Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met psylliumvezels: hoe effectief is dat nou echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Het zou toch fantastisch zijn, als er een wondermiddeltje zou bestaan dat je zou helpen bij het afvallen. Psyllium – of psylliumvezels – worden wel omschreven als wondermiddeltje voor het afvallen. Maar wat is daarvan waar? Werken psylliumvezels écht bij het afvallen?
Helpen psylliumvezels met afvallen of niet? Lees het in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat zijn psylliumvezels?

Je komt psylliumvezels onder verschillende namen tegen: psyllium, psyllium husk, psyllium husk vezels en ispaghula. Het is allemaal hetzelfde. Het is een plantaardige vezel afkomstig van de schil van de zaadjes van de plantago ovata-plant. Deze plant komt vooral voor in Pakistan en India. Het is familie van de weegbree.

Als je psylliumvezels in water – of een andere vloeistof – gooit, krijgen ze een geleiachtige substantie. De zaadjes zitten namelijk tjokvol wateroplosbare voedingsvezels. En dat is goed voor je gezondheid!

Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel over de gezondheidsvoordelen van psylliumvezels.

Samenvatting:
Psylliumvezels worden gemaakt van de schillen van de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie. Psyllium zit vol voedingsvezels die goed zijn voor de gezondheid.

Helpen psylliumvezels met afvallen?

Op gewicht blijven of afvallen is voor veel mensen uitdagend. Het is dan ook logisch dat je op zoek gaat naar middeltjes die je hierbij kunnen helpen. Psyllium zou zo’n middeltje zijn. We leggen je uit hoe dit werkt.

Maar eerst even dit: wil jij graag afvallen, maar weet je niet goed hoe?

Volg onze Gratis Afslanktraining en maak kennis met de Maatje Minder Methode. Wij ontwikkelden een koolhydraatarm dieet dat makkelijk is vol te houden en waarbij je afvalt zonder te hoeven sporten.

Psyllium leidt tot een vol gevoel

Oplosbare vezels zoals psylliumvezels nemen, in tegenstelling tot onoplosbare vezels, vocht op en zetten daarmee uit. Op deze manier leiden de oplosbare vezels tot een vol gevoel in je maag, waardoor je makkelijker minder eet.

Bijkomend voordeel: de vezels maken je ontlasting zachter, mits je daarnaast voldoende drinkt. Zo kan het darmklachten verminderen. Mogelijk verlicht het ook de klachten van mensen met het prikkelbare darm syndroom. 

Psyllium houdt de bloedsuikerspiegel onder controle

Psyllium husk heeft een lage glycemische index. Dat is een sjieke term voor het feit dat de suikers in psylliumvezels langzamer door het bloed worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel.

Dit kan bijdragen aan het behouden of krijgen van een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit kan er ook voor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel   hebt en zo voorkom je cravings [1]. 

Psyllium voorkomt overmatige opslag van vet

Maar er is nog een voordeel. Voeding met een lage glycemische index kan bijdragen aan een goede insulinegevoeligheid. Wat betekent dat precies? Nou, insuline helpt met het vervoeren van suiker naar je cellen.

Als je insulinegevoeligheid minder goed is, reageert je lichaam niet goed op insuline. Hierdoor blijft suiker langer in je bloed.

Dit kan ervoor zorgen dat je de suikers niet goed kan gebruiken, waardoor het uiteindelijk wordt opgeslagen als vet. Dit maakt het moeilijker om af te vallen [2].

Voedsel met een lage glycemische index, zoals psyllium, zorgt hiervoor.

Samenvatting
Doordat psylliumvezels vocht opnemen en uitzetten, hou je langer een vol gevoel. Bovendien wordt psyllium langzaam door het bloed opgenomen. Zo heb je minder e snel weer trek én voorkom je overmatige vetopslag door je lichaam.

Hoe gebruik ik psylliumvezels als ik wil afvallen?

Allereerst een waarschuwing. Zoals we eerder zeiden, nemen psylliumvezels vocht op. Ook in je lichaam. Het is daarom superbelangrijk om voldoende water te drinken als je psyllium gebruikt.

Dagelijkse hoeveelheid psylliumvezels

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) een stabielere bloedsuikerspiegel hadden wanneer zij psyliumvezels namen, tweemaal vijf gram per dag [3].

Een ander onderzoek vond hetzelfde resultaat, maar benadrukt wel dat de hoeveelheid psyllium afgestemd op het individu [4]. Beide onderzoeken zijn nog te klein om conclusies te trekken.

Wij raden aan te beginnen met twee keer vijf gram per dag. Merk je dat je een opgeblazen gevoel, buikkrampen of winderigheid krijgt, begin dan met een lagere dosering en bouw je gebruik langzaam op.

Hoe eet je psylliumvezels?

Psylliumvezels zijn oplosbare vezels. Je kunt ze dus mengen met wat warm water. Laat het even staan en drink het vervolgens op. Vind je de smaak niet zo lekker? Voeg dan wat citroensap toe.

Psylliumvezels zijn ook een goed ingrediënt om pudding mee te maken. Je gebruikt ze dan ongeveer op dezelfde manier als chiazaad.

Eén van onze favoriete ontbijtrecepten is pudding van blauwe bessen. Meng 200 milliliter melkalternatief naar jouw keus (havermelk, kokosmelk of amandelmelk) met twee volle theelepels psylliumvezels.

Laat het mengsel 30 minuten rusten. Meng de pudding samen met een banaan en een kopje blauwe bessen in de blender en klaar! 

Serveer dit gerecht met ingrediënten die je lekker vindt. Denk aan muesli, noten of kokosschaafsel. Volg je een koolhydraatarm dieet? Gebruik dan niet te veel fruit.

Je kunt psylliumvezels ook aan je beslag voor cakes of pannenkoeken toevoegen of aan je brooddeeg. Of het simpelweg door je smoothie mengen.

Psylliumvezels zijn ook verkrijgbaar in de vorm van capsules. Op de verpakking worden ze ook wel psyllium husk genoemd. Deze kun je direct slikken.

Samenvatting
We raden aan om twee keer per dag vijf gram psylliumvezels te nemen. Krijg je last van je buik? Bouw je gebruik van de vezels dan langzaam op. Je eet psylliumvezels gemengd met water, als pudding, in cakebeslag, pannenkoekenbeslag of brooddeeg, of gemengd door je smoothie.

Passen psylliumvezels in een koolhydraatarm dieet?

Een Maatje Minder ontwikkelde een koolhydraatarm dieet op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het belangrijkste principe van een koolhydraatarm dieet is het verminderen van het aantal snelle koolhydraten (suikers) dat je binnenkrijgt.

Je focust op het eten van essentiële voedingsstoffen – zoals voldoende vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen – maar laat niet-essentiële voedingsstoffen zoals suiker achterwege.

Psylliumvezels passen uitstekend in zo’n dieet! Ze bevatten vooral gezonde koolhydraten.  De vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht, waar bepaalde stoffen en energie vrijkomen die ons lichaam gebruikt [5].

Samenvatting
Psylliumvezels passen uitstekend in een koolhydraatarm dieet. Ze bevatten wel een kleine hoeveelheid koolhydraten, maar vooral vezels. 

Conclusie

Psylliumvezels – of psyllium husk – zijn de schilletjes van de zaden van de plantago ovata-plant. Psyllium zit vol voedingsvezels. Met behulp van psylliumvezels afvallen is zeker mogelijk. 

Psylliumvezels nemen vocht op en zetten uit, waardoor je langer een vol gevoel behoudt. Bovendien wordt psyllium langzaam door het bloed opgenomen. Zo voorkom je dat je snel weer trek krijgt én kan het op de lange termijn zelfs bijdragen aan het voorkomen van overmatige vetopslag.

Je kunt twee keer per dag vijf gram psylliumvezels nemen. Drink hier wel altijd genoeg water bij! Merk je dat je buikklachten krijgt, bouw je gebruik van psylliumvezels dan langzaam op.

De vezels passen ook prima in een koolhydraatarm dieet.Zin om aan de slag te gaan met een dieet dat écht werkt? Duizenden vrouwen gingen je al voor met de 3 Weken Afslank Challenge. Je leert nieuwe gewoontes aan die je makkelijk kunt volhouden, zodat je je reis richting je ideale figuur ook na de Challenge kunt doorzetten.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *