Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt karnemelk met afvallen? Zo ja, hoe?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
(Karne)melk is goed voor elk. Is het ook goed als je af wilt slanken? En hoe kan het wel of niet helpen tijdens het afvallen? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vragen.
Helpt het drinken van karnemelk met afvallen? Lees hier hoe dat zit.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt karnemelk met afvallen?

Ja, karnemelk kan helpen met afvallen. Het bevat veel eiwitten, waardoor het kan zorgen voor een langer en verzadigder gevoel. Dit kan afvallen makkelijker maken (1, 2).

Ook kan het voldoende binnenkrijgen van eiwitten ervoor zorgen dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen. Door meer spiermassa te behouden blijft je energiebehoefte hoger, wat positief is voor het afvallen (3).

Wat is karnemelk?

Karnemelk is een gefermenteerd melk drankje. Het wordt ook wel botermelk genoemd. Het wordt gemaakt van rauwe melk en eerst gepasteuriseerd.

Tijdens het pasteuriseren wordt het verhit, waardoor schadelijke bacteriën worden vernietigd. Hierdoor is de karnemelk langer houdbaar (4).

Er zijn drie soorten karnemelk, biologische karnemelk, boerenkarnemelk en normale karnemelk.

Vervolgens wordt de melk ‘gekarnd’. Dit houdt in dat er melkzuurbacteriën worden toegevoegd aan de melk. Vervolgens wordt een groot deel van het vet gefilterd uit de melk.

Hierdoor krijgt karnemelk een laag vetgehalte. Karnemelk kenmerkt zich daarnaast door de zure smaak. Een andere zure en gefermenteerde drank is kefir. In dit artikel lees je meer over hoe gezond kefir is.

Waarom kan karnemelk helpen om af te vallen?

Karnemelk kan helpen met afvallen vanwege verschillende redenen. Een van de redenen is doordat het rijk is aan eiwitten.

Hieronder lees je meer over waarom karnemelk kan helpen met afvallen.

Het is rijk aan eiwitten

Karnemelk bevat veel eiwitten. Per glas (250 ml) bevat karnemelk maar liefst 7,5 gram eiwitten (1). Het voldoende binnenkrijgen van eiwitten heeft diverse voordelen tijdens het afvallen.

Het kan ten eerste zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Het kan er ook voor zorgen dat je je meer verzadigd voelt. Deze twee effecten kunnen het afvallen makkelijker maken (2).

Tijdens het afvallen verlies je helaas altijd spiermassa. Door meer eiwitten te eten kun je de hoeveelheid spiermassa die je verliest beperken. Als je spiermassa verliest gaat je energiebehoefte omlaag.

Door de hoeveelheid spiermassa die je verliest te beperken blijft je energiebehoefte dus hoger. Dit zorgt dat je makkelijker minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt, ofwel een negatieve energiebalans hebt.

Als je energiebehoefte immers erg omlaag gaat, moet je veel minder eten om een negatieve energiebalans te krijgen (3).

Het is laag in calorieën

Een glas karnemelk bevat slechts 75 calorieën. Dit is minder dan in normale melk. In halfvolle melk zit bijvoorbeeld 112 kcal en in magere melk zit 88 kcal. In volle melk zitten maar liefst 152 calorieën. Dit is het dubbele als in karnemelk (1).

Doordat karnemelk laag is in calorieën past het goed in een voedingspatroon om af te vallen.

Zo kun je het bijvoorbeeld makkelijk als gezond tussendoortje drinken of gebruiken voor een ontbijt, zoals havermout.

Het bevat melkzuurbacteriën

Karnemelk bevat melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën. Dit zijn goede bacteriën en deze maken de karnemelk gezonder. Deze bacteriën hebben een positief effect op de darmgezondheid.

Mogelijk kan een gezonde darmflora ook helpen bij het afvallen. Hier moet wel nog verder onderzoek naar worden uitgevoerd.

Daarnaast is karnemelk gezond, doordat het diverse belangrijke voedingsstoffen bevat zoals vitamine B12, vitamine B2 en kalium (1).

Deze vitaminen en mineralen hebben goede eigenschappen voor het menselijk lichaam, die ook positieve effecten hebben op afvallen. Als je je niet gezond voelt, kan je namelijk niet goed afvallen.

Samenvatting
Karnemelk kan onder andere helpen met afvallen doordat het weinig calorieën bevat en relatief veel eiwitten. Daarnaast kan het mogelijk indirect helpen met afvallen door de melkzuurbacteriën, die de darmgezondheid kunnen verbeteren.   

Hoeveel karnemelk moet je nemen per dag om af te vallen?

Hoeveel karnemelk je moet drinken hangt af van de rest van je voedingspatroon. Het advies voor mensen tussen de 19 en 50 jaar is om ten minste 2 tot 3 glazen zuivel per dag te drinken (5).

Als je wilt afvallen kun je eventueel iets meer nemen, zodat je meer eiwitten binnenkrijgt.

Door meer eiwitten binnen te krijgen kun je namelijk de hoeveelheid spiermassa die je verliest beperken. Als je daarnaast sport kun je meer eiwitten nemen om spiermassa op te bouwen. 

Let wel op dat je genoeg varieert met andere voedingsmiddelen. Als je vegetarisch eet kun je ook iets meer zuivel nemen. Je krijgt dan namelijk geen eiwitten binnen via vlees en vis.

Je kunt dan ook eiwitten binnenkrijgen via plantaardige bronnen, zoals peulvruchten en noten.

Wil je precies weten wat de aanbeveling is per doelgroep is voor karnemelk? Lees dan dit artikel over de gezondsheidsvoordelen van karnemelk.

Samenvatting
Per dag mag je ongeveer 2 tot 3 glazen zuivel drinken. Wissel af in verschillende soorten zuivel.

Wanneer moet je karnemelk drinken om af te vallen?

Er is niet een specifiek moment van de dag dat je karnemelk hoeft te nemen om af te vallen. Sommige mensen zitten in de ochtend langer vol van hun ontbijt als ze eiwitten binnenkrijgen.

Als je dit ook hebt, is het slim om karnemelk bij je ontbijt te gebruiken. In dit artikel vind je gezonde recepten voor het ontbijt.

Je kunt karnemelk echter ook in de avond nemen als tussendoortje. Door de eiwitten kun je een verzadigd gevoel krijgen, wat kan helpen tegen trek in de avond.

Beoefen je een sport? Dan is het slim om karnemelk te drinken na het sporten. Om spiermassa op te bouwen en het herstellen van je huidige spiermassa moet je voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Door binnen 30 minuten na het sporten eiwitten binnen te krijgen kun je het herstel bevorderen. Het kan er ook voor zorgen dat je meer spiermassa opbouwt (6).

Conclusie

Karnemelk kan helpen om af te vallen doordat het weinig calorieën bevat en relatief veel eiwitten. Er zijn echter veel mensen die de smaak van karnemelk niet lekker vinden.

Als alternatief kun je magere melk nemen. Dit bevat ongeveer evenveel vetten en iets meer eiwitten. Magere melk bevat slechts iets meer calorieën dan karnemelk.

Als je toch karnemelk wilt proberen kun je het lekkerder maken door een aantal variaties te proberen. Voeg bijvoorbeeld gember toe aan de karnemelk.

In dit artikel lees je hoe je kunt afvallen met gember. Je kunt er ook peper of koriander aan toevoegen.

Voor sommige mensen is karnemelk niet gezond, zoals mensen met een koemelkeiwitallergie of een lactose intolerantie. In dit artikel over karnemelk en gezondheid lees je hier meer over.

Wil je nog meer weten over hoe je gezond kunt afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou.

Tijdens deze Challenge leer je hoe je snel en gezond kunt afvallen. Je krijgt ook toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep om je ervaringen met andere deelnemers uit te wisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17161032/
4.https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fermentatie.aspx
5.https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/zuivel-achtergronddocument-bij-richtlijnen-goede-voeding-2015
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852756/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *