Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Dadels en afvallen | Gaat dat samen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Dadels en afvallen lijkt in de eerste instantie misschien geen gouden combi. Omdat de vrucht vrij veel suiker bevat, denken de meesten niet meteen aan afvallen met dadels. Toch kan deze van oorsprong Midden-Oosterse lekkernij je helpen in de strijd tegen de kilo’s. Hoe dat zit? Lees snel verder en ontdek er alles over!
Helpen dadels met afvallen of juist niet? Lees het in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn dadels goed voor afvallen?

Hier kunnen we kort over zijn: in een gezond voedingspatroon kunnen dadels helpen met afslanken. Als je fanatiek aan het lijnen bent, is de dadel, door de vele – natuurlijk – suikers en het behoorlijke aantal calorieën (300 kcal per 100 gram), waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt.

Toch gaan deze zoete vrucht en gewichtsverlies hand in hand. Bovendien weegt één dadel gemiddeld maar zes gram. 

Dadels bevatten namelijk veel meer dan suiker alleen. Door de combinatie van gezonde voedingsstoffen past deze vrucht prima in een bewuste en slanke levensstijl. Bovendien helpt de steenvrucht je om snaaien tegen te gaan. Zo helpt de dadel ook indirect bij het afslanken. 

Er wordt weleens beweerd dat de dadels een dikmaker is. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Als je dadels op de juiste manier aan je voedingspatroon toevoegt, word je er niet dik van. Integendeel.

Maar ze zijn toch heel zoet?

Dadelvruchten bevatten van nature veel suiker. Toch hebben ze een lage glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedingsmiddel. 

In tegenstelling tot snacks met geraffineerde suikers, blijft bij het eten van dadels je bloedsuikerspiegel stabieler. Hierdoor voorkom je een vervelende suikerdip, waardoor je razendsnel zin krijgt in nog meer zoets. 

Zeker als je een echte zoetekauw bent, kunnen dadels je helpen met afvallen. Als je een dadel als gezond tussendoortje neemt, kun je toch af en toe iets zoets snoepen. Zo blijft afslanken leuk en houd je het ook langer vol. 

Bovendien haal je veel meer waardevolle voedingsstoffen uit de palmvrucht dan uit snoep. Zo is aangetoond dat de dadelvrucht (door de vele vezels en antioxidanten) je microbioom op een positieve manier kan veranderen [1]. 

Goed voor de binnen- en buitenkant

Het microbioom is de verzamelnaam voor bacteriën, virussen en gisten op en in ons lichaam. De meeste zitten in onze darmen. Klinkt niet lekker, maar een gezond microbioom draagt bij aan een goede werking van de darmen en dat helpt weer bij afvallen. 

Wist je dat dadels niet alleen effectief kunnen zijn in je strijd tegen ongewenste kilo’s? Het zijn ook echte mooimakers. Je ontdekt meer over de vele gezondheidsvoordelen in ons artikel ‘zijn dadels gezond?’.

Samenvatting
Dadels bevatten veel natuurlijke suikers. Deze suikers hebben een lage glycemische waarde, waardoor je  bloedsuikerspiegel relatief stabiel blijft. Zo voorkom je vervelende pieken en dalen, die het afvallen moeilijker maken.

Minder hongergevoel door dadels

Een andere reden waardoor dadels en afvallen zo goed samengaan, is de grote hoeveelheid vezels die de lekkernij bevat. Vezels zorgen namelijk lang voor een vol gevoel. Hierdoor is het makkelijker om je aan geplande maaltijdporties te houden en tussendoor niet te snacken. 

Daarnaast hebben vezels mogelijk invloed op hormonen die je eetlust beïnvloeden [2]. Hierdoor krijg je minder snel een hongergevoel.

Wist je dat hormonen een grote rol kunnen spelen in het al dan wel niet slagen van je lijnpoging? Hoe dat precies zit lees je in het artikel afvallen lukt niet door hormonen.

Dadels bevatten ook relatief veel eiwit. Eiwit kan op een natuurlijke manier je metabolisme versnellen waardoor afvallen makkelijker gaat. Voldoende eiwit eten kan zelfs helpen bij het verbranden van overtollig vet.

Op die manier kunnen dadels bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Wanneer dadels eten om af te vallen?

Vraag jij je af wanneer je dadels het beste kunt eten als je af wilt vallen?Je kunt de dadelvrucht op elk moment van de dag eten. Dat kan uit het vuistje of in een smoothie of bakje yoghurt.

Omdat de vruchten vrij veel suiker bevatten en je direct energie geven, raden wij aan om dadels bij het ontbijt of voor het sporten te eten. Zo krijg je meteen de nodige brandstof binnen en begin je de dag met de juiste energie en focus.

Dadels bij het ontbijt eten heeft nog een ander voordeel. De aanwezige vezels helpen om de hoeveelheid voedsel die je gedurende de dag eet te verminderen. Zo profiteer jij heel de dag van je power-ontbijtje [3].

Zo druk met afvallen dat je je portie dadels bent vergeten? Geen zorgen. Ook na het sporten heeft het eten van de vrucht voordelen en draagt het bij aan je healthy lifestyle.

Het magnesium in de dadels bevordert het spierherstel. Daarnaast is je glycogeenvoorraad (de voorraad glucose ofwel suiker in je lichaam)  ook meteen aangevuld door de suikers in de dadel. 

Let op: als je wilt afvallen hoeft je glycogeenvoorraad alleen aangevuld te worden als je heel erg intensief hebt gesport, zoals bijvoorbeeld na een hardloopwedstrijd. 

Na een work out kan je lijf deze snelle brandstof wel goed gebruiken om te herstellen en beschadigd weefsel te herstellen 

We zeiden al dat je dadels, ook als je wilt afvallen, op elk moment van de dag kunt eten. Als gezonde snack in de avond is deze zoete vrucht tevens erg geschikt.

Dadels hebben namelijk een hoog tryptofaangehalte. Deze stof maakt in het lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Op die manier kan de dadel bijdragen aan een goede nachtrust. 

Je zou het misschien niet direct zeggen maar voldoende slaap is belangrijk in je strijd tegen de kilo’s. Diverse studies hebben aangetoond dat mensen die onvoldoende slapen gedurende de dag meer trek hebben en vaak ook meer calorieën innemen [4]. 

Dit komt onder andere doordat het volhouden van een dieet wilskracht kost. Als je vermoeider bent heb je minder energie, wat een negatief effect heeft op je wilskracht.

Samenvatting
Dadels geven je lang een verzadigd gevoel en helpen je zo met afvallen. Je kunt dadels op ieder moment van de dag eten. Ieder moment van de dag heeft eigen voordelen. Kijk waar jij vooral behoefte aan hebt of verdeel eventueel je portie dadels over de dag.

Hoeveel dadels per dag eten om af te vallen?

Dadels tijdens het afvallen kunnen prima, maar het is wel belangrijk om de vrucht met mate te eten. Zeker als je aan het lijnen bent, omdat er toch behoorlijk wat suikers in zitten. Vooral gedroogde dadels bevatten veel suiker. 

Het Voedingscentrum adviseert om van gedroogd fruit maximaal twintig gram per dag te eten [5]. Dat zijn drie gedroogde dadels. Verse dadels bevatten minder suiker. Hiervan kun je er met gerust hart 4 tot 6 per dag eten als je wilt afvallen met dadels. Let op dat je dadels koopt zonder toegevoegde suikers.

Afvallen met dadels, conclusie

Dadels eten en afvallen is zeker mogelijk. Dadels geven je een lang verzadigd gevoel en zijn een prima snack als je toch een keer wat wilt ‘snoepen’.

Het maakt niet zo veel uit wanneer je dadels eet als je wilt afslanken, op ieder moment van de dag profiteer je van de voordelen. Wel is het verstandig om de vrucht met mate te eten, omdat het veel natuurlijke suikers bevat. 

Afvallen met dadels kan, maar als je blijvend gewichtsverlies wilt zonder honger te lijden, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te vinden die echt bij je past. Een Maatje Minder helpt jou daar graag bij. Daarom hebben wij de unieke 3 Weken Afslank Challenge in het leven geroepen.

Ruim 6000 vrouwen gingen je voor en zijn blijvend van de overtollige kilo’s verlost. Of je nou gaat afvallen met of zonder dadels: met onze challenge heb je gegarandeerd (binnen 3 weken) resultaat. Gooi die ballast van je af en meld je vandaag nog aan!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *