Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe visolie je kan helpen bij het afvallen: feiten en fabels

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Over visolie en afvallen doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou visolie vet doen verbranden als sneeuw voor de zon. Maar helpt visolie echt bij afvallen en zo ja, hoe werkt dat dan precies? Wij zochten het tot de (oceaan-)bodem voor je uit. Lees snel verder en ontdek hoe het zit!
Helpt visolie met afvallen? En hoe? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is visolie?

Voordat we dieper ingaan op de vraag of visolie helpt bij afvallen, gaan we eerst kort in op wat het is. Visolie is de geraffineerde olie die wordt gewonnen uit het weefsel van vette vis. Het bestaat voor een groot deel uit meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals alfa linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). 

Dit worden omega-3 vetzuren genoemd, maar in de volksmond visoliën genoemd. Deze term is eigenlijk niet helemaal correct, omdat vissen deze vetzuren niet zelf aanmaken. Ze krijgen ze namelijk binnen via algen. 

De Gezondheidsraad adviseert om eenmaal per week vette vis te eten, in verband met de mogelijke gezondheidsvoordelen van de (omega 3-)vetzuren die vette vis bevat. Er moet nog verder onderzoek worden uitgevoerd of de gezondheidsvoordelen door de omega 3-vetzuren worden veroorzaakt of door andere stoffen in vette vis. Voor nu gaan onderzoekers er vanuit dat de gezondheidseffecten te danken zijn aan de vetzuren.

Als je deze hoeveelheid niet haalt, is het verstandig om visolie-producten te nemen om aan je wekelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3-vetzuren te komen. Ook als je wilt afvallen, kun je hiervoor een visolie-supplement nemen. Visolie (met name de omega 3) en gewichtsverlies zouden namelijk hand in hand gaan.

Visolie omega 3 afvallen

Als je omega 3 uit visolie wilt gebruiken om overgewicht tegen te gaan, heb je verschillende opties. Er zijn visolie-capsules, visolie-tabletten en visolie-pillen die gebruikt kunnen worden voor het afvallen op de markt. Daarnaast zijn er poedertjes verkrijgbaar. 

Welke visolie je het beste kunt nemen, hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur. Ga het liefst wel voor een gezuiverde variant, omdat er in vette vis soms nogal wat zware metalen zitten (door milieuvervuiling).

Wil je meer weten over wat het is en waar visolie (en omega 3) goed voor is? Je ontdekt het in ons artikel ‘visolie gezond’.

Helpt visolie bij afvallen?

Er zijn verschillende aanwijzingen dat visolie inderdaad helpt bij afvallen. Visolie-supplementen kunnen op diverse manieren bijdragen aan gewichtsverlies. Het is goed om vooraf even te vermelden dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om aan te tonen hoe het precies zit. Sommige studies zijn namelijk nogal mager. 

Wel is duidelijk dat alleen visolie nemen om af te slanken niet voldoende is. Het is dus geen magisch wondermiddel waardoor je de kilo’s zo van je afschudt. Wel laten allerlei onderzoeken zien dat de deze olie – als het wordt gecombineerd met een gezonde voeding en een dito levensstijl – het afvallen kan ondersteunen. 

Sommige studies hebben aangetoond dat visolie nog effectiever is als je het combineert met voldoende lichaamsbeweging. Zo is gebleken dat sporten in combinatie met inname van voldoende visolie effectiever is voor het verminderen van je vetpercentage dan alleen sporten [1]. 

Zo kan visolie dus helpen als je wilt afvallen aan je buik. Zeker als je het combineert met deze oefeningen om buikvet te verbranden.

Samenvatting
Visolie (omega 3) en afvallen gaan goed samen. Bovendien zijn de verschillende omega vetzuren gezond. Als je wilt afslanken kun je kiezen voor visolie-tabletten, -pillen of poeder. Er is aangetoond dat visolie ervoor zorgt dat het effect van sportprestaties verbetert. Als je gaat bewegen, kan het helpen je vetpercentage te verminderen.

Hoe visolie gewichtsverlies kan bevorderen

We hebben in de intro beloofd dat we uitleggen hoe het precies zit met afvallen door visolie, dus dat gaan we nu doen. Wij zetten de meest opvallende eigenschappen en positieve effecten van visolie (omega 3) voor het afvallen op een rij. 

Visolie helpt mogelijk bij de vetverbranding

Visolie-supplementen kunnen helpen bij het verbranden van vet. In Frankrijk hebben onderzoekers een experiment gedaan waarin is aangetoond dat de olie lichaamsvet kan verminderen [2].

Sommige studies laten zien dat mensen die visolie nemen niet per se meer afvallen, maar wel anders afvallen. Uit een onderzoek blijkt dat mensen die visolie namen meer lichaamsvet verloren en tegelijkertijd meer spiermassa opbouwden dan mensen die geen visolie-supplement in hun dieet opnamen. 

Je zou verwachten dat de opgebouwde spiermassa veroorzaakt werd door training. De proefpersonen deden echter niet voldoende aan sport om hierdoor spiermassa op te bouwen [3]. 

Het lijkt erop dat visolie een positief effect heeft op de verhouding middelomtrek/heupomtrek (waist-to-hip-ratio). Zeker als het nemen van visolie wordt gecombineerd met een afslankprogramma. 

Hoe het precies zit met visolie en afslanken, moet uitvoeriger worden onderzocht.

Wel is sowieso duidelijk dat visolie een aantal effecten lijkt te hebben op het lichaam, die van pas komen als je wilt afvallen.

Samenvatting
Visolie kan lichaamsvet verminderen. Het lijkt erop dat het een positief effect heeft op de verhouding tussen taille en heup. Zeker als het wordt gecombineerd met een afslankprogramma.

Visolie zorgt voor een verzadigd gevoel

Als je langer vol zit, heb je minder zin om te snacken en houd je een gezonde levensstijl langer vol. Dat klinkt aannemelijk toch? Uit een studie is gebleken dat visolie ervoor kan zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd [4]. Deze positieve invloed draagt bij aan het krijgen van een gezond gewicht. 

Visolie verbetert de insulinegevoeligheid

Een andere manier waarop visolie goed voor het afvallen kan zijn, is dat het mogelijk de insulinegevoeligheid verbetert. In studies werd dit effect echter alleen gezien bij mensen die een metabool syndroom hebben. 

Het metabool syndroom betekent dat iemand diverse klachten heeft rondom het metabolisme (de stofwisseling), zoals een verslechterde insulinegevoeligheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes type II (suikerziekte).

Uit de studie bleek dat bij mensen die minimaal één kenmerk van een metabool syndroom hebben (bijvoorbeeld teveel buikvet of een verhoogd cholesterol), 47% minder kans hadden op insulineresistentie door het innemen van visolie [5]. 

Als je lichaam minder gevoelig is voor insuline (of er zelfs resistent voor is) dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. De glucose (suiker) in je bloed kan niet (goed) worden vervoerd naar de cellen voor energie. Hierdoor blijft de glucose langer in het bloed, waardoor er een hogere bloedsuikerspiegel heeft. Dit kan zorgen voor klachten zoals hoofdpijn en op lange termijn voor ontstekingen. 

Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam meer insuline gaat aanmaken, waardoor suiker sneller wordt opgeslagen als vet in plaats van gebruikt voor energie.

Samenvatting
Visolie kan mogelijk de insulinegevoeligheid verbeteren. Als je minder gevoelig bent voor insuline kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.

Visolie kan het metabolisme versnellen

Als je een snellere stofwisseling hebt, verbrand je – ook in rust – meer calorieën. Erg handig dus als je een paar kilo kwijt wil. Een kleine studie waaraan jonge, gezonde volwassenen deelnamen had een veelbelovend resultaat. 

Na twaalf weken lang zes gram visolie per dag te nemen, nam de snelheid van het gehele metabolisme van de deelnemers met ongeveer 3,8% toe [6]. 

In een andere studie onder wat oudere vrouwen waren de resultaten zelfs nog beter. Deze groep nam twaalf weken lang 3 gram visolie per dag. Hun metabolisme steeg met 14%. Dit komt neer op gemiddeld zo’n 185 calorieën die je extra verbrandt op een dag [7]. Toch weer mooi meegenomen.

Een wat recentere studie onder gezonde volwassenen liet met drie gram visolie per dag voor een periode van twaalf weken iets minder goede resultaten zien (het metabolisme van deelnemers steeg met ‘slechts’ 5,3%). [8]

Hoewel deze studies veelbelovende resultaten laten zien, willen we hier toch even een kanttekening maken. Met een inname van 250 mg EPA en DHA per dag behaal je maximale gezondheidswinst. De hoeveelheid die in bovenstaande studies wordt genuttigd, lijkt ons dan ook erg veel. 

De adviezen van de Gezondheidsraad gaan over het eten van vette vis en niet over supplementen. Over wat de maximale hoeveelheid visolie is die je per dag kunt nemen, zijn op het moment van schrijven geen officiële richtlijnen bekend. Voor mensen die problemen hebben met de bloedstolling, is 1 gram visolie per dag de maximale inname. 

De resultaten van diverse studies lopen nogal uiteen. Zoals we al zeiden is er meer onderzoek nodig. Het gewichtsverlies kan namelijk ook door andere factoren komen. Omdat visolie gezond is en afvallen ook op andere manier kan ondersteunen, zien we geen reden om het niet te proberen (de 250 mg per dag). 

De hoeveelheid die in de onderzoeken is gebruikt, is volgens ons iets te veel van het goede.

Als je je metabolisme een boost wil geven, zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen. Je leest er alles over in ons artikel met tips om je metabolisme te versnellen

Samenvatting
Diverse onderzoeken tonen aan dat visolie het metabolisme kan verhogen. Er is meer onderzoek nodig om hier harde conclusies aan te verbinden. Bovendien worden in onderzoeken vaak abnormaal grote hoeveelheden omega 3 toegediend.

Visolie ondersteunt spieren

Visolie kan helpen bij het opbouwen van spieren. Omdat spiermassa in rust meer calorieën verbrandt dan vet, draagt dit weer bij aan een snelle stofwisseling. Bovendien kan het nemen van een visolie-supplement mogelijk de afname van spierweefsel bij oudere volwassenen vertragen [9]. 

Spieren zijn onmisbaar voor het bewegen. Omega 3-vetzuren zouden ook bijdragen aan het herstel van je spieren na een work out. Op die manier komen ze je sportprestaties ten goede en dat heeft weer een positief effect als je wilt afvallen.

Visolie kan bloedvetten verlagen

Visolie kan het triglyceridengehalte in het bloed verlagen. Triglyceriden (lipiden) zijn vetten die opgeslagen zijn in ons lichaam, oftewel reservevet. Ze leveren ook energie aan de spieren. 

Ze worden aangemaakt in onze lever, maar komen ook binnen via de voeding. Alleen de triglceriden die via onze voeding binnenkomen zijn schadelijk. Als er te veel triglyceriden binnenkomen via voeding en te weinig calorieën worden verbrandt, stapelen deze triglyceriden zich dit op in het bloed. 

Als je structureel te veel triglyceriden in je bloed hebt, verhoogt dit mogelijk het risico voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook obesitas en diabetes 2 (suikerziekte) worden in verband gebracht met te hoge bloedvet-concentraties. 

De omega 3 uit visolie vermindert de beschikbaarheid en afgifte van vetzuren. Dit voorkomt dat teveel vetmoleculen zich in het bloed vormen en kan zo gewichtstoename tegengaan [10].  

Samenvatting
Visolie kan op allerlei manieren bijdragen aan afslanken. Het zou er (in combinatie met sport) voor zorgen dat je efficiënter vet verbrandt. De olie wordt in verband gebracht met een snellere stofwisseling en zorgt ervoor dat je langer vol zit. Op die manier draagt het bij aan de strijd tegen overgewicht.

Visolie + afvallen, conclusie

Visolie kan helpen bij afvallen, maar dan wel in combinatie met extra beweging en een gezond voedingspatroon (of nog beter: een afslankprogramma). De omega 3-vetzuren kunnen in combinatie met sport zorgen voor een betere verbranding. 

Je lichaam heeft vetzuren nodig, een dagelijkse inname van visolie (capsules) kan niet alleen bijdragen aan een gezond gewicht, maar past prima in een healthy lifestyle. Eet je liever geen vis? Dan zijn er ook plantaardige opties. De visoliën komen immers oorspronkelijk uit algen.

Maar, ook al zijn de positieve effecten mooi meegenomen, met alleen visolie kom je er niet.

Gezonde voeding is het allerbelangrijkst als je blijvend wilt afvallen. Je bent wat je eet. Toch lukt het veel mensen niet om hun levensstijl blijvend te veranderen op een manier die prettig voelt. Je hebt geen tijd, geen zin of misschien zelfs geen inzicht in wat je allemaal eet. Voor je het weet, is er weer een week (maand of jaar) voorbij zonder dat je je streefgewicht hebt bereikt. 

Wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. Ik hoorde van voedingsdeskundige Jesse van der Velde, dat 2x vette vis per week niet genoeg is, want dat geeft slechts 500 … En we hebben 5000 … nodig, dus 10 x zoveel. Ook voedingsdeskundige Patric Heizmann zegt dat de ADH van vitaminen, de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, slechts een zesje is in plaats van een tien. Conclusie is dan logischerwijs, dat we dat allemaal flink omhoog mogen upgraden. Jullie zijn ook voedingsdeskundigen, dus jullie hebben die informatie ook, lijkt mij? Het is net iets meer dan de helft, dan vind ik die ADH wel erg karig. Ik zelf ben enorm opgeknapt door de ADH te upgraden. Denk je dat het omhoog zou moeten?

    1. Ha Yola, goed dat je kritisch kijkt naar de informatie die over voeding wordt gegeven. Het klopt dat mensen profijt kunnen hebben om meer dan de ADH te nemen. Ik heb geen idee waar de voedingsdeskundigen die jij noemt hun informatie op baseren, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of dat klopt. Wat ik wel weet is wij onze artikelen baseren op de wetenschap. Mocht je meer willen weten over hoe wij dit doen, dan kan je hier meer lezen: https://www.eenmaatjeminder.nl/redactioneel-proces/. Groetjes, Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *