Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt Griekse yoghurt wel of niet met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Griekse yoghurt is erg gezond. Is het ook goed om af te vallen of juist niet? Is het beter voor afvallen dan kwark of juist niet? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over afvallen en Griekse yoghurt.
Helpt griekse yoghurt met afvallen? Zo ja, hoe? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is Griekse yoghurt goed voor afvallen?

Ja, Griekse yoghurt kan zeker helpen bij het afvallen. Het is echter geen wondermiddel. Het kan onder andere helpen met afvallen omdat het rijk is aan eiwitten. Daarnaast zijn er ook andere zuivelproducten die veel eiwitten bevatten. 

Griekse yoghurt wel veel meer eiwitten dan bijvoorbeeld volle yoghurt. Als je Griekse yoghurt niet lekker vindt, kan je daarom ook kiezen voor een ander eiwitrijk alternatief zoals kwark.

Kan je geen melk verdragen? Dan is een plantaardig alternatief een optie. Daarnaast verdragen mensen die lactose intolerant zijn vaak kwark beter dan Griekse yoghurt.

Dit komt, doordat mensen met een lactose intolerantie vaak kleine hoeveelheden lactose verdragen. Kwark bevat slechts een klein beetje lactose.

Welke Griekse Yoghurt is goed voor afvallen?

Als je wel Griekse yoghurt wilt eten is het verstandig om te kijken welke variant je het beste kunt kiezen. Sommige mensen denken dat Griekse yoghurt een dikmaker is. Een product zorgt er niet voor dat je dik wordt. Het hangt af van je volledige voedingspatroon of je aankomt of niet. 

Griekse yoghurt is te koop in varianten met 0%, 2% en 10% vet. Er zijn ook varianten te koop met een smaakje. Kies deze liever niet, want aan deze producten worden veel suikers toegevoegd.

Daarnaast is er ook een yoghurt griekse stijl te koop. Let op: dit is geen echte Griekse yoghurt. Het is een normale yoghurt.

Griekse yoghurt kun je zelf gezond op smaak brengen door toppings (zoals zaden en noten), het sap van diepvriesfruit en eventueel suikervrije (limonade)siroop.

Als je Griekse yoghurt als tussendoortje wilt eten kun je beter kiezen voor een variant met een lager percentage vet, omdat je hierdoor ook minder calorieën binnenkrijgt. Het eten van Griekse yoghurt met 0% tot 2% vet maakt het sowieso makkelijker om een energietekort te creëren. 

In Griekse yoghurt met 10% vet zit namelijk 183 calorieën en in Griekse yoghurt met 0% vet zit 80 calorieën [1]. Echter kunnen de vetten in de Griekse yoghurt met 10% vet ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

Welke Griekse yoghurt het beste is voor het afvallen is dus persoonlijk.

Samenvatting
Er zijn drie soorten Griekse yoghurt, namelijk met 0%, 2% en 10% vet. Daarnaast zijn er varianten met een smaakje. Deze kun je beter vermijden, omdat ze veel toegevoegde suikers bevatten.

Waarom is Griekse yoghurt goed voor afvallen?

Griekse yoghurt kan om verschillende redenen helpen met afvallen. Zo kan het eten van deze yoghurt zorgen voor een langer verzadigd gevoel, doordat het rijk is aan eiwitten.

Hieronder lees je meer over de verschillende redenen.

Het is rijk aan eiwitten

In een schaaltje Griekse yoghurt (150 ml) met 0% vet zit maar liefst 12,3 gram eiwitten. Hierbij geldt hoe vetter de Griekse yoghurt, hoe minder eiwitten het bevat.

Zo bevat een schaaltje Griekse yoghurt (150 ml) met 10% vet minder dan de helft aan eiwitten vergeleken met Griekse yoghurt met 0% vet, namelijk slechts 5,7 gram (1).

Eiwitten kunnen twee effecten hebben, die helpen bij het afvallen. Het kan namelijk zorgen voor een meer én langer verzadigd gevoel zorgen. Dit kan ervoor zorgen dat je makkelijker minder eet, zodat je afvalt (3).

Het bevat veel vetten

Vetten kunnen -net als eiwitten- zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Dit komt, doordat vetten relatief lang in de maag blijven. Dit effect geldt dus niet voor Griekse yoghurt met 0% vet, omdat deze variant geen vet bevat. Het grootste effect vindt plaats bij het eten van de Griekse yoghurt met 10% vet (2).

Het bevat relatief weinig koolhydraten

Vooral de volle variant bevat relatief weinig koolhydraten, namelijk 5,7 gram. Dit is iets meer dan in de normale volle yoghurt. Deze bevat namelijk 5,1 gram koolhydraten.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt is het daarom belangrijk om te checken of je met het eten van Griekse yoghurt niet een te grote hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt.

De combinatie van veel vetten en eiwitten eten en weinig koolhydraten eten kan ook helpen bij het afvallen. Dit zorgt namelijk onder andere voor een nog beter verzadigd gevoel [4].

Het heeft mogelijk een positief effect op je mentale gezondheid

Er zijn aanwijzingen gevonden dat het eten van yoghurt met probiotica een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid. Gefermenteerde producten bevatten gezonde bacteriën (probiotica). Zo kan het mogelijk zorgen voor minder stress [5].

Nu denk je misschien ‘Wat heeft stress te maken met afvallen?’

Stress kan er onder andere voor zorgen dat je meer gaat eten. Bij sommige mensen kan het er zelfs voor zorgen dat het hun hele voedingspatroon anders wordt als ze onder veel stress staan [6].

Daarnaast is het lastiger om nieuwe (eet)gewoontes te leren als je onder stress staat. Het leren van nieuw gedrag kost namelijk veel energie. Een voedingspatroon volgen om af te vallen valt onder het aanleren van nieuw gedrag.

Griekse yoghurt is niet alleen goed voor het afvallen, maar ook gezond. In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt. Wil je juist meer weten over afvallen? Dan is onze gratis afslanktraining misschien iets voor jou.

Samenvatting
Het eten van Griekse yoghurt kan onder andere zorgen voor een langer verzadigd gevoel, wat het afvallen makkelijker maakt. Daarnaast kan de probiotica in Griekse yoghurt mogelijk zorgen voor minder stress, wat ook positief is voor het afvallen.

Hoeveel Griekse yoghurt eten om af te vallen?

Er is geen officiële richtlijn hoeveel Griekse yoghurt je moet eten om af te vallen. Om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Hierbij is een gevarieerd voedingspatroon erg belangrijk.

Er is wel een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor melk(producten). Hieronder vallen alle zuivelproducten behalve kaas. De ADH verschilt per leeftijdsgroep. Voor mensen van 19 tot 50 jaar is de ADH voor melk(producten) 2 tot 3 glazen (300-450 gram) [7]. In theorie kun je dus deze hoeveelheid aan Griekse yoghurt eten. 

We adviseren echter om hierin af te wisselen. Elk melkproduct bevat namelijk weer andere belangrijke vitamines en mineralen. Daarnaast houd je een gezond voedingspatroon ook beter vol als je varieert in wat je eet. Elke dag hetzelfde eten gaat immers snel vervelen!

Samenvatting
Als je tussen de 19 en 50 jaar bent mag je per dag 300 tot 450 gram melk(producten) eten. Varieer met de soorten zuivelproducten die je eet.

Wanneer Griekse yoghurt eten om af te vallen?

Er is niet een speciaal moment wanneer je het beste Griekse yoghurt kunt eten. Het is dus niet zo dat je meer buikvet gaat verbranden als je Griekse yoghurt bijvoorbeeld in de ochtend gaat eten.

Wil je meer weten over buikvet verbranden? Lees dan dit artikel over buikvet verbranden.

Het hangt per persoon af wanneer je het beste Griekse yoghurt kunt eten. Uiteindelijk voor het afvallen gaat het erom dat je in totaal op een dag minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Beoefen je een sport?

Dan kan het waardevol zijn om Griekse yoghurt na het sporten te eten. Als je binnen 30 minuten na het sporten een eiwitrijke maaltijd eet kan dit namelijk je herstel bevorderen. Hierdoor herstel je sneller, waardoor je weer eerder kunt sporten.

Door meer te sporten of te bewegen verbruik je meer energie, wat positief is als je wilt afvallen.

Sport je erg intensief? Dan kan deze maaltijd ervoor zorgen dat je sneller spiermassa opbouwt, waardoor je energiebehoefte omhoog gaat. Dit is weer positief voor het afvallen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je namelijk verbrandt tijdens het sporten én in rust [8].

Heb je vaak trek in de avond? Dan kan dit een goed moment zijn om een schaaltje Griekse yoghurt te eten. Zo verklein je de kans dat je je vergrijpt aan ongezonde tussendoortjes.

Sommige mensen hebben juist in de namiddag erg trek. Dit is dan een goed moment om Griekse yoghurt te eten.

Merk je dat je in de ochtend na het eten van je boterhammen snel weer trek hebt? Probeer dan eens Griekse yoghurt als ontbijt. Voeg er zaden, noten, fruit en/of muesli aan toe. Kies het liefst voor muesli met zo min mogelijk toegevoegde stoffen.

Andere ontbijtgranen -zoals krokante muesli, cruesli en granola- bevatten vaak veel toegevoegde suikers.

De eiwitten in de Griekse yoghurt kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel, zodat je geen of minder last hebt van trek in de ochtend. Als je vaak haast hebt in de ochtend kun je de avond van tevoren overnight oats of een smoothie maken.

Samenvatting
Hoelaat je Griekse yoghurt eet heeft geen invloed op of je afvalt. Je kunt het dus eten wanneer je wilt.

Is Griekse yoghurt of kwark beter voor afvallen?

Wat precies de beste keuze is hangt af van wat je de rest van de dag hebt gegeten. Ook hangt het af van welke variant Griekse yoghurt of kwark je kiest. Griekse yoghurt 0% en magere kwark zijn ongeveer gelijkwaardige producten.

Hieronder zie je de verschillen tussen deze producten per 150 ml.

Griekse yoghurt 0% vetMagere kwark
Energie84 kcal75 kcal
Vet
-Waarvan verzadigd
0,2 g
0,2 g
0 g
0 g
Koolhydraten
-Waarvan suikers
7,5 g
7,5 g
5,7 g
4,6 g
Vezels0 g0 g
Eiwit12,3 g12,6 g
Zout 0,22 g0,14 g [1]


Het verschil qua calorieën is te verwaarlozen. Magere kwark bevat wel een stuk minder koolhydraten en suikers. Qua eiwitten zijn de producten bijna gelijk. Als je minder suiker wilt binnen krijgen kun je beter kiezen voor magere kwark.

Echter als je Griekse yoghurt lekkerder vindt kun je er ook voor kiezen om toppings te kiezen met minder suikers. Zo kun je alsnog een gezond ontbijt maken met minder suiker.

Samenvatting
Qua calorieën en eiwitten zijn er geen grote verschillen tussen Griekse yoghurt en kwark. Kwark bevat wel minder koolhydraten en suikers. Beide producten zijn echter gezond en kunnen helpen om af te vallen.

Hoe kun je Griekse yoghurt eten om af te vallen?

Je kunt Griekse yoghurt op veel verschillende manieren gebruiken. Veel mensen denken dat Griekse yoghurt vooral gebruikt wordt voor ontbijt voor afvallen. Er zijn echter veel meer variaties mogelijk.

Zo kun je Griekse yoghurt verwerken in een koude maaltijd, maar ook in warme maaltijden. Hieronder lees je een aantal manieren hoe je Griekse yoghurt kunt gebruiken.

Vervangen van andere producten

Je kunt het bijvoorbeeld op brood gebruiken in plaats van mayonaise of boter. In een recept kun je zure room vervangen voor Griekse yoghurt. Je kunt ook olie of boter deels vervangen door Griekse yoghurt. 

Vervang dit nooit helemaal, want Griekse yoghurt heeft niet dezelfde werking als olie en boter. Met Griekse yoghurt kun je ook een frisse twist toevoegen aan aardappelpuree. 

Het maken van sauzen

Griekse yoghurt kan ook prima gebruikt worden als basis voor een saus. Meng het bijvoorbeeld met tacokruiden of maak er een salsa van.

De frisse smaak van Griekse yoghurt past ook goed bij sauzen voor zalm of kip. Door het te combineren met amandelboter of pindakaas kun je een heerlijke dip maken.

Ontbijt of tussendoortje

Griekse yoghurt kan een goede basis zijn voor het ontbijt. Voeg bijvoorbeeld noten, zaden, fruit en/of muesli toe. Als je het als tussendoortje wilt eten kies dan slechts een van de toppings, zodat het niet te veel calorieën bevat. 

Je kunt Griekse yoghurt ook ‘plain’ eten bij aardbeien. Houd je van een smaakje? Voeg dan suikervrije (limonade)siroop toe aan de Griekse Yoghurt. 

Een ander lekker ontbijt is overnight oats. Hierbij maak je een avond van tevoren je ontbijt. Hierdoor weekt havermout een avond in een zuivelproduct, waardoor het in de ochtend een zachte structuur heeft. Op deze pagina vind je een recept voor overnight oats.

Daarnaast kun je ook smoothies maken met Griekse Yoghurt. Let op: Griekse yoghurt heeft een dikke structuur. Hierdoor is het belangrijk om het te mengen met een zuivelproduct met een dunne structuur, zoals gewone melk of plantaardige melk.

Wil je meer inspiratie voor het maken van smoothies? Dan is ons 100 smoothie receptenboek misschien iets voor jou.

Samenvatting
Griekse yoghurt kan op veel verschillende manieren worden gegeten. Zo kan het worden gegeten als ontbijt en tussendoortje, maar ook verwerkt worden in sauzen of warme gerechten.

Conclusie

Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat.

Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. 

Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark. Dit bevat ongeveer evenveel eiwitten als Griekse yoghurt.

Wil je meer weten over welke voedingsmiddelen gezond zijn als je wilt afvallen? Bekijk dan eens onze 3 weken Afslank Challenge. Tijdens drie weken leer je hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. 

Tijdens deze challenge sta je er niet alleen voor. Je krijgt namelijk toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. Hier kun je je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *