Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zijn frambozen gezond of ongezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Frambozen, perfect zomerfruit. Maar hoe gezond zijn ze echt? En geldt dit ook voor diepvriesvarianten? Ontdek het in ons artikel.
Zijn frambozen gezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat zijn frambozen?

Dus, wat zijn frambozen eigenlijk? Deze heerlijke zomervruchten behoren tot de rozenfamilie.

Frambozen groeien aan de frambozenstruik en hebben een egaal roze-rode tot donkerrode kleur. Ze bestaan uit verschillende bolletjes, ook wel deelvruchtjes genoemd. Frambozen hebben een sappige en zoetzure smaak.

Deze vruchtjes zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze als gezonde snack eten of verwerken in zoete gerechten, zoals yoghurt. Daarnaast zijn ze ook een smaakvolle toevoeging aan hartige gerechten, zoals salades. Frambozencompote wordt bijvoorbeeld vaak geserveerd bij wild- en vleesgerechten [2].

Wat is de voedingswaarde van frambozen?

Hieronder lees je de voedingswaarden in een portie frambozen (100 gram). 

  • 37 kcal energie
  • 0,3 gram vet
  • 0 gram verzadigd vet
  • 4,5 gram koolhydraten
  • 4,5 gram suikers
  • 2,5 gram vezels
  • 1,4 gram eiwit
  • 0,01 gram zout [1]

Welke voedingsstoffen bevatten frambozen?

In deze tabel lees je welke en hoeveel voedingsstoffen 100 gram frambozen bevatten.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium228 mg3500 mg
Calcium15 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium19 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer1,5 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0,3 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A2 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,5 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,09 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,06 mg1,6 mg
Vitamine B60,06 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur33 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C32 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor25 mg [1]550 mg (>18 jaar) [4]

Hoe gezond zijn frambozen?

Dus, hoe gezond zijn frambozen dan? Nou, frambozen zijn niet alleen caloriearm, maar kunnen ook ons immuunsysteem een boost geven. Wij geven je een inkijkje in de meest opvallende gezondheidsvoordelen van dit besje.  

Vol met vezels

Met een schaaltje frambozen krijg je 2,5 gram voedingsvezels binnen. Een vezelrijk dieet verlaagt de kans op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte). Ook kunnen voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering. Vrouwen hebben tenminste 25 gram vezels nodig per dag en mannen hebben tenminste 30 gram voedingsvezels per dag nodig [5].

Laag qua calorieën

Een portie van deze vruchtjes bevat slechts 37 calorieën. Uit onderzoek blijkt dat als je voornamelijk caloriearme voeding eet, je makkelijker op gewicht blijft en makkelijker afvalt. Door een gezond gewicht heb je een lagere kans op overgewichtgerelateerde ziekten, zoals het metabool syndroom (klachten rondom stofwisseling), hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).

Het bevat veel voedingsstoffen

Frambozen bevatten bijna alle vitamines en mineralen. Vooral de hoeveelheid Thiamine is hoog, namelijk 0,9 mg Thiamine. Dit is 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Thiamine is onder meer belangrijk voor je energiestofwisseling. Frambozen bevatten ook een grote hoeveelheid vitamine C, namelijk iets minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem.

Het bevat antioxidanten en bioactieve stoffen

Frambozen bevatten veel antioxidanten, waaronder de krachtige antioxidant vitamine C. Antioxidanten zijn de ‘helden’ die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die weefsels en cellen kunnen beschadigen, die ontstaan tijdens normale factoren en door externe factoren (zoals zonlicht en roken). 

Langdurige schade door vrije radicalen wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker [6].

Frambozen bevatten ook ellaginezuur, een polyfenolen. Polyfenolen zijn bioactieve stoffen die vergelijkbare functies kunnen hebben als bijvoorbeeld vitamines [7]. Verschillende onderzoeken suggereren dat ellaginezuur beschermende effecten kan hebben op de huid en de lever, en mogelijk kan helpen bij de preventie van kanker. Het bewijs hiervoor is echter nog beperkt en er is meer onderzoek nodig [8].

Een gezond tussendoortje

Door de zoete smaak zijn frambozen een goede vervanger van ongezonde zoete voedingsmiddelen, zoals snoep. Het is bovendien een makkelijk, praktische en gezonde snack. Dit maakt de kans groter dat je ook echt kiest voor frambozen in plaats van snoep.

Samenvatting
Frambozen zitten vol vitamines, mineralen, bioactieve stoffen en antioxidanten. Ook zitten frambozen vol voedingsvezels, die goed zijn voor je darmgezondheid en de kans op diverse ziekten verkleinen.

Kan je afvallen met frambozen?

Denk je nu: kan je afvallen met frambozen? Het antwoord is: ja, frambozen kunnen zeker een hulpmiddel zijn bij afvallen. 

Frambozen zijn een goede keuze als je wilt afvallen, omdat ze laag zijn in calorieën. Het eten van voeding met weinig calorieën vergemakkelijkt het afvallen.

Daarnaast zorgen de voedingsvezels in frambozen voor een langdurig verzadigd gevoel. Vezels kunnen ook de darmgezondheid verbeteren, wat mogelijk ook gunstig is voor gewichtsverlies [9].

Bovendien helpen de voedingsvezels de bloedsuikerspiegel minder snel te stijgen. Dit resulteert op korte termijn in een lager bloedsuikergehalte en minder snel weer honger krijgen. Op lange termijn kan dit bijdragen aan het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is bij het afvallen.

Hoeveel frambozen mag je per dag eten?

Dus, hoeveel frambozen zou je per dag moeten eten? Een goede hoeveelheid is ongeveer 200 gram fruit per dag. Wissel lekker veel af met verschillende soorten fruit. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Oftewel: ‘Eat the rainbow’: Combineer frambozen bijvoorbeeld met blauwe bessen

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan is het advies vaak om minder of tijdelijk geen fruit te eten. Dit verschilt per koolhydraatarm dieet. Wil je meer weten over het koolhydraatarm dieet? Lees dan ons artikel hierover. Wil je graag afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dan is onze gratis afslanktraining misschien iets voor jou!

Zijn bevroren frambozen gezond?

Misschien vraag jij je af: zijn ingevroren frambozen ook gezond? Wel, je zult verrast zijn dat ingevroren frambozen soms gezonder zijn dan ‘verse’ frambozen.

Nu denk je waarschijnlijk: dat kan niet waar zijn! Toch is het zo. Diepvries frambozen worden namelijk direct na het rijpen zo snel mogelijk ingevroren.

Het invriesproces zorgt ervoor dat de frambozen (bijna) alle voedingsstoffen behouden. ‘Verse’ frambozen kunnen daarentegen dagenlang in de supermarkt liggen en vervolgens nog in je koelkast. Hierdoor gaan er voedingsstoffen verloren door blootstelling aan zuurstof en daglicht.

Als je kiest voor bevroren frambozen, is het belangrijk om te voorkomen dat er te veel vocht verloren gaat. Anders kunnen er alsnog veel voedingsstoffen verloren gaan. Je kunt het vocht ook gebruiken in een gezonde smoothie(bowl) of in je havermout.

Is frambozensap gezond?

En frambozensap, is dat gezond? Nou, hoewel het misschien verleidelijk is om voor het gemak voor sap te kiezen, zijn hele frambozen een betere keuze.  

Het drinken van sap zorgt ervoor dat je in één keer een grote hoeveelheid suiker binnenkrijgt, terwijl je veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan wanneer je heel veel fruit eet. Bovendien geeft sap je vaak geen verzadigd gevoel.

Daarnaast is sap ook niet goed voor je tanden. Wil je toch graag sap drinken? Pers dan zelf het sap en gebruik ook het pulp . Door het sap te combineren met eiwitten, zoals zuivel, zul je je meer verzadigd voelen na het drinken van sap.

Is frambozen thee gezond?

Misschien vraag jij je af: is frambozenthee ook gezond? Nou, frambozenthee, gemaakt van de bladeren van de frambozenstruik, zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

Zo zou het de spieren versterken, de vruchtbaarheid versterken, melkproductie stimuleren bij moeders en menstruatieklachten verminderen. Er is echter nog onvoldoende bewijs om deze claims te ondersteunen.

Bovendien bevat frambozen thee slechts een kleine concentratie van de voedingsstoffen. Het drinken van frambozen thee kan echter geen kwaad, dus als je ervan wilt genieten, kun je het zeker drinken.

Zijn frambozen of blauwe bessen gezonder?

Laten we eerst duidelijk zijn. Fruit is in principe allemaal gezond. Het is juist goed om af te wisselen qua soorten vruchten, omdat elk soort fruit andere vitamines en mineralen bevat. Als we blauwe bessen met frambozen vergelijken bevatten frambozen iets minder calorieën en meer dan de helft aan koolhydraten. 

Het aantal voedingsvezels is ongeveer gelijk. Qua voedingsstoffen vinden we frambozen ook beter scoren. Met frambozen krijg je namelijk een groot aandeel van de ADH Thiamine (90%) binnen. In ons artikel lees je meer over hoe gezond blauwe bessen zijn.

Zijn frambozen of aardbeien gezonder?

Aardbeien bevatten nog minder calorieën dan frambozen, maar hierdoor ook veel minder vezels. Het aantal koolhydraten is ongeveer gelijk. De framboos scoort wel beter qua de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Wel bevatten aardbeien meer dan het dubbele qua vitamine C dan frambozen. 

Meer weten? In dit artikel ontdek je hoe gezond aardbeien zijn

Zijn frambozen of bramen gezonder?

Bramen zijn persoonlijk mijn favoriete vruchten. Ze bevatten precies evenveel calorieën als frambozen. Ze bevatten iets meer vezels en koolhydraten, maar wel minder eiwitten. Qua voedingsstoffen scoort de braam ook erg goed, maar de framboos wint weer door de hoge hoeveelheid thiamine. 

Meer weten? In dit artikel lees je alles over hoe gezond bramen zijn.

Wanneer frambozen eten?

Het maakt niet uit wanneer je de vrucht eet. Je kunt het bijvoorbeeld als tussendoortje eten wanneer je zoete trek hebt. Zo ‘snoep’ je toch nog gezond. Frambozen zijn ook heerlijk in een gezond dessert of een ontbijt zoals overnight oats.

Krijg je veel energie door suiker? Eet frambozen dan liever niet in de avond. Zo voorkom je slapeloze nachten. Eet ze dan als je energie nodig hebt, zoals bijvoorbeeld voor het sporten.

Conclusie

Als je gezond wilt eten zijn frambozen zeker een goede keuze. Ze zitten vol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Overdrijf het echter niet door elke dag frambozen te eten. Een gezond eetpatroon bestaat namelijk uit verschillende soorten vruchten. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *