Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond zijn rode pepers?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Rode pepers: sommigen zijn er gek op, bij anderen staat hun mond in de fik. Er wordt beweerd dat het goed is voor afvallen, maar wat is nou echt de invloed van pepers op onze gezondheid? Lees snel verder om dit te ontdekken.
Zijn rode pepers gezond? En waarom dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn rode pepers gezond?

Hoe zit het eigenlijk met dat pittige, rode pepertje?  Is rode peper gezond of niet? Nou, rode peper is super gezond, mits je ze met mate eet. Ze kunnen je maaltijd net dat beetje extra pit geven. Ondanks de kleine porties waarin ze worden gegeten, bevatten ze toch voedingsstoffen en antioxidanten

Ben je benieuwd wat precies de gezondheidsvoordelen zijn van de rode peper? Lees dan verder.

Wat zijn rode pepers? 

Wanneer we het hebben over rode pepers, bedoelen we rode chilipeper (Capsicum), ook wel bekend als Spaanse peper of chilipeper. Deze peper wordt al eeuwenlang geconsumeerd, waarschijnlijk al sinds 7500 voor Christus. De oorsprong wordt toegeschreven aan Noord- en Zuid-Amerika.

De chilipeper komt oorspronkelijk van een meerjarige plant die gedijt in tropische regio’s. In koudere klimaten groeit de chilipeper aan eenjarige planten. Er bestaan talloze variëteiten van chilipeperplanten, waardoor er meer dan 30 verschillende soorten chilipepers zijn, met in totaal ongeveer 10.000 varianten. 

Wij eten slechts vijf soorten: Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens en Capsicum pubescens. De grootste chilipeperproductie vindt plaats in landen zoals China, Mexico, Turkije en Indonesië. Groene chilipepers zijn nog onrijp. Pas als ze rood kleuren, zijn ze rijp.

Ondanks dat chilipepers voornamelijk uit warme landen komen, kun je zelf ook chilipepers kweken. De plant heeft wel genoeg warmte nodig. Begin daarom pas vanaf mei en plaats ze het liefst in een kas.

Wist je dat niet alle rode pepers even pittig zijn? De mate van scherpte wordt bepaald door de aanwezigheid van capsaïcine. 

Hoe hoger het gehalte aan capsaïcine, hoe scherper de peper. Dit is ook het bestanddeel dat waarschijnlijk zorgt voor de gezondheidsvoordelen van de rode peper.

Chilipepers worden niet alleen vers verkocht, maar ook gedroogd en gemalen tot kruidenmengsels, samen met andere specerijen. Ze worden ook gebruikt om chili-olie te maken. Je kunt ze ook rauw eten. Als je niet goed tegen pittig eten kunt maar wel van de smaak van chilipeper houdt, kun je de zaadjes achterwege laten [1, 2, 3].

Samenvatting
Rode pepers zijn chilipepers, waarvan er vijf zijn die we kunnen eten. Hoe meer capsaïcine de peper bevat, hoe pittiger de peper is.

Wat is de voedingswaarde van rode pepers?

Ik hoor je denken: ‘Maar wat is nu de voedingswaarde van rode pepers?’ Hieronder lees je de voedingswaarde van 1 rode peper van 10 gram.

  • Energie: 3 kcal
  • Vet: 0 g
    -Waarvan verzadigd: 0 g
  • Koolhydraten: 0,4 g
    -Waarvan suikers 0,4 g
  • Vezels: 0,2 g
  • Eiwit: 0,2 g 
  • Zout: 0 g

Welke voedingsstoffen bevatten rode pepers?

Nu weet je de voedingswaarde, maar welke voedingsstoffen bevat de rode peper eigenlijk? Hieronder lees je precies welke voedingswaarde een rode peper (10 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium44 mg3500 mg
Calcium2 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium2 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Thiamine (vitamine B1)0,01 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,02 mg1,6 mg
VItamine B60,03 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur2 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Niacine0,2 mg 16 mg 
Vitamine C14 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor4 mg [4]550 mg (>18 jaar) [5]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode pepers?

Je vraagt je wellicht af: “Waarom zijn rode pepers eigenlijk zo goed voor je?” Nou, we hebben ons erin verdiept en hieronder hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje gezet.

Het werkt pijnstillend

De stof capsaïcine, verantwoordelijk voor de scherpte van hete pepers, kan pijn mogelijk verminderen. Deze stof schijnt te binden aan pijnreceptoren, aan het einde van onze zenuwuiteinden. Dit zorgt voor een branderig gevoel zonder echte brandwonden te veroorzaken. Bij langdurig eten van aanzienlijke hoeveelheden chilipepers kan je minder gevoelig worden voor dit gevoel.

Dit zorgt voor een verminderde gevoeligheid van de pijnreceptoren voor andere vormen van pijn, zoals brandend maagzuur. Dit effect werd waargenomen bij mensen met brandend maagzuur die gedurende vijf weken dagelijks 2,5 gram rode chilipepers consumeren. 

Ook in andere studies werd dit effect gezien. Helaas verdwijnt dit effect als de deelnemers stoppen met het dagelijks eten van chilipepers [6].

Samenvatting
Door regelmatig veel chilipepers te eten, zou je mogelijk minder gevoelig kunnen worden voor verschillende vormen van pijn, waaronder brandend maagzuur. Dit effect is niet permanent.

Ze zouden helpen met afvallen

Je hebt vast weleens gehoord dat de hete peper positief is voor afvallen. Nou, deze bewering is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Er zijn verschillende aanwijzingen dat capsaïcine kan bijdragen aan het bevorderen van gewichtsverlies. Deze stof lijkt namelijk de vetverbranding te stimuleren en de eetlust juist te verminderen [7].

Meerdere onderzoeken laten zien dat als mannen en vrouwen dagelijks 10 gram rode chilipeper consumeren, de vetverbranding aanzienlijk omhoog gaat. In een andere kleinere studie gingen mensen minder eten wanneer ze voor een maaltijd capsaïcine namen [8]. 

Dit vinden wij een logisch effect, want als je niet goed tegen pittig eten kunt, ga je er natuurlijk minder van eten, toch?

Ondanks deze positieve resultaten zijn er ook veel onderzoeken waarbij juist geen effect werd gevonden op de vetverbranding of calorie-inname. Dus, het is nog niet helemaal duidelijk of chilipepers daadwerkelijk helpen bij gewichtsverlies en vet afbreken.

Als dit wel het geval is, lijkt het effect per persoon te variëren. Als je bijvoorbeeld goed tegen pittig eten kunt, zou het kunnen dat het niet automatisch resulteert in een lagere voedselinname. Bovendien raak je na verloop van tijd gewend aan de scherpe smaak, waardoor het effect op je eetlust afneemt.

Daarnaast moet worden benadrukt dat het consumeren van chilipepers niet zal leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, maar eerder een bescheiden bijdrage kan leveren. Het is vergelijkbaar met een klein puzzelstukje in een groter geheel.

Samenvatting
Er zijn aanwijzingen dat chilipepers kunnen zorgen voor een hogere vetverbranding en een verminderde calorie-inname. Helaas zijn er nog tegenstrijdige resultaten. 

Bron van voedingsstoffen

Hoewel je chilipepers in kleine hoeveelheden consumeert, kunnen ze toch bijdragen aan het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Chilipepers bevatten bijvoorbeeld relatief veel kalium, wat van belang is voor een gezond hart. Er zijn zelfs aanwijzingen dat kalium het verlagen van een hoge bloeddruk kan ondersteunen [9]

Daarnaast bevat het diverse B-vitamines, die een rol spelen in onder andere de energiestofwisseling [10]. Chilipepers bevatten ook carotenoïden, die voor dat mooie rode kleurtje zorgen. Deze stoffen vallen onder de categorie bioactieve stoffen, waarvan wordt aangenomen dat ze vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden als vitamines en mineralen [11].

Onrijpe groene pepers bevatten een aanzienlijke hoeveelheid luteïne , wat mogelijk bijdraagt aan een betere ooggezondheid. Ook vitamine A en bèta-caroteen dragen bij aan het behoud van een goede ooggezondheid [12, 13].

Samenvatting
Chilipepers bevatten in kleine hoeveelheden voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid, zoals b-vitamines en kalium.

Vol antioxidanten

Chilipepers bevatten ook diverse antioxidanten, zoals sinapic zuur en ferulazuur. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Deze gevaarlijke stoffen kunnen schade in ons lichaam aanbrengen, wat op de lange termijn kan leiden tot ziekten zoals hart- en vaatziekten.

Ook zouden antioxidanten ontstekingsremmend kunnen werken [14]. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat rode pepers kunnen helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Tenslotte wordt gedacht dat rode pepers een antibacteriële werking hebben.

Samenvatting
Chilipepers bevatten meerdere antioxidanten, die ons zouden beschermen tegen diverse ziekten.

Wanneer zijn rode pepers ongezond?

Helaas hebben we niet alleen maar goed nieuws. Rode pepers hebben ook enkele nadelen. Zoals bekend, zijn rode pepers behoorlijk scherp van smaak. Leuk weetje: een extract van chilipepers vormt de intense basis van pepperspray, wat de naam verklaart.

Verminderde pijnwaarneming

Het overmatig eten van rode pepers kan leiden tot ernstige pijn, zwelling, roodheid en ontsteking. Bij het regelmatig en op de lange termijn binnenkrijgen van capsaïcine kunnen bepaalde pijn neuronen ongevoelig worden voor pijnprikkels. 

Op het eerste gezicht lijkt dit positief, want pijn is niet fijn. Maar pijn heeft een belangrijke functie als signaal voor het lichaam. Wanneer dit signaal wordt onderdrukt, kan dit op de lange termijn juist leiden tot ernstige gezondheidsproblemen [15].

Samenvatting
Te vaak en te veel chilipepers eten kan ervoor zorgen dat je pijn neuronen minder gevoelig worden, waardoor je pijnsignalen niet meer (goed) merkt.

Je kunt er maag- en darmklachten van krijgen

Daarnaast kan te veel rode peper bij sommige mensen voor maag- en darmproblemen zorgen, zoals (pijnlijke) diarree, krampen, maagzuur en brandend gevoel in de buik. De mate waarin dit optreedt, verschilt van persoon tot persoon. 

Mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS) ervaren deze problemen vaak sneller en intenser. PDS omvat diverse maag- en darmklachten. Als je last hebt van PDS, is het verstandig om niet te vaak rode pepers en pittig voedsel te eten [16, 17, 18].

Samenvatting
Waarschijnlijk is dit niets nieuws: te veel rode pepers eten kan zorgen voor maag- en darmklachten, zoals diarree, buikpijn en maagzuur.

Mogelijk een verhoogd risico op kanker

Er zijn diverse observationele studies gedaan, waarbij een verband werd gevonden tussen mensen die rode pepers aten en het krijgen van kanker.

In sommige onderzoeken werd vastgesteld dat personen die veel rode pepers eten minder vaak kanker kregen, terwijl andere onderzoeken juist een verhoogd risico op kanker in verband brachten met dit eetpatroon.

Belangrijk om op te merken is dat dit geen bewijs is dat het eten van rode pepers echt kanker veroorzaakt.

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de deelnemers die veel pepers eten in deze studies ook bijvoorbeeld meer alcohol te drinken, wat de werkelijke oorzaak zou kunnen zijn van een verhoogde kans op kanker [19, 20, 21].

Samenvatting
Er zijn onderzoeken waarbij er een verband werd gevonden tussen mensen die rode pepers eten en het krijgen van kanker. De ene keer was het risico hoger en de andere keer lager, waardoor er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Passen chilipepers in een koolhydraatarm dieet?

Je vraagt je wellicht af: ‘Hoe passen chilipepers in een koolhydraatarm dieet?’ Nou, het antwoord is eenvoudig: ze passen er perfect in. Chilipepers bevatten nauwelijks calorieën en ook amper koolhydraten. Dus, je kan met een gerust hart meer smaak toevoegen aan je koolhydraatarme maaltijd.

Ben je nog niet bekend met het koolhydraatarm dieet en wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Hoe vaak rode peper eten en wanneer?

Het is verstandig om rode pepers met mate te eten, om te voorkomen dat je ongevoelig wordt voor pijnsignalen en zo blijf je er extra van genieten. Je kunt ze eten wanneer je maar wilt. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een lunch omelet, voeg een beetje toe in je olijfolie of in zelfgemaakte pindasaus.

Wist je dat pinda’s ook erg gezond zijn? Je leest er alles over in ons artikel pinda’s en gezondheid.

Conclusie

Al met al kunnen rode pepers zeker bijdragen aan je welzijn. Voor sommigen wegen de mogelijke nadelen zwaarder dan de voordelen. Bovendien zijn rode pepers niet onmisbaar om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je geniet van heet eten, kun je zonder zorgen doorgaan met het nuttigen van rode pepers of andere pepers, zoals cayennepeper en madame jeanette. 

Maar het is zeker niet noodzakelijk om ze in je dieet op te nemen. Eet je sambal gemaakt van chilipepers? Houd er dan rekening mee dat er andere ingrediënten zijn toegevoegd die minder gezond zijn, zoals zout. Het bevat ook een stuk meer calorieën.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *