Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt kombucha met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Liefhebbers van kombucha vinden het een heerlijke verfrissend drankje. Maar wat als je wil afvallen? Is kombucha dan wel verstandig om te drinken of kan je het beter laten staan? Lees verder om het antwoord op deze vraag te ontdekken.
Helpt kombucha met afvallen? Of kan je het beter niet drinken tijdens het afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt kombucha met afvallen?

Ja, kombucha kan je helpen afvallen. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die aantonen dat kombucha hierbij kan helpen. Bij sommige onderzoeken is dit een indirect effect en bij andere onderzoeken is dit een direct effect.

Dit geldt alleen als kombucha past bij de rest van je voedingspatroon. Als je voor de zero variant kiest past dit sneller in je voedingspatroon. Het bevat immers geen calorieën en suikers. Krijg je lekkere trek van zoete dranken? Dan kan je beter kombucha laten staan.

Als je voor de normale kombucha kiest moet je opletten dat je niet te veel calorieën en suikers binnenkrijgt. Een goede richtlijn is om standaard water, thee en koffie (zonder suiker) te drinken. Kombucha kan je dan als uitzondering drinken. 

Hoe helpt kombucha met afvallen?

Het drinken van kombucha kan op verschillende manieren helpen als je wilt afvallen. Zo bevat de zero variant geen calorieën en is het een bron van diverse voedingsstoffen. 

Hieronder lees je meer over de redenen waarom het drinken van kombucha kan helpen bij het afvallen. Wil je liever meteen beginnen met afslanken? Volg dan onze gratis afslanktraining.

De zero variant bevat geen calorieën

Bij veel mensen met overgewicht is het drinken van suiker bevattende dranken een van de redenen dat ze te zwaar zijn geworden. Je krijgt snel veel extra calorieën binnen zonder dat je je meer verzadigd voelt. Daarnaast draagt het niet bij aan je gezondheid. Het drinken van dit soort dranken is daarom erg af te raden als je wilt afvallen.

De zero kombucha kan wel een goede afwisseling met water zijn. Zo kun je genieten van een drankje met een smaakje zonder dat je extra calorieën binnenkrijgt.

Zelfs als je wel kiest voor de normale kombucha is dat alsnog een betere keuze dan de meeste soorten frisdrank. In kombucha zit namelijk een stuk minder suiker. Ter vergelijking: in kombucha zit 4,4 gram suiker per 100 gram en in cola zit 9 gram suiker per 100 gram.

De smaak is ook deels vergelijkbaar met de smaak van bier, doordat het koolzuur bevat.

Hierdoor kan je het drinken als vervanging van bier. Door bier te vervangen door kombucha is er nog een ander voordeel als je wilt afvallen. Als je alcohol drinkt wordt je namelijk impulsiever. Dit vergroot de kans dat je dingen eet die niet in lijn zijn met je dieet. 

Tenslotte kan het ook als vervanging van een zoete snack worden gebruikt. Als je trek krijgt in iets zoets neem je kombucha in plaats van zoetigheid. Dat kan al snel veel calorieën schelen!

Hier is wel een grote ‘maar’ waar je rekening mee moet houden. Sommige mensen krijgen namelijk juist extra trek in zoetigheid als ze iets zoets drinken of eten. Als je hier last van krijgt én je moeite hebt om je in te houden, kun je beter suiker bevattende dranken laten staan [1].

Samenvatting
De zero variant van kombucha bevat geen calorieën, waardoor het een goede keuze is als je wilt afvallen. Het kan ook een goed alternatief zijn als je zin hebt in iets zoets.

Het houdt je gehydrateerd

Net als andere dranken zorgt kombucha dat je gehydrateerd kunt blijven. Dit is belangrijk als je wilt afvallen. Door voldoende te drinken kan je lichaam goed alle lichaamsprocessen uitvoeren, zodat je gezond blijft.

Er is ook een specifieke reden waarom voldoende drinken belangrijk is als je wilt afvallen. Veel mensen verwarren namelijk de hongerprikkel met de dorstprikkel. Dit is niet vreemd, want deze signalen van ons lichaam lijken erg op elkaar [2]. Heb je trek en heb je niet heel lang geleden gegeten? Neem dan eerst iets te drinken en kijk of je nog steeds trek hebt.

Ben je ‘verslaafd’ aan suikerbevattende frisdranken en wil je leren meer water te drinken? Dan kan kombucha een goede tussenstap zijn. Het bevat immers een stuk minder suiker en geen kunstmatige zoetstoffen.

Het is een gefermenteerd product

Kombucha wordt gemaakt door fermentatie. Dit betekent dat gisten, bacteriën of schimmels zorgen voor het omzetten van stoffen in een voedingsmiddel. Dit zorgt ervoor dat de geur, smaak, zuurgraad en/of het uiterlijk verandert van het product [3].

Door de fermentatie komen er bacteriën vrij, genaamd probiotica. Wil je meer weten over probiotica? Lees dan dit artikel over afvallen en probiotica.

Uit verschillende onderzoeken zijn er aanwijzingen dat een goede darmgezondheid leidt tot minder stress. Het consumeren van gefermenteerde voedingsmiddelen draagt waarschijnlijk bij aan een goede darmgezondheid. 

Zo is er een onderzoek uitgevoerd waarbij proefpersonen een psychobiotische dieet volgden. Dit dieet bestond uit onder andere het eten van grote hoeveelheden fruit en gefermenteerde producten. Na slechts vier weken ervaarden de proefpersonen al een verlaging van stress [4].

Minder stress hebben is heel positief als je wilt afvallen. Sommige mensen gaan namelijk meer en/of ongezonder eten door stress. Door stress heb je ook minder focus en mentale energie om je te richten op je doel om af te vallen. 

Dit laatste is ook voordelig voor mensen die door stress juist minder gaan eten. Ondanks dat het in eerste instantie positief klinkt dat je minder gaat eten door stress. Dit is eigenlijk niet het geval. Het heeft namelijk meerdere nadelen als je in een keer veel minder gaat eten. Zo kan het op de lange termijn leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, eetbuien en jojoën. 

Je lichaam kan namelijk niet goed wennen aan een nieuw gewicht als je heel snel gewicht verliest. Het vermoeden bestaat dat hierdoor je lichaam gaat proberen om efficiënter om te gaan met energie, waardoor je energiebehoefte omlaag gaat. In een onderzoek onder mensen met zwaar overgewicht (obesitas) trad dit verschijnsel op als er opeens veel werd bewogen [5].

Wil je meer weten over stress en afvallen? Lees dan dit artikel over cortisol en afvallen.

Samenvatting
Kombucha bevat gezonde bacteriën voor je darmen. Door gezonde darmen kun je minder stress krijgen, waardoor het makkelijker is om je dieet vol te houden.

Het is bron van vitamines en mineralen

Kombucha bevat verschillende vitamines en mineralen, waardoor het bijdraagt aan het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen. Door voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen blijf je gezond en fit. Ondanks dat het een kleine hoeveelheid voedingsstoffen is geldt hierbij dat alle beetjes helpen.

Dit zorgt ervoor dat je makkelijker afvalt. Als je je niet fit bent beweeg je waarschijnlijk minder, wat het afvallen vermoeilijkt. Je energiebehoefte gaat dan omlaag, waardoor je nog minder moet gaan eten om een negatieve energiebalans te creëren. Ook heb je door minder energie minder wilskracht, wat nodig is om je dieet vol te houden.

Het zorgt voor een opgewekt gevoel

Doordat kombucha wordt gemaakt met thee bevat het theïne. Theïne zorgt voor dezelfde effecten als cafeïne, zoals het krijgen van een opwekkend gevoel. Een opwekkend gevoel betekent dat je alerter bent en meer energie hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer energie en concentratie hebt om je aan de richtlijnen van je dieet te houden.

Let op: theïne zorgt net als cafeïne voor een lichte verhoging van de stress. Drink het daarom met mate en houd rekening met de andere dranken die je drinkt die cafeïne of theïne bevatten.

Wil je meer weten over of kombucha gezond is? Lees dan dit artikel over kombucha en gezondheid.

Samenvatting
Het drinken van kombucha kan verschillende voordelen hebben als je wilt afvallen. Zo bevat het minder suiker dan andere frisdranken met suiker. Ook kan het voor meer energie zorgen en mogelijk stress verlagen. 

Hoeveel kombucha drinken om af te vallen?

Hoeveel kombucha je kunt drinken hangt af van verschillende factoren. Ten eerste hangt het af van of je kiest voor de normale of zero variant kombucha. 

Als je kiest voor de zero variant kan je vaker kombucha drinken. Je krijgt dan immers geen extra calorieën binnen. Met de normale variant moet je oppassen dat je niet te veel drinkt.

Ten tweede hangt het af van de rest van je voedingspatroon. Als je wilt afvallen moet je minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt, oftewel een negatieve energiebalans hebben. 

Als je de normale variant kombucha neemt moet je opletten dat je alsnog een negatieve energiebalans hebt en genoeg varieert met andere voedingsmiddelen. Compenseren is niet aan te raden, omdat je dan een tekort aan voedingsstoffen kunt krijgen.

Doordat kombucha theïne bevat kan je ook meer stress krijgen als je er te veel van drinkt of daarnaast veel andere dranken drinkt met cafeïne of theïne. Door stress kun je minder goed je dieet volhouden.

Samenvatting
Drink kombucha met mate. Met de normale variant krijg je snel veel suikers binnen. Houd er ook rekening mee dat kombucha theïne bevat. Als je te veel theïne en/of cafeïne binnenkrijgt kan je meer stress krijgen, wat nadelig kan zijn als je wil afvallen.

Is kombucha of kefir beter om af te vallen?

Alhoewel kefir meer calorieën bevat dan kombucha is kombucha niet per se de betere keuze. Kefir is een zuivelproduct, waardoor het een bron is van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium. In kombucha zitten ook voedingsstoffen, maar erg weinig [1].

Als je zuivel gaat vervangen door kombucha krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen, waardoor je je minder fit voelt. Dit maakt het afvallen lastiger! Bovendien bevat kefir eiwitten, die erg belangrijk zijn als je wilt afvallen. Als je afvalt verlies je altijd wel spiermassa, maar je kunt de hoeveelheid spiermassa die je verliest wel beperken.

Door minder spiermassa te verliezen blijft je energiebehoefte hoger, zodat je makkelijker afvalt. Hoe beperk je dan de hoeveelheid spiermassa die je verliest? Dit doe je door voldoende eiwitten binnen te krijgen via je voeding én door te bewegen. 

Wil je meer weten over kefir? Lees dan dit artikel over kefir en afvallen.

Wil je iets extra’s tussendoor drinken en heb je al voldoende eiwitten gegeten? Dan kan je beter kiezen voor de zero kombucha. Hier zitten namelijk helemaal geen calorieën in! 

Samenvatting
Kefir is een goede keuze als je wilt afvallen. Het is een zuivelproduct, wat je elke dag nodig hebt. Af en toe kombucha drinken kan prima. Zero kombucha is een betere keuze als je iets extra’s tussendoor wilt drinken met een smaakje. 

Wanneer kombucha drinken voor afvallen?

Er is geen beste moment om kombucha te drinken. Let op wel op als je kombucha drinkt met suiker. Drink het ten eerste niet te veel, omdat hierdoor je energiebehoefte erg omhoog gaat. 

Houd daarnaast er rekening mee dat je maximaal zeven keer per dag iets kunt eten. Als je vaker dan zeven keer iets eet is dit te veel belasting voor je tanden, waardoor de kans op tanderosie (tandsteen) groter is. Tandklachten kunnen indirect een nadelig zijn als je wilt afvallen.

Te vaak eten op een dag is ook niet goed als je wilt afvallen. Hierdoor ben je veel bezig met het eten, wat ervoor kan zorgen dat je meer trek krijgt.

Sport je ook tijdens het afvallen? Dan kan je kombucha als dorstlessend drankje gebruiken tijdens het sporten als je langer dan 1,5 uur intensief sport. Door de voedingswaarden lijkt het op een isotoon sportdrankje. Let wel op dat je hierdoor niet te veel calorieën binnenkrijgt.

Conclusie

Kombucha kan voor veel mensen helpen met afvallen. Als je wil afvallen is de kombucha zero de beste keuze. Het bevat immers geen calorieën en suikers. Zo bereik je makkelijker een negatieve energiebalans. 

Daarnaast kan het mogelijk stress verlagen, zorgen voor meer energie en je darmgezondheid verbeteren. Dit zijn allemaal factoren die positief zijn als je wil afvallen.

Een groot voordeel van zero kombucha is dat het geen kunstmatige zoetstoffen bevat, maar de natuurlijke zoetstof stevia. Hierdoor is het ook een goed drankje voor mensen die liever geen kunstmatige zoetstoffen drinken.

Sommige mensen ervaren dat ze meer (zoete) trek krijgen na het drinken van zoete dranken, ongeacht of het zoetstoffen of suiker bevat. Als je dit ervaart kan je beter kombucha overslaan of als uitzondering drinken. Hierdoor moet je dan namelijk veel wilskracht gebruiken om niet toe te geven aan je zoete trek. Eventueel is een oplossing om het te drinken tijdens een maaltijd.

Kan je niet wachten om af te vallen? Bekijk dan onze 3 Weken Afslank Challenge. In 3 weken tijd maak je een goede start naar jouw ideale lichaam door gezond te eten.

Tijdens deze 3 weken heb je toegang tot onze besloten Facebookgroep. Hier kun je veilig je ervaringen delen met andere deelnemers.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *