Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan je afvallen met fietsen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Overweeg jij om te gaan fietsen om af te vallen? Ben je benieuwd of dat zo’n goed idee is? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om af te vallen met fietsen.
Kan je afvallen met fietsen, en hoeveel moet je dan fietsen om af te vallen? Dat en meer lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen door fietsen?

Overweeg je fietsen om af te vallen? Goede keuze! Maar onthoud, alleen fietsen is niet genoeg om kilo’s te verliezen. Gewichtsverlies komt vooral neer op minder eten dan je verbrandt, waarbij het aanpassen van voeding vaak effectiever is dan meer bewegen. 

Want als we realistisch zijn: sporten kan er soms bij in schieten. Verrassend genoeg kunnen sommige mensen zelfs aankomen door fietsen.

Hoe zit dat? En hoe zorg je ervoor dat fietsen wel leidt tot gewichtsverlies? We hebben het voor je onderzocht. Klaar om er meer over te ontdekken?

Hoe val je af met fietsen?

Dus, hoe kun je nou effectief afvallen met fietsen? En op welke manieren draagt fietsen bij aan jouw afslankreis. Lees je met ons mee?

Je verbrandt meer calorieën 

Simpel gezegd, je verbrandt meer calorieën. Gewichtsverlies draait om het verbruiken van meer calorieën dan je binnenkrijgt, en fietsen helpt je daar een handje bij.

Hoeveel calorieën je precies verbrandt hangt niet alleen af van hoelang en hoeveel je fietst, maar ook van vele andere factoren zoals jouw gewicht [1]. Wij duiken hier later in het artikel in.

Door het fieten komen er gelukshormonen vrij

Maar dat is niet het enige. Fietsen laat die gelukshormonen, endorfines, vrijkomen. En als je gelukkig bent, wordt het makkelijker om gezonder te eten.

Mensen die depressief zijn, eten namelijk sneller ongezond [2]. Ook hebben mensen die meer negatieve gevoelens sneller last van emotie eten, wat het afvallen nog lastiger maakt [3].

Meer wilskracht

We hebben ook ontdekt dat fietsen je wilskracht kan vergroten, wat cruciaal is bij afvallen. Als je iets nieuws leert (een gezond voedingspatroon), moet je je constant bewust zijn van wat je doet.

Dit vraagt wilskracht, wat je onder andere met sport kan trainen [4].

Samenvatting
Door fietsen verbrandt je niet alleen meer calorieën, maar er komen ook gelukshormonen vrij en je traint je wilskracht. Dit kan beide bijdragen aan afvallen.

Pas ook je voeding aan

Probeer bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, dat kan het minder eten vergemakkelijken. Check ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Als je begint met fietsen, kun je na de rit een flinke trek krijgen. Pas op, voor je het weet heb je die verbrande calorieën er weer bij gesmikkeld! Plan je fietstocht voor een geplande maaltijd, bijvoorbeeld het avondeten.

Voorkom honger tijdens een avondfietstocht: eet vooraf de helft van je avondmaal en de rest erna. Bij intensieve inspanning, zoals spinning of heuvelachtig fietsen, eet één tot twee uur vooraf voldoende energie, om krampen te vermijden.

Samenvatting
Als je wilt afvallen is het belangrijk om ook je voeding aan te passen. Zo haal je sneller en meer resultaten, dan alleen te gaan sporten.

Hoeveel moet je fietsen om af te vallen?

Er is geen vast antwoord op de vraag “Hoeveel moet ik fietsen om af te vallen?” Het is individueel en hangt af van de intensiteit.

Een pittige spinningles kan even effectief zijn als een rustige fietstocht. Het belangrijkste is om iets te doen wat je leuk vindt om gemotiveerd te blijven. 

Als je dagelijks 200 tot 300 calorieën te veel eet, moet je, afhankelijk van je gewicht en fietssnelheid, ongeveer 30 tot 60 minuten per dag fietsen. Geen stress, geniet gewoon van het fietsen!

Interesse in afslanken? Dan is onze gratis afslankquiz wat voor jou.

Samenvatting
Hoeveel je moet fietsen om af te vallen hangt af van onder andere jouw doel, het soort fietsen en jouw voedingspatroon.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrandt, is echt persoonlijk. Het hangt van alles af, zoals je lengte, gewicht, spiermassa en hoe hard je trapt. En nog een pluspunt, als je spiermassa hebt, verbrand je niet alleen meer in rust maar ook tijdens het fietsen.

Als je intensief fietst, vraag je ook veel van je spieren. Hierdoor verbrand je na het fietsen ook extra calorieën. Als je daarnaast ook gezond en voldoende eiwitten eet, kan je spiermassa opbouwen.

Hierdoor ga je nog meer calorieën verbranden in rust en tijdens het sporten.

Exacte berekeningen zijn complex, maar een schatting geeft voldoende inzicht. Gemiddeld verbrand je ongeveer 588 kcal per uur fietsen op 15 km/u.

Als je niet afvalt, kun je meer fietsen of minder calorieën eten. Bijvoorbeeld, bij 70 kg, 20 km/u, verbrand je ongeveer 294 calorieën (588:2) in een half uur fietsen.

Gewicht/snelheid60 kg70 kg80 kg90 kg
<16 km252 kcal294 kcal336 kcal378 kcal
16-19 km/u428 kcal500 kcal571 kcal643 kcal
19-22 km/u504 kcal588 kcal672 kcal756 kcal
23-26 km/u630 kcal735 kcal840 kcal945 kcal
26-31 km/u756 kcal882 kcal1008 kcal1134 kcal
>32 km/u995 kcal1161 kcal1327 kcal1493 kcal [5]

Samenvatting
Hoeveel calorieën je precies verbrandt hangt af van vele factoren, zoals je gewicht en hoe intensief je traint. Hierboven vind je een tabel die laat zien hoeveel je ongeveer verbrandt per intensiteit.

Is fietsen goed voor het verbranden van buikvet?

Hoe zit het met het verbranden van buikvet? Nou, fietsen kan je daar zeker bij helpen. Maar, er is een grote ‘maar’: je hebt niet de luxe om te kiezen waar je vet als eerste verdwijnt.

Vaak zie je eerst resultaat op de plekken waar het vet als laatste neerstreek, zoals je benen of gezicht.

Er zijn fietssporten die specifiek je buikspieren aanspreken, denk aan (aquaspinning of mountainbiken. Hierdoor kun je mooie buikspieren kweken, maar het betekent niet direct dat je sneller buikvet verbrandt.

Meer weten over het verbranden van buikvet? Check ons artikel over buikvet verbranden voor alles over dit onderwerp.

Samenvatting
Fietsen is ook goed voor het verbranden van buikvet, maar helaas kan je niet kiezen waar eerst je vet verdwijnt.

Is buiten fietsen beter dan op de hometrainer? 

Beide manieren van fietsen hebben voordelen. Zo kan je altijd fietsen op de hometrainer, ook als het regent. Echter, zorgt buiten fietsen ervoor dat je (in de zomer) voldoende vitamine D binnenkrijgt, wat onder andere belangrijk is voor een goed humeur [6]. En een goed humeur is weer goed voor afvallen [7].

Als je in de natuur fietst kan dit rustgevend werken en zorgen voor minder stress, wat ook een voordeel is voor afvallen [8]. Daarnaast kan het fietsen buiten een stuk zwaarder zijn, door hellingen en tegenwind. 

Maar dit kan je op een hometrainer nabootsen. Dit maakt een hometrainer ook fijner voor mensen die nog niet vaak fietsen. Je kunt elk moment stoppen en de zwaarte precies instellen zoals je wilt. Het grote nadeel van buiten fietsen is dat het niet altijd kan.

Wil je fietsen echt een onderdeel maken van jouw routine? Dan is het een goed idee om te fietsen op de hometrainer als je niet naar buiten kan gaan. Zo kan het fietsen altijd doorgaan.

Trouwens, als je fietsen makkelijk onderdeel wilt maken van je dag kun je ook -als je niet te ver woont- gaan fietsen naar het werk. Schaf dan wel een goed regenpak en fiets aan. Dit is bovendien ook nog beter voor het milieu en je hebt geen last van die ellendige files.

Samenvatting
Beide manieren van fietsen hebben voor- en nadelen. Als je wilt zorgen dat je fietstraining altijd door kan gaan, is een combinatie van beide een goed idee.

Conclusie

Dus, concluderend: je kunt afvallen met fietsen, maar vaak is er meer nodig dan dat. Desondanks moedigen we je vooral aan om te gaan fietsen als je dit leuk vindt. Naast dat het je kan helpen om meer calorieën te verbranden, kan het je ook indirect helpen met afvallen doordat je er blij van wordt.

Heb je een hekel aan fietsen? Kies dan vooral iets anders wat je wel leuk vindt, zoals wandelen of het doen van yoga

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *