Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is muntthee gezond of ongezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Muntthee, een eeuwenoude favoriet. Maar is deze zoete drank echt gezond? Of kan het ook ongezond zijn? Duik in ons artikel voor antwoorden.
Is muntthee gezond? En hoe gezond is muntthee dan precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is muntthee gezond?

Heb jij je altijd al eens afgevraagd: ‘Is muntthee gezond?’ Jazeker! Laten we wel meteen duidelijk zijn. De traditionele Marokkaanse thee is minder gezond. Deze zit boordevol suiker, waardoor de nadelen niet meer opwegen tegen de voordelen. Nee, helaas is ook honing geen gezonde keuze. Dit is de gezondste keuze! 

Muntthee kan een uitstekende keuze zijn om voldoende vocht binnen te krijgen en kan ook zorgen voor een verzadigd gevoel. Maar wat zijn nu precies alle gezondheidsvoordelen van muntthee? Als je nieuwsgierig bent, hoef je niet langer te wachten. Lees verder en ontdek meer.

Wat is muntthee?

Wist je dat muntthee eigenlijk helemaal geen thee is? Wij noemen dit soort dranken in de volksmond ‘thee’, maar thee is eigenlijk een drank gemaakt van de bladeren van een theeplant.

Muntthee is een aftreksel van de kruid munt. Het wordt gemaakt door verse muntblaadjes te laten trekken in heet water. Oorspronkelijk groeide munt alleen in landen rond de Middellandse Zee, maar tegenwoordig wordt het ook gekweekt in Nederlandse kassen. Er zijn verschillende soorten munt, zoals Marokkaanse munt, die een meer uitgesproken en pure smaak heeft.

Munt is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het kruid is erg populair vanwege zijn heerlijk frisse smaak en sterke geur. Naast het maken van muntthee, wordt munt ook gebruikt in groente- en fruitgerechten.

Bij het kopen van munt is het belangrijk om op te letten dat de blaadjes groen en fris zijn. Als de blaadjes gele randen hebben, is het geen goede munt [1].

Wat is de voedingswaarde van muntthee?

In muntthee zonder suiker zitten geen calorieën [2]. 

Welke voedingsstoffen bevat muntthee?

De hoeveelheid voedingsstoffen in muntthee is te verwaarlozen. In 10 blaadjes munt zitten de volgende voedingsstoffen:

  • 3 mg kalium
  • 2 mg calcium
  • 1 mg magnesium
  • 0,1 mg ijzer
  • 1 ug vitamine A
  • 0,1 mg vitamine E
  • 1 ug foliumzuur
  • 1 mg fosfor [3]

Slechts een klein gedeelte van de voedingsstoffen in munt komt uiteindelijk in je thee. Hierdoor heb je bijna geen profijt van deze voedingsstoffen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van muntthee?

Oké, dus nu weet je wat muntthee is en dat het gezond is, maar welke gezondheidsvoordelen heeft het eigenlijk? Hier zijn enkele voordelen die je misschien interessant vindt.

Bomvol antioxidanten

Munt zit vol antioxidanten, die ons kunnen beschermen tegen schade aan weefsels en cellen. Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen weg, die ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren (zoals zonlicht en roken). Deze schade kan op de lange termijn leiden tot chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten [4].

Het kan bijdragen aan een goede slaapkwaliteit

Een groot voordeel van muntthee is dat het van nature cafeïnevrij is. Andere soorten thee zoals groene thee en zwarte thee bevatten wel cafeïne. Dit kan zorgen voor slaapproblemen. Vooral mensen die gevoelig zijn voor cafeïne hebben hier last van. Kamillethee bevat net als verse muntthee geen cafeïne.

Muntthee kan je met een gerust hart drinken in de avond zonder dat het je goede nachtrust verstoort. Het kan zelfs ervoor zorgen dat je beter slaapt. Zo zou munt mogelijk ervoor zorgen dat je spieren ontspannen, wat een positief effect heeft op je slaapkwaliteit [5]. Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan. 

Het zou maag- en darmproblemen verminderen

In munt zit de natuurlijke stof carvon, wat goed voor de spijsvertering kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat deze stof ervoor kan zorgen dat spiercontracties (samentrekken van spieren) in het spijsverteringskanaal worden geremd [6]. Dit is waarschijnlijk de reden dat muntthee klachten van maag- en darmproblemen kunnen verminderen.

In een onderzoek onder 32 proefpersonen met het prikkelbare darmsyndroom leek munt ook positieve effecten te hebben op het verminderen van de klachten. Het prikkelbare darmsyndroom is een verzamelnaam voor maag- en darmklachten. Deze proefpersonen gebruikten echter niet alleen munt, maar ook andere voedingsmiddelen zoals vezels en citroenbalsem [7].

De proefpersonen gaven aan dat het wel degelijk verlichtend werkt. De verse munt verminderde onder andere klachten zoals een opgeblazen gevoel. Ook waren de proefpersonen minder snel misselijk.

Daarnaast lijkt munt klachten zoals misselijkheid en overgeven te kunnen verminderen bij mensen die behandeld worden met chemotherapie [8]. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar deze effecten. Het is namelijk niet uit te sluiten of de effecten komen door de andere voeding.

Het kan mogelijk de bloeddruk verlagen

De stof calvon in munt zou de bloeddruk kunnen verlagen, doordat het op dezelfde manier werkt als calciumkanaalblokkers. Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om een hoge bloeddruk te verlagen. In een dierstudie lijkt carvon zelfs 100 keer krachtiger te zijn dan dit bloeddrukmedicijn [9].

Het zorgt voor een fris gevoel in je mond

Munt wordt niet voor niets gebruikt in producten zoals mondwater, tandpasta en kauwgom. Het zorgt namelijk voor een fris gevoel. Dus kauw bijvoorbeeld eens een blaadje munt als je naar knoflook ruikt als je je tanden niet kunt poetsen.

Het zou zorgen voor een beter geheugen

Diverse studies laten aanwijzingen zien dat munt kan zorgen voor een verbetering van je geheugen. Dit is bijvoorbeeld gebleken uit een studie onder ratten die een muntextract kregen. Hierdoor verbeterde hun geheugen en leervermogen [10].

Tevens in een studie onder oudere mensen verbeterde het geheugen met 15% door de inname van een dagelijks supplement met 900 mg muntextract [11]. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit effect voor iedereen geldt. 

Het kan mogelijk de vruchtbaarheid verbeteren

Diverse kleine studies laten aanwijzingen zien dat muntthee positieve effecten heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen. Door muntthee vond er namelijk een verlaging plaats van het mannelijke hormoon testosteron. Tegelijkertijd vond er een verhoging plaats van hormonen die belangrijk zijn voor de ovulatie, zoals het follikelstimulerend hormoon (FSH), oestradiol en het luteïniserend hormoon (LH).

In een studie onder ratten zorgden de essentiële oliën van munt ervoor dat het aantal levensvatbare eieren in de eierstokken van de ratten toenamen [12].

Alle studies zijn met weinig proefpersonen of op ratten uitgevoerd, waardoor er eerst nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd.

Het kan mogelijk menstruatieklachten verminderen

Goed nieuws voor mensen die menstrueren! Kruidenthee zoals muntthee, kamillethee en pepermuntthee kunnen bij sommige mensen menstruatieklachten verlichten. Dit geldt niet voor gewone thee.

Er zijn hier helaas nog niet veel wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, maar veel mensen ervaren dit effect wel in de praktijk. Heb je veel last van menstruatiepijn? Dan is muntthee zeker het proberen waard!

Bij verkoudheid wordt verse muntthee ook aangeraden. Het zou daarnaast stress direct verminderen en erg rustgevend werken, door een verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol. Naar deze positieve effecten moet tevens meer onderzoek worden uitgevoerd.

Samenvatting
Muntthee zit bomvol antioxidanten, die ons lichaam kan beschermen. Doordat het geen calorieën bevat is het een goede vervanger van energiebevattende dranken. Zo kan muntthee je helpen om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen. Hierdoor heb je een lagere kans op verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten.

Wanneer is muntthee niet goed voor mannen?

Nu weet je veel voordelen van muntthee, maar vraag je je misschien af: ‘Is er een moment waarop muntthee niet zo goed is, bijvoorbeeld voor mannen?’ Laten we dat even bekijken

In kleine studies onder vrouwen is naar voren gekomen dat munt mogelijk het hormoon testosteron kan verlagen. Dit kan nadelige effecten hebben voor mannen. Een laag testosterongehalte bij mannen kan verschillende negatieve gezondheidseffecten veroorzaken, zoals een verminderd libido, haaruitval, afname van spiermassa en mogelijke vruchtbaarheidsproblemen [13]. Dit is een kleine studie én niet onder mannen uitgevoerd. Dus, verder onderzoek moet uitwijzen of het echt zo is.

Ben je een man? Drink dan niet overmatig muntthee. Dit effect zal echter niet snel plaatsvinden als mannen af en toe een glas muntthee drinken. But better be safe than sorry. 

Is muntthee met honing gezond?

We weten allemaal dat honing lekker is, maar is muntthee met honing ook gezond? Het hangt allemaal af van hoeveel honing je gebruikt.

Als je honing gebruikt krijg je namelijk snel veel suikers binnen. Als je al veel suikers binnenkrijgt met andere voeding, kan je beter die honing laten staan. Te veel suiker binnenkrijgen is slecht voor je tanden en je hebt een grotere kans op overgewicht.

Krijg je bijna geen suiker binnen via andere voeding? Dan kan een klein beetje honing erbij geen kwaad. Het heeft echter geen extra gezondheidsvoordelen vergeleken met muntthee zonder honing.

Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van honing? Lees dan ons artikel over gezondheid en honing. Ben je nieuwsgierig of je ook kunt afvallen met honing? Lees dan ons artikel over honing en afvallen.

Kan je afvallen met muntthee?

Dus, helpt muntthee je afvallen? Hoewel het geen magisch gewichtsverliesdrankje is, kan het je wel op een aantal manieren helpen. 

Zo kan het drinken ervan helpen voorkomen dat je naar iets zoets grijpt. Het is ook een gezonder alternatief voor suikerbevattende dranken. Je leest alles hierover in ons artikel over muntthee en afvallen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de calorieën!

Wil je graag snel afvallen met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel muntthee per dag?

Hoeveel muntthee moet je eigenlijk op een dag drinken om optimaal te profiteren van de voordelen? Per onderzoek verschilt het hoeveel muntthee de proefpersonen dronken. Wij adviseren één à twee glazen muntthee.

Zo kun je nog volop variëren met andere gezonde keuzes qua dranken, zoals water, andere soorten thee en koffie (zonder suiker en honing). Drink ook niet alleen muntthee, maar varieer ook met andere thee zoals kamillethee en groene thee. Zo kom je makkelijk aan die twee liter vocht per dag. 

Is muntthee gevaarlijk?

Je vraagt je misschien af: ‘Is het mogelijk dat muntthee gevaarlijk is?’ In principe is het veilig om muntthee te drinken, maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Muntthee kan potentieel gevaarlijk zijn vanwege het bloeddrukverlagende effect ervan. Mensen die medicatie gebruiken om hun bloeddruk te verlagen, moeten hier extra voorzichtig mee zijn. Bij normaal gebruik van muntthee is het echter niet gevaarlijk. 

Conclusie

Een kopje muntthee past goed in een gezond en gevarieerd voedingscentrum. Helaas zorgt muntthee er niet voor dat vet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als je muntthee (zonder suiker of honing) drinkt in plaats van dranken met calorieën kan het wel extra helpen om af te vallen. Zo krijg je immers makkelijk minder calorieën binnen.

Vind je verse munt met heet water drinken niet lekker in de zomer? Drink verse munt dan met koud water. Drink je erg weinig? Zet dan een pot verse munt thee. Dit kan je helpen om te blijven drinken.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *