Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan gemberolie helpen met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Er wordt beweerd dat je van gember olie kunt afvallen. Zo zou het je vetverbranding stimuleren. Is dat zo? Lees snel verder om dit te ontdekken.
In dit artikel lees je of gemberolie helpt met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt gemberolie met afvallen?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen op het internet. Van gemberolie wordt beweerd dat je op een natuurlijke manier kunt afvallen als je dit op je buik smeert. Gemberolie valt onder de essentiële oliën.

Je moet de gemberolie aanbrengen en masseren op je buik. Volgens de verkopers wordt dan de vetverbranding bevordert, waardoor je een slankere buik krijgt en gaat afvallen. Hierdoor wordt het ook wel een slimming oil genoemd (1).

Een andere reden waarom het zou helpen met afvallen, is doordat het je verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen zou verminderen. Er worden ook andere gezondheidsvoordelen benoemd aan gemberolie, zoals het verminderen van stress en ontstekingen. Dat klinkt als een wondermiddel. Helaas moeten we je uit deze droom halen.

Om af te vallen bestaat er (momenteel) geen wondermiddel. Als je wilt afslanken moet je minder energie binnenkrijgen (via voeding en drinken) dan dat je verbruikt. Naast de beweringen over gemberolie, wordt er ook beweerd dat andere etherische oliën zoals kaneel en citroen kunnen helpen om af te vallen. Deze beweringen zijn nog nooit bewezen. 

Samenvatting:
Helaas moeten we je teleurstellen. Je kunt niet afvallen door gemberolie te smeren op je buik of in je navel aan te brengen. Het enige voordeel van gemberolie is dat het lekker ruikt. 

Wat is gember olie?

Wat is gemberolie überhaupt? We zijn op onderzoek uitgegaan. Van veel soorten gember olie op de markt zijn er geen specificaties bekend. Natuurlijk bestaat het uit gember, maar wat zijn de overige ingrediënten? Daar wordt niet transparant over gecommuniceerd.

Wel wordt er benoemd dat gemberolie 100% natuurlijk is. Bij een van de producten wordt benoemd dat de stof dodelijk is als het bij inslikken in de luchtwegen terechtkomt. Het kan ook allergische huidreacties en oogreacties veroorzaken. Bovendien is het giftig voor in het water levende organismen (1). Dat klinkt niet heel gezond.

Laten we er dan vanuit gaan dat gemberolie alleen bestaat uit gember. Dit is de wortelknol van de gemberplant (2). Gember wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als smaakmaker voor gerechten. 

Er worden veel gezondheidsvoordelen beweerd over gember, zoals het helpen bij diabetes en reuma. Momenteel zijn hier geen wetenschappelijke bewijzen voor. Wel kan gember mogelijk helpen bij zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie (3).

Samenvatting
Het is niet helemaal bekend waar gember olie uit bestaat. Waarschijnlijk bestaat het voornamelijk uit gember, de wortelknol van de gemberplant. Gember wordt al jarenlang gebruikt als smaakmaker voor gerechten.

Hoe gebruik je gember olie om af te vallen?

Je kunt het volgens hen ook aanbrengen in je navel. Hierdoor zou de gemberolie kunnen intrekken om een afslankend effect te hebben. 

Is afvallen met gember olie veilig?

Naast dat het niet helpt met afvallen kan het ook gevaarlijk zijn. Als je de stof namelijk per ongeluk binnenkrijgt in je luchtwegen kan het dodelijk zijn. Het kan ook allergische huidreacties en oogreacties veroorzaken.

Samenvatting
Gemberolie is niet helemaal veilig in gebruik, door de bijwerkingen zoals allergische reacties en dodelijke gevolgen als het in je luchtwegen terechtkomt.

Kan je afvallen met gember?

Nu blijft de vraag kan je überhaupt afvallen met gember. Ja, je kunt afvallen met gember. Je moet het dan wel eten of drinken. Gember heeft namelijk verschillende voordelen, die een positief hebben op het afvallen.

Zo kan gember ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt. Hierdoor kan je makkelijk minder calorieën binnenkrijgen, wat belangrijk is om af te vallen (4).

Wil je meer weten over gember? Lees dan hier verder over de gezondheidsvoordelen van gember.

Wat zijn alternatieve manieren om gember te gebruiken?

Gember kan op verschillende manieren worden gebruikt. Gember wordt bijvoorbeeld toegevoegd als smaakmaker aan vlees, gevogelte, saus, bouillon en soepen. Naast de verse gember (gemberwortel) wordt het onder andere op de onderstaande manieren gebruikt.

Gemberthee 

Gemberthee kan je makkelijk maken door een verse gember schoon te maken en in stukjes te snijden. Vervolgens doe je de gember in een glas en vult dit met gekookt water.

Gemberthee wordt vaak met honing geserveerd. Als je wilt afvallen kan je beter de honing weglaten, omdat je anders snel veel suikers binnenkrijgt. Dit heeft een negatief effect op het afvallen (5).

Gemberpoeder

Gemberpoeder kan je gebruiken om smaak te geven aan verschillende gerechten. Het kan voor zoete gerechten worden gebruikt, zoals koekjes en zoete nagerechten. Daarnaast kan het worden gebruikt voor stoofschotels, voor vis of bij sushi. Tenslotte kan het ook worden toegevoegd aan thee of warme (chocolade)melk.

Gekonfijte gember

Bij het konfijten van voedingsmiddelen wordt een product op lage temperatuur gaar gemaakt in vet of suiker. Gekonfijte gember is gaar gemaakt met suiker. Je kunt gekonfijte gember eten als snack. 

Als je wilt afvallen is het eten van gekonfijte gember af te raden. Door het konfijten bevat de gember namelijk veel suiker. Te veel suikers eten is niet goed als je wilt afvallen.

Gember ingelegd in azijn

Om gember ingelegd in azijn te maken kook je de gember met rijstazijn en suiker. Vervolgens laat je dit intrekken. Deze soort gember wordt veel gebruikt bij sushi en andere Japanse gerechten. Let op: hier zitten ook veel suikers in, maar wel minder dan in de gekonfijte gember.


Samenvatting
Je kunt gember op veel manieren gebruiken. Zo kan je gemberpoeder, gekonfijte gember en gemberthee gebruiken.

Conclusie

Gember olie inbrengen in je navel of insmeren op je buik helpt niet om af te vallen. Gember olie is tevens niet geschikt om te eten.

Gember kan wel in andere vormen gegeten, zoals in de vorm van verse gember of gemberthee. In deze vormen kan gember wel helpen om af te vallen. Daarnaast kan het mogelijk helpen tegen misselijkheid.

Door alleen maar gember te eten ga je natuurlijk niet af te vallen. Om gezond af te vallen heb je een gevarieerd voedingspatroon nodig.

Wil je meer leren over welke producten gezond zijn en alles weten over de fabels en feiten over afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou.

In slechts 3 weken leer je welke voeding je gaat helpen om jouw ideale gewicht te bereiken. Naast alle benodigde informatie krijg je toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep. Hier kan je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

Heb je nog vragen of suggesties? Laat dan een reactie achter.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.naturalheroes.nl/products/gember-essentiele-olie
2. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/gember
3. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-gember-gezond-.aspx
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *