Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zijn gembershots gezond of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ineens waren ze overal. Maar zijn ze ook gezond? Wat is het effect van een gembershot en hoeveel (per dag) moet je er van drinken? En klopt het dat je ervan kunt afvallen? Lees snel verder voor het antwoord op al deze vragen en de voordelen van gembershots!
Is een gembershot gezond? En helpen gembershots met afslanken? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is een gembershot?

Er wordt heel veel geroepen over deze populaire shots. Zo zouden de shotjes je immuunsysteem een boost geven en ontstekingsremmend werken. Menig consument geeft zonder te aarzelen zo’n 3 euro uit voor een gembershotje in een hippe sapbar of in de supermarkt. En voelt zich daar ook nog eens heel goed bij. 

Om antwoord te geven op de vraag of gembershots gezond zijn, gaan we eerst even kijken naar wat het is. Een gembershot is een drankje dat wordt gemaakt van verse gemberwortel. Dit kan geperste of geraspte gemberwortel zijn.

Gember is in principe de basis van dit drankje. Toch is de ene gembershot de andere niet. 

Er zijn shots die bestaan uit pure gember. Meestal worden deze aangelengd met water. Pure gember drinken is (vanwege een brandend gevoel in de mond en hals en de prikkelende smaak) voor de meesten van ons simpelweg net iets te heftig.

Maar dit kan het ook zijn

Doordat de meesten van ons pure gembersap niet bepaald lekker vinden, worden gembershots daarnaast vaak verdund met citroen-, sinaasappel- of appelsap. Aan sommige shots worden bovendien andere ingrediënten (zoals kurkuma, honing of tarwegras) toegevoegd. 

Gembershot is geen beschermde naam. Er is op het moment van schrijven dus niet zoiets als een richtlijn waaraan zo’n shotje moet voldoen (bijvoorbeeld dat het minimaal een bepaald percentage gember moet bevatten).

Producten zoals appelsap en sinaasappelsap zijn veel goedkoper dan gember, waardoor producenten vaak minder gember gebruiken.

Sommige gembershots zijn dus minder gezond. Wil je zeker weten dat je gembershot echt gezond is? Dan is het niet onverstandig om het etiket even te checken, omdat sommige soorten behoorlijk veel (toegevoegde) suikers bevatten. 

Samenvatting
Gembershots zijn in principe gezond, alleen is het ene shotje het andere niet. In sommige gembershots zit veel suiker (bijvoorbeeld uit appel- of sinaasappelsap). Deze gembershots zijn minder gezond. Check goed het etiket of maak ze zelf.

Hoe gezond is een gembershot?

Terug naar de hamvraag van dit artikel: zijn gembershots nou gezond? De hype rondom gembershots komt niet uit het niets. Gember staat namelijk bekend om de vele gezondheidsvoordelen. Je leest er alles over in ons artikel over hoe gezond gember precies is. 

Uiteraard gaan om de vraag of gembershots gezond zijn te beantwoorden ook hier dieper op de gezondheidsvoordelen van gember op in. Gember bevat krachtige, natuurlijke stoffen. De meest bekende is gingerol. 

Het knolletje zou allerlei geneeskrachtige eigenschappen hebben. In de Chinese geneeskunde wordt het al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei kwaaltjes.

Een gembershot kan diverse gezondheidsvoordelen hebben. Het hangt wel af van ingrediënten. Zo heeft een gembershot met veel appelsap andere gezondheidsvoordelen.

Hieronder sommen we de gezondheidsvoordelen op van gembershots, die te danken zijn aan de gember. 

Waar is een gembershot goed voor? 

Gember zou allerlei geneeskrachtige eigenschappen hebben. Gember bevat een reeks aan bioactieve stoffen. Dit zijn plantaardige voedingsstoffen die vermoedelijk een gezondheidsbevorderend effect hebben. Bekende werkzame stoffen van gember zijn, naast gingerol, zingeron en shogaol.

Het lijkt erop dat verse gember effectiever is dan gemberpoeder [1]. Om optimaal van de positieve gezondheidseffecten te profiteren, zou je met een gembershotje dus goed moeten zitten.

Wij zetten de meest opvallende redenen waarom een gembershot gezond zou zijn voor je op een rij.

Bron van antioxidanten

Gember bevat veel antioxidanten [2]. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Deze kunnen gezonde cellen en gezond weefsel beschadigen en zo (vroegtijdige) veroudering en het ontstaan van gezondheidsklachten in de hand werken. 

Antioxidanten kunnen helpen tegen deze beschadiging en op lange termijn mogelijk ziekten als hart- en vaatziekten en kanker voorkomen of de kans erop verkleinen[3]. 

Kan bijdragen aan hersenfunctie

Wist je dat een gembershot mogelijk ook gezond kan zijn voor de hersenen? Zo blijkt dat gember je reactietijd en je operatieve geheugen (werkgeheugen) kan verbeteren [4]. Het werkgeheugen speelt een rol in het bewust verwerken van informatie. 

Studies op dieren tonen aan dat de bioactieve stoffen in gember ontstekingsreacties in de hersenen kunnen remmen. Ontstekingen in de hersenen worden in verband gebracht met het ontwikkelen van ziekten als Alzheimer [5]. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit effect ook bij mensen optreedt. 

Ontstekingsremmend

De bioactieve stoffen in gember zouden een ontstekingsremmende werking hebben [2].

Dit kan van pas komen als je een beginnende keel- of oorontsteking voelt opkomen, maar ook bij het tegengaan van laagdrempelige ontstekingen in je lichaam. Dit zijn ontstekingen die niet volledig tot uiting komen en vaak blijven sluimeren, zoals bij een tenniselleboog of chronische achillespees-problemen. 

Studies tonen aan dat gember een positief effect kan hebben bij aandoeningen als reumatoïde artritis (ontstekingen aan gewricht of het – kapsel) en bijvoorbeeld ontstekingsgerelateerde darmproblemen [6,7]. 

Ook bij artrose, waarbij het om slijtage van de gewichten gaat, lijkt gember te helpen tegen symptomen als gewrichtspijn. Uit een onderzoek bleek dat mensen met artrose die gemberextract namen, minder pijn voelden en hierdoor minder vaak naar pijnstillers grepen [8]. 

Samenvatting
Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het tegengaan van laagdrempelige ontstekingen in het lichaam en aandoeningen zoals reumatoïde artritis, ontstekingsgerelateerde darmproblemen en artrose.

Natuurlijke pijnstiller

Dat brengt ons bij het volgende mogelijke gezondheidsvoordeel van gembershots. Gember zou algemeen een pijnstillende werking hebben. Uit onderzoek onder 150 proefpersonen was de inname van gember bij menstruatiepijn net zo effectief  als het gebruik van ibuprofen [9]. 

We kunnen ons levendig voorstellen dat een gembershot een gezond alternatief is voor een pijnstiller. 

Tegen verschillende maagklachten

Gember wordt al al lang als huismiddeltje gebruikt tegen allerlei maagaandoeningen, zoals verstopping, een opgeblazen gevoel, maagzweren, misselijkheid en overgeven. Diverse studies tonen aan de eigenschappen van gember mogelijk bijdragen aan de verbetering van deze kwaaltjes [10]. 

Ook is gember effectief gebleken tegen zwangerschapsmisselijkheid, blijkt uit 11 onderzoeken onder totaal 1278 vrouwen [11]. Let daarbij wel op met gembershots.

Ook als is het gezond, iets waar ‘te veel’ voor staat is nooit goed. Bovendien krijgen sommige vrouwen sneller maagklachten tijdens de zwangerschap, die kunnen voorkomen bij het gebruik van gember.

Hoewel er geen richtlijn is voor de maximale hoeveelheid gember, wordt voor zwangere vrouwen minder dan 1 gram per dag aangeraden [12]. Met een gembershot ga je daar overheen. Overleg als je zwanger bent altijd even met je arts of verloskundige. 

Samenvatting
Gember kan helpen bij maagklachten zoals verstopping, een opgeblazen gevoel, maagzweren, misselijkheid en overgeven. Gember is ook effectief gebleken tegen zwangerschapsmisselijkheid. Het wordt wel aangeraden voor zwangere vrouwen om minder dan 1 gram gember per dag te consumeren.

Antibacterieel en antischimmel

Gingerol is een scherpe, fenol-achtige verbinding. Fenolen zijn stofjes die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen schimmels en bacteriën [13]. Gember staat dan ook bekend om zijn antibacteriële eigenschappen.

In een studie bleek dat gember bijzonder effectief is in het remmen van schimmels, die voor mensen ziekteverwekkend zijn [14].

Reguleert bloedsuikerspiegel

Onderzoek suggereert dat gember kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren [15]. Als je bloedsuikerspiegel aanhoudend te hoog is, kan dit leiden tot beschadigingen in de bloedvaatjes en zenuwen. Dit kan op de lange termijn ook zorgen voor diabetes type II (suikerziekte) en overgewicht.

Samenvatting

Gember heeft antibacteriële en antischimmel eigenschappen door de aanwezigheid van gingerol, een fenol-achtige verbinding. Het kan ook helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat op de lange termijn kan helpen bij het voorkomen van diabetes type II en overgewicht.

Helpt een gembershot met afvallen?

Als je naar de mogelijke gezondheidsvoordelen kijkt, zou dat zeker een reden kunnen zijn om wat vaker een gembershotje te nemen. Maar wist je dat gember ook kan helpen als je wilt afvallen? Zo zou het een hongergevoel verminderen en je stofwisseling kunnen versnellen. Lees er alles over in ons artikel gember en afvallen.

Sommige mensen ervaren een langer verzadigd gevoel als ze gember binnenkrijgen. Dan kan een gembershot helpen als je wilt afvallen. Als de gembershots veel andere suikerbevattende producten bevat kan het juist averechts werken. 

Je krijgt dan immers meer suikers binnen. Dit kan zorgen voor een snelle stijging in je bloedsuikerspiegel, wat vervolgens leidt tot een dip.

Hierdoor kan je sneller trek krijgen, wat nadelig is als je wilt afvallen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is dit nog meer af te raden.

Wil je afvallen? Maak dan zelf een gembershotje met bijvoorbeeld citroensap. Citroen kan namelijk ook helpen met afvallen. Meer hierover lees je in het artikel afvallen en citroensap.

Zelf een gezonde gembershot maken 

Nu je weet wat de gezondheidsvoordelen van gembershots zijn, kun je waarschijnlijk niet wachten om een shotje te nemen. Maar hoe maak je een gembershot? Als je zelf gembershot gaat maken, wil je natuurlijk dat deze zo gezond mogelijk is.

Als je een slowjuicer hebt, kun je de gember wassen en (ongeschild) in de slowjuicer stoppen. Verdun het gembersap met water en voeg eventueel citroensap toe. 

Je kunt ook een blender gebruiken. Schil de gember en snijd deze in kleine stukjes. Vervolgens doe je dit met de andere ingrediënten en wat water in een blender. Als je geen blender hebt, kan je een staafmixer gebruiken. 

Samenvatting
Een gembershot kan helpen bij het afvallen. Gember kan je hongergevoel verminderen en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het is dan wel een goed idee om zo’n shot zelf te maken. Zo voorkom je dat er veel toegevoegde suikers in zitten.

Wanneer gembershotje drinken?

Wanneer je het beste je gembershotje kunt drinken, is heel persoonlijk. In principe kun je het op elk moment van de dag drinken. Sommige mensen zweren bij een gembershotje in de ochtend, omdat ze er naar eigen zeggen een opkikker van krijgen.

Om die reden is het misschien ook niet al te slim om je gembershot te drinken voor het slapengaan. 

Je kunt je gembershotje ook ‘s middags nemen, als je last hebt van die gevreesde middagdip. Omdat gember mogelijk de eetlust remt, zijn we persoonlijk fan van een shotje even voor de maaltijd.

Hoeveel gembershots per dag?

We raden aan op maximaal één gembershot per dag te drinken. Een gembershot is supergeconcentreerd en bevat gemiddeld zo’n 30 gram gember. Dat is behoorlijk. 

Er zijn geen maximale hoeveelheden voor gember bekend, maar diverse experts hanteren een richtlijn van maximaal 4 gram per dag (dat komt neer op een duimpje). Meer dan 6 gram gember per dag kan bij sommigen reacties als  brandend maagzuur en diarree veroorzaken [11]. 

Als je elke dag een schotje gember binnenkrijgt, hoef je niet meteen bang te zijn dat dit teveel is, zegt universitair docent voedingswetenschappen Alie de Boer van Maastricht University in een gesprek met EditieNL [17].

Maar als je het combineert met gemberthee, gemberbier en gember door je maaltijd kan het te veel worden. 

Heb je een gevoelige maag, maar wil je toch aan de gembershots? Dan is het verstandig om het gebruik rustig op te bouwen en te kijken hoe jij (in dit geval je maag) hierop reageert. Of probeer eens (voor een wat mildere variant) deze gemberthee-recepten.

Samenvatting
Je kunt gembershots gedurende de hele dag drinken, maar houdt het bij een shotje of minder per dag. Een shot bevat grote hoeveelheden gember. Bouw het langzaam op als je een gevoelige maag hebt.

Mogelijke nadelen van gembershots

De nadelen van gembershots zijn vooral te wijten aan de andere (vaak suikerrijke) ingrediënten. Zo kan het drinken van veel fruitsap de kans op overgewicht en diabetes type II (suikerziekte) vergroten. Ook krijg je sneller tandcariës (tandsteen) als je veel fruitsap drinkt.

Een ander mogelijk nadeel is de hoge concentratie aan gember. Als je te veel gember neemt kan het averechts werken. Je kunt dan misselijk worden of last krijgen van brandend maagzuur.

Wist je dat, ook als het op gembershots aankomt, veel gezondheidsclaims ongefundeerd zijn? Bijvoorbeeld de claims dat gembershots je immuunsysteem een boost geeft. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. 

Onderzoeksresultaten geven aanwijzingen en zijn zeker veelbelovend, maar veel onderzoek is uitgevoerd in een reageerbuis of op proefdieren.

Deze resultaten kunnen niet 1-op-1 worden overgenomen naar de mens. Vaak worden deze onderzoeken ook uitgevoerd op basis van een gemberconcentraat.  

Het is dus lastig te zeggen of je wetenschappelijke aanwijzingen uit deze onderzoeken regelrecht kunt doorvertalen naar de conclusie dat gembershots gezond zijn. Bovendien bestaat er niet zoiets als een wondermiddel.

Samenvatting
Gembershots bevatten vaak suikerrijke ingrediënten die kunnen bijdragen aan overgewicht en diabetes type II (suikerziekte). Te veel gember kan ook nadelig zijn en misselijkheid of brandend maagzuur veroorzaken. Veel gezondheidsclaims van gembershots zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Gembershot gezond, conclusie

Gembershots kunnen gezond zijn, mits ze voornamelijk uit gember bestaan. De gezondheidsvoordelen zijn dan eigenlijk hetzelfde als normale gember. Of de hogere concentratie gember in shots extra gezond is, staat niet vast. 

Als je een gezonde leefstijl zoekt, ligt het toverwoord in een gezonde basis en voldoende variatie. Gezonde voeding speelt een belangrijk rol als je wilt afvallen.

Wil je een paar kilo kwijt met een leefstijl die bij jou past? Doe dan mee aan onze 3 Weken Afslank Challenge en val gegarandeerd 5 tot 10 kilo af!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *