deze laatste reden kan het ook helpen om een kleiner bord te gebruiken voor maaltijden. Dit laat je maaltijd namelijk optisch groter lijken.

Ook het gebruiken van kleiner bestek kan hierbij helpen, omdat het hierdoor lijkt dat je meer eet (4). Daarnaast doe je hierdoor langer over het eten van de maaltijd, wat ook positief is voor je verzadiging.

Samenvatting
Een augurk van 20 gram bevat slechts 5 kcal.

Het bevat veel vocht

Een groot deel van de augurk bestaat uit vocht. Hierdoor krijg je met het eten van augurken veel vocht binnen. Dit heeft een groot voordeel voor het afvallen.

De meeste mensen kunnen namelijk niet (goed) het onderscheid maken tussen een dorst- en hongerprikkel. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt (5).

Als je dan ervoor kiest om augurken te eten krijg je én weinig calorieën binnen én krijg je vocht binnen. Dit is ideaal als je op dat moment eigenlijk dorst hebt in plaats van honger.

Doordat je meer vocht binnenkrijgt kan je dorstgevoel weggaan of je wordt je er bewust van dat je dorst hebt.

Zo voorkom je dat je iets anders gaat eten waardoor je misschien nog meer calorieën binnenkrijgt. Dit kan het afvallen makkelijker maken. Hierdoor is een augurk ook een goede snack voor na het sporten.

Veel mensen krijgen namelijk trek na het sporten. Bovendien moet je je vochtverlies aanvullen na het sporten. Door dan augurken te eten stil je je trek en krijg je vocht binnen.

Samenvatting
Augurken bestaan voornamelijk uit vocht. Hierdoor kan het helpen om meer vocht binnen te krijgen.

Het bevat melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën kunnen niet alleen je darmgezondheid verbeteren, maar ook helpen met afvallen. Een goede darmgezondheid is namelijk essentieel als je wilt afvallen. Als je darmen namelijk niet goed werken kan je mogelijk minder goed afvallen (6).

Tegenwoordig zijn er veel producten op de markt met grote hoeveelheden melkzuurbacteriën. Dit worden probiotica genoemd. Wil je meer weten over afvallen en probiotica? Lees dan dit artikel over afvallen en probiotica

Het bevat azijn

Doordat de augurken in azijn zijn ingelegd krijg je ook azijn binnen als je augurken eet. In een dierproefonderzoek kregen dieren die azijn binnenkregen minder snel obesitas (extreem overgewicht) dan dieren die geen azijn binnen kregen (7)

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het consumeren van azijn ervoor kan zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt (8).

Dit maakt het makkelijker om minder te eten, wat positief is als je wilt afvallen.

Lees je dit artikel, omdat je graag wilt afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Helpt augurkensap om af te vallen?

Augurkensap wordt door sommige sporters gedronken, omdat het zou helpen kramp te voorkomen (9). Het bevat namelijk belangrijke mineralen voor de vochtbalans, zoals kalium en natrium.

Echter bevat augurkensap ook vaak veel suikers. Voor professionele sporters kan de inname van suiker na het sporten hun herstel bevorderen (10).

Als je wilt afvallen raden we echter niet aan om augurkensap te drinken. Naast dat je hierdoor veel zout en suiker kan binnenkrijgen, zorgt het niet voor een verzadigend gevoel.

Als je iets kauwt krijg je een sneller vol gevoel (bron).

Wij adviseren daarom om augurken te eten in plaats van de augurkensap. Bovendien krijg je dan ook vezels binnen, die kunnen zorgen voor een langer gevoel (12). Dit kan helpen om af te vallen.

Je kunt augurkensap van augurken met weinig suiker eventueel wel als gezonde dressing voor salade gebruiken. Gebruik dit wel met mate.

Samenvatting
We raden het drinken van augurkensap af. Het bevat namelijk veel suikers. Professionele sporters gebruiken augurkensap om vocht en voedingsstoffen aan te vullen. Voor hen is de grote hoeveelheid suiker minder erg, omdat ze het snel verbranden.

Hoeveel augurk moet je eten per dag om af te vallen?

Er is geen richtlijn van hoeveel augurken je per dag moet eten om af te vallen. Om af te vallen heb je tenminste 250 gram groente per dag nodig (13). Deze hoeveelheid groente is nodig om jezelf te voorzien van de belangrijke vitamines en mineralen.

Zo blijf je gezond, wat ook van belang is als je wilt afvallen.

Elke dag veel augurken eten is niet aan te bevelen. Door te variëren met verschillende groentes krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Probeer daarom elke dag andere soorten groente te eten.

Elke dag een plakje augurk op je broodje kaas kan echter geen kwaad als je daarnaast ook andere groente eet.

Is augurk gezond?

Nu je weet dat augurk kan helpen om af te vallen ben je misschien benieuwd of augurk gezond is. Gezond staat immers niet gelijk aan afvallen. Augurken zijn gezond als er niet te veel suiker en zout is aan toegevoegd. In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van augurken.

Conclusie

Augurken kunnen onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon om af te vallen, mits je kiest voor een pot augurken met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Er zijn ook potten augurken te koop waar geen suiker aan is toegevoegd.

Augurken kunnen een goede snack zijn om je trek te stillen. Daarnaast kun je augurk toevoegen aan verschillende gerechten om je maaltijd te vergroten zonder veel calorieen toe te voegen aan de maaltijd.

Zo kan het eten van augurken helpen om sneller vol te zitten.

Wil je nog meer leren over met welke voeding je kunt afvallen? Bekijk dan onze 3 Weken Afslank Challenge.

Tijdens deze Challenge leer je hoe je met gezonde voeding snel kunt afslanken. Je krijgt ook toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep. Hier kan je met andere deelnemers van de Challenge je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/augurken
3. https://www.darmgezondheid.nl/zo-werkt-verzadiging/
4. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/eet-je-meer-van-grotere-porties-.aspx
5. https://www.herkenjehonger.nl/wp-content/uploads/HartZiel-artikel.pdf
6. https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26176799/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25168916/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32335535/
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23834092/
11. https://www.youtube.com/watch?v=lTUzUGB8GAg
12. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx] 13. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *