Deel dit artikel met je maatjes
Is paksoi gezond?
Hierop kunnen we luid zeggen: Ja! Deze groene groente bevat gezonde vitamines en mineralen én heel weinig calorieën. Hierdoor is het ook een goede keuze als je wat kilo’s wilt verliezen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de gezondheidsvoordelen van de paksoi? Lees dan verder.
Wat is paksoi?
De paksoi is nog een relatief onbekende Aziatische groente. Deze koolsoort met niet sluitende bladeren heeft grote donkergroene bladeren en knapperige, witte stelen en nerven. Het heeft een beetje een pittige smaak in plaats van de typische koolsmaak. Zelf ben ik erg fan ervan en gebruik ik het bijvoorbeeld in noodlesoep. Er is ook nog een kleinere variant: de Shanghai paksoi.
Je kunt bijna de hele paksoi eten, de knapperige witte stelen en de groene bladeren. Alleen het harde gedeelte van de stronk is niet eetbaar.
Je kunt het zowel rauw als bereid eten. Als je 350 gram bereid, houd je uiteindelijk 250 gram over, dus wel wat meer dan bij bijvoorbeeld spinazie.
Je kunt paksoi op vele diverse manieren gebruiken, zoals in een roerbakschotel, rauwkostsalade met sojadressing of rauw in een stamppot. Zo geef je makkelijk een Aziatische twist aan je stamppot [1]. Kan je geen paksoi vinden? Dan is chinese kool een goede paksoi vervanger.
Wat is de voedingswaarde van paksoi?
Hieronder lees je de voedingswaarde van 100 gram paksoi.
- Energie 16 kcal
- Vet
– waarvan verzadigd 0 g - Koolhydraten 1,6 g
-waarvan suikers 1,6 g - Vezels 1,2 g
- Eiwit 1,0 g
- Zout 0 g
Welke voedingsstoffen bevat paksoi?
Maar welke voedingsstoffen bevat deze koolsoort precies? We zijn ervoor ingedoken. Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen 100 gram paksoi bevat.
Voedingsstof | Hoeveelheid | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) |
Kalium | 230 mg | 3500 mg |
Calcium | 54 mg | Mannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg |
Magnesium | 7 mg | Mannen 350 mg Vrouwen 300 mg |
IJzer | 0,6 mg | Mannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g Vrouwen die wel menstrueren 16 mg* |
Selenium | 1 μg | 70 μg |
Zink | 0,2 ug | Mannen (>18 jaar) 9 ug Vrouwen (>18 jaar) 7 ug Zwangere vrouwen 9,1 ug Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug |
Vitamine A | 150 ug | Mannen 800 μg Vrouwen 680 μg |
Vitamine E | 0,1 mg | Mannen 13 mg Vrouwen 11 mg |
Thiamine (vitamine B1) | 0,09 mg | 0,1 mg |
VItamine B6 | 0,11 mg | Mannen en vrouwen 1,5 mg Mannen >50 jaar 1,8 mg |
Foliumzuur | 77 μg | 300 μg Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg |
Niacine | 0,2 mg | 16 mg |
Vitamine C | 21 mg | 75 mg |
Fosfor | 27 mg [2] | 550 mg (>18 jaar) [3] |
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paksoi?
Wat maakt dit groene blad zo gezond? Je leest het hieronder.
Vol antioxidanten
Deze groene bladeren zijn rijk aan antioxidanten, die ons beschermen tegen verschillende ziekten en ontstekingen. Deze stofjes vangen vrije radicalen weg, die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Vrije radicalen ontstaan door externe factoren zoals roken en door normale lichaamsprocessen. Paksoi bevat onder andere de krachtige antioxidant vitamine C en vitamine A [4].
Samenvatting
Paksoi bevat diverse antioxidanten, die de kans op diverse ziekten zouden verlagen.
Vol voedingsstoffen
Paksoi bevat bijna alle belangrijke vitamines en mineralen. Zo bevat het een flinke hoeveelheid vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand. Ook bevat het veel foliumzuur, wat belangrijk is voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen [5].
Daarnaast bevat paksoi het spoorelement selenium, dat gunstig is voor een goed functionerende schildklier, dat belangrijk is voor de stofwisseling en groei.
Een studie toonde aan dat het hebben van een laag seleniumgehalte in de bloedbaan geassocieerd was met schildklieraandoeningen, zoals hypothyreoïdie, auto-immuun thyreoïditis en vergrote schildklier, ook wel struma genoemd.
Of het lage seleniumgehalte zorgt voor deze aandoeningen, moet nog verder worden onderzocht [6].
Andere studies suggereren dat selenium supplementen klachten bij schildklieraandoeningen kunnen verminderen en dat hogere selenium niveaus, gemeten in bloed of teennagels, geassocieerd zijn met een lager risico op diverse kankers, waaronder borst-, long-, slokdarm-, maag- en prostaatkanker [7, 8].
Samenvatting
Paksoi bevat diverse gezonde voedingsstoffen, zoals selenium, wat mogelijk de kans op diverse aandoeningen kan verlagen.
Goed voor je botgezondheid
Paksoi bevat essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, en magnesium, en vitamines zoals K, die samenwerken aan botopbouw en -onderhoud.
Zink en ijzer ondersteunen de collageen- en vitamine D-productie, cruciaal voor botsterkte, terwijl een tekort het risico op osteoporose (botontkalking) verhoogt [9, 10].
Misschien denk jij bij botontkalking aan oudere mensen. Maar niets is minder waar! Juist door op jonge leeftijd al voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je juist de kans hierop verkleinen.
Samenvatting
Paksoi bevat diverse voedingsstoffen, zoals magnesium en calcium, die bijdragen aan gezonde botten.
Gezond hart
Tenslotte is paksoi ook goed voor je hart, dankzij de mineralen kalium, magnesium en calcium, die bijdragen aan een goede bloeddruk [11]. Door een goede bloeddruk heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten [12].
Ook de foliumzuur en vitamine B6 dragen bij aan een gezond hart, doordat ze volgens diverse studies de opbouw van homocysteïne kunnen voorkomen. Homocysteïne is een aminozuur, wat bij te veel opbouw, de kans op hartaandoeningen en beroertes verhoogt [13].
Samenvatting
Paksoi bevordert de hartgezondheid door mineralen die de bloeddruk reguleren en voedingsstoffen die de opbouw van schadelijk homocysteïne voorkomen.
Is paksoi gezonder dan spinazie?
Beide soorten groenten zijn gezond en hebben zo hun specifieke voordelen. Alhoewel spinazie meer voedingsstoffen bevat dan paksoi, is paksoi ook zeker een gezonde keuze. Juist door te variëren tussen soorten groenten, blijf je het eten lekker vinden en is het makkelijker om gezond te eten.
Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van spinazie? Lees dan ons artikel hierover.
Is paksoi gezonder rauw of gekookt?
Rauwe paksoi is zeker gezond, rijk aan voedingsstoffen, maar voor sommigen kan bereide paksoi een gezondere keuze zijn.
Het kookproces leidt tot verlies van voedingsstoffen, maar je kunt dit beperken door het kookvocht zoveel mogelijk te gebruiken. Voor mensen met gevoelige darmen kan rauwe paksoi problemen veroorzaken, waardoor de gekookte variant beter is.
Hoewel rauwe paksoi voordelen biedt, is het belangrijk om er niet te veel van te eten. Kruisbloemige groenten, zoals paksoi, bevatten enzymen die tijdens de afbraak stoffen vrijgeven die de opname van jodium kunnen belemmeren.
Jodium speelt een cruciale rol in de gezondheid van de schildklier. Dus, hoewel paksoi een gezonde toevoeging aan je dieet is, is variatie en balans de sleutel [14].
Is paksoi goed voor afvallen?
Waarschijnlijk kan jij het antwoord al raden: jazeker. Een blaadje paksoi meer of minder gaat er niet voor zorgen dat jij jouw afslankdoelen niet behaald. Het bevat namelijk amper calorieën, dus ideaal als je jouw maaltijd wat groter wilt maken. Wat dacht je van een lekkere salade met paksoi?
Ook in een koolhydraatarm dieet is paksoi een goede keuze. Doordat je het warm en koud kan eten, houd je diversiteit in je dieet. Wil je meer weten over dit dieet? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.
Samenvatting
Paksoi is een goede keuze als je wilt afvallen, omdat het amper calorieën bevat.
Hoe vaak en wanneer eten?
Paksoi is erg divers. Eet het tijdens de lunch, het avondeten of als tussendoortje met een beetje sojasaus. Varieer met andere soorten groenten, zoals bruine bonen en broccoli. Elke groente bevat andere voedingsstoffen, waardoor variëren belangrijk is.
Conclusie
De nog redelijk onbekende paksoi is erg gezond. Het bevat bijna geen calorieën en gezonde voedingsstoffen, die bijdragen aan een lagere kans op vele ziekten. Eet er echter niet te veel van, want dat is minder gezond, vooral als je van rauw eten houdt. Maar dat geldt eigenlijk voor alle groenten. Door te variëren geniet je van de voordelen van alle vitamines en mineralen.
Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent
En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.
Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.
Bronvermelding- https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/paksoi
- https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
- https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26305620/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23565426/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726178/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32542237/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25849944/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11231701/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18412997/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26038522/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc0911005
Deel dit artikel met je maatjes