Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Ontdek de gezondheidsvoordelen van cacao(poeder)

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Als je gezond wilt eten moet je voornamelijk gezonde voeding eten. Maar wat is nu wel gezond en wat niet? Van chocolade weten veel mensen dat het minder gezond is. Maar geldt dit ook voor cacao? Of is cacao juist weer gezond? Lees het hier!
Helpt cacaopoeder met afvallen? En zo ja, hoeveel cacaopoeder moet je dan eten om af te vallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is cacaopoeder gezond of ongezond?

Cacaopoeder is niet alleen lekker, maar ook een gezonde toevoeging aan je voeding. Vooral rauwe cacaopoeder heeft veel gezondheidsvoordelen. Let wel op dat de meeste cacaopoeders in de supermarkt niet rauw zijn en vaak veel suiker bevatten, waardoor ze minder gezond zijn. 

Controleer daarom altijd het etiket voordat je cacaopoeder koopt en zoek naar rauwe cacaopoeder. Steeds meer supermarkten en biologische winkels verkopen dit gezonde alternatief.

Wat is cacao?

Bij cacao denken veel mensen aan chocolade. De meeste chocolade is inderdaad gemaakt van cacao, maar het is niet hetzelfde. Witte chocolade bevat bijvoorbeeld helemaal geen cacao. Cacao is wel voor veel andere soorten chocolade de basis. Ben je benieuwd of chocolade gezond is? Lees dan dit artikel over chocolade en gezondheid

Cacao wordt ook wel een superfood genoemd. De laatste jaren wordt het daardoor steeds vaker gebruikt. Zo zijn er cacaonibs die je kunt toevoegen aan je havermoutpap. Het kan daarnaast worden gekocht als poeder, de boon of druppels. Er bestaat rauwe cacaopoeder en niet-rauwe cacaopoeder.

Cacao wordt gemaakt van de cacaoboon, een vrucht van de cacaoboom. Deze bomen komen vooral voor in Midden- en Zuid-Amerika. De vrucht heeft een ovale vorm en middenin de vrucht bevinden de cacaobonen. Op diverse manieren kan cacaopoeder worden verkregen uit de been.

Samenvatting
Cacao wordt gemaakt van de cacaoboon, een vrucht van de cacaoboom. Het is de basis van de meeste chocoladesoorten.

Hoe wordt cacaopoeder gemaakt?

Rauwe cacaopoeder wordt onder hoge druk uit de boon geperst. Hierbij ontstaat cacaoboter en een vast deel. Dit vaste deel wordt gemalen tot rauwe cacaopoeder. Daarnaast kan cacaopoeder worden gemaakt door cacaobonen op een hoge temperatuur te roosteren. Hierdoor verdwijnt er veel vocht. 

Nadat de cacaobonen zijn afgekoeld worden ze geperst en gemalen, waardoor er cacaopoeder ontstaat. Door het verhitten verliest het poeder veel belangrijke voedingsstoffen.

De meeste cacaopoeders in supermarkten zijn deze variant, de niet-rauwe cacaopoeder. Rauwe cacaopoeder is gezonder, omdat het meer voedingsstoffen bevat. In de rest van het artikel gaan we in op de voordelen van rauwe cacaopoeder.

Samenvatting
Cacaopoeder is gemaakt van cacaobonen. Dit kan zonder of met verhitting worden gemaakt. Door verhitting verliest de poeder veel voedingsstoffen. Hierdoor is rauwe cacaopoeder gezonder.

Wat zijn de voedingswaarden van cacaopoeder?

Hieronder lees je welke voedingswaarden rauwe cacao bevat per 7 gram (1 eetlepel)[1].

  • Energie: 29 kcal
  • Vet: 1,7 g
    Waarvan verzadigd: 0,9 g
  • Koolhydraten: 0,8 g
    Waarvan suikers: 0,2 g
  • Eiwitten: 1,4 g
  • Vezels: 2,4 g
  • Zout: 0 g

Welke voedingsstoffen bevat cacao?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen rauwe cacao bevat per kopje (circa 86 gram) bevat [2].

VoedingsstoffenHoeveelheid per kopje (circa 86 gram)Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Calcium110 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Choline0,3 mg400 mgZwangere vrouwen: 480 mg
Foliumzuur27,5 ug300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Fosfor631 mg550 mg
IJzer11,9 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 mg
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Kalium1311 mg3500 mg
Koper3,3 mg0,9 mg 
Magnesium429 mgMannen 350 mgVrouwen 300 mg
Niacine1,9 mg16 mg 
Riboflavine (vitamine B2)0,2 mg1,6 mg
Selenium12,3 μg70 μg
Thiamine0,1 mg0,1 mg
Vitamine B60,1 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Vitamine K2,2 μg70 μg
Zink5,9 mgMannen en zwangere vrouwen 9 mgVrouwen 7 mg

Lijken dit niet super veel voedingsstoffen? Bedenk je dan dat je een veel kleinere hoeveelheid cacaopoeder gebruikt. Een portie van 86 gram is namelijk erg groot. Dit zou ook betekenen dat je 356 calorieën eet aan pure cacaopoeder. Dit is een groot gedeelte van het aantal calorieën dat je op een dag mag eten!

Het laten zien van voedingsstoffen in een niet realistische portie is wat veel wordt gedaan als mensen iets als ‘superfood’ willen verkopen. Houd hier rekening mee. Zo voorkom je dat je voor de gek wordt gehouden. Desondanks bevat cacaopoeder in een kleine hoeveelheid nog steeds hoge hoeveelheden van onder andere het mineraal kalium.

Samenvatting
Cacaopoeder bevat veel diverse voedingsstoffen en hoge gehaltes aan voedingsstoffen. De portie die je gebruikt is echter klein, waardoor je veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt.

Welke gezondheidsvoordelen heeft cacaopoeder?

Cacaopoeder heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals dat het veel kalium bevat. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van cacao.

Het bevat veel kalium

Met slechts 7 gram cacaopoeder krijg je 106 mg kalium binnen. Als je een aantal eetlepels gebruikt kan dit een goede bijdrage leveren aan de totale hoeveelheid kalium die je nodig hebt (3100 tot 3500 mg) als volwasse.

Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans. Ook speelt kalium een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren [3].

Het bevat veel ijzer

Met een eetlepel cacaopoeder krijg je 0,96 mg ijzer binnen. Volwassenen hebben gemiddeld tussen de 11 en 16 mg ijzer per dag nodig. IJzer is onder meer belangrijk voor een normale werking van het afweersysteem en nodig voor het produceren van energie in onze cellen.

IJzer uit plantaardige voedingsmiddelen wordt wel minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke voeding. Je kunt de opname verbeteren door iets met vitamine C erbij te eten. Eet bijvoorbeeld cacaopoeder in een schaaltje muesli met kiwi of aardbeien [4].

Het bevat antioxidanten

Cacaopoeder bevat verschillende antioxidanten. Rauwe cacao beschermt hierdoor ons lichaam tegen vrije radicalen, agressieve stoffen die extern (bv. door roken) en intern (door stofwisseling) ontstaan. Door vrije radicalen onschadelijk te maken verkleint dit waarschijnlijk de kans op diverse (chronische) ziekten.

Het antioxidant flavanoïde lijkt ook de bloeddruk te kunnen verlagen. Het heeft mogelijk een positief effect op de bloedsamenstelling en de aderen [5]. Ook zijn er aanwijzingen dat cacao het LDL cholesterol (slechte cholesterol) kan verlagen [6]. Dit zijn allemaal gezondheidsvoordelen, die de kans verlagen op het krijgen van hart- en vaatziekten. 

Je kan je er gelukkiger van voelen

Er zijn diverse psychologische effecten cacao. Veel mensen zeggen dat ze zich gelukkiger voelen door chocolade. Dit komt juist door het stofje dat in cacao zit, namelijk fenylalanine. Je lichaam kan dit omzetten in dopamine, het geluksgevoel.

Overigens zorgt dit niet alleen voor een beter geluksgevoel, het kan ook zorgen voor meer concentratie. Bij het maken van chocolade gaat veel van deze stof verloren, waardoor je jezelf een plezier doet door cacao te gebruiken in plaats van chocolade. 

Er zijn aanwijzingen dat cacao je niet alleen vrolijker kan maken. Cacao wordt namelijk ook in verband gebracht met een verminderde stress bij de foetus van zwangere vrouwen, vermindering van rusteloosheid en meer tevredenheid [7]. 

Het is rijk aan polyfenolen

Polyfenolen zijn stoffen die ook voorkomen in bijvoorbeeld thee, wijn en fruit. Er zijn aanwijzingen dat polyfenolen diverse gezondheidsvoordelen hebben. Zo zou het je bloeddruk kunnen verlagen. Ook zou het je cholesterol en bloedsuikerwaarden kunnen verbeteren [8, 9, 10].

Een groot voordeel is dat cacaopoeder makkelijk toe te voegen is aan je dieet. Je hoeft geen voorbereidingen te treffen en kunt makkelijk een eetlepeltje toevoegen aan je ontbijt. 

Samenvatting
Cacao is een bron van vele belangrijke voedingsstoffen, zoals vetten en kalium en ijzer. Daarnaast bevat het antioxidanten, die de kans op verschillende ziektes kan verkleinen. De polyfenolen in cacao kunnen ook de kans op ziektes verkleinen, zoals hart- en vaatziekten.

Is rauwe cacao gezond?

Ja, juist de rauwe cacao is gezonder dan de niet-rauwe cacao. Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd. Daarnaast zijn rauwe cacaonibs ook een goede keuze. 

Helpt cacaopoeder met afvallen?

Cacaopoeder is niet alleen gezond, maar past ook in een voedingspatroon om af te vallen. Veel mensen zijn gek op de smaak van chocolade. Door cacao te gebruiken in plaats van chocolade (in bijvoorbeeld je ontbijt) kun je toch genieten van deze smaak, zonder de nadelen zoals veel extra calorieën en suikers.

Hierdoor is het ook een goed alternatief als je een keer zin hebt in iets zoets, maar wel graag wilt afvallen. Vind je rauwe cacaopoeder niet zo lekker? Geen probleem! Ook met pure chocolade kun je afvallen. Lees het hier in het artikel pure chocolade en afvallen.

Cacaopoeder is bovendien koolhydraatarm. Hierdoor past het goed in een koolhydraatarm dieet. Wil je starten met een koolhydraatarm dieet, maar weet je niet hoe? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel cacaopoeder per dag is gezond?

Zoals al eerder gezegd is een kopje van 86 gram geen realistische portie. Een aantal lepels cacaopoeder kan prima. Een goede richtlijn is om je te houden bij maximaal twee tot drie eetlepels per dag. Zo krijg je niet te veel calorieën binnen. 

Sommige mensen doen zelfs aan cacao snuiven. Dit zou net als een orgasme moeten voelen. Hier is geen enkel bewijs voor. Doe dit dus alsjeblieft niet.

Er is eerder een hype geweest waarbij schoolkinderen snoep snoven. Hierdoor ontstonden er verschillende bijwerkingen zoals allergische reacties, infecties, longirritaties en littekens in de neus. Dus wij raden cacao snuiven zeer af.

Hoe kan je cacao gebruiken?

Je kunt cacaopoeder toevoegen aan verschillende gerechten, zoals kwark, yoghurt of een smoothie. Houd je van een crunchy bite? Kies dan voor rauwe cacaonibs. Heb je zin in iets zoets? Maak dan een mugcake met cacao nibs, banaan en havermout. Voeg verder toe wat je lekker vindt!

Conclusie

Cacaopoeder is erg gezond, zelfs gezonder dan chocolade! Kies wel voor de rauwe cacaopoeder of cacaonibs. Deze zijn minder bewerkt, waardoor het veel meer voedingsstoffen bevat. Rauwe cacaopoeder is wel altijd de beste keuze. Dit is het minst bewerkt.

Cacaopoeder bevat onder andere antioxidanten, die de kans op diverse ziekten kan verkleinen. Daarnaast bevat cacaopoeder een stofje dat door je lichaam kan worden omgezet in dopamine, het gelukshormoon.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *