Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan kurkuma helpen om af te vallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Steeds vaker wordt kurkuma toegevoegd aan gerechten en dranken. Dit is niet alleen om de smaak. Men beweert namelijk dat kurkuma helpt om af te vallen. Is dat ook echt zo? Lees snel verder om hier achter te komen.
Tumeric milk chai served with cinnamon, anise and tumeric root over black stone background. Copy Space
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt kurkuma met afvallen?

Ja, kurkuma kan helpen met afvallen. Het is echter geen wondermiddel. Doordat kurkuma weinig calorieën bevat past het goed in een gezond voedingspatroon om af te vallen.

Als je kurkuma toevoegt aan je voedingspatroon krijg je namelijk bijna geen extra calorieën binnen (1).

Er zijn wel een aantal onderzoeken waaruit kurkuma lijkt te helpen met afvallen. Deze onderzoeken hebben echter nog weinig bewijskracht.

Veel onderzoeken zijn uitgevoerd op dieren, in vitro of op een kleine groep proefpersonen. Deze resultaten zijn wel aanleiding om meer en beter onderzoek er naar uit te voeren. 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een indiaas specerij en wordt ook wel geelwortel en koenjit genoemd. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst als natuurlijk geneesmiddel.

Bij deze geneeskunst is een gezonde levensstijl een groot onderdeel van de geneeswijze. Aanhangers van deze geneeskunst geloven dat kurkuma helpt tegen allerlei kwaaltjes. De laatste jaren is kurkuma ook steeds populairder in andere landen.

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa plant. Deze plant is familie is van de gemberwortel. Je kunt kurkuma kopen als kurkuma poeder of als verse kurkuma.

Het wordt niet alleen gebruikt als smaakmaker, maar ook als gele kleurstof. De specerij heeft een mild bittere en pittige smaak.

Tegenwoordig is het ook te koop als supplement. Je kunt dit kopen bij de meeste drogisterijen. Deze producten worden verkocht als ondersteuning voor gewichtsverlies.

De meeste voordelen van kurkuma zijn toe te schrijven aan de werkende stof curcumine. Ter vergelijking in koffie is de werkende stof cafeïne. Gemiddeld bestaat kurkuma voor 2 tot 8% uit curcumine (2).

Samenvatting
Kurkuma is een specerij dat gewonnen wordt uit de wortel van de Curcuma Longa plant. De werkende stof in kurkuma is curcumine.

Welke voedingswaarden bevat kurkuma?

Hieronder lees je welke voedingswaarden een theelepel kurkuma (2 gram) bevat.

  • Energie: 7 kcal
  • Vet: 0,3 g
    -Waarvan verzadigd:  0 gram
  • Koolhydraten: 0,7 gram
    -Waarvan suikers: 0,06 gram
  • Vezels: 0,5 gram
  • Eiwit: 0,2 g
  • Zout: 0 g (1).

Hoe helpt kurkuma met afvallen?

Nu vraag je je wellicht af waarom kurkuma helpt  met afvallen? Kurkuma zou mogelijk helpen het BMI te verlagen bij bepaalde mensen.

Hieronder lees je meer over hoe kurkuma mogelijk kan helpen met afvallen.

Het bevat weinig calorieën 

Kurkuma bevat slechts 7 calorieën per theelepel (2 gram). Hierdoor past het goed in een voedingspatroon om af te vallen. Een voedingspatroon om af te vallen moet minder energie bevatten dan wat je verbruikt, ofwel leiden tot een negatieve energiebalans. 

Door kurkuma toe te voegen aan je voedingspatroon stijgt de hoeveelheid energie in je voedingspatroon amper.

Van kurkuma kan je ook golden milk (kurkuma latte) maken. Hierdoor krijg je meer eiwitten binnen, wat belangrijk is als je wilt afvallen. 

Als je afvalt verlies je namelijk spiermassa. Om de hoeveelheid spiermassa die je verliest te beperken moet je voldoende eiwitten binnenkrijgen (3).

Curcumine kan mogelijk het BMI verlagen bij mensen met het metabool syndroom

Uit een onderzoek onder in totaal 1604 patiënten lijkt de inname van curcumine het BMI te verlagen bij mensen met het metabool syndroom en andere aanverwante aandoeningen.

Bij deze doelgroep ontstond er ook een verlaging van de omvang van de heupen en taille (4).

Mensen met het metabool syndroom hebben een grote buikomtrek en voldoen aan een aantal gezondheidsrisico’s, zoals een te laag HDL-cholesterol (het goede cholesterol) en een hoge bloeddruk.

Mensen met een metabool syndroom hebben naast een grote buikomtrek tenminste twee van de eerder genoemde risico’s of een van de volgende gezondheidsrisico’s: te veel bloedvetten, een verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2 (suikerziekte)(5).

Curcumine gaat de interactie aan met wit vetweefsel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat curcumine een directe interactie aangaat met wit vetweefsel om chronische ontstekingen te onderdrukken. Ons lichaam heeft twee soorten vet, namelijk wit en bruin vetweefsel.

Bruin vet zet energie uit ons lichaam in warmte. Wit vetweefsel slaat overbodige energie op als vet. Als er te veel vet wordt opgeslagen ontstaat er overgewicht (7).

Het aangaan van de interactie met wit vetweefsel doet curcumine op verschillende manieren, zoals door de ontstekingsfactoren te onderdrukken.

Zo kan curcumine dus mogelijk de kans op obesitas en de nadelige gezondheidseffecten van obesitas verminderen (8).

Samenvatting
Kurkuma kan helpen met afvallen, omdat het weinig calorieën bevat. Daarnaast kan het mogelijk de kans op obesitas verkleinen, doordat het ontstekingsfactoren -veroorzaakt door wit vetweefsel- misschien kan onderdrukken.

Wil je meer leren over met welke voedingsmiddelen je kunt afslanken? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Is kurkuma gezond?

Ja, kurkuma is een gezond voedingsmiddel. Zo speelt het mogelijk een rol bij het voorkomen van ontstekingen en werkt het als antioxidant. Lees in dit artikel meer over de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Hier lees je ook meer over welke voedingsstoffen kurkuma allemaal bevat.

Hoe kun je kurkuma gebruiken om af te vallen?

Vraag je jezelf af hoe je kurkuma gebruikt? Kurkuma kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Zo gebruiken mensen kurkuma thee om af te vallen of kurkuma met citroen om af te vallen.

Kurkuma wordt samen met verse citroen, gember en eventueel kaneel in heet water geschonken. Het kan ook worden toegevoegd aan gemberthee

Let op dat je een kleine dosis gebruikt. De smaak van kurkuma is namelijk sterk. Een klein beetje extra kurkuma kan ervoor zorgen dat het niet meer lekker smaakt.

Wil je meer weten over gember? Lees dan in dit artikel over gember en afvallen.

Daarnaast wordt kurkuma door veel mensen gecombineerd met citroensap en honing. Houd er wel rekening mee dat je door de honing suiker binnenkrijgt. Je lichaam verwerkt de suikers uit honing hetzelfde als normale suiker.

Als je koolhydraatarm eet is het beter om deze variant van thee te beperken.

Daarnaast kun je kurkuma melk maken. Dit wordt ook wel golden milk genoemd. Het is een traditioneel Indiaas drankje.

Er zijn veel recepten op het internet hiervan te vinden, van recepten met slechts een aantal ingrediënten tot recepten met veel ingrediënten. Zo kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt.

Sommige mensen beweren dat je kurkuma op een lege maag moet drinken. Dit zou extra helpen bij het afvallen. Dit is echter niet bewezen.

Vaak wordt er bij kurkuma wel peper toegevoegd. Zwarte peper zorgt namelijk voor een betere biobeschikbaarheid van curcumine.

Dit houdt in dat de curcumine beter door je lichaam kan worden opgenomen. Door zwarte peper kan de biobeschikbaarheid maar liefst 200% groter worden (9).

Daarnaast kan kurkuma worden toegevoegd aan verschillende gerechten. Zo kun je het toevoegen aan rijst, curry en soepen. Het kan ook in zoete gerechten worden verwerkt, zoals desserts. Het eten van zoete gerechten kan je wel beter beperken als je wilt afvallen.

Samenvatting
Kurkuma kan op veel manieren worden gebruikt. Zo wordt het veel toegevoegd aan warme dranken. In gerechten wordt het veel als kleurstof gebruikt. Het kan het ook als smaakmaker worden gebruikt in bijvoorbeeld curry’s en soepen.

Conclusie

Kurkuma is geen wondermiddel om af te vallen. Het kan echter wel onderdeel zijn van een dieet om af te vallen. Of het daadwerkelijk extra helpt om af te vallen moet nog verder worden onderzocht. 

In de huidige onderzoeken zijn er wel aanwijzingen dat geelwortel kan helpen met gewicht verliezen. Of je daadwerkelijk met het eten van kurkuma een gezond gewicht bereikt hangt af van het andere voedsel dat je eet.

De meeste mensen kunnen kurkuma zonder zorgen gebruiken. Er zijn wel een aantal mensen die het gebruik moeten beperken en/of vermijden.

Dit geldt onder andere voor mensen met een ijzertekort en als je bloedverdunners slikt.

Wil je weten welke voedingsmiddelen nog meer gezond zijn tijdens het afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat je zoekt. Tijdens deze challenge leer je in drie weken alles wat je moet weten over gezond afvallen.

Tijdens deze challenge sta je er niet alleen voor. Je krijgt namelijk toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. In de groep kun je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23339049/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26592847/
5. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/metabool-syndroom
6.https://netherlands.cochrane.org/veelgestelde-vragen7. https://www.ntvg.nl/artikelen/bruin-vet
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23339049/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *