Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Pijnboompitten gezond of beter vermijden? Volgens de diëtist.

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Zijn pijnboompitten gezond of juist niet? Dat lees je in dit artikel. Ontdek hier de gezondheidsvoordelen van pijnboompitten.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn pijnboompitten gezond?

Absoluut! Een handje pijnboompitten vormt een goede bron van eiwitten en vetten, essentiële bouwstenen voor ons lichaam. 

Bovendien zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Met slechts een eetlepel pijnboompitten geef je niet alleen smaak aan je maaltijd, maar geef je ook een boost aan je gezondheid.

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn eigenlijk de zaden van bepaalde dennenbomen en worden geoogst uit dennenappels. Ongeveer 20 soorten dennen leveren eetbare pitjes, maar slechts vier soorten uit Afghanistan, Rusland, China, en Italië worden voornamelijk gebruikt, met de Chinese variant als goedkoopste. 

Ze vallen onder noten, pitten, en zaden volgens het Voedingscentrum vanwege hun vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Pijnboompitten zijn populair in gerechten zoals salades, pesto en pasta vanwege hun smaak.

Er is ook pijnboompittenolie en -bloem. Voor liefhebbers van geroosterde pijnboompitten: bak ze op zacht vuur tot je de geur herkent [1].

Samenvatting
Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom en bieden vergelijkbare voedingswaarde als noten en zaden.

Wat is de voedingswaarde van pijnboompitten?

Wat krijg je nou precies binnen met pijnboompitten? Hieronder lees je de vitamines en mineralen van een handje pijnboompitten (15 gram).

  • 92 kcal energie
  • 7,6 gram vet
  • 0,8 gram verzadigd vet
  • 2,1 gram koolhydraten
  • 0,6 gram suikers
  • 0,1 gram vezels
  • 3,6 gram eiwit
  • 0 gram zout

Welke voedingsstoffen bevatten pijnboompitten?

Nu weet je de voedingswaarde van deze pit, maar hoe zit het met de voedingsstoffen?  Hieronder lees je precies welke voedingsstoffen 1 eetlepel pijnboompitten bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium90 mg3500 mg
Calcium4 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium35 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,8 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Zink0,6 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine E3,6 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,12 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
VItamine B60,02 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur9 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Niacine0,05 mg 16 mg 
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor76 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pijnboompitten?

Wil je weten welke gezonde eigenschappen pijnboompitten hebben? We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je uitgezocht. Lees je mee?

Goed voor je hart

Pijnboompitten bevatten diverse gezonde vetten, zoals de meervoudig onverzadigd vetzuur pinoleenzuur. Dit vetzuur kan het ‘ongezonde’ LDL-cholesterol mogelijk verlagen, blijkt uit studies onder ratten. Meer onderzoek moet aantonen of dit ook zo is bij mensen.

Onverzadigde vetten verlagen LDL cholesterol, wat hart- en vaatziekten kan voorkomen. Volgens de Gezondheidsraad kunnen pijnboompitten, onderdeel van de notenfamilie, het LDL cholesterol verlagen en het risico op hartziekten met 20% verminderen bij een dagelijkse portie van 15 gram. Ze bevatten ook magnesium, wat belangrijk is voor de hartgezondheid [3, 4, 5, 6].

Samenvatting
Pijnboompitten bevatten gezonde plantaardige vetten die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Mogelijk verlaging van je bloedsuikerspiegel

Verschillende studies suggereren dat noten, vergelijkbaar met pitten, een positief effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type II. Echter, meer onderzoek is nodig om te bevestigen of dit ook geldt voor pijnboompitten [7].

Geroosterde pijnboompitten, die weinig suiker bevatten, zijn een gezonde optie voor mensen met type II diabetes. Bovendien bevatten ze het mineraal mangaan, wat mogelijk het risico verkleint op het krijgen van diabetes type II.

Dierstudies suggereren dat pijnboompitten extract de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, maar dit moet nog bij mensen worden bevestigd [8].

Let op: Een normale portie pitten ligt tussen 15 en 30 gram; hogere hoeveelheden -zoals in sommige onderzoeken- kunnen nadelen hebben.

Samenvatting
Er zijn aanwijzingen dat pijnboompitten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, maar meer onderzoek is vereist.

Helpt je op gezond gewicht te blijven

Pijnboompitten helpen dankzij hun onverzadigde vetten, eiwitten en vezels bij gewichtsbeheersing door een verzadigd gevoel te geven, wat het risico op ziekten zoals diabetes type II en hart- en vaatziekten vermindert. 

Ze vormen een gezond en smaakvol alternatief voor ongezonde maaltijd toevoegingen. Wat dacht je van een handje geroosterde pijnboompitten door je salade? Wij zijn fan!

Samenvatting
De pitten kunnen helpen om op een gezond gewicht te blijven, waardoor het risico op verschillende ziekten wordt verlaagd.

Gezond voor je hersenen

De omega-3 vetzuren in geroosterde pijnboompitten spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je hersenen. Een tekort aan omega-3 vetzuren kan leiden tot problemen met denken, concentreren en geheugen [11].

Samenvatting
Pijnboompitten dragen bij aan het behoud van gezonde hersenen, dankzij de omega-3 vetten.

Zijn pijnboompitten goed voor afvallen?

En wat betreft gewichtsverlies? Zijn geroosterde pijnboompitten een goede keuze? Absoluut, maar consumeer ze met mate. Een eetlepel bevat bijna 100 calorieën. Ze zijn eiwitrijk, wat helpt bij het behouden van een vol gevoel en het beperken van spierverlies, wat het afvallen kan vergemakkelijken. 

Bovendien passen ze goed in een koolhydraatarm dieet vanwege hun lage koolhydraatgehalte. Interesse in dit dieet? Lees dan hier ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Samenvatting
Pijnboompitten zijn een goede keuze voor gewichtsverlies vanwege hun eiwitgehalte en verzadigd effect, maar eet ze wel met mate.. 

Zijn pijnboompitten gevaarlijk?

Pijnboompitten zijn over het algemeen veilig, maar er zijn gevallen van ‘foutieve’ pijnboompitten, met name Pinus armandii uit China, die een onaangename metaalsmaak kunnen veroorzaken na consumptie.

Dit effect treedt op binnen een of twee dagen en kan ervoor zorgen dat voedsel tijdelijk een metaalachtige of bittere smaak krijgt. 

Daarnaast bestaat er een kans op allergische reacties op pijnboompitten, hoewel niet iedereen die allergisch is voor pinda’s ook allergisch is voor pijnboompitten, omdat ze verschillende eiwitten bevatten [12, 13, 14].

Samenvatting
Pijnboompitten zijn over het algemeen veilig, maar sommige varianten, zoals Pinus armandii voornamelijk uit China, kunnen een onaangename metaalsmaak veroorzaken. Ook kunnen sommige mensen allergisch zijn voor pijnboompitten.

Hoe vaak en wanneer pijnboompitten eten?

Eet pijnboompitten wanneer je het lekker vindt. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan een overnight oats, zelfgemaakte pesto met Parmezaanse kaas, havermoutpap, salade of roerbakschotel. 

Ze zijn dus super divers! Eet ze wel met mate, want ze bevatten veel calorieën per 100 gram.

Conclusie

Dus, wat is de conclusie? Pijnboompitten zijn zeker een goede keuze. Ze bevatten gezonde stoffen, zoals eiwitten en omega-3 vetzuren. Bovendien zijn ze heel makkelijk toe te voegen aan een maaltijd en geven ze net wat extra smaak.

Zo kan je op een snelle en gezonde manier meer smaak toevoegen aan je maaltijd, zonder dat je bewerkte voedingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Wil je voorkomen dat je een foute pijnboompit eet? Kies dan liever niet voor de pijnboompitten uit China.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *