Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met mango: kan het echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Mango's en afvallen: kunnen ze helpen of beter vermijden? Passen ze in een koolhydraatarm dieet? Ontdek het hier.
Helpt mango met afvallen? Of kan je beter geen mango eten tijdens het afslanken. Lees in dit artikel meer over wat onze diëtist te zeggen heeft over mango en afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met mango?

Jazeker, mango’s kan je eten als je wilt afslanken. Eet ze echter niet elke dag en niet te veel. Een hele mango bevat namelijk veel calorieën en koolhydraten. 

Hoe helpt mango met afvallen?

Het eten van mango’s kan op diverse manieren bijdragen aan jouw afslank reis. Hieronder zijn een aantal redenen op een rijtje gezet. 

Het bevat weinig calorieën

Eén gram mango bevat minder dan 1 kcal, waardoor het een erg lage energiedichtheid heeft [1]. Dit is een groot voordeel als je wilt afvallen. Zo is het makkelijker om minder energie binnen te krijgen dan je verbrandt. Mango kan dus een gezond tussendoortje zijn als je wilt afvallen. 

Het bevat veel vezels

Mango’s bevatten veel vezels, die voor een langer verzadigd gevoel kunnen zorgen. Hierdoor is het makkelijker om minder te eten, zodat je afvalt. Bovendien bevatten mango’s ook eiwitten, die tevens zorgen voor een verzadigd gevoel.  

De vezels hebben nog andere voordelen. Zo zorgen vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder stijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je langdurig energie hebt. Hierdoor heb je minder snel weer trek [2]. 

Daarnaast kunnen vezels een goede darmgezondheid ondersteunen. Er zijn diverse aanwijzingen dat een goede darmgezondheid helpt met afvallen [3].

Wil je weten of mango ook gezond is? Lees dan ons artikel over mango en gezondheid.

Samenvatting
Een mango is laag in calorieën en bevat veel vezels. De vezels kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Ook laten ze de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen, waardoor je langdurig energie hebt. 

Past mango in een koolhydraatarm dieet?

Een mango bevat flink wat koolhydraten, waarvan voornamelijk eenvoudige (snelle) koolhydraten. Per soort koolhydraatarm dieet verschilt het hoeveel koolhydraten je mag eten. Bij sommige koolhydraatarme diëten wordt fruit helemaal afgeraden.

Als dit niet het geval is kun je mango eten, mits je het met mate eet. Houd ook rekening met de rest van je voedingspatroon, zodat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. 

Wees je bovendien bewust van dat mango’s voornamelijk snelle koolhydraten bevatten. Door het te combineren met andere voeding met eiwitten of vetten kun je langer vol zitten. Combineer mango bijvoorbeeld met zuivel. 

Wil je starten met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Is bevroren mango goed voor afvallen?

Sommige mensen zweren dat fruit uit de diepvries ongezond is. Het tegendeel is waar. Het kan zelfs gezonder zijn dan ‘vers fruit’. Doordat bevroren mango heel snel wordt ingevroren, vindt er weinig verlies van voedingsstoffen plaats. 

Verse mango ligt soms al dagenlang in de winkel. Vervolgens ligt het misschien nog dagenlang bij jouw thuis. Door zuurstof en zonlicht verliest de mango een deel van de voedingsstoffen. 

Bovendien hebben bevroren mango’s nog een ander groot voordeel. Je kunt hierdoor namelijk makkelijker porties verdelen. Laat bevroren mango’s niet te lang buiten de koelkast staan. Dan ontstaat er veel vocht, waardoor er toch voedingsstoffen verloren gaan. Gebeurt dit toch eens? Voeg het vocht dan toe aan je smoothie of ontbijt. 

Samenvatting
Bevroren mango’s bevatten vaak meer voedingsstoffen dan verse mango’s, omdat de voedingsstoffen beter behouden blijven. 

Is mangosap goed voor afvallen?

Als je wilt afslanken kun je beter alle sappen laten staan. Je krijgt hierdoor snel veel suikers binnen, zonder dat het je een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor is het een dikmaker. Bovendien gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren tijdens het persen van fruit.

Wil je toch een keer mangosap drinken? Combineer het dan met eiwitten (zoals havermelk), die ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. 

Is gedroogde mango goed voor afvallen?

Gedroogde mango kan heerlijk zijn, maar is helaas niet goed voor afvallen. Er worden vaak veel onnodige suikers aan toegevoegd. Ook bevat gedroogd fruit al veel meer suikers per gram dan vers fruit, omdat het geen vocht bevat. Bovendien gaan sommige voedingsstoffen verloren, zoals vitamine C. 

Wil je toch gedroogde mango eten? Kies dan voor de variant zonder toegevoegde suikers en eet het met mate (maximaal een handje).

Hoeveel mango’s eten voor afvallen?

Per dag heb je circa 200 gram fruit nodig. Dit is ongeveer 70% van een mango. 

Je kunt ook de helft van een mango eten en  combineren met ander fruit. Zo houd je het gevarieerd. Bewaar de rest van de mango in de koelkast.
Kijk ook naar de rest van je voedingspatroon.

Krijg je al veel calorieën binnen met andere gezonde voeding? Dan kan je tijdelijk iets minder fruit eten.  

Wanneer mango eten voor afvallen?

Op welk tijdstip je mango eet heeft geen invloed op afvallen of buikvet verbranden. Wel kan het uitmaken met wat je het eet. Als je mango met voeding met eiwitten combineert, heb je langer een verzadigd gevoel. Voeg bijvoorbeeld mango toe aan een bakje Griekse yoghurt.

Conclusie

Goed nieuws! Als je dol bent op mango’s kun je ze ook blijven eten tijdens het afvallen. Let wel op dat je er niet te veel van eet. Een hele mango is te veel van het goede. 

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan moet je extra opletten hoeveel mango je binnenkrijgt. Je moet dan rekening houden met andere koolhydraatrijke voeding die je binnenkrijgt. 

Zo houd je je aan je koolhydraatbeperking. Wees je er ook bewust van dat mango’s voornamelijk snelle (eenvoudige) koolhydraten bevatten. Combineer ze met eiwitten (zoals zuivel) voor een langer verzadigd gevoel.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. 

Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *