Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zijn dadels gezond? Waarom wel (of niet)?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Regelmatig krijgen we de vraag: ‘Zijn dadels gezond of niet?’. Hoog tijd dus om in dit artikel dieper in te gaan op deze vraag. Want is een dadel zo gezond en waarom dan? En maakt het dan nog uit welke dadels je neemt? Wij vertellen je er alles over en gaan ook in op de gezondheidsvoordelen. Lees snel verder en ontdek er alles over!
Dried Medjoul date fruit in bowls,  Delicious dried fruit
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat zijn dadels?

Om te begrijpen of dadels gezond zijn, gaan we eerst even kijken naar wat een dadel nou precies is. Het is een steenvrucht die in trossen aan de vrouwelijke dadelpalmen groeit. De vruchten worden ook wel palmboombessen of (Engels) date fruit genoemd. 

Oorspronkelijk komt de dadelpalm (Phoenix dactylifera) uit de Perzische Golf. Dadels worden vooral veel geteeld (en gegeten) in het Midden-Oosten. De bomen groeien tegenwoordig ook in delen van Amerika en Australië. Inmiddels is de dadel wereldwijd populair. 

Omdat ze vrij veel suiker en calorieën bevatten, kregen ze ook de bijnaam ‘brood van de woestijn.’

Dat spreekt misschien niet echt in het voordeel als we gaan kijken naar de vraag of dadels gezond zijn. Suiker en calorieën klinkt nou niet meteen heel goed. 

Toch hebben dadels vele gezondheidsvoordelen. Die nemen we in dit artikel onder de loep.

Samenvatting
Dadels zijn steenvruchten. Ze bevatten relatief veel calorieën en suikers.

Gezondheidsvoordelen dadels

Omdat we in dit artikel vooral antwoord willen geven op de vraag of dadels gezond zijn, gaan we meteen kijken naar de gezondheidsvoordelen van deze vrucht. En dat zijn er nogal wat. Wij zetten de meest opvallende gezondheidsvoordelen van dadels op een rijtje:

Veel vezels

Dadels bevatten veel vezels, namelijk zo’n 7,5 vezels per 100 gram. Per dag zouden vrouwen gemiddeld 30 gram, en mannen 40 gram vezels moeten binnenkrijgen. Toch lukt dit velen van ons niet. Uit een voedselconsumptiepeiling blijkt dat we gemiddeld hiervan slechts de helft halen [1]. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en soepele stoelgang. 

Ook zorgen vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Dit maakt dadels ook gezonder dan gewone suiker.

Er zit weliswaar relatief veel suiker in de vrucht. Maar doordat deze ook rijk is aan vezels, wordt de suiker minder snel door je lichaam opgenomen. 

Gewone suiker komt van de suikerbiet en hier zijn alle andere voedingsstoffen uitgehaald. Hierdoor krijg je echt alleen de suiker binnen wat eerder zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel en een snelle dip daarna. Bovendien draagt het niet bij aan het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen. 

Samenvatting
Dadels bevatten veel vezels. Ze zorgen voor een voller gevoel en hebben en positief effect op je bloedsuikerspiegel.

Voedzaam

Ja, er zit relatief veel suiker in dadels. Dadels zijn alsnog gezond, omdat ze naast veel energie ook allerlei andere voedingsstoffen bevatten. Ze bevatten veel vitamines (zoals vitamine A, B1, B2, B6 en K) en mineralen zoals kalium en magnesium.

Kalium speelt een belangrijke rol in ons lichaam en regelt onder andere de vochtbalans en de bloeddruk.

Meer weten over dadels? Misschien is het artikelen ‘Dadels en afvallen | Gaat dat samen?‘ wat voor jou.

Rijk aan antioxidanten

De hoeveelheid antioxidanten maakt de dadel extra gezond. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dadels zijn rijk aan onder andere:

Polyfenolen: beschermen je lichaam door schade door bijvoorbeeld luchtvervuiling en UV-straling. Er wordt gedacht dat polyfenolen ontstekingsremmend werken [2]. 

Flavonoïden: Dit ontstekingsremmende antioxidant zou volgens studies de kans op diabetes type 2 (suikerziekte), de ziekte van Alzheimer (een vorm van dementie) en sommige kankersoorten verkleinen.

Carotenoïden: Dit antioxidant ondersteunt mogelijk een gezond hart en kan helpen oogproblemen te voorkomen.

Er zitten verschillende soorten antioxidanten in dadels die allemaal weer hun eigen werking hebben. Juist die combinatie maakt dadels gezond.

Van vergelijkbaar fruit, zoals vijgen en gedroogde pruimen, lijkt het erop dat dadels de hoogste concentratie antioxidanten bevatten [3]. 

Samenvatting
Dadels bevatten diverse antioxidanten, die de kans op verschillende ziektes (zoals diabetes type II) kunnen verkleinen.

Goed voor hersenfunctie

We willen fit blijven, ook in ons hoofd. Dadels kunnen daarbij ondersteunen. Zo zijn er studies waarin is aangetoond dat dadels de ontstekingswaarden in je hersenen kunnen verlagen.

Het verlagen van de ontstekingswaarden, verkleint mogelijk het risico op de ziekte van Alzheimer [4].

Daarnaast kunnen stofjes in de dadel ervoor zorgen dat er minder plaques in je hersenen worden gevormd [5]. Plaques is een ophoping van eiwit tussen de hersencellen. Dit wordt ook wel vaatvernauwing genoemd. Dit kan leiden tot ziekten zoals dementie. 

Een studie op muizen toonde bovendien aan dat het eten van de palmboombessen kan bijdragen aan het verbeteren van het geheugen en verminderen van angstig gedrag. Er is naar ons idee meer onderzoek nodig (ook op mensen) om hier echt conclusies aan te verbinden. Een studie op muizen kan namelijk niet 1-op-1 vertaald worden naar de mens.

Samenvatting
Stoffen in dadels kunnen mogelijk de kans op Alzheimer verkleinen en helpen je geheugen te verbeteren.

Tot op het bot

Zoals we al zeiden, zitten dadels boordevol belangrijke voedingsstoffen die gezond zijn voor ons lijf. Zo bevat de dadel veel mineralen, zoals fosfor, calcium en magnesium.

Deze mineralen zijn goed voor sterke botten en zouden zelfs ziekten als osteoporose (botontkalking) kunnen voorkomen [6]. 

Goed voor bloedsuikerspiegel en bloedvaten

Dadels bevatten dan wel veel suiker, toch hebben ze een lage glycemische index (GI). De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. 

Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge pieken en minder schommelende bloedsuikers. Hierdoor is de kans op complicaties van diabetes kleiner, zoals ontstekingen aan de voeten [7]. 

Ook zouden de vruchten helpen om je bloedvorming te verbeteren en het kalk in je bloedvaten in toom kunnen houden. Te veel kalk in de bloedvaten zorgt voor verstopping en maakt zo je bloedvaten kleiner. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten groter.

Voor een stralende huid

Je hebt je misschien wel eens afgevraagd of dadels goed zijn voor de huid. Het antwoord is ja. Doordat ze heel veel vitamine C, vitamine A en vitamine D bevatten, helpen de vruchten bij het behoud van je huidelasticiteit. Ook dragen dadels bij aan een zachte huid en een gladde huid.

Samenvatting
Dadels hebben vele gezondheidsvoordelen. Ze zijn goed voor de bloeddruk en bloedvaten en sterke botten. Ook zijn ze rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor zijn dadels ook goed voor een stralend huidje.

Welke gezondheidsvoordelen hebben dadels voor vrouwen?

Grappig is dat dadels ook specifieke gezondheidsvoordelen hebben voor vrouwen en dan met name in belangrijke levensfases. Zo kan de zoete steenvrucht vrouwen een hart onder de riem steken tijdens life changing events.

Helpen dadels echt bij de bevalling?

Wist je dat het eten van dadels tijdens de zwangerschap er mogelijk voor kan zorgen dat de ontsluiting makkelijker op gang komt? Dit heeft te maken met het feit dat dadels een stofje bevatten dat op het knuffelhormoon oxytocine lijkt.

Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het stimuleren van weeën en het op gang brengen van de bevalling.

Ook zou de vrucht kunnen bijdragen aan een makkelijkere en soepel verlopende bevalling [8]. Er is meer onderzoek nodig om dit wetenschappelijk goed te onderbouwen, maar in het geval van dadels eten, lijkt het een kwestie van baat het niet dan schaadt het niet. En als het niet werkt, geeft het je tenminste wat meer energie tijdens het bevallen!

Zijn dadels goed voor tijdens de overgang?

Na de overgang moeten de meeste vrouwen een tandje bijzetten om zich gezond en fit te blijven voelen. Ook het behoud van sterke botten en soepele gewrichten vraagt ineens aandacht. 

Onderzoek laat zien dat botontkalking na de overgang vermindert kan worden door de inname van het stofje potassium. En laat dat nou in hoge hoeveelheid aanwezig zijn in slechts één gedroogde dadel. 

Ook voor mannen zijn dadels gezond en hebben een opvallend effect specifiek voor mannen. Zo zouden dadels het aantal spermacellen kunnen laten toenemen.

Studies tonen bovendien aan dat het met de spermakwaliteit van de westerse man hard achteruit gaat [9]. Helemaal niet gek dus om af en toe een dadel op het menu te zetten.

In dit artikel kan je meer lezen over afvallen in de overgang.

Samenvatting
Van bepaalde gezondheidsvoordelen profiteren mannen en vrouwen anders. Zo zouden dadels tijdens de zwangerschap bijdragen aan een soepele bevalling. Bij mannen kunnen ze vermoedelijk het aantal spermacellen laten toenemen.

Welke dadels zijn gezond?

Er zijn verschillende soorten dadels, wel meer dan 400 om precies te zijn. Maar welke dadels zijn het beste? Het meest bekend zijn waarschijnlijk de medjoul dadels, die door velen als de beste dadel wordt beschouwd. 

Deze dadel is groot, heeft veel vruchtvlees en een typische karamel-achtige smaak. Een andere bekende dadelsoort is de ajwa dadel. Deze is iets kleiner dan de medjoul dadel en ook iets harder en minder sappig.

Alle dadels zijn gezond, maar er zit wel een verschil tussen gedroogde dadels en verse exemplaren. Welke dadels zijn het gezondst? We zoomen even in op de belangrijkste verschillen tussen verse en gedroogde vruchten.

Zijn gedroogde dadels gezond?

Doordat gedroogde dadels geen vocht meer bevatten, zijn ze qua textuur taaier dan een verse dadel. Bovendien bevatten ze iets minder voedingsstoffen dan een vers exemplaar. Ook zijn ze iets zoeter (meer suiker) en plakkeriger. Een voordeel van gedroogde dadels is dat ze langer houdbaar zijn en ook meer vezels bevatten.

Let er bij gedroogd fruit op dat je geen gekonfijte exemplaren neemt. Je herkent dit aan een kleverig, wazig laagje op de dadel.

Dadels bevatten al veel suiker en aan gekonfijte exemplaren wordt nog eens extra suiker toegevoegd. Hierdoor zijn deze dadels niet zo gezond. 

Zijn verse dadels gezond? 

Met name verse dadels zijn gezond en een bron van goede voedingsstoffen. Verse vruchten worden ook wel Mazafati dadels genoemd en zijn zeker gezond.

Sommigen zweren bij verse dadels, omdat deze zachter zijn en hierdoor sappiger smaken. Je herkent verse dadels aan een wat gladdere structuur.

Zijn rode dadels gezond?

Ook de zogenoemde rode dadels zijn gezond. Ze bevatten erg veel ijzer en kalium en tot wel 32 keer zoveel vitamine C dan de ‘normale’ dadels.

Eigenlijk zijn rode dadels geen dadels maar zijn ze een jujubes. Wel lijken deze vruchten erg op de dadel.

Samenvatting
Alle dadels zijn gezond. Zowel verse dadels als gedroogde vruchten hebben eigen gezondheidsvoordelen. Let er bij gedroogde exemplaren op dat je geen gekonfijte vruchten neemt.

Dadels voedingswaarde

Voor het volledige overzicht, zetten we nog even de voedingswaarde van dadels op een rij. 100 gram dadels (een gemiddelde dadel weegt ongeveer 6 gram) bevatten ongeveer de volgende voedingsstoffen. 

Voedingswaarde verse dadels

  • Kcal: 139
  • Koolhydraten: 31,5 gram
    Waarvan suiker: 31,5 gram
  • Eiwitten: 1,5 gram
  • Vetten: 0,1 gram
    Waarvan verzadigd: 0 gram
  • Vezels: 3,6 gram

Voedingswaarde gedroogde dadels

  • Kcal: 315 
  • Koolhydraten: 73
    Waarvan suiker: 70
  • Eiwitten: 2 gram
  • Vetten: 0 gram
    Waarvan verzadigd: 0 gram
  • Vezels: 7,5 gram

Hoeveel dadels per dag eten?

Het Voedingscentrum adviseert om van gedroogd fruit maximaal twintig gram per dag te eten. Dat zijn drie gedroogde dadels. 100 gram vers fruit telt als een stuk.

Je zou dus zo’n vijftien dadels kunnen eten als je het telt als een stuk fruit. Gezien het vaak hoge suikergehalte in fruit, en zeker in deze vruchten, is het echter raadzaam om er niet te veel van te eten. 

Er wordt weleens gezegd dat je dik wordt van dadels, maar dat is volgens ons niet waar. Zeker als je het niet overdrijft met het aantal per dag, kunnen dadels en afvallen prima samengaan.

Er wordt zelfs gedacht de steenvruchten je metabolisme kunnen versnellen. Je metabolisme versnellen, draagt bij aan een betere verbranding en kan zo helpen om af te vallen. 

Samenvatting
Het advies is om maximaal 20 gram gedroogde vezels per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 dadels.

Zijn dadels gevaarlijk?

Er wordt beweerd dat als je elke dag meer 6 dadels per dag eet, dat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van maagklachten en zelfs nierproblemen. Dit is niet bewezen. De steenvruchten bevatten wel sulfiet, waardoor ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit geldt alleen voor mensen die allergisch zijn voor sulfiet.

Als je last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom is het wel belangrijk om voorzichtig met dadels om te gaan. Door de aanwezige FODMAPs (koolhydraten die van nature veel voorkomen in verschillende producten) kun je problemen hebben met het verteren van de palmvrucht. Dit geldt alleen als je intolerant bent voor de FODMAP’s in dadels, namelijk fructose.

Samenvatting
De meeste mensen kunnen dadels veilig eten. Alleen mensen met een intolerantie voor fructose moeten kijken bij welke hoeveelheid ze klachten ervaren.

Dadels gezond of niet? Conclusie

Dadels zijn zeker gezond, maar geniet met mate. Er zit namelijk ook veel suiker in dadels. Een paar dadels zijn een goed alternatief als je zin hebt in zoetigheid en zijn zeker een gezonde snack. Ook kun je de vrucht goed in recepten gebruiken.

De steenvrucht past zeker in een gevarieerd eetpatroon.

Bij gezonde voeding draait het er niet alleen om om genoeg groente en fruit te eten, maar ook om de juiste afwisseling.

Wil jij lekkerder (en slanker) in je vel zitten en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan onze 3 Weken Afslank Challenge en ontdek hoe lekker gezond leven is!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/slim-en-snel-zo-boost-je-jouw-vezelinname
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5959406/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32798862/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7414074/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066206/
7. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29033994/
9. https://www.bbc.com/reel/video/p09k7qw5/how-modern-life-is-making-men-infertile

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *