Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is augurk gezond? En waarom wel of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Augurken wordt aan veel gerechten toegevoegd, zoals de typische Hollandse haring. Zijn augurken ook gezond? Lees snel verder om het antwoord hierop te krijgen.
Is augurk gezond of juist ongezond? Dat lees je hier.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is augurk gezond?

Ja augurk is gezond. Het bevat diverse belangrijke vitamines en mineralen, zoals kalium en magnesium. Daarnaast bevat het erg weinig calorieën en geen vetten. Het bevat namelijk slechts 5 kcal per 20 gram (1).

Hierdoor kan augurk als gezond tussendoortje worden gegeten of als smaakmaker worden toegevoegd aan gerecht.

Augurken worden ingelegd in azijn, waardoor sommige augurken veel zout bevatten. Om deze reden moet je niet te veel augurken eten of kiezen voor een natriumarme variant. Mensen met hypertensie (hoge bloeddruk) moeten hier extra op letten (2).

Wat is een augurk? 

Een augurk lijkt qua uiterlijk op een komkommer. Een augurk is zelfs officieel een komkommer, om precies te zijn een kleine komkommer. Het is namelijk een vrucht van de plant Cucumis uit de komkommerfamilie.

Een augurk heeft gemeen met een normale komkommer dat het voor een groot deel uit water bestaat. Een rauwe augurk is niet lekker om te eten.

Om deze reden wordt de augurk ingelegd in azijn. Hier wordt eventueel kruiden en/of suiker aan toegevoegd. Dit proces kan wel tot drie maanden duren. Het ‘inleggen’ zorgt voor de zure smaak van deze groente.

Er zijn tegenwoordig veel soorten augurken te kopen. Zo zijn er hele kleine augurken toe koop, ook wel cornichons genoemd. Hele grote augurken worden zure bommen genoemd en worden vaak verkocht bij de vishandel. Deze groente bestaat in een zure variant en een zoetzure variant. De grootte van een augurk kan variëren tussen de 10 en 43 gram (3).

Samenvatting
Een augurk is een kleine komkommer, die niet rauw kan worden gegeten. Het wordt ingelegd in azijn en hier worden kruiden en/of suiker aan toegevoegd. 

Wat is de voedingswaarde van een augurk?

Een augurk van 20 gram bevat de volgende voedingswaarden.

 • Energie 5 kcal
 • Vet 0 g
  – Waarvan verzadigd  0 g
 • Koolhydraten 1,1 g
  – Waarvan suikers 1 g
 • Vezels 0,2 g
 • Eiwit 0,2 g
 • Zout 0,2 g (1).

Welke voedingsstoffen bevat een augurk?

Een portie van 100 gram augurken (circa 5 stuks van 20 gram) bevat de onderstaande voedingsstoffen. 

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium56 mg3500 mg
Calcium16 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium10 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,2 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Vitamine A13 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,4 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0 mg1,6 mg
VItamine B60,04 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur4 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0 mg 16 mg 
Vitamine C2 mg 75 mg
Jodium2 μg (1)150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg (4)

Daarnaast bevat augurk ook vitamine K (fylochinon), wat onder andere belangrijk is voor een normale bloedstolling. Door voldoende vitamine K binnen te krijgen voorkom je onder andere het blijven bloeden van een klein wondje (1).

Samenvatting
De voedingsstoffen in augurken zijn relatief laag. Desondanks draagt het eten van augurken bij aan het behalen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van de voedingsstoffen, zoals kalium en magnesium. Alle beetjes helpen!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van augurk?

Hoe gezond is augurk en waarom? Augurken hebben diverse gezondheidsvoordelen. Zo heeft het een lage energiedichtheid en bevat het melkzuurbacteriën.

Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen. Daarnaast lees je nog meer gezondheidsvoordelen van augurken.

Het heeft een lage energiedichtheid

In 100 gram augurken zitten slechts 25 kcal (1). Hierdoor heeft het een lage energiedichtheid. Door augurken te eten als tussendoortje of toe te voegen aan een gerecht kun je de hoeveelheid die je eet verhogen zonder dat je veel meer calorieën binnenkrijgt.

Tegelijkertijd zijn augurken wel vullend, doordat het veel water en een kleine hoeveelheid vezels bevat.

Hierdoor kan het eten van augurken bijdragen aan het behouden van je huidige gewicht of helpen om af te vallen.

Door een gezond gewicht heb je een verlaagde kans op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en het metabool syndroom (5).

Het is gefermenteerd

Augurken worden gefermenteerd met behulp van melkzuurbacteriën. Hierdoor gaat de ph waarde (zuurgraad) van de augurk omlaag en krijgt het de unieke smaak. Er zijn aanwijzingen dat melkzuurbacteriën kunnen helpen tegen bepaalde maag- en darmproblemen, zoals verstopping en diarree.

Bij mensen met darmziekten zou het gebruik van probiotica -zoals melkzuurbacteriën- mogelijk extra kunnen helpen. Veel mensen met een darmziekten hebben namelijk te weinig eigen bacteriën in hun darmen, waardoor er klachten ontstaan.

Mogelijk kan het gebruiken van probiotica helpen om de hoeveelheid bacteriën in de darm te laten groeien (6),

Er worden aan steeds meer andere voedingsmiddelen probiotica toegevoegd. Het zou mogelijk kunnen helpen om af te vallen. In dit artikel lees je meer over probiotica en afvallen.

Het bevat antioxidanten

Augurken bevatten antioxidanten. Antioxidanten hebben grote gezondheidsvoordelen, omdat ze vrije radicalen wegvangen.

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen en bijproducten van ons lichaam. In ongunstige situaties kunnen deze stoffen schade aanbrengen aan onze weefsels en cellen.

Het wegvangen van deze vrije radicalen kan er mogelijk voor zorgen dat op de lange termijn bepaalde ziektes voorkomen worden, zoals hart- en vaatziekten en kanker (7).

Het kan mogelijk helpen tegen kramp

Sommige sporters drinken augurkensap na het sporten. Nu vraag je jezelf vast af waarom sporters dit doen. Ze geloven dat dit kan helpen tegen het krijgen van kramp. Kramp ontstaat door het verliezen van belangrijke mineralen tijdens het zweten, zoals kalium.

In augurkensap zit veel kalium en daarnaast ook natrium. Beide mineralen zijn belangrijk om kramp te voorkomen (8). Dit zou kunnen verklaren dat augurk water gezond kan zijn voor professionele sporters. 

Samenvatting
Augurken hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevat het weinig calorieën, waardoor het kan helpen om de kans op welvaartsziekten kan verkleinen. Daarnaast bevat het melkzuurbacteriën, wat mogelijk kan helpen bij darmproblemen.

Is augurkensap goed voor je?

Augurkensap is het sap van de pot waar de augurken in hebben gezeten. Aan vol potten augurken wordt een grote hoeveelheid suikers en zout toegevoegd. Door het drinken van augurkensap kun je dus een grote hoeveelheid zout en suiker binnenkrijgen.

Het is niet te adviseren om dit regelmatig te doen. Als je het doet, kies dan het liefst voor een pot augurken met minder zout en/of suiker. Augurkensap wordt wel door sommige sporters gedronken. Het zou de kans op kramp kunnen voorkomen (8). Echter wordt dit voornamelijk gedaan door professionele sporters, die erg intensief sporten.

Ze hebben dan tijdens het sporten door het zweten een grote hoeveelheid mineralen verloren, waardoor ze mineralen zoals kalium en natrium moeten aanvullen. Om goed te herstellen moeten deze professionele sporters ook suikers binnenkrijgen (9).

Voor deze mensen kan dan augurkensap voorzien in deze behoefte. Voor recreatieve sporters en niet-sporters is het niet aan te bevelen.

Samenvatting
Augurkensap bevat meestal veel zout en suiker. Professionele sporters kunnen hier baat bij hebben. Voor mensen die niet sporten of recreatieve sporters raden we het drinken van augurkensap af.

Is augurk goed voor afvallen?

Het eten van augurken kan helpen als je wilt afvallen. Het is geen wondermiddel, maar het kan wel onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon om af te vallen. Het is onder meer een gezonde snack, omdat het laag in calorieën is.

Let wel op wat voor augurken je koopt in de supermarkt. Niet elke augurk is namelijk even gezond. In sommige blikken augurken wordt er namelijk heel veel suiker toegevoegd, wat slecht is.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt kun je beter kiezen voor een variant met minder toegevoegde suikers. In dit artikel lees je meer over afvallen en augurken.

Wil je graag afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining. 

Voor wie is augurk gevaarlijk?

Voor de meeste mensen is het eten van augurk niet gevaarlijk en juist gezond. Mensen met een intolerantie voor salicylaten moeten het eten van augurken mogelijk wel vermijden. In augurk zelf zitten geen salicylaten, maar wel in het azijn.

Salicylaten komen vrij voor in de natuur en worden verwerkt in producten, zoals azijn. Een intolerantie betekent dat je reageert op een bepaalde hoeveelheid van de stof.

Dit wordt de drempelwaarde genoemd.

De hoogte van de drempelwaarde verschilt per persoon, waardoor sommige mensen met een intolerantie voor salicylaten zonder klachten een of meerdere augurken kunnen eten.

Merk je dat je klachten krijgt van het eten van augurken? Neem dan contact op met een diëtist gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid. Er is namelijk geen kant- en klare test om vast te stellen dat je een intolerantie hebt voor salicylaten (10).

Samenvatting
Bij mensen met een salicylaten intolerantie kan het eten van augurken zorgen voor klachten. Sommige mensen met salicylaten kunnen een kleine hoeveelheid augurken eten zonder klachten.

Is augurk gezond als je zwanger bent?

Augurken zijn gezond voor zwangere vrouwen, mits ze geen geen intolerantie hebben voor salicylaten (10).

Als je al last hebt van een hoge bloeddruk (hypertensie) of last krijgt van zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) moet je niet te veel augurken eten.

Je krijgt daardoor namelijk veel natrium binnen. Dit verhoogt de bloeddruk nog meer. Als je last hebt van (zwangerschaps)hypertensie moet je juist de inname van natrium beperken.

Natrium vormt samen met chloride zout (2). Je kunt dan eventueel kiezen voor natriumarme augurken.

Als je toch graag (veel) augurken eet kun je eventueel zelf augurken maken. Je gebruikt dan in plaats van normale keukenzout een natriumarme zout. Hierdoor krijg je veel minder natrium binnen en maak je je eigen natriumarme variant.

Samenvatting
Voor de meeste zwangere is het eten van augurken gezond. Een zwangere vrouw met (zwangerschaps)hypertensie moeten letten op welke soort en hoeveel augurken ze eten.

Hoeveel augurk mag je per dag eten?

De Gezondheidsraad adviseert om ten minste 250 gram groente per dag te eten. Je mag ook meer groente eten (4). Er is geen maximum vastgesteld hoeveel groente je per dag mag.

Als je te veel groente in een keer eet kan je wel maag- en darmproblemen krijgen. Dit komt doordat groente vezels bevatten. Het verteren van vezels kost je lichaam namelijk extra energie.

Daarom is het beter om het eten van groente over de dag te verdelen als je veel groente wilt eten. Daarnaast is het belangrijk om te variëren in de soorten groente die je eet (11).

Elke soort groente bevat namelijk andere belangrijke vitamines en mineralen. Als je te eenzijdig eet ontstaan er op de lange termijn tekorten van bepaalde voedingsstoffen, wat kan zorgen voor diverse gezondheidsklachten.

Een goede richtlijn is om volgens de ‘regenboog’ te eten. Dit houdt in dat je varieert in de soorten kleuren groenten die je eet. Zo bevat oranje groente en fruit veel vitamine A en gele groente en fruit juist veel kalium.

Samenvatting
Je hebt tenminste 250 gram groente per dag nodig. Je kunt deze hoeveelheid aan augurken eten. Het is echter beter om af te wisselen qua groente, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat gebeurt er als je te veel augurken eet?

Als je te veel augurken eet -zoals een grote pot augurken- kunnen er verschillende dingen gebeuren. Nee, je bent niet letterlijk wat je eet. Je zult dus niet veranderen in augurk. Je moet echt veel augurken eten om er last van te krijgen.

Augurken bestaan voor een groot gedeelte uit water. Hierdoor kan je veel vocht binnenkrijgen als je te veel augurken eet.

Als je daarnaast ook nog veel water drinkt kan dit ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt, doordat je teveel vocht in je lichaam hebt. Er kunnen dan verschillende maag- en darmproblemen ontstaan, zoals winderigheid en diarree.

Daarnaast zit er in augurken in een pot vaak veel zout. Hierdoor krijg je te veel zout binnen als je veel augurken eet. Te veel zout binnenkrijgen is slecht. De Gezondheidsraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Met andere voedingsmiddelen -zoals een blokje kaas, zak chips brood- krijg je ook al veel zout binnen, waardoor je snel te veel zout binnen kan krijgen. De gemiddelde Nederland krijgt momenteel al te veel zout binnen. 

Een te hoge inname van zout verhoogt onder andere de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten (4). Het kan ook nierschade veroorzaken. Daarom adviseren we om te kiezen voor een pot augurken met minder zout.

Je kunt ook verse augurken kopen en ze zelf inleggen. Zo kun je zelf kiezen hoeveel zout je toevoegt.

Samenvatting
Als je te veel augurken eet kan je maag- en darmproblemen krijgen, doordat je te veel vocht binnenkrijgt. Je kunt ook te veel zout binnenkrijgen, wat de kans op onder andere hart- en vaatziekten vergroot.

Wat is gezondere komkommers of een augurken?

Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1).

Komkommer bevat ten opzichte van augurk wel vet, namelijk 0,5 gram. Het bevat iets meer suiker, namelijk 1,5 gram. Het bevat wel een stuk meer vezels en eiwitten, namelijk 0,7 gram vezels en 0,8 gram eiwitten.

Daarnaast bevatten komkommers een stuk meer verschillende en een grotere hoeveelheid van voedingsstoffen dan augurken. Zo bevat komkommer meer dan twee keer zoveel kalium dan een augurk, namelijk 140 mg.

Op basis hiervan concluderen we dat een komkommer iets gezonder is dan een augurk.

Echter blijven beide voedingsmiddelen gezond en gaat het om kleine verschillen als je kijkt naar de hoeveelheid die je eet. Wissel ze daarom af als je ze allebei lekker vindt!

Samenvatting
Een komkommer is iets gezonder dan een augurk. Desondanks is een augurk een gezonde keuze. 

Hoe kan je augurk eten?

Augurken kunnen op verschillende manieren worden gegeten. In Nederland wordt augurk traditioneel bij een haring gegeten als verfrissend hapje.

Het wordt ook veel aan salades en hamburgers toegevoegd. Er zijn echter veel meer mogelijkheden om augurk te verwerken in je gerechten. Hieronder lees je een aantal gerechten waar je augurk in kunt verwerken.

 • Gevulde tomaat 
 • Gepofte aardappel 
 • Zelfgemaakte sandwichspread
 • Haringsalade
 • Gefrituurde augurk
 • Augurkensoep
 • Omelet of uitsmijter

Conclusie

Augurken is voor de meeste mensen een gezond voedingsmiddel. Helaas wordt er aan potten augurken vaak veel zout en suiker toegevoegd. De gezondste augurken zijn augurken uit een pot met zo min mogelijk toegevoegde suiker en zout. Deze variant past ook beter in een koolhydraatarm dieet.

Er is geen richtlijn van hoeveel augurken je kunt eten. Het is echter belangrijk om te variëren in de soorten groente die je eet.

Zo krijg je voldoende van elke voedingsstof binnen en voorkom je dat je tekorten ontwikkelt van bepaalde vitamines en mineralen.

Hoe gezond een augurk is hangt ook af van met wat je het combineert. Als je augurk op een hamburger eet is het bijvoorbeeld minder gezond.

Vraag je je nu af of een augurk met boterhamworst gezond is? Helaas is dit ook niet het geval, omdat dit bewerkt vlees is. Bewerkt vlees verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten (4).

Wil je weten welke voedingsmiddelen nog meer gezond zijn? Dan is deelnemen aan onze 3 Weken Afslank Challenge misschien een goed idee!

Tijdens deze Challenge leer je hoe je met gezonde voeding snel kunt afslanken. Je krijgt ook toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep en tot vele gezonde recepten.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://www.hartstichting.nl/oorzaken/bloeddruk/hoge-bloeddruk
3. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/augurken
4. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083742/
6. https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32335535/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23834092/
10. https://www.allergiedietisten.com/voedings-intolerantie/intolerantie-voor-salicylaten/
11. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx]

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *