Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Gember en afvallen | Hoe werkt dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Gember en afvallen: als we de berichten die we online tegenkomen moeten geloven, is het een match made in heaven. Maar helpt dit gele worteltje nou echt in de strijd tegen de kilo’s? Hoe kun je gember het beste gebruiken als je wilt afslanken en zijn er nadelen? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: ‘(hoe) helpt gember met afvallen?’. Lees snel verder en ontdek er alles over!
Root of medicinal ginger
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt gember met afvallen?

De hamvraag van dit artikel is dus of gember helpt met afvallen en hoe. Laten we daar dus meteen naar kijken. Gember kan inderdaad gewichtsverlies ondersteunen. Het worteltje heeft namelijk allerlei effecten die afslanken kunnen bevorderen. Wil je weten hoe gember helpt met afvallen? Wij zetten de meest opvallende effecten die met impact op afvallen voor je op een rij.

Door gember zit je langer vol

Uit een studie waar mannen met overgewicht aan deelnamen, blijkt dat deelnemers die gember consumeren langer een verzadigd gevoel hebben. Dit was een onderzoek met slechts een aantal proefpersonen en alleen mannen, waardoor er nog verder onderzoek moet worden uitgevoerd [1].

De meesten van ons weten wel dat afvallen in de regel neerkomt op minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Maar ja, dit volhouden als je continu last hebt van een hongergevoel is enorm lastig. 

Als je langer een vol gevoel hebt, ben je minder snel geneigd om te gaan snaaien en voor ongezonde tussendoortjes te zwichten.

Op die manier krijg je minder calorieën binnen. Dit maakt van gember een goed hulpmiddel in de strijd tegen extra kilo’s.

Samenvatting
Gember zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, blijkt uit een onderzoek onder mannen met overgewicht. Dit kan helpen bij het afvallen doordat je minder snel geneigd bent om te gaan snacken en ongezonde tussendoortjes te eten.

Snel afvallen met gember

Daarnaast zou gember je spijsvertering ondersteunen en darmkrampen kunnen verminderen. Ook zou gember goed zijn voor de stofwisseling en zelfs je stofwisseling versnellen [2]. Op die manier kan gember helpen bij het verbranden van buikvet

Bovendien wordt aan het knolletje een vochtafdrijvende werking toegedicht. Wist je dat vocht vasthouden kan zorgen voor een pafferige look? Als je geen vocht vasthoudt, scheelt dat al veel op de weegschaal (en in de spiegel).

Meer tips om snel een aantal kilo’s te verliezen krijg je in ons stuk over snel afvallen.

Gemberthee helpt met hydratatie

Het drinken van gemberthee of gemberwater is een goede gewoonte als je wilt afvallen. Een glas gemberthee bevat slechts 4 calorieën, terwijl een normaal colaatje 102 calorieën rijk is (om over de suiker in cola nog maar te zwijgen). 

Ongemerkt drinken heel veel mensen (een groot deel) van hun dagelijkse calorieën. Dat is – vooral als je wilt afslanken – natuurlijk ontzettend zonde. Je raakt er tenslotte niet voller van.

Door je glaasje fris of wijntje te ruilen voor een glas gemberwater of verse gemberthee spaar je (haast ongemerkt) flink op calorieën. 

Let wel op met gemberbier of ginger ale. Het ‘klinkt als’ gember, maar het is gewoon frisdrank. Al bevatten beide wel minder calorieën en suiker dan cola.

Maar als je wilt afvallen, kun je beter gemberwater of -thee nemen. Of drink een keer een light frisdrank, zoals cola zero. In het artikel cola zero en afvallen lees je hier alles over.

Genoeg water drinken is sowieso altijd een goed idee. In een aantal kleine onderzoeken lijkt het drinken van water je stofwisseling een boost te kunnen geven.

Het zorgde in dit onderzoek ervoor dat je meer energie gebruikte voor de thermogenese (o.a. het warmhouden van je lichaam) [4]. 

Hierdoor kun je alleen al door een glas (koud) water te drinken bijna 24 calorieën extra verbranden [3]. Cheers to that!

Let wel op: het is niet zo dat hoe meer water je drinkt, hoe beter het is. Té veel water drinken is zelfs ongezond. Hierdoor raakt je lichaam uit balans, omdat het hierdoor bijvoorbeeld te weinig natrium en/of kalium bevat. 

Om goed gehydrateerd te blijven, moet je zo’n 1,5 tot 2 liter water (of thee of koffie zonder suiker) per dag drinken.

Dit is exclusief extra vocht ter compensatie voor het zweten tijdens het sporten en warm weer. Alleen is al dat water al snel een beetje saai. Gemberwater en -thee mag je meetellen. 

Zo krijgt al dat hydrateren nog een beetje pit en draagt gember bij aan een gezonde leefstijl. Helemaal als je suikerbevattende frisdrank vervangt door gemberthee of -water ondersteunt gember het gewichtsverlies.

Interesse in afslanken? Overweeg dan onze gratis afslanktraining. Je kan je hieronder inschrijven.

Samenvatting
Gemberthee is een goed alternatief voor frisdrank en kan helpen bij het afvallen, omdat een glas gemberthee slechts 4 calorieën bevat. Het drinken van water, thee en koffie zonder suiker is ook belangrijk voor hydratatie, waarbij gemberwater en -thee meetellen.

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Het gele worteltje lijkt ook nog eens een goede invloed te hebben op je bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type II (suikerziekte) [5].

Je bloedsuikerspiegel is het glucosegehalte in je bloed nadat je suikers hebt gegeten. Als je bloedsuikerspiegel stijgt, begint je alvleesklier met het aanmaken van het hormoon insuline.

Gember kan de opname van glucose in je spier- en vetcellen verhogen. Uit een studie blijkt dat bij mensen met diabetes type 2 (suikerziekte), na het innemen van gember, het insulinegehalte in het bloed sneller daalt en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft [6] 

Als je insulinegevoeligheid niet goed is, wordt suiker eerder opgeslagen als vet in plaats van gebruikt voor energie.

Je lichaam reageert niet (goed) op de insuline, waardoor de suiker niet naar de cellen kan worden vervoerd om energie te leveren. Je lichaam denkt dat er te weinig insuline is (want bloedsuiker is hoog), waardoor het continu insuline blijft aanmaken. 

Vervolgens wordt de suiker opgeslagen als vet, want het kan niet (goed) gebruikt worden voor energie. Als je weinig insuline in je bloed hebt omdat je simpelweg minder koolhydraten eet, kan je sneller overgaan op vetvebranding. 

Als je weinig insuline in je bloed hebt, sla je dus minder vet op. Omdat er weinig suikers aanwezig zijn om om te zetten naar energie, gaat je lichaam eerder op de vetverbranding over. 

Doordat gember bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel, kan het zo het afslanken bevorderen bij mensen met diabetes type II (suikerziekte)

Samenvatting
Gember kan helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type II, waardoor het insulinegehalte sneller daalt en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Hierdoor kan gember helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies bij mensen met diabetes type II.

Positieve invloed op je spieren

Wij geloven dat afvallen voor 80% uit gezonde voeding bestaat. Die andere 20% komt neer op voldoende beweging. Sporten is niet verplicht als je een paar kilo kwijt wil, maar het is natuurlijk wel gezond om voldoende te bewegen.

Bovendien heeft het andere gezondheidsvoordelen die kunnen helpen met afvallen, zoals het verbeteren van je wilskracht en discipline. 

Wij weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om jezelf naar de sportschool te slepen. Zeker als je een tijd niet gesport hebt, heb je na je workout vaak last van spierpijn. Ook hier kan gember je helpen bij het volhouden van een healthy lifestyle.

Gember kan namelijk vermoedelijk spierpijn verminderen bij excentrisch trainen (negatief trainen). Dit is simpelweg een luxe benaming voor krachttraining [7].

Dit komt door het pijndempende effect van gember. Wel zo prettig als je de dagen na een intensieve training gewoon nog kan lopen. Hierdoor kijk je minder snel tegen je volgende sessie op. 

Samenvatting
Gember kan helpen bij het verminderen van spierpijn na het sporten. Dit komt doordat het een pijndempend effect heeft. Hierdoor wordt het makkelijker om regelmatig te blijven sporten en jezelf naar de sportschool te slepen.

Manieren om af te vallen met gember

Als je wilt afvallen met gember, dan zijn er meerdere manieren om gember toe te voegen aan je dieet. De beste manier om af te vallen met gember is verse gember eten of drinken. 

Gember: eten

Je kunt gember rauw eten (ook goed als je het koud hebt). Sommigen vinden dit niet zo’n succes vanwege de nogal uitgesproken smaak. 

Je kunt een stukje pure gember prima verwerken in de warme maaltijd. Zeker in de pompoensoep of in curry-recepten doet een blokje verse gember het erg goed. 

Gekonfijte gember is niet zo’n goed alternatief, omdat het erg veel suiker bevat. Als je liever geen gember eet, kun je het beste verse gember drinken. Of je het nu eet of drinkt, gember past prima in een gezond, koolhydraatarm dieet

Gember: water

Over de term gemberwater zijn de meningen een beetje verdeeld. De meesten die het hebben over afvallen met gemberwater bedoelen een (evt. gezeefd) drankje dat je in de (power) blender maakt van een paar stukjes verse gember met water. Anderen refereren naar afgekoelde gemberthee. 

Schijnbaar dook de term gemberwater voor het eerst op in een kleine studie met ratten die een wit gekleurde vloeistof op basis van gemberwortel.

Dit drankje leek het gewichtsverlies bij ratten te ondersteunen. Zelf bedoelen we met gemberwater de variant uit de blender. Geen verse gember in huis? Dan kun je als alternatief poeder nemen. 

Weer iets anders is de gembershot (voor gevorderden). Ook dit zou helpen in de strijd tegen kilo’s. Lees er alles over in ons artikel over gembershots en afvallen.

Gember: thee

Als je wilt afvallen met gember, is gemberthee drinken perfect. Het is makkelijk in te zetten, je blijft gehydrateerd en een kop gemberthee kan zorgen voor een verzadigd gevoel. Je kunt eventueel verse kruiden (munt, citroengras) of een schijfje citroen toevoegen. Wil je meer variatie? Bekijk dan hier eens onze gemberthee recepten voor afvallen

Hoeveel gemberthee per dag om af te vallen (en wanneer)?

Als je wilt afvallen met gemberthee of -water, raden we je aan om niet meer dan drie koppen of glazen per dag te drinken.

Dit omdat ook voor gember geldt dat teveel niet per se beter is. Over andere gezondheidsvoordelen van gember, en over mogelijke nadelen, lees je meer in ons artikel ‘is gember gezond?’

Je kunt de dag prima starten met een kopje gemberthee of glas gemberwater, hydrateren na het slapengaan is sowieso goed.

Omdat gemberthee ervoor kan zorgen dat je minder eet, raden wij aan om je dagelijkse koppen vlak voor je maaltijden te nemen of op momenten dat je (zoete) trek hebt. 

Gember: poeder

Uit studies blijkt dat het drinken van een warme gemberdrank het hongergevoel vermindert. Als je geen verse gember in huis hebt, kun je gebruikmaken van gemberpoeder. Gemberpoeder blijkt namelijk net zo effectief [1].

Gember: capsules

Als je de smaak van gember nou echt helemaal niks vindt, kun je gembercapsules nemen. Gembercapsules kunnen namelijk ook ondersteunen bij afvallen. Let bij aankoop wel op de kwaliteit (bij voorkeur bio) en de hoeveelheid gember per capsule.

Naast gemberpoeder en gembercapsules om af te slanken heb je nog gemberolie. Daarvan wordt beweert dat je hiervan afvalt als je het opsmeert. Hoe dat zit? Je leest het in ons artikel over gemberolie en afvallen

Samenvatting
Als je wilt afslanken kun je het beste verse gember eten of drinken. Daarnaast zijn gemberpoeder of -capsules geschikt. Een makkelijke manier om gember te gebruiken is het drinken van gemberthee. Doe dit het liefst vlak voor je maaltijd en houd het bij drie koppen per dag.

Double trouble | combi’s met gember voor gewichtsverlies

Gember en afvallen gaan dus prima samen. Maar wist je dat je door gember te combineren nog meer van de effecten kunt profiteren? Wij delen hier drie gouden combinaties met je.

Afvallen met gember en citroen

Een schijfje citroen in je verse gemberthee doen, is niet alleen fris en gezond. Citroen bevat veel vitamine C en dat zou helpen bij het gewichtsverlies. Onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine C kan zorgen voor meer lichaamsvet [8]. Vitamine C speelt namelijk een essentiële rol bij het aanmaken van het aminozuur carnitine. 

Verder zitten de voordelen van citroenwater hem vooral in het water zelf. Hoe dat zit lees je in ons stuk citroenwater en afvallen.

Afvallen met gember en kaneel

Kaneel is een specerij die kan helpen met afvallen. Dit omdat het net als gember de eetlust kan verminderen. Daarnaast is kaneel gezond en bovendien erg lekker met gember.

Afvallen met gember en appelazijn 

Appelazijn en gember zouden elkaars werking versterken. Appelazijn heeft een aantal effecten die gewichtsverlies bevorderen. Je leest er meer over in ons artikel appelazijn en afvallen

Als je citroen of appelazijn met gember combineert, drink je brouwsel dan het liefst met een rietje. Het zuur uit azijn en citroen kan je tandglazuur aantasten.

Gember afvallen ervaringen 

De ervaringen die je tegenkomt over gember en afvallen lijken soms bijna te mooi om waar te zijn. Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Dus heb je zelf gember ingezet in jouw strijd tegen de kilo’s of misschien zelfs wel ervaringen met afvallen door gember met citroen? 

Of mis je tips in ons artikel over afvallen en gember en heb je een goede toevoeging? Deel ze met ons en laat onder deze post je bericht achter. De community is je eeuwig dankbaar.

Samenvatting
Je kunt gemberthee combineren met citroen, kaneel of appelazijn. Citroen, kaneel en appelazijn kunnen net als gember helpen in je strijd tegen de kilo’s.

Gember afvallen, conclusie

Afslanken met behulp van gember is een prima idee. Het worteltje kan namelijk helpen bij het afvallen. Houd er wel rekening mee dat het geen wondermiddel is. Wondermiddelen om af te vallen bestaan namelijk niet.

Als het op afvallen aankomt (en vooral ook op blijvend gewichtsverlies), is jouw motivatie en inbreng nog steeds de allerbelangrijkste succesfactor. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. 

Een Maatje Minder biedt professionele ondersteuning en een levendige community die achter je staat. Je kunt je ervaringen delen en je ontvangt waardevolle tips. Meld je aan voor onze 3 Weken Afslank Challenge en val gegarandeerd vijf tot tien kilo af. Draag dat grote gewicht niet langer alleen en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

5 reacties

  1. Ik wil het proberen maar zeg erbij dat ik ptss heb. Ik eet 1a2 boterha mme in de ochtend; drink daarvoor nuchter 1gembershot; of 1 boterha m met 1banaan en dan als voren!! Drink Witte & Groene thee 3 grote mokken per dag; tussen de middag eerst gshot en een boterham, in de avond soep of chinese maaltijd; of gebakken op sojaboter krielaardap peltjes; ( ik eet te weinig groene gro enten) in de ochtend neem ik tot 5 medicatie voor schildklier, beenkra pen,maagbeschermer,voor de pros taat tamsulosine, 1vitD per week en voor ptss 1acemap per week!! Ik sport te weinig, fiets dagelijks 30 mi nuten. Eet af en toe verse zalm of vleesvervangers. Fruit; aardbijen, kiwi, appel, banaan, blauwe bes. Ik nuttig geen melkproducten;Wellicht te weinig; 1 zwarte koffie per dag. Ik wil toe naar een streefgewicht van 70 kilo; ben op dit moment een 79 ongeveer. Wat doe ik NIET GOED.

    1. Hoi, bedankt voor je berichtje. Ik zie dat je veel koolhydraten eet (boterhammen,aardappel etc.) die zou je kunnen verminderen. Meer groenten en eiwitten eten (zoals wij ook in onze challenge doen). Daarnaast kan je overwegen om wat minder fruit te eten. Fruit bevat veel suikers, die wil je juist vermijden als je wilt afvallen :-). Hopelijk heb je hier wat aan. Groetjes, Bas

  2. Hoi , ik wil heel graag wat kilo’s minder , wat betreft oefeningen is moeilijk daar ik artrose heb van nek tot teen Grt Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *