Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Pindakaas: gezond of ongezond? De feiten op een rij

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
In dit artikel analyseren we of pindakaas gezond is en welke voedingsstoffen het biedt voor een evenwichtig dieet.
Is Pindakaas gezond? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van pindakaas? Ontdek wat onze diëtist zegt in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

“Mijn moeder zegt dat ’t goed voor me is, omdat er zoveel pitamientjes in zitten. Stom he? Ik vind het gewoon lekker.”

Je herkent deze tekst vast wel, uit de schattigste reclame voor pindakaas ooit gemaakt. Maar wat is er van waar? Is pindakaas écht goed voor je? We vertellen het je direct.

Is pindakaas gezond? Waarom?

Goed nieuws voor alle liefhebbers van pindakaas. Mits je de juiste soort koopt, kan pindakaas gezond zijn.

De 100% pindakaasvariant wordt steeds populairder. Dit is een vrijwel onverwerkt voedingsproduct. Het bestaat simpelweg uit gemalen pinda’s. Dit kunnen rauwe pinda’s of geroosterde pinda’s zijn. Ze worden zo lang gemalen totdat ze een dikke pasta vormen.

Dit is hartstikke gezond, want pinda’s zitten vol proteïnen, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bovendien zijn ze laag in snelle koolhydraten (suikers).

Maar niet elke soort pindakaas is gezond! Veel merken voegen namelijk suiker, zout, extra olie en een stabilisator toe.

Een stabilisator is een stof die zorgt dat bepaalde eigenschappen behouden blijven, zoals het vochtgehalte. 

Bovendien bevatten sommige pindakaasmerken transvetten, een ongezond vetsoort die je liever niet binnenkrijgt. Transvetten ontstaan in bewerkte voedingsmiddelen door het productieproces, waardoor onverzadigde vetten gedeeltelijk worden verhard.

Het verhoogt het slechte (LDL) cholesterol en verlaagt het goede (HDL) cholesterol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten [1].

Samenvatting
100% pindakaas is gezond. Het zit vol proteïnen, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. En deze pindakaas bevat juist weinig snelle koolhydraten. Pindakaas wordt ongezonder als er suiker, zout en olie aan is toegevoegd.

Wat zijn de voedingswaarden van pindakaas?

Volgens het Voedingscentrum [2] zitten de volgende voedingswaarden in 20 gram normale en 100% pindakaas (de hoeveelheid voor ongeveer één boterham).

Standaard pindakaas [3]100% pindakaas
Energie130 kilocalorieën122 kilocalorieën
Vet11 gram9,8 gram 
Waarvan verzadigd1,7 gram1,4 gram
Koolhydraten3 gram2,3 gram
Waarvan suikers2 gram1,1 gram
Vezels1,6 gram1,7 gram
Eiwitten4 gram5,3 gram
Zout0,12 gram0 gram

Zoals je ziet, zitten er best veel calorieën in pindakaas. Dat komt voornamelijk omdat er zoveel vet in zit: 11 gram vet op 20 gram pindakaas. Gelukkig is dit wel voornamelijk gezond onverzadigd vet. 

Daarnaast vind je nog een aantal vitaminen en mineralen in 100% pindakaas. Hieronder zijn een aantal hiervan op een rijtje gezet[5].

100% pindakaas Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine E1,2 milligramVrouw: 11 milligram
Man: 13 milligram
Vitamine B1 (thiamine)0,07 milligramVrouw: 0,8 milligram
Man: 1,2 milligram
Vitamine B3 (niacine)0,9 milligram16 milligram
Vitamine B60,03 milligramVrouw en man: 1,5 milligram
Man 50+: 1,8 milligram
Magnesium28 milligramVrouw: 300 milligram
Man: 350 milligram

Je denkt bij het zien van bovenstaande tabel misschien: nou, valt wel mee hoeveel van mijn dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen ik uit pindakaas kan halen. Maar bedenk je wel dat het slechts over één bammetje gaat. Qua calorieën is 20 gram pindakaas slechts een vijftiende deel van wat je op een dag eet.

Toch kan het eten van 100% pindakaas bijdragen aan het binnenkrijgen van alle vitamines en mineralen. Alle beetjes helpen namelijk!

Samenvatting
Pindakaas is hoog in calorieën. Dat komt grotendeels vanwege de hoeveelheid gezonde vetten die pinda’s bevatten. Daarnaast bevat pindakaas ook veel vitaminen en mineralen.

Wat zijn de nadelen van pindakaas voor mijn gezondheid?

100% pindakaas kun je zien als een gezond voedingsmiddel. Koop je pindakaas met toegevoegde suikers, zout en olie, dan is het vaak wat minder gezond.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat pindakaas veel calorieën en vetten bevat. Is dat dan slecht? Nee, niet per se. Het zijn immers onze energiebronnen waarop we de dag doorkomen. Gezonde, onverzadigde vetzuren kunnen zelfs helpen bij het afvallen!

Als je een pinda-allergie hebt, kun je helaas geen pindakaas eten. Als je wel andere noten kunt eten, kun je kiezen voor notenpasta’s, zoals cashewnotenpasta.

Een kleine hoeveelheid pinda’s kan bij mensen die allergisch zijn al levensbedreigend zijn.

Wist je trouwens dat pinda’s officieel niet als noten gerekend worden, maar als peulvruchten? Meer hierover lees je in het artikel pinda’s en gezondheid.

Samenvatting
Pindakaas bevat veel calorieën en veel vet. Gelukkig gaat het om gezonde vetten. Niks mis mee dus! Let wel op als je (vermoedelijk) allergisch bent.

Is pindakaas gezonder dan kaas?

Ben jij naast een goede pot pindakaas ook fan van kaas als broodbeleg? Dan wil je vast weten welk van de twee gezonder is.

Kaas is een dierlijk product, waardoor het stukken meer verzadigde vetten bevat: zo’n 2,6 gram per 20 gram 30+ jong belegen kaas en zelfs bijna 4 gram bij 48+ jong belegen kaas.

Het is raadzaam niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen, omdat dit leidt tot hogere niveaus van ‘slecht’ cholesterol in je bloed. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Uit recent onderzoek blijkt dat dit effect hoogstwaarschijnlijk niet geldt voor verzadigde vetten uit zuivel, yoghurt en kaas [6].

Qua vitaminen en mineralen is pindakaas gezonder dan kaas. Behalve als je kijkt naar calcium. Dan is kaas weer een betere keus. Kaas bevat daarnaast ook minder calorieën dan pindakaas.

Beide soorten beleg hebben dus andere gezondheidsvoordelen. Wij raden daarom aan te variëren tussen deze twee soorten beleg.

We schreven eerder een uitgebreid stuk over hoe gezond kaas is.

Samenvatting
Het is altijd lastig twee voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken. Qua vitaminen en mineralen is pindakaas over het algemeen gezonder. Qua calcium is kaas gezonder.

Past pindakaas in een koolhydraatarm dieet?

Jazeker past pindakaas in een koolhydraatarm dieet. Pure pindakaas (100% pindakaas) bestaat voor slechts 20% uit koolhydraten, wat het geschikt maakt voor een koolhydraatarm dieet.

Daarnaast worden de koolhydraten in pindakaas langzamer in het bloed opgenomen. Dat komt omdat pindakaas vooral uit langzame, complexe koolhydraten bestaat. Een lage glycemische index, zo noemen we dat.

Omdat de bloedsuikerspiegel maar langzaam stijgt na het eten van pindakaas, blijf je langer verzadigd en heb je minder snel weer trek. De vezels dragen hier ook aan bij.

Wil je vandaag nog beginnen met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze afslanktraining. Je kan je hieronder inschrijven. 

Samenvatting
Pindakaas past in een koolhydraatarm dieet. De langzame koolhydraten en vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

Welke soort pindakaas is het gezondst?

Het antwoord op deze vraag kun je vast al raden: 100% pindakaas is het gezondst. Hier zijn geen voedingsstoffen zoals zout, suiker en olie aan toegevoegd. Gelukkig wordt de 100% pindakaas steeds populairder en kun je hem tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt vinden.

Is pindakaas goed bij het afvallen?

Ja! Pindakaas heeft een aantal eigenschappen die je helpen bij het afvallen. Pindakaas bevat weinig snelle koolhydraten. De lage glycemische index, waar we het eerder over hadden, zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel houdt.

Daarnaast helpen ook de vezels en eiwitten in pindakaas bij het afvallen. Vezels en eiwitten kunnen namelijk ook zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Let er wel op dat je 100% pindakaas kiest én dat je je pindakaas combineert met ingrediënten die weinig snelle koolhydraten (suikers) bevatten. Zo is pindakaas gezond broodbeleg, maar smeer je je pindakaas op een witte boterham, dan helpt je dit niet bij het afvallen.

Combineer je pindakaas met bijvoorbeeld havermout en bessen, dan ben je op de goede weg! Je kunt in principe prima iedere dag pindakaas eten. We adviseren om af te wisselen.

Elk beleg bevat namelijk weer andere voedingsstoffen. Lees meer over pindakaas in ons artikel afvallen met pindakaas

Samenvatting
Pindakaas helpt bij het afvallen, doordat het weinig snelle koolhydraten bevat, maar veel vezels en eiwitten. Kies wel 100% pindakaas en smeer ‘t niet op een witte boterham.

Conclusie

100% pindakaas is gezond. Het zit vol proteïnen, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. En deze variant bevat juist weinig snelle koolhydraten. Pindakaas wordt ongezonder als er suiker, zout en olie aan is toegevoegd. Check dus altijd even het label!

Pindakaas is hoog in calorieën. Dat komt grotendeels vanwege de hoeveelheid gezonde vetten. Als je het met mate eet hoef je je dus daar geen zorgen om te maken! 

Ook als je wil afvallen is pindakaas een goede keus. Pindakaas past ook in een koolhydraatarm dieet. De langzame koolhydraten die pindakaas bevat zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Ook de vezels, eiwitten en gezonde vetten zullen je helpen met afvallen.

Dus, ja, er zitten veel vitamientjes in pindakaas. En het is ook nog eens lekker én goed voor de lijn!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *