Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Pinda’s: gezond of niet? Feiten en voordelen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Je pakt een schaaltje pinda's en ze zijn zo op, maar zijn pinda's wel gezond en waarom? Lees verder om dit te ontdekken.
Zijn pinda's gezond? Of kan je ze beter niet eten? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van pinda's? Dat, en meer, lees je in ons artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is pinda gezond of niet?

Pinda’s zijn zeker gezond. Ze zijn een goede bron van eiwitten en bevatten belangrijke aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Eet ze bijvoorbeeld als gezond tussendoortje of voeg ze toe aan een wokschotel.

Wat zijn pinda’s?

Pinda’s worden ook wel olienoot, apennoot of grondnoot of aardnoten genoemd. Een grote misvatting over pinda’s (Arachis hypogaea) is dat het noten zijn. Pinda’s zijn plantkundig gezien een peulvrucht en behoren tot de bonen (vlinderbloemigen), zoals kikkererwten. 

Doordat pinda’s veel goede voedingsstoffen en gezondheidseffecten hebben zoals noten als walnoten en pistachenoten bevatten, worden pinda’s door de Gezondheidsraad tot noten gerekend. De zaden van pinda’s zijn rijk aan eiwitten, omdat deze nodig zijn voor het groeien van een nieuwe plant [1].

Pinda’s zijn erg veelzijdig. Ze worden niet alleen in het geheel gegeten, maar ook gebruikt voor onder andere het maken van olie, pindakaas en pindasaus. 

Wat zijn de voedingswaarden van pinda’s?

Hieronder lees je welke voedingswaarden in een handje (25 gram) pinda’s zit. 

 • Energie: 157 kcal
 • Vet: 12,9 g
  -Waarvan verzadigd vet: 1,9 g
 • Koolhydraten: 3 g
  -Waarvan suikers: 1,2 g
 • Vezels: 1,7 g
 • Eiwit: 6,3 g
 • Zout: 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevat pinda’s?

Hieronder lees je welke hoeveelheid voedingsstoffen je binnenkrijgt als je een handje (25 gram) pinda’s eet. Het zit onder andere boordevol belangrijke mineralen, zoals magnesium

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium189 mg3500 mg
Calcium14 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium54 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,5 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Vitamine A0 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E1,6 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,04 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine b 2)0,02 mg1,6 mg
Vitamine B60,04 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur14 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine4,4 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium1 μg [2]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [3].

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pinda’s?

Pinda’s hebben diverse gezonde voordelen Zo is het een goede bron van eiwitten, wat een belangrijke bouwstof is van ons lichaam. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen.

Het bevat veel eiwitten

Net als andere noten zoals macadamianoten en amandelnoten zijn pinda’s een goede plantaardige bron van eiwitten. Helemaal voor vegetariërs en veganisten is het een belangrijke eiwitbron.

Door ze bijvoorbeeld toe te voegen aan een curry krik je de hoeveelheid eiwitten in een gerecht flink op.

Eiwitten hebben vele belangrijke (bouw)functies in ons lichaam, zoals het aanmaken en herstellen van cellen. Ook hebben bouwstenen uit eiwitten (aminozuren) diverse belangrijke rollen.

Aminozuren zijn bijvoorbeeld belangrijk voor hormonen en het aanmaken van andere aminozuren, die ons lichaam zelf kan aanmaken. 

Het bevat veel leucine en fenylalanine

Pinda’s bevatten alle aminozuren, maar van de aminozuren leucine en fenylalanine het meeste. Dit zijn beide essentiële aminozuren, wat betekent dat je deze aminozuur via voeding moet binnenkrijgen.

Leucine heeft verschillende functies, zoals het bevorderen van de energiestofwisseling voor eiwitsynthese (aanmaak) en het remmen van eiwitafbraak [4].

Fenylalanine is onder andere belangrijk voor de aanmaak van de neurotransmitters noradrenaline, adrenaline en dopamine in onze hersenen [5].

Dopamine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Adrenaline is de stof die zorgt dat je alert wordt tijdens bijvoorbeeld een noodsituatie. Noradrenaline zorgt dat je na de noodsituatie weer rustig wordt.

Er zijn ook beweringen dat je zou kunnen afvallen met leucine. Ben je benieuwd of dit waar is? Lees dan ons artikel over leucine en afvallen.

Samenvatting
Pinda’s bevatten veel essentiële aminozuren leucine en fenylalanine, die belangrijk zijn voor eiwitsynthese, energiestofwisseling en neurotransmitters in onze hersenen.

Het bevat veel diverse vitamines en mineralen

Pinda’s zijn een bron van vele vitamines en mineralen. Zo bevat het:

 • Niacine (B3) [2]
  Een handje pinda’s bevat maar liefst 2,75 keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) [3]. Deze vitamine speelt onder andere een belangrijke rol bij de energievoorziening en aanmaak van vetzuren [6].
 • Vitamine E
  Deze vitamine speelt een rol bij het regelen van de stofwisseling, maar is tegelijkertijd een antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen, die mogelijk schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen. Dit kan vermoedelijk op lange termijn zorgen voor ziektes [7].
 • Magnesium
  Dit mineraal is onder andere belangrijk voor de vorming van bot en spieren en een goede werking van spieren en zenuwprikkels [8].

Het bevat antioxidanten

Pinda’s bevatten verschillende antioxidanten, die ons kunnen beschermen tegen vroegtijdige veroudering en ziektes. Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen weg, die vermoedelijk schade aan weefsels en cellen kunnen veroorzaken.

Vrije radicalen ontstaan door lichaamsprocessen en externe factoren, zoals roken en de zon.

Pinda’s bevatten onder andere de volgende antioxidanten:

 • Fenolzuren
  Dit zijn stoffen die onder polyfenolen vallen (plant verbindingen). Het worden ook wel bioactieve stoffen genoemd. De precieze functie hiervan is nog niet bekend, maar er wordt gedacht dat bioactieve stoffen dezelfde functies hebben als vitamines en mineralen [8].
 • Flavonoïden, zoals resveratrol
  Dit zijn stoffen die in fruit en groente zitten. Er zijn aanwijzingen dat ze positieve effecten hebben op de gezondheid, maar dit moet nog verder worden onderzocht.
 • Fytosterolen
  Deze stoffen kunnen de opname van cholesterol uit voeding blokkeren. Inname van te veel cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten [9].

Het zorgt voor een langer verzadigd gevoel

De vetten zorgen er voor dat een maaltijd langzaam uit je maag gaat, waardoor je langer vol zit. De eiwitten zorgen ook nog eens voor een langer verzadigd gevoel. De vetten bestaan voornamelijk uit onverzadigde vetten, die goed zijn voor onze gezondheid. Pinda’s verkleinen daarmee het risico op hart- en vaataandoeningen.

Het is een gezond en makkelijk tussendoortje

Pinda’s zijn een uitstekend tussendoortje. Let wel op met hoeveel je ervan eet. Voordat je het weet heb je veel meer pinda’s gegeten dan je van plan was, waardoor je ook veel energie binnenkrijgt. Eet daarom altijd met aandacht en langzaam.

Ook kan het helpen om zelf je pinda’s te pellen, omdat je dan vanzelf langzamer eet.

Samenvatting
Pinda’s zijn een goede bron van eiwitten en daarnaast rijk aan essentiële aminozuren. Door de vetten en eiwitten heb je langdurige energie na het eten van pinda’s.

Zijn pinda’s goed voor afvallen?

Pinda’s kunnen zeker helpen met afvallen, mits je er niet te veel van eet. De eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je tijdens het afvallen minder spiermassa verliest. Hierdoor blijft je energiebehoefte hoger, waardoor het afvallen makkelijker gaat.

Tevens zorgen de eiwitten en vetten in pinda’s voor een langer vol gevoel. Hierdoor is het een ideaal tussendoortje als je wilt afvallen. Doordat het weinig koolhydraten en bijna geen suiker bevat past het ook goed in een koolhydraatarm dieet. Met onze gratis afslanktraining leer je snel buikvet afvallen.

Wanneer zijn pinda’s gevaarlijk?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een allergie voor pinda’s. In dit geval is het eten van pinda’s zelfs levensgevaarlijk. Er ontstaan klachten zoals slijmvorming, ontstoken neusslijmvlies, astma en piepende ademhaling. Een persoon met een pinda-allergie kan namelijk anafylaxie krijgen, wat zelfs tot de dood kan leiden. 

Mensen met een pinda-intolerantie hebben meestal minder ernstige klachten, zoals niezen en hoesten. Heb je een allergie of intolerantie voor pinda’s? Dan hoef je niet per se ook klachten te krijgen van noten, want de chemische structuur is anders.

Je kunt dan wel kruisallergieën hebben met bijvoorbeeld peulvruchten zoals erwten of berkenpollen [1].

Daarnaast zijn erg gezouten pinda’s gevaarlijk als je een hoge bloeddruk en/of nierproblemen hebt. Als je teveel zout inneemt wordt je hoge bloeddruk nog hoger. Je nieren moeten zout verwerken. Als je nierproblemen hebt belast je hiermee erg je nieren. 

Samenvatting
Pinda’s zijn gevaarlijk voor mensen met allergieën of intoleranties, en gezouten pinda’s zijn riskant bij hoge bloeddruk en nierproblemen.

Gepelde versus ongepelde pinda’s

Alhoewel we gezouten pinda’s lekkerder vinden, zijn ze helaas niet gezond. Er wordt vaak veel zout toegevoegd aan pinda’s, waardoor je hierdoor flink wat zout eet. Gemiddeld eten we in Nederland al veel meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag.

Als je te veel zout eet heb je een grotere kans op het krijgen van een hogere bloeddruk en hart- en vaatziekten. Door minder zout te eten krijg je weer een lage bloeddruk.

Laat daarom liever die zoute pinda’s staan. Wil je toch een beetje zout eten? Voeg dan zelf zout toe aan ongezouten pinda’s. Zo heb je het zelf in de hand. Of varieer eens met bijvoorbeeld paprikapoeder of chilipeper poeder. 

Zijn pinda’s met een velletje gezond?

Juist de pinda’s met een velletje zijn gezond. In het velletje zit namelijk een grote hoeveelheid van de voedingsstoffen. Eigenlijk geldt voor de meeste voedingsmiddelen dat hoe puurder je het eet, hoe beter.

Wist je bijvoorbeeld dat een kiwi met velletje ook gezonder is?

Maar dit is helaas wel minder goed schoon te maken en veel mensen vinden het niet zo lekker.

Pinda’s met een velletje zijn voor bepaalde mensen minder gezond, namelijk mensen met darmaandoeningen, zoals colitis ulcerosa en divertikels (kleine uitstulpingen in de darmen). De velletjes kunnen dan blijven hangen in deze uitstulpingen en hierdoor voor klachten zorgen met betrekking tot het darmstelsel.

Hoeveel pinda’s mag je per dag eten?

Een goede richtlijn is ongeveer een handje pinda’s per dag. De Gezondheidsraad adviseert om elke dag een handje noten of pinda’s te eten. Wissel ook af met verschillende soorten noten. Zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet je koolhydraatarm? Dan kan je meestal iets meer pinda’s eten.

Is pindaolie gezond?

Ja, pindaolie is gezond. Het is een plantaardige olie, wat een gezonde keuze is. Let wel op waarvoor je het gebruikt. Je kunt deze olie tot 210 graden veilig gebruiken voor bijvoorbeeld bakken, braden en frituren. Als je het hoger verhit kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

Is pindakaas gezond?

Pindakaas is een gezond beleg. Ben je fan van normale pindakaas? Helaas pindakaas! Alleen de 100% pindakaas is gezond. Dit is de variant die gemaakt is van alleen pinda’s.

Hier worden geen onnodige stoffen aan toegevoegd, zoals suikers. Hierdoor is het vele malen gezonder dan een normale pindakaas

Let wel op met hoeveel je gebruikt. Doordat pinda’s veel gram vet en calorieën bevatten kun je al snel veel meer calorieën binnenkrijgen als je je boterham of cracker iets dikker belegd.

Ook pindasaus kan je gezond maken van deze pindakaas. Voeg wat water en sambal toe en mix het in een pannetje.

In dit artikel kan je alles lezen over hoe gezond pindakaas is.

Is pinda of cashewnoot gezonder?

Voordat we hier antwoord aan geven willen we benadrukken dat beide soorten gezond zijn. Juist door af te wisselen qua soorten noten is het gezond. Bovendien wordt het saai als je het elke dag eet, toch?

Wissel dus af met andere noten. Wil je toch regelmatig pinda’s eten? Maak dan bijvoorbeeld zelf een mix van echte noten. Zo is het makkelijker om af te wisselen.

Als we de voedingsstoffen vergelijken van pinda´s met cashewnoten wint de pinda het van de cashewnoot. Het bevat bijna van alle voedingsstoffen een grotere hoeveelheid.  Ook bevatten pinda’s meer eiwitten dan cashewnoten. De rest van de voedingswaarde is ongeveer gelijk.

Alleen op ijzer scoren cashewnoten een stuk beter dan pinda´s. Cashewnoten bevatten namelijk 3,4 keer meer ijzer dan pinda’s.

Wil je meer weten over hoe gezond cashewnoten zijn? Lees dan ons artikel cashewnoten en gezondheid.

Conclusie

Een handje pinda is een gezonde keuze, mits je kiest voor ongezouten pinda’s. Kies ook geen pinda’s, die geroosterd zijn. Door het roosteren gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren. Kies ook de ongebrande variant als je liever andere ongezouten noten eet.

Pinda’s bevatten veel eiwitten en alle benodigde aminozuren, waarvan een hoge hoeveelheid van twee essentiële aminozuren. Door de vetten bevat het wel veel calorieën, waardoor je pinda’s wel met mate moet eten.

Een groot voordeel van pinda’s is dat je er veel mee kunt variëren. Gebruik het bijvoorbeeld als tussendoortje, in je ontbijt, in een salade of in een wokgerecht.

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *