Deel dit artikel met je maatjes
Als je je dag goed wilt beginnen, begin je met een schaaltje muesli. Want muesli is gezond, toch? Maar klopt dit wel? En zo ja, hoe gezond is muesli dan en waar is het goed voor? Wij vertellen je er alles over. Lees snel verder en ontdek hoe gezond muesli is (of niet)!
Er was eens
Muesli is in heel Europa (en daarbuiten) populair als ontbijt. Dat muesli gezond is, moet haast wel, zou je denken. Tenminste, als we kort inzoomen op het ontstaan ervan. Het ontbijtproduct zou in 1900 zijn bedacht door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher-Benner.
Hij schreef herstellende patiënten een papje van havervlokken, geraspte appel, noten, citroensap en gecondenseerde melk voor. Dit recept is vandaag de dag bekend als Bircher-muesli. De muesli die je in de supermarkt koopt, lijkt hier nog maar weinig op.
Dat is ook meteen de uitdaging waar we tegenaanlopen bij het antwoord geven op de vraag ‘is muesli gezond?’. De ene muesli is namelijk de andere niet.
Samenvatting
Muesli is in 1900 bedacht door een arts en voedingsdeskundige met als doel patiënten te ondersteunen bij herstel.
Hoe gezond is muesli?
In de basis is muesli zeker gezond te noemen. Het valt onder de ontbijtgranen en is een mengsel van gemengde granen, zoals haver, tarwe en rogge. Het graanmengsel wordt aangevuld met noten, zaden en pitten en vaak ook gedroogd fruit.
Hoe gezond muesli is, hangt erg af van het soort muesli dat je koopt.
Omdat er zo veel verschillende soorten muesli bestaan, is het lastig om een overzicht te geven van de voedingswaarde van muesli. Deze lopen namelijk per merk enorm uiteen.
Samenvatting
Muesli is een mengsel van granen, aangevuld met gedroogd fruit en noten. Hoe gezond muesli is, hangt enorm af van het soort dat je uit de schappen trekt.
Welke muesli is gezond?
Een gezonde muesli begint natuurlijk bij de granen zelf. Het is namelijk het beste om muesli van volkoren granen te nemen, omdat die meer vezels bevat. Niet iedere fabrikant vermeldt op de verpakking duidelijk hoeveel procent volkoren granen de muesli bevat.
Veel producten bestaan uit een mix van volkoren en niet-volkoren granen.
Onze tip: check in zo’n geval het aantal vezels. Hoe meer vezels hoe beter, en hoe groter de waarschijnlijkheid dat de muesli die je kiest inderdaad (voornamelijk) uit volkoren granen bestaat. Let ook op het eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst.
Als je hier volkoren tarwemeel, volkoren havervlokken of tarwevlokken ziet staan, bevat het product veel vezels.
Let op het fruit
Dan is er nog het fruit in muesli. En fruit is altijd een goed idee, zou je denken. Toch is meer hier niet altijd beter. Omdat het fruit in muesli gedroogd is, bevat het in verhouding meer suiker dan vers fruit.
Bovendien gebruiken fabrikanten, naast andere toegevoegde suikers, soms gesuikerd gedroogd fruit. Als je de meest gezonde muesli wilt kiezen, kun je het beste gaan voor een exemplaar dat niet meer dan twintig procent fruit bevat [1].
Check altijd even de suikers in de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat je geen verkapte suikerbom in huis haalt. Een goede richtlijn is om een muesli te kiezen die niet meer dan zestien gram suiker (per honderd gram) bevat.
En op de noten
Kies bij voorkeur ook voor muesli met ongezouten noten. Zout is namelijk, als je er teveel van binnenkrijgt, helemaal niet zo goed voor je.
Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. De meeste Nederlanders eten meer dan de aanbevolen hoeveelheid van zes gram per dag [2].
Sommige fabrikanten voegen zout toe, check dus ook hier weer even de ingrediëntenlijst. Hoewel noten gezond zijn, kun je het het beste niet overdrijven. Noten bevatten veel calorieën.
Samenvatting
Aan sommige muesli wordt veel suiker toegevoegd. Kies bij voorkeur een exemplaar met niet meer dan twintig procent gedroogde vruchten en niet meer dan zestien gram suiker (per honderd gram), zonder toegevoegd zout.
Waar is muesli goed voor?
Muesli zit vol goede voedingsstoffen en is een bron van mineralen en vitamines. Daarnaast is muesli rijk aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel.
Op die manier kan muesli je helpen als je wil afvallen. Door dit gezonde ontbijtje heb je namelijk minder snel zin om te gaan snacken. Bovendien kunnen vezels je stofwisseling versnellen.
Daarnaast bevat muesli veel vitaminen en mineralen. Het is rijk aan vitamine B en vitamine E. B-vitamines bevorderen de energiestofwisseling. Vitamine E werkt als antioxidant en heeft een celbeschermende werking. Ook bevat het ijzer, magnesium en zink.
Haver is goed voor je gezondheid. Hier lees je meer over in ons artikel ‘havermout gezond’. Het eten van dertig tot zestig gram haver per dag kan het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) verlagen. Een te hoog LDL-cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten [3].
Door de noten bevat muesli bovendien essentiële vetzuren, zoals omega-3. Deze vetzuren kunnen de gezondheid van je hart ondersteunen.
Regelmatige consumptie van deze gezonde vetten wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten [4]. Ben je benieuwd welke noten het meeste omega 3 bevatten? Check dan snel onze top 9 van de meest gezonde noten.
Samenvatting
Muesli bevat veel vezels en is een bron van vitaminen en mineralen. Door de noten die muesli bevat, krijg je bovendien gezonde vetten binnen.
Zo maak je muesli extra gezond
Als je muesli weinig fruit bevat, kun je er voor kiezen om wat vers fruit toe te voegen. Bijvoorbeeld wat appel met kaneel. Zo sla je twee vliegen in één klap: Het is namelijk niet alleen lekker: ook is kaneel gezond.
Veel mensen eten hun muesli met zuivel, zoals melk of yoghurt. Dit is op zich al een goed idee, omdat je zo ook meteen calcium en de nodige eiwitten binnenkrijgt. Welke zuivel je kiest, bepaalt mede hoe gezond jouw ontbijt is.
Veel mensen vinden de romige Griekse variant lekker. Met deze yoghurt krijg je de meeste vetten binnen, maar is Griekse yoghurt gezond?
Voeg jij graag een handje blauwe bessen toe aan je muesli met yoghurt? In ons artikel ‘blauwe bessen gezond’ lees je waarom je dit beter niet kunt doen.
Muesli vs granola
Als je van muesli houdt, is de granola-trend je vast niet ontgaan. Ineens was het overal en tout hip tijdlijn stond er vol mee. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen granola en muesli? Het antwoord hierop is enorm simpel.
Granola is namelijk muesli die wordt gemengd met olie en zoetstoffen, zoals suiker en/of honing. Hierna wordt de muesli gebakken.
Anders dan je misschien zou denken, is sommige granola gezond. Hoewel deze knapperige variant (met dus meer vet en suikers) bij velen in de smaak valt, is normale muesli een gezondere keuze.
Samenvatting
Cruesli is muesli die wordt gemengd met olie en zoetstoffen. Normale (ongezoete en ongebakken) muesli is gezonder.
Wat is gezonder muesli of cruesli?
Om de vraag te beantwoorden of muesli gezonder is dan cruesli, leggen we kort uit wat cruesli is. Eigenlijk is cruesli een merknaam voor de krokante (crunchy) muesli van het merk Quaker.
Het is dus geen productnaam. Maar de term cruesli is zo ingeburgerd dat iedereen snapt dat je daarmee krokante muesli bedoelt.
Om de muesli krokant te krijgen, worden de granen kort gebakken. Vaak wordt bij het bakken suiker, siroop of honing toegevoegd. Hoewel de bite erg lekker is, bevat deze variant doorgaans veel suiker. Vandaar dat normale muesli gezonder is dan ‘cruesli’.
Samenvatting
Als je kiest voor ontbijtgranen is muesli een gezonde keuze. Aan krokante muesli en granola wordt suiker (en vaak ook vet en zout) toegevoegd.
En brood of muesli?
Heel flauw, maar om de vraag te beantwoorden of brood of muesli gezonder is, hangt het er natuurlijk enorm van af wat voor brood je bedoelt.
Als je fan bent van een witte boterham (om over het broodbeleg nog maar te zwijgen) is muesli qua voedingsstoffen en vezels een betere keuze.
Beleg jij vezelrijk brood met minder koolhydraten en weinig zout met hüttenkäse en rauwkost, dan zou brood zo maar eens een gezondere keuze kunnen zijn.
Maar ook het soort muesli dat je neemt speelt natuurlijk een rol. Als jij kiest voor een variant met veel toegevoegde suikers kan een simpel lichtbruin bammetje zo maar eens beter uit de test komen.
En zit jij langer vol van een suikerarme muesli met een bakje yoghurt, maar krijg je snel weer honger van een boterham? Dan is muesli zeker een gezondere keuze.
Samenvatting
Of muesli gezonder is dan brood, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld welk brood en welke muesli je kiest en van wat je op je bammetje smeert.
Mogelijke nadelen van muesli
Als je de juiste soort kiest, is muesli een gezond ontbijt. Wel is het zo dat rauwe haver een bron van fytinezuur (fytaat) is. Dit is een zogenaamd anti-nutriënt. Het bindt zich aan mineralen, waardoor je lichaam deze mogelijk minder goed kan opnemen.
Toch is het onwaarschijnlijk dat (binnen een normaal voedingspatroon) het eten van producten met fytinezuur tot een tekort aan mineralen leidt. Bovendien zou fytaat mogelijk ook stoffen binden die schadelijk kunnen zijn. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe dit precies zit [5].
Door muesli te weken of koken in water of melk, kun je de hoeveelheid fytinezuur verminderen. Je kunt muesli prima overnight weken, zoals je het kent van havervlokken in overnight oats.
Je kunt je muesli ook kort koken in melk of water, ideaal als een warm ontbijtje jouw voorkeur heeft!
Samenvatting
In graanproducten die hele graankorrels bevatten, komt fytinezuur voor. Dit stofje zou mogelijk de opname van voedingsstoffen belemmeren.
Muesli gezond, conclusie
Muesli is een gezonde keuze, kies daarbij wel voor een variant met de minste toevoegingen. Omdat het veel haver bevat, krijg je veel vezels binnen. Daarnaast bevat een muesli-ontbijt belangrijke vitaminen en mineralen.
Een goed ontbijt draagt bij aan een gezonde levensstijl en zorgt ervoor dat je met voldoende energie de dag (of in ieder geval de ochtend) doorkomt. Gezond eten is erg belangrijk als je wilt afvallen. En ja, het kan ook echt lekker zijn.
Wil jij ook wat kilo’s kwijt, maar dan wel op een manier die goed vol te houden is? Probeer dan onze unieke 3 Weken Afslank Challenge. Hiermee val je 5 tot 10 kilo af in 3 weken, zonder sporten en zonder hongergevoel. Ontdek het zelf en begin vandaag nog!
Bronvermelding- https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/ontbijtgranen
- https://www.rivm.nl/nieuws/nederlanders-eten-ongezond-veel-zout
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ontbijtgranen.aspx
- https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/vetten-welke-zijn-goed-voor-je-hart-en-bloedvaten
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx
Deel dit artikel met je maatjes