Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Skyr en afvallen: wat je moet weten

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Skyr is een populair zuivelproduct dat vaak wordt geassocieerd met gezond eten. Maar helpt het echt met afvallen? In dit artikel onderzoeken we de feiten.
Helpt skyr met afvallen? En hoeveel moet je dan eten? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Je hebt skyr vast weleens in het zuivelschap zien liggen. Dit yoghurtachtige goedje, oorspronkelijk uit IJsland, wordt steeds populairder, omdat het enorm gezond is.

Maar helpt het ook bij het afvallen? We leggen het uit in dit artikel! 

Eerder schreven we een artikel skyr. Ontdek hier meer over de gezondheidsvoordelen van skyr.

Wat is skyr?

Veel mensen denken dat skyr yoghurt is. Het lijkt er inderdaad op, maar officieel is het een zachte, verse kaas. Net zoals kwark overigens: dat is officieel ook kaas. Dat komt door de manier waarop skyr geproduceerd wordt. Er wordt namelijk stremsel aan toegevoegd.

Stremsel is een goedje dat aan kaas wordt toegevoegd om het een vastere structuur te geven. Het wordt vaak uit de maag van kalfjes gehaald, maar er zijn ook plantaardige versies, of versies gemaakt van schimmel.

Qua smaak en textuur is skyr wel heel vergelijkbaar met bijvoorbeeld Griekse yoghurt of hangop. Romig, fris en licht zurig. Je nuttigt het ook op dezelfde manier als yoghurt. 

Skyr staat in IJsland als duizenden jaren op het menu, maar is recentelijk ook in veel andere delen van de wereld populair geworden. 

Samenvatting
Hoewel veel mensen denken dat het yoghurt is, is skyr officieel een verse, zachte kaas. Het lijkt qua smaak en textuur wel op (dikke, romige) yoghurt. 

Helpt skyr bij het afvallen?

Skyr is een goed voedingsmiddel voor mensen die wil afvallen. 

Het bevat namelijk geen vetten en er zitten weinig calorieën in. En het allerbelangrijkste: er zitten weinig snelle koolhydraten (suikers) in. 

Als je wil afvallen, dan is dat laatste namelijk het allerbeste wat je kunt doen: weinig snelle koolhydraten eten. Waarom?

Omdat het eten van te veel snelle koolhydraten juist leidt tot overgewicht. Die komen namelijk snel in je bloed terecht en wanneer je lichaam ze niet verbrandt als energiebron, sla je ze op als vet[1]. 

Omdat tijdens het productieproces van skyr magere melk wordt gebruikt en alle room wordt verwijderd, is het vetvrij (mits je geen variant kiest waaraan weer vet is toegevoegd). Ook dit helpt bij het afvallen. 

Let er wel op dat onverzadigde vetten een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Ze zijn namelijk een bron van vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D. Sluit ze dus niet helemaal uit!

Wat er wél veel in skyr zit, is eiwit. Eiwitten zijn heel belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Als je bijvoorbeeld wil afvallen zonder dat je onnodig veel spiermassa verliest, moet je voldoende eiwitten eten. Tijdens het afvallen verlies je altijd wel wat spiermassa, maar door voldoende eiwitten te eten kun je dit beperken.

Eiwitten zorgen daarnaast voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt na een maaltijd. Zo hoef je minder snel opnieuw te eten[2].

Wil jij meer weten over afvallen? Dan is onze gratis afslanktraining wellicht wat voor jou. Schrijf je hieronder in. 

Samenvatting
Skyr bevat geen vet, weinig calorieën en weinig snelle koolhydraten. Het is daarom een super goed product voor veel mensen die willen afvallen. Door het hoge eiwitgehalte hou je lang een vol gevoel na het eten van skyr. Ook dit helpt als je wilt afvallen. 

Is skyr een dikmaker of juist niet?

Skyr is geen dikmaker. Over het algemeen word je dik als je meer energie eet dan je verbrandt. Energie zit bijvoorbeeld in vet en in suikers (snelle koolhydraten). Omdat skyr geen vet en weinig suiker bevat, kan het een goed idee zijn om skyr aan je dieet toe te voegen als je wil afvallen. 

Vooral als je yoghurt of kwark vervangt door skyr. Yoghurt en kwark bevatten namelijk veel meer vetten en calorieën dan skyr. Ook de magere variant!

Zo zit er in een schaaltje van 170 gram skyr 0 gram vet, terwijl er in een schaaltje magere Griekse yoghurt welgeteld 3,2 gram vet zit. 

In een schaaltje normale Griekse yoghurt (170 gram) zit zelfs 17 gram vet[3]! Merk je juist dat je een voller gevoel krijgt van yoghurtsoorten met vet? Kies dan een variant zonder toegevoegde suikers en een beperkte hoeveelheid vet.

Zo kun je ook afvallen met magere of halfvolle Griekse yoghurt.

Hoeveel skyr moet ik eten om af te vallen? 

Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. 

Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4]. Ze geven daarbij duidelijk aan: eet genoeg, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel. Dat komt omdat de wetenschappelijke kennis over de gezondheidsvoordelen en -risico’s van zuivel gemixt zijn.

Zuivel is mogelijk goed voor de botten en helpt tegen obesitas en diabetes type 2. Daarentegen zit er veel verzadigd vet in zuivel en draagt het mogelijk bij aan verschillende soorten kanker[5].

Je kunt ook afwisselen in verschillende soorten zuivel per dag of per week. Als je bijvoorbeeld al veel koolhydraten hebt gegeten kun je kiezen voor een zuivelproduct met meer vetten. 

Leg daarnaast in je dieet focus op het binnenkrijgen van voldoende vezels, gezonde koolhydraten (langzame koolhydraten), vitaminen en mineralen, onverzadigde vetten en eiwitten. 

In dit artikel lees je meer over een koolhydraatarm dieet.

Samenvatting
Geniet van skyr met mate als toevoeging aan je dieet. Voeg één schaaltje per dag (of per week) toe als je het lekker vindt. Afwisseling met andere zuivelproducten is aan te raden en zorg ook voor voldoende vezels, gezonde koolhydraten, vitaminen en mineralen, onverzadigde vetten en eiwitten.

Conclusie

We vatten het artikel even samen: skyr lijkt qua smaak en textuur op romige yoghurt. Maar het is veel gezonder. Het bevat geen vet, weinig snelle koolhydraten, weinig calorieën en veel eiwitten. Allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat skyr een super goed voedingsmiddel is voor mensen die willen afvallen. 

Een schaaltje skyr per dag zal je helpen om een vol gevoel te krijgen – en zo minder calorieën binnen te krijgen – waardoor je makkelijker zult afvallen. 

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen?

Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *