Deel dit artikel met je maatjes
Is peterselie gezond?
Absoluut! Peterselie is rijk aan gezonde voedingsstoffen en antioxidanten. En het zou mogelijk de kans op bepaalde ziekten kan verlagen.
Het is echter belangrijk om te weten dat je peterselie in kleine porties consumeert, dus verwacht geen wonderen van een bosje peterselie. Wil je meer weten? Lees dan verder!
Wat is peterselie?
Peterselie is een kruid dat bestaat uit drie varianten: krulpeterselie, platte peterselie (bladpeterselie) en wortelpeterselie. Terwijl de platte variant meer smaak heeft, is de krulpeterselie ideaal voor garnering op soepen en koude schotels. Platte peterselie wordt vaker gebruikt in warme gerechten. De wortelpeterselie is meer een soort groente, waarvan je de wortel eet, dat qua smaak een beetje lijkt op knolselderij.
Het kruid (Petroselinum crispum) komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en heeft een frisse en hartige smaak, wat het geliefd kruid maakt. Het behoort tot dezelfde familie als dille en selderij.
Naast het gebruiken in warme en koude gerechten (mijn favoriet: guacamole en peper), kun je er ook thee van maken of het in een blender mixen met een smoothie.
Samenvatting
Peterselie is een tweejarig kruid, met een frisse en hartige smaak, ideaal voor verschillende toepassingen.
Wat is de voedingswaarde van peterselie?
Hoe zit het met de voedingswaarde van peterselie? Hieronder lees je welke voedingswaarde 1 eetlepel (2 gram) peterselie bevat.
- Energie 1 kcal
- Vet 0 g
- – waarvan verzadigd 0 g
- Koolhydraten 0 g
- – waarvan suikers 0 g
- Vezels 0,1 g
- Eiwit 0,1 g
- Zout 0 g
Welke voedingsstoffen bevat peterselie?
En wat voor voedingsstoffen krijg je eigenlijk allemaal binnen met 1 eetlepel (2 gram) peterselie? Dat lees je hieronder.
Voedingsstof | Hoeveelheid | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) |
Kalium | 14 mg | 3500 mg |
Calcium | 1 mg | Mannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg |
IJzer | 0,1 mg | Mannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g Vrouwen die wel menstrueren 16 mg* |
Vitamine A | 9 ug | Mannen 800 μg Vrouwen 680 μg |
Riboflavine (vitamine B2) | 0,01 mg | 1,6 mg |
Foliumzuur | 3 μg | 300 μg Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg |
Vitamine C | 3 mg | 75 mg |
Fosfor | 1 mg [2] | 550 mg (>18 jaar) [3] |
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van peterselie?
Nou, wat zijn nou de gezonde eigenschappen van peterselie? En hoe gezond is peterselie? We hebben het voor je uitgezocht.
Goede bron van voedingsstoffen
Peterselie bevat vitamine c, vitamine a, vitamine k en mineralen zoals magnesium, kalium, foliumzuur, ijzer, calcium en chlorofyl. Het bevat ook provitamine A en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A, dat belangrijk is voor de gezondheid van de ogen. Foliumzuur is onder andere belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Peterselie bevat daarnaast antioxidanten, zoals carotenoïden (luteïne en bètacaroteen), die ook de ogen beschermen.
Een antioxidant helpt oxidatieve stress in de lichaamscellen te voorkomen, wat geassocieerd wordt met chronische ziekten zoals kanker. Oxidatieve stress ontstaat als er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn, die door normale lichaamsprocessen en externe factoren (zoals roken) ontstaan.
De flavonoïden en vitamine C in peterselie kunnen ook oxidatieve stress verminderen en mogelijk het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen, zoals darmkanker [4, 5, 6]. Dit verklaart ook waarom peterselie ook wel ‘geneeskrachtig’ wordt genoemd.
Samenvatting
Peterselie bevat verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamines A, K en C, mineralen en antioxidanten.
Mogelijk ontstekingsremmend en goed voor de bloedsuikerspiegel
Verschillende studies suggereren dat verse peterselie mogelijk helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals ontstekingsremmende eigenschappen.
De ontstekingsremmende eigenschappen peterselie zouden te danken zijn aan de stof eugenol, dat ook in kruidnagel zit. Wil je meer weten over kruidnagel? Lees dan dit artikel over de gezondheidsvoordelen van kruidnagel.
Ook bevat het diverse etherische oliën, waaronder apiol, dat ook ontstekingsremmend zou werken.
Deze studies zijn momenteel wel beperkt tot dieronderzoek, en verdere studies nodig zijn om de effecten op mensen te bevestigen [7].
Samenvatting
Er zijn aanwijzingen dat peterselie de bloedsuikerspiegel zou verlagen.
Goede hartgezondheid
Peterselie bevat carotenoïde antioxidanten, die mogelijk de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Daarnaast is peterselie een goede bron van foliumzuur (vitamine b11). In een onderzoek met meer dan 58.000 mensen ging een hoge inname van foliumzuur gepaard met een 38% lager risico op hartziekten [8].
Bovendien draagt plantaardige voeding, zoals peterselie, bij aan het behoud van een goede bloeddruk en het verlagen van een hoge bloeddruk.
Samenvatting
Peterselie kan op verschillende manieren bijdragen aan een gezond hart, zoals door het verlagen van een hoge bloeddruk.
Gezonde nieren
Uit een onderzoek bij ratten met nierstenen bleek dat de groep die peterselie kreeg behandeld, verminderde calcium- en eiwituitscheiding in de urine vertoonde, samen met een verhoogde pH-waarde in de urine en meer urineren, vergeleken met een controlegroep [9].
Het veel verliezen van calcium en eiwit kan zorgen voor verschillende gezondheidsnadelen, zoals botontkalking (minder sterke botten). Belangrijk om te onthouden is dat er meer onderzoek onder mensen nodig is.
Misschien heb je wel eens gehoord dat peterselie vochtafdrijvend zou werken. Helaas is dat nog niet bewezen.
Samenvatting
Peterselie kan mogelijk bijdragen aan de behandeling van nierstenen.
Gezonder koken
Koken met extra (verse) kruiden, waaronder peterselie, kan de gezondheid bevorderen. Het kan ook een maaltijd makkelijk verteerbaar maken. Dat is extra fijn als je gevoelige darmen hebt.
Bovendien bevatten kant-en-klare kruidenmixen en sauzen vaak overmatige hoeveelheden ongezonde ingrediënten, zoals zout, (onnatuurlijk) verzadigd vet en suiker. Door vaker met kruiden te koken, beperk je de inname van deze ongezonde stoffen.
Zo kan het gebruiken van kruiden bijdragen aan het gezond houden van je nieren, door het gebruik van minder zout.
Samenvatting
Het vervangen van kant- en-klare kruidenmixen en sauzen kan ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt en niet te veel zout.
Is peterselie gevaarlijk?
Er gaan verhalen rond dat peterselie gevaarlijk zou zijn tijdens de zwangerschap. We hebben goed nieuws: je kunt zonder zorgen peterselie eten. Plantaardige voedingsmiddelen zoals kruiden en groenten bevatten planten gifstoffen, maar dit is een erg kleine hoeveelheid in peterselie. Je kunt dus peterselie rauw eten, zonder je zorgen te maken.
Is peterselie goed voor afvallen?
Zeker weten! Peterselie is een caloriearme keuze die goed samengaat met andere gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten en magere eiwitbronnen. Het zorgt er helaas niet voor dat je zomaar meer gaat afvallen.
Peterselie past ook prima in een koolhydraatarm dieet omdat het geen koolhydraten bevat. Gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker in een koolhydraatarme wrap van sla.
Wil je meer weten over dit dieet? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.
Sommige mensen beweren dat peterselie met citroen nog beter is voor afvallen. Hier zijn helaas nog geen bewijzen van. Misschien heb je ook weleens gehoord over afvallen met water en citroen. Hier hebben we het artikel “helpt water met citroen echt met afvallen?” over geschreven.
Ben je meer van de koffie? Lees dan ons artikel over afvallen met koffie en citroen.
Samenvatting
Peterselie is een goede keuze bij het afvallen, maar zorgt niet voor wonderen.
Hoe vaak en wanneer peterselie eten?
Je kunt peterselie regelmatig toevoegen aan je maaltijden zonder je zorgen te maken over te veel calorieën. Varieer met verschillende kruiden om het lekker te houden tijdens lunch of avondmaaltijd.
Peterselie werkt vochtafdrijvend volgens sommige, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch is het goed om dit te onthouden, voor als je juist een vochttekort hebt. Gebruik peterselie dan voor de zekerheid met mate en vul je vocht aan.
Conclusie
Kortom, peterselie is een gezonde keuze voor wie wil afvallen vanwege het lage caloriegehalte en de veelzijdige inzetbaarheid in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen. Ook gedroogde peterselie is een gezonde keuze.
Of je het nu tijdens de lunch of het avondeten gebruikt, peterselie past goed in verschillende gerechten. Pluspunt: Peterselie geeft ook een frisse smaak na het eten, wat helpt tegen een slechte adem.
Alhoewel het vele gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat je peterselie in kleine hoeveelheden eet en het effect dus minder groot is.
Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent
En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.
Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.
Bronvermelding- https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/peterselie
- https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
- https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23571649
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29731617
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30041489
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12913280
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20395608
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599/
Deel dit artikel met je maatjes
2 reacties
Dank u voor de inlichtingen van de kruiden mooie groetjes van Diana
graag gedaan Diana 🙂