Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Ontbijt overslaan: slimme en gezonde dieethack of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Een gezond ontbijt is volgens velen de beste start van de dag. Toch ontbijten veel mensen zelden of nooit. Is dit wel echt zo slecht? Of kan het zelfs gezond zijn en je helpen met afvallen? Lees snel verder om dit te ontdekken.
Helpt het overslaan van je ontbijt met afslanken, en is dat gezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen door je ontbijt over te slaan? 

Vraag jij je af: “Kan ik afvallen door mijn ontbijt over te slaan?” Nou, het antwoord is: “Jazeker, maar er zijn een paar mitsen en maren.”

Het werkt niet voor iedereen. Sommige mensen vallen af door hun ontbijt over te slaan, terwijl anderen juist aankomen. 

Is je ontbijt overslaan gezond?

Je hebt vast wel eens gehoord dat het ontbijt ‘de belangrijkste maaltijd’ van de dag is. Maar wacht even, is het wel gezond om je ontbijt over te slaan? Tja, dat is weer zo’n vraag waarop we geen duidelijk “ja” kunnen geven. 

Het hangt af van de persoon. Als je bijvoorbeeld medicijnen moet slikken bij het ontbijt, dan is het overslaan geen goed idee. 

Ben je nieuwsgierig geworden wanneer en waarom het ontbijt overslaan wel of niet gezond is? En wanneer het wel en niet kan helpen met afvallen? Lees dan snel verder. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen en voordelen voor afvallen van het ontbijt overslaan?

Laten we eens kijken naar de voordelen van het ontbijt overslaan voor zowel je gezondheid als je gewichtsverlies:

Het scheelt tijd

Als je altijd het gevoel hebt dat er te weinig uren in een dag zitten, is dit een handige truc. Het overslaan van je ontbijt geeft je “extra tijd” die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld beter te slapen en stress te verminderen.

En goede en voldoende slaap heeft allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een lagere kans op diverse ziektes, gedragsproblemen en een verbeterde werking van je hersenen [1].

Minder stress vermindert ook de kans op slaapproblemen, maar verlaagt ook de kans op onder andere vermoeidheid, psychoses en somberheid [2]. Het voorkomen van deze klachten is ook positief voor je afvalreis.

Meer weten over stress verminderen, dan vind je in dit artikel 7 effectieve tips om stress te verminderen.

Je krijgt makkelijk minder calorieën binnen

Een ontbijt kan al snel 300 tot 400 calorieën bevatten. Als je wilt afvallen, is het advies om dagelijks zo’n 500 tot 600 calorieën minder te eten. Nou, dan ben je al aardig op weg als je je ontbijt overslaat. En nee, het is een fabeltje dat ontbijten je metabolisme een boost geeft.

Als je overgewicht hebt heeft dit ook een gezondheidsvoordeel. Door het afvallen verlaag je jouw kans op diverse (chronische ziekten), zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).

Het kan afvallen makkelijker maken

Het ontbijt overslaan is een belangrijk onderdeel van het intermittent fasting-dieet. Door bepaalde tijden te eten, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 20.00 uur, wordt afvallen makkelijker. Je hebt minder wilskracht nodig omdat je simpelweg niet eet.

Dat maakt het allemaal wat gemakkelijker. Het eten van kleinere porties kost namelijk veel meer wilskracht dan simpelweg niet eten. Je moet jezelf constant inhouden.

Wil je meer weten over intermittent fasting? Hier vind je een complete gids om te starten met intermittent fasting.

Interesse in afslanken, dan is onze afslankquiz wat voor jou.

Samenvatting
Het ontbijt overslaan kan zorgen voor meer tijd, wat vervolgens kan zorgen voor minder stress en betere slaap. Ook kan het ontbijt overslaan, afvallen een stuk makkelijker maken.

Wat zijn de nadelen van niet ontbijten?

Maar zoals met alles, zijn er ook nadelen aan het niet ontbijten. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

Je kunt er juist méér door gaan eten

In sommige studies lijkt het overslaan van het ontbijt te leiden tot meer eten gedurende de dag, vooral bij kinderen en jongeren. Ze aten hierdoor gemiddeld op een dag meer calorieën, dan als ze wel ontbeten.

Jongeren hebben vaak minder controle over hun gedrag en laten zich meer leiden door emoties, dus dit kan voor hen een uitdaging zijn.

Dit komt doordat de hersenen gemiddeld pas volledig ontwikkeld zijn als iemand 25 jaar is [3]. Bovendien is de reden dat een jongere het ontbijt overslaat vaak niet afvallen of gezondheid, maar bijvoorbeeld tekort aan tijd. Een jongere zal dus minder vaak bewust bezig zijn met minder eten.

Als je als volwassene bewust kiest om het ontbijt over te slaan kun je de rest van je maaltijden plannen. Ook kun je beter je gedrag controleren, zodat je minder snel meer gaat eten.

Wees je er wel van bewust dat het effect van onbewust meer eten alsnog kan plaatsvinden. Dus, houd in het begin goed je porties in de gaten [4].

Wees ook realistisch! In het begin moet je lichaam nog wennen aan niet ontbijten. Merk je dat je erg honger blijft houden? Boud je ontbijt dan af naar kleine porties.

Het ontbijt overslaan is niets voor jou, als het hongergevoel na een tijdje nog steeds aanhoudt en/of je toch meer gaat eten.

Samenvatting
Kinderen en jongeren die het ontbijt overslaan eten vaak meer gedurende de dag door beperkte zelfbeheersing, terwijl volwassenen die bewust het ontbijt overslaan hun eetgedrag beter kunnen reguleren.

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen

Als je niet ontbijt maar de rest van je voedingspatroon hetzelfde houdt, loop je het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. 

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat je de rest van de dag eet en ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Veel mensen eten zuivel en fruit in de ochtend. Als dit ontbijt wordt overgeslagen, kan je een tekort krijgen aan eiwitten (zuivel), vitamines en mineralen (fruit). 

Wil je checken of jij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Houd dan eens je voeding bij via de Eetmeter, bijvoorbeeld twee dagen doordeweeks en een dag in het weekend. 

Trouwens, je hoeft niet elke dag alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je het gemiddeld per week binnenkrijgt zit je goed.

Het zou je cholesterol kunnen verhogen

Sommige onderzoeken suggereren dat het overslaan van het ontbijt kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. 

Dit effect vond bijvoorbeeld plaats vergeleken met mensen die wel ontbeten met haverpap of cornflakes. Maar deze resultaten zijn nog niet definitief en het was maar een kleine onderzoeksgroep [4]. 

Meer kans op chronische ziekten

Er zijn nog meer studies die een verband vonden tussen mensen die het ontbijt overslaan en ziekten, zoals hartziekten en diabetes type II (suikerziekte). Bij veel van deze onderzoeken is niet bekend wat de proefpersonen precies aten voor het ontbijt. Ook is het niet helemaal zeker of het echt komt door het ontbijt overslaan [5].

Ook zijn er mensen met diabetes type II waarbij het overslaan van het ontbijt bij intermittent fasting juist wel voor betere bloedsuikerspiegels zorgde. De bloedsuikerspiegel is bij mensen met diabetes type II te hoog, wat voor diverse klachten zorgt.

Het kan je sportprestaties verminderen

Er wordt beweerd dat je meer zou afvallen als je met een lege maag gaat sporten. Helaas, dit is een fabeltje. Je verbrandt nog steeds evenveel calorieën dan als je wel ontbijt, maar misschien wel iets meer vet.

Sporten op een lege maag kan bovendien ervoor zorgen dat je minder energie hebt en minder goed kunt presteren. Dus als je fanatiek sport, is het misschien beter om wel te ontbijten.

Samenvatting
Veel van de nadelen van het ontbijt overslaan zijn nog niet goed bewezen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte. Het meer gaan eten door het overslaan van ontbijten kan voorkomen worden door bewust te eten.

Past ontbijt overslaan in een koolhydraatarm dieet?

Goed nieuws voor de koolhydraatarme dieet liefhebbers: het ontbijt overslaan past uitstekend bij een koolhydraatarm dieet en kan je helpen om minder koolhydraten binnen te krijgen. Zo eten veel mensen een ontbijt dat rijk is aan koolhydraten, zoals havermoutpap, muesli of brood. Als je dit overslaat scheelt dit flink wat koolhydraten.

Conclusie

Dus, de conclusie is: ontbijt overslaan kan gezond zijn en je helpen met afvallen, maar het is niet voor iedereen. Luister naar je lichaam en maak de keuze die het beste bij jou past. En vergeet niet dat een gezond ontbijt altijd de beste keuze is als je ervoor kiest om wel te ontbijten.

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *