Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met bloemkool: hoe effectief is het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Bloemkool is in veel Nederlandse huishoudens een populaire groente. Maar wat als je wilt afvallen? Kan je dan bloemkool blijven eten of kun je het beter laten staan? In dit artikel lees je het antwoord op deze vraag.
Helpt bloemkool met afvallen? En hoe kan je het beste bloemkool eten tijdens het afslanken volgens een diëtist?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met bloemkool?

Bloemkool past hartstikke goed in een voedingspatroon om af te vallen. Het heeft een lage energiedichtheid, wat betekent dat het weinig calorieën per gram bevat. Het bevat ook veel vezels, die kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. 

Er bestaat zelfs een ‘bloemkooldieet’. Bij dit dieet worden alle koolhydraatrijke groenten vervangen door bloemkool. Bloemkool wordt ook veel in voedingsmiddelen verwerkt om af te vallen, zoals bloemkoolrijst. 

Hoe kan je afvallen met bloemkool?

De welbekende bloemkool kan op veel manieren bijdragen aan jouw afslank reis. Hieronder lees je een aantal manieren hoe je kunt afvallen met deze groente

Het is laag in calorieën

Een opscheplepel (55 gram) bevat slechts 12 calorieën [1]. Hierdoor kan je met bloemkool makkelijk je maaltijd meer volume geven. Meer volume zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Je maag is simpelweg meer vol. Hierdoor gaat er een signaaltje naar je hersenen dat je vol zit [2]. 

Pas wel op met het toevoegen van saus. Bloemkool wordt veelal met saus geserveerd, waardoor het lage aantal kcal van de bloemkool teniet wordt gedaan. Bloemkool kan je gezond op smaak maken met diverse kruiden, zoals kerrie kruiden en paprikapoeder. 

Het is laag in koolhydraten

Een opscheplepel bevat 1 gram koolhydraten, waarvan 70% langzame (complexe) koolhydraten. Deze zorgen voor een minder snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je langer energie dan als je snelle (eenvoudige) koolhydraten eet [3].  

Minder eten van koolhydraten kan ook helpen om af te vallen. Je voorraad aan koolhydraten is hierdoor sneller op. Als je ook minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, moet je lichaam je reservevet als energiebron gaan gebruiken. 

Het bevat veel vezels

Per opscheplepel (55 gram)  bevat bloemkool 1,3 gram vezels [1]. Vezels kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijker om minder te eten. Dit is een groot voordeel als je wilt afvallen. 

Vezels ondersteunen ook een goede darmgezondheid. Er zijn aanwijzingen dat een goede darmgezondheid helpt bij het afvallen [4].

Het bevat veel vocht

Een groot deel van de bloemkool bestaat uit vocht. Dit is ook de reden dat het zo weinig calorieën bevat. Voldoende vocht binnenkrijgen kan helpen bij afvallen. De honger- en dorstprikkel lijkt namelijk erg veel op elkaar. Hierdoor verwarren veel mensen dit met elkaar, waardoor regelmatig mensen iets gaan eten in plaats van drinken. 

Als je op tijd vocht binnenkrijgt (zoals met bloemkool) hoeft de dorstprikkel helemaal niet plaats te vinden. De dorstprikkel ontstaat namelijk als je eigenlijk al te laat bent met vocht binnenkrijgen. Zo kun je voorkomen dat je onnodig iets extra eet. 

Bovendien zorgt voldoende vocht ervoor dat alle voedingsstoffen goed vervoerd kunnen worden. Zo blijf je gezond, wat het afvallen ook makkelijker maakt.

Samenvatting
Bloemkool bevat weinig calorieën en bijna geen koolhydraten. Daarnaast bevat het veel vezels, die voor een langer verzadigd gevoel zorgen. Zo kan bloemkool helpen met snel afvallen.

Past bloemkool in een koolhydraatarm dieet?

Bloemkool past goed in een koolhydraatarm dieet. Het bevat namelijk slechts 1 koolhydraat per opscheplepel (55 gram). Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit langzame (complexe) koolhydraten (0,7 g). 

Tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet wil je voornamelijk langzame koolhydraten eten. Deze zorgen namelijk voor langdurige energie. Wil je meer lezen over dit dieet? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Kan je niet wachten om te beginnen? Begin dan met onze gratis afslanktraining.

Helpt bloemkool met buikvet verbranden?

Nu je weet dat bloemkool kan helpen met afvallen, vraag je jezelf misschien af of het ook helpt met buikvet verbranden. Helaas moeten we je teleurstellen: er is geen speciale voeding die zorgt voor het verbranden van buikvet. 

Om buikvet te verbranden moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Zelfs dan is het vaak zo dat je eerst vet verbrandt op andere plekken, voordat je buikvet aan de beurt is. Wees dus geduldig! Wil je meer weten over buikvet verbranden? Lees dan ons artikel over buikvet verbranden met verschillende tips. 

Is bloemkool gezond?

Jazeker, bloemkool zit boordevol vitamines en mineralen. Het bevat ook antioxidanten, die ons kunnen beschermen tegen ziekten. In ons artikel bloemkool en gezondheid lees je hier meer over. 

Hoe vaak en hoeveel bloemkool eten om af te vallen?

Als je wilt afvallen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Overdrijf het dus niet en ga niet elke dag bloemkool eten. Elke kleur groente bevat andere voedingsstoffen. Varieer dus in de verschillende kleuren groente, zoals groen, rood en oranje. 

Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig. Dit mag je tijdens een maaltijd eten of verdelen over meerdere maaltijden. Je kunt 250 gram bloemkool eten of verschillende groenten met elkaar combineren. 

Krijg je snel last van een opgeblazen gevoel van bloemkool? Beperk het dan tot een paar opscheplepels en combineer het met minder gasvormende groenten, zoals paprika of courgette.

Samenvatting
Eet tenminste 250 gram groente per dag. Eet niet elke dag bloemkool, maar varieer met verschillende groenten. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. 

Is bloemkool of broccoli beter voor afvallen?

Broccoli wordt vaak gegeten door mensen die veel aan fitness doen. Daardoor krijg je de indruk dat broccoli beter is voor afvallen. Toch maakt het niet zoveel uit voor het afvallen of je kiest voor bloemkool of broccoli. Het verschil in voedingswaarde is namelijk minimaal. 

Bloemkool bevat slechts een aantal calorieën minder, maar meer koolhydraten. Broccoli bevat iets meer vezels dan bloemkool. Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan kan het verschil in koolhydraten wel uitmaken als je een grotere portie eet. 

Broccoli bevat namelijk slechts 0,4 gram koolhydraten per 50 gram en bloemkool 1,5 gram koolhydraten per 50 gram. Dit is voor een portie van 250 gram toch een verschil van 5,5 gram koolhydraten.

Samenvatting
Beide groenten zijn goede keuzes. Qua voedingswaarde verschillen ze niet veel. Broccoli bevat wel een stuk minder koolhydraten dan bloemkool.

Conclusie 

Goed nieuws! Als je wilt afvallen kun je gerust bloemkool blijven eten. Het kan zelfs helpen met afvallen door het verzadigende effect door de vezels. Eet je koolhydraatarm? Houd dan rekening met de koolhydraten in de bloemkool. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. 

Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *