Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is Pittig Eten Gezond? Zo zit het!

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Pittig eten zou je helpen met afvallen, maar sommige beweren juist dat het erg ongezond is. Wat is nu echt de waarheid over pittig eten? Lees snel verder om dit te ontdekken.
In dit artikel lees je hoe gezond pittig eten is en of pittig eten helpt met afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is pittig eten gezond?

Je hebt vast wel eens gehoord dat pittig eten slecht voor je is. Nou, het zit zo: het is niet meteen schadelijk en veroorzaakt geen maagzweren. Maar ja, het kan wel wat ongemak opleveren, vooral als je een gevoelige maag hebt. 

Als je hier geen last van hebt, is pittig eten gewoon gezond, afhankelijk wat je daarnaast eet natuurlijk [1].

Wat is pittig eten? 

Wat voor de een als pikant voedsel voelt, is voor de ander gewoon lekker kruidig. Laten we naar de feiten kijken: pittig eten prikkelt specifieke receptoren in mond, keel en maag, dankzij het stofje capsaïcine. Deze stof zit in verschillende pepers, zoals de chilipeper, en de mate van pittigheid wordt gemeten op de Scoville-schaal. 

Milde pepers hebben 100 tot 2.500 Scoville Heat Units (SHU), terwijl extreem hete exemplaren boven de 300.000 SHU uitkomen. Denk aan de beruchte Carolina Reaper met 1.641.000 tot 2.000.000 SHU. 

In vergelijking: de rode peper schommelt tussen 3000 en 500 SHU, en onze Nederlandse held, de Madam Jeanette, scoort tussen 100.000 en 350.000 SHU [2].

Waarom eten we pittig?

Waarom kunnen sommige mensen beter tegen pittig eten? Dit is gedeeltelijk bepaald door genen, namelijk meer hittereceptoren op de tong. Maar je kunt het ook aanleren door langzaam op te bouwen. Leuk feitje: dieren houden niet van pittig, behalve vogels die de zaden verspreiden zonder te kauwen. 

Psycholoog Paul Rozin ontdekte dat mensen pittig eten waarderen, niet omdat ze minder gevoelig zijn, maar omdat ze het hebben geleerd. Volgens hem zouden mensen erop kicken [3].

Pittig eten beschermt ook tegen voedselbederf volgens onderzoek van Cornell University. In een onderzoek onder 36 verschillende landen van Cornell University bleek ook dat hoe warmer een land was, hoe meer specerijen werden gebruikt [3, 4].

Slimme tip: bij pittig eten helpt melk of yoghurt beter dan water, omdat het melkeiwit capsaïcine afbreekt.

Samenvatting
Waarom we pittig eten is niet helemaal bekend, maar misschien omdat het voedsel langer houdbaar maakt.

Wat is de voedingswaarde van pittig eten?

De voedingswaarde verschillen per soort peper. Zo heeft een Spaanse peper andere voedingswaarden dan een Madame Jeanette. Maar ze hebben allen gemeen dat ze weinig calorieën bevatten.

De rode peper bevat bijvoorbeeld slechts 3 calorieën, 0,4 gram koolhydraten, 0,2 gram eiwitten en 0,2 gram vezels per stuk. Vaak bevatten pepers diverse vitamines en mineralen, zoals b-vitamines [5]. In ons artikel over rode pepers lees je meer over de voedingsstoffen van deze peper. Ook lees je hier alles over de gezondheid van deze specifieke specerij.

Misschien denk je nu ook aan wasabi. Wasabi bevat geen capsaïcine, maar wasabi TRPA1. Gek weetje: niet je mond, maar je neus is gevoelig voor deze scherpe geur. Dus, als je wasabi al ruikt krijg je een pittig gevoel.

Samenvatting
De precieze voedingswaarden zijn per peper verschillend, maar alle pepers bevatten weinig calorieën.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pittig eten?

Pittig eten heeft zeker gezondheidsvoordelen, maar hier komt de grote ‘maar’. Het hangt af van welke producten je gebruikt om je eten op te spicen. Veel sambals gooien bijvoorbeeld flink wat zout in de mix, wat niet bepaald een gezonde touch is.

Je leeft er mogelijk langer door

Nu, hier is het opmerkelijke deel: regelmatig pittig eten, zelfs maar één keer per dag, zou mogelijk je levensduur verlengen. Onderzoek onder Chinese mensen in 2015 door Harvard en het China Nationaal Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie wees uit dat het eten van pittig voedsel zes of zeven dagen per week de sterftecijfers met 14 procent verlaagde [6]. 

Verder onderzoek moet uitwijzen of dit voor alle bevolkingsgroepen geldt.

Samenvatting
Mogelijk kan pittig eten zorgen voor een langer leven.

Gezonde hart en bloedvaten

Een onderzoek uit Cleveland suggereert dat als je regelmatig pittig eet de kans op hart- en vaatziekten lager is [1]. Het zou mogelijk een verkeerd cholesterolgehalte verlagen. 

Bovendien wordt peper vaak gecombineerd met groenten, zoals broccoli, wat volgens het Voedingscentrum ook de kans op deze ziekten verlaagt [7]. Tenslotte bevat rode peper ook vitamines, zoals vitamine a en c, die je bloedvaten versterken.

Mogelijk de kans op kanker verkleinen

Capsaïcine, dat spul in chilipepers, schijnt in sommige onderzoeken de groei van kankercellen tegen te gaan. Een UCLA-studie ontdekte dat het de groei van prostaatkankercellen bij muizen afremde, terwijl de gezonde cellen chill bleven [8].

Maar wacht: er zijn ook onderzoeken die suggereren dat te veel chilipepers eten het risico op bepaalde kankers, zoals galblaaskanker, kan verhogen [1, 9]. Hoewel, de echte conclusies? Die laten nog op zich wachten.

Samenvatting
Wat precies het effect van capsaïcine op kanker is, is niet duidelijk. Het ene onderzoek laat zien dat het de kans hierop verkleint, maar andere onderzoeken laten juist een hogere kans zien. Wel lijkt het goed voor je hart te zijn.

Is pittig eten goed voor afvallen?

Pittig eten schijnt je stofwisseling een boost te geven en je te helpen bij het afvallen. Onderzoek bevestigt deze versnelling, maar lijkt specifiek te zijn voor rode pepers en niet voor andere pepers [10]. Andere onderzoeken laten weer het tegendeel zien.

Wil je weten wat wel helpt met afvallen? Lees dan ons artikel over snel afvallen.

Pittig eten past ook naadloos in een koolhydraatarm dieet, want de meeste pepers zijn koolhydraatarm. Bonus: je hebt er maar een snufje van nodig.

Nieuwsgierig naar het koolhydraatarme dieet? Ontdek alles in ons artikel. Direct van start gaan? Probeer onze gratis afslanktraining.

Wat zijn de nadelen van pittig eten?

Niet iedereen is een held in het pittige eten. Sommigen proeven door de kruidigheid niets meer van hun maaltijd. Gelukkig is pittig eten op zichzelf niet gevaarlijk, zoals blijkt uit een uitgebreid onderzoek [9]. Maar, eerlijk is eerlijk, het kan wel zorgen voor maag- en darmproblemen, zoals diarree en buikpijn.

Capsaïcine, de boosdoener hier, prikkelt het darmstelsel flink. Mensen met maag- en darmkwesties, zoals het prikkelbare darmsyndroom, hebben hier vaak sneller last van. Ook als je een maagzweer hebt, is pittig eten misschien niet jouw beste vriend.

Het veroorzaakt geen maagzweer, maar het kan de klachten wel verergeren. Dit geldt trouwens ook voor stress, alcohol en koffie [1]. Capsaïcine zou zelfs mogelijk de helicobacter pylori verminderen, die voor maagzweren kan zorgen. Pittig eten gaat ontstekingen dus mogelijk tegen.

In extreme gevallen kan pittig eten wel gevaarlijk zijn. Er was eens een man die in het ziekenhuis belandde na het verorberen van de Carolina Reaper, zo’n extreem hete peper. De bloedvaten in zijn hersenen waren vernauwd, wat resulteerde in vreselijke hoofdpijn [11] .

Samenvatting
Sommige mensen kunnen diverse klachten krijgen van pittig eten, zoals diarree en buikpijn.

Wanneer en hoe vaak pittig eten?

Geloof het of niet, je kunt op elk moment van de dag pittig eten. In sommige landen vindt men het heel normaal om hun ontbijt wat pit te geven met een pepertje. Zelfs met een typisch Nederlands ontbijt kun je je boterham met pindakaas wat meer pit geven met sambal.

Als pittig eten niet helemaal jouw ding is, geen probleem. Luister naar je lichaam en houd het dan beperkt of sla het gewoon over. Maar als je wel graag je smaakpapillen wilt uitdagen, bouw dan langzaam op.

Conclusie; is pittig eten gezond of ongezond?

Dus, wat is de conclusie? Over het algemeen is pittig eten niet gevaarlijk, tenzij je extreem over de top gaat, zoals met de Carolina Reaper-peper. Maar als je het houdt bij een Madame Jeanette, hoef je je geen zorgen te maken.

Hoewel het diverse gezondheidsvoordelen kan hebben, is het geen must-do, vooral niet als je een gevoelige maag hebt. Je kunt het beter laten staan of heel geleidelijk wennen. Maar onthoud, er zijn nog genoeg andere gezonde keuzes!

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *