Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met amandelen: Hoe effectief is het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ontdek hoe amandelen je kunnen helpen bij het afvallen en wat hun rol is in een effectief gewichtsverliesplan.
Woman showing handful of almonds in close up
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Noot met pit

Voordat we antwoord geven op de vraag of amandelen goed zijn als je wilt afvallen en waarom dat zo is, helpen we eerst even een misverstand uit de wereld. Wist je namelijk dat de amandel officieel tot de vruchtsoorten behoort? 

Het zijn de eetbare pitten van de steenvruchten die groeien aan de amandelboom. De amandelpitten worden onder de noten geschaard door onder andere de Gezondheidsraad, maar eigenlijk zijn ze dat niet. Officieel vallen ze onder de pitten en zaden. Net als noten, vallen zaden onder gezonde voeding.

Helpen amandelen met afvallen?

Om de vraag hoe amandelen helpen met afvallen te beantwoorden, gaan we eerst een stapje terug. Want zijn ze überhaupt effectief in de strijd tegen kilo’s? Daar kunnen we gelukkig kort over zijn. Amandelen kunnen wel degelijk helpen bij het afvallen en zo bijdragen aan een gezond gewicht.

Dat zou je in eerste instantie wellicht niet verwachten. Met 632 calorieën en 56 gram vet per 100 gram verslaat de amandel menig koekje en zak chips qua vetten en calorieën.

Wel is het zo dat chips voornamelijk lege calorieën (en dus weinig voedingsstoffen) bevat, terwijl amandelen juist rijk aan voedingsstoffen zijn.

Vet en calorieën zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gewichtsverlies wilt bevorderen. Toch kan het vette nootje jou helpen om af te slanken.

Samenvatting
Amandelen kunnen inderdaad helpen bij afvallen. Afvallen met amandelen is dus geen gek idee. Officieel zijn het trouwens geen noten, maar zijn het de pitten van een steenvrucht.

Minder trek = minder kilo’s

Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat amandelen eten en afvallen heel goed samengaan. Door dagelijks 30 tot 50 gram van deze nootjes eten, aten deelnemers gedurende de dag minder calorieën. Voor je beeldvorming: een handje amandelen is ongeveer 25 gram.

Proefpersonen die amandelen aten, namen bij de volgende maaltijd gemiddeld 72 calorieën minder tot zich [1].

Dat lijkt niet veel, maar als je het bij elkaar optelt, komt het toch neer op zo’n 2000 calorieën per maand. En dat terwijl proefpersonen alleen maar amandelen aten in plaats van een koolhydraatrijk tussendoortje te nemen.

Let op: als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je met 30 tot 50 gram noten meer calorieën binnen dan nodig. Wil je meer noten eten dan de aanbeveling (25 gram per dag)?

Dan moet je iets anders minder eten, zoals bijvoorbeeld brood of granen.

Slankere taille, minder buikvet

Omdat de amandelnoot veel vetten en vrij veel calorieën bevat, denk je niet meteen aan een slanke taille en aan minder buikvet als je op de ingrediëntenlijst kijkt. 

Goed om hier te vermelden dat uit onderzoek blijkt dat van de calorieën uit amandelen naar verwachting zo’n 5 tot 15% niet wordt opgenomen [2].

Je lichaam kan namelijk een deel van de pit niet verteren. Dit deel verlaat het lichaam met de overgebleven calorieën. Dit zorgt er dus voor dat je in feite minder calorieën binnenkrijgt dan wat er in zit.

Bovendien wijzen onderzoekers erop dat meta-analyses aantonen dat mensen die af en toe een handje amandelen eten een slankere taille hebben.

Er lijkt een verband te bestaan tussen meer noten en een lager lichaamsgewicht. In een studie werd bovendien aangetoond dat het eten van amandelen kan helpen bij het verminderen van buikvet [3].

Vaker de amandelpit op het menu zetten is dus helemaal geen gek idee als je van je overtollige buikvet af wilt. Omdat je zeker niet de enige bent die met een hardnekkig zwembandje struggled, schreven we een apart artikel met tips om buikvet te verbranden

Samenvatting
Amandelen zijn goed als je wilt afvallen, omdat ze de eetlust kunnen verminderen. Gezien het aantal calorieën en het hoge vetpercentage verwacht je misschien niet dat je kunt afvallen door amandelen. Toch blijkt uit studies dat de boomnoot zelfs kan helpen met buikvet verbranden.

Hoe amandelen helpen met afvallen

Afvallen met amandelen kan dus prima. Maar hoe helpen amandelen met afvallen? De Australische onderzoekers stellen vast dat de amandel de hormonen die de eetlust reguleren positief kan beïnvloeden, zoals het hongerhormoon ghreline.

De steenvruchtpit lijkt een gunstige invloed te hebben op hormoongestuurde processen die gewichtsverlies bevorderen. Hoe belangrijk de invloed van hormonen kan zijn in je strijd tegen overtollige kilo’s lees je in ons artikel ‘afvallen lukt niet door hormonen’. 

De amandel heeft nog meer opvallende eigenschappen die je helpen met afvallen. De meest belangrijke zijn:

Bron van vezels

Amandelen bevatten veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit en kunnen zo je eetlust beïnvloeden. Hierdoor ben je minder snel geneigd om (ongezond) te snacken [4]. 

Tijdens een 4-weekse studie met meer dan 100 deelnemers, bleek dat personen die dagelijk 43 gram amandelen eten minder honger ervaren en minder zin hebben om te eten [5]. Zo kunnen de amandelnoten bijdragen aan gewichtsverlies. 

Veel eiwit

Net als vezels, vergroten eiwitten het gevoel van verzadiging. Bovendien kunnen eiwitten bijdragen aan het verminderen van lichaamsvet [6]. Eiwit kan je stofwisseling met tot wel 30% versnellen. Je leest er meer over in ons artikel met tips op je stofwisseling te versnellen.

Daarnaast zorgt genoeg eiwit ervoor dat je de hoeveelheid spiermassa die je tijdens het afvallen verliest, beperkt. Hierdoor blijft je energiebehoefte hoger, waardoor je makkelijker afvalt.

Ja, toch ook die vetten

Amandelen bevatten veel vetten. Het gaat hierbij voornamelijk om onverzadigde vetten. Deze zijn niet alleen gezond, maar kunnen zelfs bijdragen aan gewichtsverlies. Ze zorgen voor een langdurige verzadiging.

Zoals je merkt, zit de kracht van amandelen en afvallen aan de voedzame eigenschappen die het nootje bezit. Zo helpen ze niet alleen bij afslanken. Deze stoffen zorgen er ook voor dat de amandel gezond is.

Samenvatting
De vezels, eiwitten en vetten die in amandelen zitten, zorgen voor het positieve effect dat de amandel kan hebben op gewichtsverlies. Vezels zorgen voor een vol gevoel, terwijl eiwit de stofwisseling kan versnellen. Ook de gezonde, onverzadigde vetzuren kunnen in de juiste hoeveelheid helpen bij het verbranden van lichaamsvet, zeker in combinatie met een koolhydraatarm dieet.

Hoeveel amandelen eten tijdens afvallen?

Amandelen eten en afvallen gaan prima samen. Toch raden wij aan om niet meer dan een handje per dag te eten. Dit omdat je anders echt wel veel calorieën binnenkrijgt. Gedachteloos amandelnootjes snaaien, is dus geen goed idee als je wilt afslanken.

Een goede richtlijn is 1 tot maximaal 2 handjes per dag. 

Welke amandelen zijn het beste voor het afvallen?

Nu we weten dat amandel goed is om af te vallen, is het tijd voor de volgende vraag, Want welke amandelen zijn het beste als je wilt afvallen? Hier kunnen we kort over zijn. 

Kies het liefst rauwe amandelen waar de schil nog aan zit (bruine amandelen). Het velletje bevat namelijk veel voedingsstoffen en vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit helpt als je wilt afslanken.

Als je kiest voor gezouten amandelen, krijg je weer extra zout binnen. En daar eten we met zijn allen in Nederland al meer dan genoeg van. 

Vind je rauwe (=ongebrand en ongezouten) amandelen echt te flauw? Kies dan voor geroosterde amandelen. Doe dit het liefst wel zonder olie. Bijvoorbeeld even in de pan of in de oven. Door de boomnoot te roosteren komen aroma’s vrij en worden ze extra knapperig.

Tip: kruid de amandelnoten eens met bijvoorbeeld paprikapoeder of natriumarm zout. Dit zout is beter voor je gezondheid. 

Wanneer je ze het beste kunt eten

Omdat amandelen zorgen voor een verzadigd gevoel, is het een prima idee om een half uurtje voor het eten een handje amandelen te pakken. Uit een studie blijkt dat gezonde vrouwen die als mid-ochtendsnack een handje amandelen namen, tijdens de lunch en het avondeten minder calorieën tot zich namen [7]. 

Als je wilt afslanken en ‘s ochtends amandelen eet, heb je hier dus mogelijk heel de dag profijt van. Maar of je dat handje amandelen om af te slanken het beste ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds eet, hangt ook een beetje van je leefstijl af. 

Weet je van jezelf dat je het vaak niet uithoudt tot de lunch of juist die 4-uur-dip niet redt zonder snack? Pas hier dan je amandelconsumptie op aan.

Als je ‘s avonds op de bank vaak naar zoutjes grijpt, is dit – als je wilt afslanken  – een prima moment om een handje amandelen als gezonde snack te eten.

Samenvatting
Als je wilt afvallen met amandelen kun je het beste ongezouten en ongebrande variant (met velletje) eten. Houd het als je wilt afslanken bij een handje per dag. Amandelen in de ochtend is een goed idee, maar kijk vooral ook naar wat bij je past.

Passen amandelen binnen een koolhydraatarm dieet?

Amandelen bevatten weinig koolhydraten en passen dus prima in een koolhydraatarm dieet. Het is zelfs zo dat in de studies die we in dit artikel benoemen, de deelnemers een koolhydraatarm dieet volgden. Een koolhydraatarm dieet en afvallen met amandelen gaan dus juist heel goed samen. 

Hoe voeg je makkelijk amandelen toe aan je dieet? 

Je kunt amandelen eenvoudig toevoegen aan je voedingspatroon. Zo kun je ze als tussendoortje uit het vuistje eten. Maar ook in een salade of smoothie doet de pit het uitstekend. 

Sommige mensen gebruiken amandelmeel om af te vallen of kiezen voor amandelmelk. Is afvallen met amandelmelk een goed idee of kun je toch beter havermelk nemen? Je leest het in ons artikel over afvallen met havermelk

Amandelen en afvallen, conclusie

Afvallen met amandelen is heel goed mogelijk. Wel is het belangrijk dat je niet te veel van deze nootjes per dag eet, omdat de boomnoot meer calorieën en vet bevat dat menig zak chips. Afvallen door amandelen alleen, is helaas niet mogelijk. 

De noot bevat zeker eigenschappen die helpen om gewichtsverlies te bevorderen en past in een gezond dieet. Maar wil je snel afvallen zonder jojo-effect? Dan komt daar toch net iets meer bij kijken. 
Jouw ideale figuur bereiken op een manier die bij je past is haalbaar.

Met onze 3 Weken Afslank Challenge val je gegarandeerd 5 tot 10 kilo af zonder hongergevoel. Meer dan 6000 deelnemers gingen je voor en gaan inmiddels lichter en vrijer door het leven. Sluit je aan bij de community en meld je vandaag nog aan!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *