Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt quinoa bij afvallen? Ontdek de waarheid

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Quinoa is al jarenlang een populaire superfood vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Maar kan deze voedzame graansoort ook helpen bij afvallen?

In dit artikel duiken we dieper in de vraag of quinoa een effectief voedingsmiddel is bij het afvallen.
Helpt Quinoa met afvallen? En hoeveel quinoa moet je eten om af te vallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is quinoa?

Quinoa, zoals wij dat eten, is feitelijk het zaadje van de quinoa plant. De quinoa plant groeit van origine in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Daar wordt het al duizenden jaren gegeten. De Inca’s zagen quinoa als een heilig voedingsmiddel en noemden het “de moeder van alle granen”. 

Nadat het Incarijk door de Spanjaarden werd ingenomen, raakte quinoa grotendeels in de vergetelheid, behalve in specifieke delen van de Andes in Zuid-Amerika.

Tot zo’n vijftien jaar geleden, toen zijn populariteit ineens enorm toenam als glutenvrij alternatief voor traditionele granen zoals rijst. 

Quinoa wordt ook wel een pseudograan genoemd. Je eet het zoals andere granen, zoals rijst, maar het is officieel geen graan. 

Samenvatting:
Quinoa is al duizenden jaren een ‘superfood’ vanwege de hoge dichtheid aan gezonde voedingsstoffen. Nu is het ook in het Westen populair als gezond alternatief voor granen. 

Kan ik met quinoa afvallen?

In een ander artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen van quinoa. En dat zijn er nogal wat. In dit artikel focussen we op het effect van quinoa op je lichaamsgewicht. 

Alright, terug naar de quinoa. Kan het helpen met afvallen? Zeker wel! En wel om de volgende redenen. 

Quinoa zit proppievol vezels

Het wonderzaadje quinoa zit vol vezels [1]. Per kopje (106 gram) bevat quinoa 7,4 gram vezels. Ter vergelijking: in witte rijst zit maar 1,4 gram vezels per 106 gram [2]. 

Vezels helpen bij het afvallen omdat ze je darmstelsel gezond en soepel houden en omdat ze je een vol gevoel geven. Zo heb je minder snel de neiging opnieuw te eten, waardoor je gemiddeld op een dag minder calorieën binnenkrijgt. 

En dat is wat we willen. We willen meer calorieën verbranden dan we binnenkrijgen als we willen afvallen. 

Quinoa is (snelle) koolhydraatarm

We pleiten vaak voor het eten van volkoren producten als je wil afvallen. Die bevatten namelijk nauwelijks snelle koolhydraten (suikers). En daar wil je zo min mogelijk van binnenkrijgen. Want je lichaam gebruikt deze snel op als energiebron, terwijl je eigenlijk je opgeslagen vet als energiebron wil gebruiken. 

Complexe koolhydraten zijn weer wél goed voor je. Deze worden langzaam verteerd, wat goed is voor je lijn. Doordat ze langzamer worden verteerd, heb je namelijk langer een verzadigd gevoel. Dit maakt het makkelijker om minder te eten. 

Quinoa zit boordevol complexe koolhydraten: 55 gram per kopje [3]. Daarom is het zo’n goed middel bij het afvallen. Daarnaast past quinoa goed in een koolhydraatarm dieet.

Quinoa is laag in calorieën

Quinoa is enigszins calorie-arm. In een kopje quinoa van 106 gram zitten 375 calorieën [4]. Vergelijkbaar met pasta en volkorenbrood. Nóg een reden waarom quinoa zo’n goed voedingsmiddel is voor mensen die willen afvallen. 

Quinoa is een goede bron van proteïnen

Quinoa bevat meer eiwitten (ook wel proteïnen genoemd) dan vergelijkbaar eten, zoals rijst en maïs. Eiwitten zijn heel belangrijk als je wil afvallen. Ze zorgen voor een vol gevoel [5]. 

Quinoa bevat bijna 15 gram eiwit per kopje van 106 gram. Witte rijst bevat maar de helft daarvan [6]. 

Wil je meer weten over succesvol afslanken? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Quinoa is glutenvrij

Dat quinoa glutenvrij is, maakt voor je afvalreis niet zo heel veel uit. Maar voor mensen met glutensensiviteit of glutenintolerantie wel.

Mensen die geen gluten kunnen of willen eten, hebben vaak meer moeite met afvallen, omdat de soorten voeding die ze kunnen verdragen gelimiteerd is. 

Aan veel van deze producten worden ook ongezonde stoffen toegevoegd, zoals extra suikers. Dit is nadelig als je wilt afvallen.

Zo krijgen ze vaak te weinig vezels, ijzer en vitamine B binnen. Allemaal voedingsstoffen die belangrijk zijn bij het afvallen. Quinoa biedt uitkomst voor hen. 

Boekweit overigens ook. Nog zo’n pseudograan, die totaal niet onderdoet voor quinoa als het aankomt op gezondheidsvoordelen én als voedingsmiddel om mee af te vallen.

In dit artikel kan je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van boekweit

Samenvatting
Quinoa kan helpen bij afvallen dankzij vezels en eiwitten die voor een vol gevoel zorgen. Het is ook glutenvrij, laag in calorieën en bevat weinig suiker. Vezels houden je darmen gezond.

Zijn er ook nadelen aan quinoa als ik wil afvallen?

Als je de voedingswaarden van quinoa opzoekt, zul je zien dat er aardig wat vet in quinoa zit. 6,5 gram per kopje van 106 gram, om precies te zijn.

Dat is véél meer dan in witte rijst, bijvoorbeeld. Daarin zit maar 1 gram vet per 106 gram. 

Gelukkig is het grootste deel hiervan onverzadigd vet. Dat is het gezonde vetsoort, omdat ze helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en zo de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Je lichaam heeft dit soort vet dus nodig!

Desondanks wil je hier niet te veel van binnenkrijgen als je wil afvallen. Geniet dus zeker van je quinoa, maar als onderdeel van een goed uitgebalanceerd dieet. Het kan een uitdaging zijn om zo’n dieet voor jezelf uit te tekenen.

Samenvatting
Er zitten veel onverzadigde vetten in quinoa. Super gezond, maar alleen als je het consumeert met mate! 

Kan ik afvallen met quinoathee?

Al van quinoathee gehoord? Het wordt gemaakt van gekookte en gedroogde quinoazaadjes. Je zet quinoathee op dezelfde manier als je normale thee zou zetten.

Het is een gezond alternatief voor koffie of thee, omdat het geen cafeïne of theïne bevat. Dit is dus ideaal als je slecht slaapt van cafeïne of minder cafeïne mag binnenkrijgen doordat je bijvoorbeeld zwanger bent.

Maar om nou te zeggen dat het substantieel bijdraagt aan je afvalreis: niet meer of minder dan normale thee. Vind je het lekker? Dan is er niks wat je tegenhoudt het te drinken. Maar verwacht niet dat de kilo’s eraf zullen vliegen. 

Samenvatting:
Quinoathee is geen must als je wil afvallen. Drink het vooral als je het lekker vindt!

Conclusie

We zijn aan het eind gekomen van deze les ‘afvallen met quinoa’. Zoals je hebt kunnen lezen, is quinoa een super goed voedingsmiddel om aan je (koolhydraatarme) dieet toe te voegen als je wil afvallen.

Ook als je niet wil afvallen trouwens. Het is gewoon een super lekker (en gezond) voedingsmiddel. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen? Wil je ook weten hoe je gezond kunt afvallen? Volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge. Tijdens deze 3 weken leer je alles wat je moet weten over gezond afvallen. Binnen een korte tijd val je snel je overtollige kilo’s af.

Ook krijg je toegang tot een groot aantal recepten en onze besloten, actieve Facebookgroep. Zo kun je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *