Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met baking soda: feit of fictie?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Als je op het internet zoekt naar snel afvallen kom je al snel afvallen met baking soda tegen. Dit klinkt als een makkelijke manier om af te vallen. Je hoeft alleen baking soda te mixen met water. Maar werkt dit ook echt? Lees snel verder om dit te ontdekken.
Helpt baking soda met afvallen? En hoeveel bakpoeder moet je nemen om af te vallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met baking soda?

Helaas, baking soda is geen wondermiddel als het gaat om afvallen. Hoewel er enkele kleine studies zijn uitgevoerd die positieve resultaten hebben laten zien, zijn de effecten minimaal. Bovendien kan het effect dat wel wordt gezien waarschijnlijk worden toegeschreven aan het water in plaats van aan de baking soda zelf.

Een goede hydratatie kan namelijk wel bijdragen aan gewichtsverlies. Desalniettemin is baking soda geen magische oplossing om af te vallen. Er bestaat sowieso geen magisch middeltje om vet te verbranden.

Om af te vallen moet je simpelweg meer energie verbranden dan je binnenkrijgt. Het gaat om het totale voedingspatroon en er is geen enkel voedingsmiddel dat je vet als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Baking soda kan misschien nuttig zijn voor andere toepassingen, maar niet voor afvallen.

Wat is baking soda?

Laten we eerst eens ingaan op wat baking soda is. Je zou denken dat baking soda simpelweg de Engelse naam voor bakpoeder is. Dit is echter niet het geval.

Baking soda wordt ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Baking soda is geen bakpoeder en kan ook niet als bakpoeder worden gebruikt, voor bijvoorbeeld een heerlijke appeltaart. Baking soda wordt wel in dezelfde appeltaart gebruikt, maar dan om het baksel te laten rijzen. 

Het is namelijk een rijsmiddel bestaande uit zuur, zout en een stabilisator. Dit is een stof die door het vertragen van een chemische reactie zorgt voor stabilisatie in jouw baksel. Hierdoor worden bijvoorbeeld je (groente) muffins bijvoorbeeld mooi rond. Zonder rijsmiddel blijven ze plat.

Er wordt beweerd dat baking soda naast een positief effect op afvallen ook diverse gezondheidsvoordelen zou hebben. Zo zou het kunnen helpen tegen zonverbrande huid, insectenbeten en ruwe huid weer zacht kunnen maken [1].

Samenvatting
Baking soda is geen bakpoeder, maar rijsmiddel. Het bestaat uit een stabilisator, zuur en zout. Het voor het rijzen van baksels, zoals muffins.

Hoe helpt baking soda met afvallen?

Om af te vallen wordt baking soda gedronken met water of andere vloeibare voedingsmiddelen. Het wordt veelal gecombineerd met appelazijn en citroen. Aanhangers van het drinken van baking soda geloven dat het drinken van baking soda op een lege maag zou zorgen voor vetverbranding.

Helaas gaat het drinken van baking soda niet zorgen voor gewichtsverlies. In dit artikel kan je lezen welke voedingsmiddelen wél helpen met afvallen. Wil je meteen aan de slag met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Waarom zou baking soda helpen met afvallen?

Waarom wordt er dan gedacht dat het drinken van baking soda kan helpen met afvallen? Hier zijn verschillende reden voor. Zo wordt er gedacht dat met baking soda het lichaam kan worden ontzuurd. Dit zou vervolgens zorgen voor een detox van het lichaam (ontgiften).

Detox houdt in dat het lichaam wordt gereinigd van gifstoffen en afvallen. Hierdoor zou iemand makkelijker kunnen afvallen. Het lichaam zou na een namelijk detox makkelijker voedingsstoffen kunnen afbreken. Er zijn verschillende detox diëten, maar er is geen bewijs dat dit echt werkt [2].

Detoxen van je lichaam is echter niet nodig. Je lichaam heeft namelijk al een natuurlijk reinigingssysteem: de lever. Zorg daarom goed voor je lever, oftewel drink niet te veel en vaak alcohol. Alcohol is daarnaast ook niet goed als je wilt afvallen, omdat alcohol veel calorieën en suikers bevat.

Het combineren van baking soda met appelazijn of citroen zorgt er helaas niet voor dat  baking soda opeens wel helpt met afvallen. Het drinken van appelazijn kan wel helpen met afvallen, omdat het je hongergevoel kan verminderen. Hier kan je meer lezen over appelazijn en afvallen.

Ook baking soda met citroen combineren helpt niet met afvallen. Als je dol bent op citroen kun je beter kiezen voor water met citroen. Dit bevat weinig calorieën en hydrateert, wat belangrijk is als je wilt afvallen.

Sommige mensen ervaren in de praktijk wel dat ze afvallen door het drinken van baking soda. Hoogstwaarschijnlijk is hier een andere reden voor. Zo kan het drinken van water zorgen voor een voller gevoel, waardoor je minder eet.

Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat voldoende water drinken je hongergevoel kan verminderen, je metabolisme kan verbeteren en kan bijdragen aan het verlagen van je vetpercentage [3, 4, 5].

Daarnaast slaan sommige mensen hun ontbijt over als ze baking soda drinken. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen, waardoor je sneller een energietekort hebt. Het energietekort zorgt dan ervoor dat je afvalt in plaats van de baking soda.

Samenvatting
Er zijn geen bewijzen dat baking soda drinken helpt met afvallen. Als je wel afvalt door het drinken van baking soda heeft dit hoogstwaarschijnlijk een andere oorzaak. Zo kan water drinken zorgen voor minder honger, een voller gevoel en je metabolisme verbeteren.

Is baking soda drinken gezond?

Zoals eerder aangegeven bestaat baking soda uit zuur, zout en een stabilisator. Zo bevat bakpoeder van Dr. Oetker rijsmiddelen (E240), natriumcarbonaten (E500) en zetmeel.

Het bevat geen enkele voedingsstof die je nodig hebt. Hoewel het weinig calorieën bevat (4 kcal per 5 gram) heeft het geen toegevoegde waarde voor je gezondheid. Het is ook niet bedoeld om te drinken. Hierdoor vinden we baking soda drinken niet gezond. 

Hoevaak mag je baking soda drinken?

Als we het voor het zeggen hebben, zouden we zeggen: nooit. Wil je het toch graag proberen? Doe dit dan niet te vaak. Meestal wordt geadviseerd een halve theelepel bakpoeder te mengen in een glas water.

Dit is ongeveer 1,5 gram bakpoeder. Deze kleine hoeveelheid bakpoeder staat gelijk aan circa 0,7 gram zout. De Gezondheidsraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen [6].

De gemiddelde Nederland krijgt meer dan deze hoeveelheid binnen. Als je veel baking soda drinkt krijg je een flinke hoeveelheid zout binnen. Met een glas krijg je immers al 12% van de aanbevolen maximale hoeveelheid zout binnen. Beperk het drinken van baking soda daarom tot maximaal een keer per dag, maar laat het liever links liggen.

Samenvatting
Drink liever geen baking soda. Als je het toch wilt drinken, beperk het dan tot een keer per dag. 

Is baking soda drinken gevaarlijk?

Door de grote hoeveelheid zout kan baking soda drinken ook gevaarlijk zijn. Een te hoge inname van zout kan namelijk zorgen voor een hogere bloeddruk, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Te veel zout kan nog veel meer gezondheidsnadelen hebben. Zo kan het mogelijk de kans op maagkanker vergroten en zorgen voor botontkalking.

Vooral mensen met een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, met overgewicht en ouderen wordt afgeraden om baking soda te drinken.

Conclusie

Er zijn geen overtuigende bewijzen dat baking soda helpt met afvallen. De positieve effecten in onderzoeken zijn waarschijnlijk te wijten aan het drinken van water. Het drinken van water kan namelijk onder andere zorgen voor een langer verzadigd gevoel en je metabolisme versnellen.

Baking soda drinken met appelazijn kan mogelijk wel positieve effecten hebben. Dit komt door de appelazijn. Kies daarom liever om pure appelazijn te drinken. Baking soda mag je natuurlijk wel blijven gebruiken voor het bakken van een (gezonde) taart. 

Wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *