Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zijn abrikozen gezond of ongezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Abrikozen zijn zoet en sappig, maar ze bevatten veel suiker. Hoe verschillen ze dan van suikerrijk snoep? Ontdek de unieke eigenschappen van abrikozen in ons artikel!
Hoe gezond zijn abrikozen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn abrikozen gezond?

Nu denk je misschien, zijn abrikozen echt gezond? Nou, dat zijn ze zeker! Met een overvloed aan voedingsvezels en diverse vitaminen en mineralen, zijn ze absoluut een slimme keuze voor een snack

Wil je meer weten over hoe gezond abrikozen zijn? Lees dan snel verder om op de hoogte te zijn van de laatste update.

Wat is een abrikoos?

Voordat we verder ingaan, laten we eerst eens kijken naar wat een abrikoos eigenlijk is. Je zou het misschien verwarren met een perzik, maar hier is hoe je het verschil kunt zien

Abrikozen, ook wel bekend als steenvruchten, zijn eigenlijk best uniek. Mensen verwarren ze vaak met perziken, maar er is één groot verschil: abrikozen zijn veel kleiner dan perziken. Daarnaast hebben ze een stevige pit in het midden.

Je kunt een abrikoos als rijp beschouwen wanneer de pit gemakkelijk loslaat. Deze heerlijke vruchten worden voornamelijk geoogst in landen als Frankrijk en Griekenland, maar je kunt ze ook zelf laten groeien in een warme tuin. Als je rijpe abrikozen wilt bewaren, kun je ze het beste op een donkere plek of in een papieren zak bewaren, zodat ze langer goed blijven.

Het vruchtvlees van een abrikoos heeft een mooie oranje-gele kleur en een zoete smaak. Het is een veelzijdige vrucht die je zowel in zoete als hartige gerechten kunt gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan couscous, salades, fruitsalades of zelfs meestoven met kip [1].

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg nu wel zin in een gerecht met abrikozen!

Wat is de voedingswaarde van abrikozen?

Hieronder lees je de voedingswaarden in een abrikoos (24 gram).

  • Energie: 11 kcal
  • Vet: 0 g
    -Waarvan verzadigd vet: 0 g
  • Eiwit: 0,2 g
  • Koolhydraten: 1,9 g
    -Waarvan suikers: 1,9 g
  • Vezels: 0,4 g
  • Zout: 0 g  [2]

Welke voedingsstoffen bevatten abrikozen?

Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een abrikoos (24 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium68 mg3500 mg
Calcium5 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium3 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,2 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0  ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A25 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,01 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60,01 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur1 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,2 mg 16 mg 
Vitamine C1 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor5 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van abrikozen?

Oké, dus abrikozen zijn gezond, maar wat zijn precies de gezondheidsvoordelen? Hier zijn enkele overtuigende redenen om regelmatig abrikozen aan je eetpatroon toe te voegen.

Bron van gezonde vezels

Fruit is een belangrijke bron van voedingsvezels. Per dag heb je tenminste 25 gram (vrouwen) tot 30 gram (mannen) vezels nodig. Heb je maag- en/of darmproblemen? Dan kan je behoefte hoger of lager zijn [4].

Alhoewel deze vrucht relatief weinig vezels bevat (0,4 gram per 1 abrikoos) kan het toch bijdragen aan je totale vezelinname. Bovendien staat een abrikoos niet gelijk aan een stuk fruit. Een groot stuk fruit (zoals bananen en appels) weegt circa 100 gram. 

Als je kiest voor kleinere soorten vruchten kun je ongeveer deze hoeveelheid aanhouden. Voor de abrikoos betekent dit dat je vier abrikozen kunt eten, waardoor je in totaal 1,6 gram vezels binnenkrijgt.

Vezels hebben vele gezondheidsvoordelen, waarvan waarschijnlijk nog geeneens alle voordelen ontdekt zijn. Zo verkleinen ze de kans op hart- en vaatziekten en kunnen ze bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ook kan door het verzadigende effect van vezels het makkelijker zijn om op gewicht te blijven [5]. 

Gezond en makkelijk tussendoortje

Deze vrucht is super makkelijk om te eten. Je hoeft abrikozen alleen te wassen en kunt de schil laten zitten. Doe dat ook vooral, want juist de schil zit vol gezonde vitaminen en mineralen. Was ze wel grondig onder stromend water zodat er geen bacteriën meer op zitten. 

Door abrikozen te eten kan je ook erg makkelijk gevarieerd eten. Een abrikoos weegt namelijk maar 24 gram. Zo kun je het makkelijk in een fruitsalade combineren met ander soort fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien en kaki. Wist je dat de kaki ook kan helpen met afvallen? Meer hierover lees je in het artikel afvallen en kaki

Vol met antioxidanten

Abrikozen zijn rijk aan antioxidanten, die ons lichaam kunnen beschermen tegen diverse ziekten. Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen weg. Deze stoffen ontstaan tijdens normale lichaamsprocessen en door externe stoffen, zoals roken en zonlicht [6].

Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan weefsels en cellen, wat vermoedelijk kan leiden tot diverse (chronische) ziekten. Zo kunnen antioxidanten helpen de kans op ziekten te verkleinen.

Goede bron van diverse vitamines en mineralen

Abrikozen beschermen je tegen diverse gezondheidsklachten door de vele vitamines en mineralen. Zo krijg je met vier abrikoosjes maar liefst 272 gram kalium binnen. Dit is bijna 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) kalium [2]. 

Kalium is erg belangrijk voor een goede bloeddruk en de vochtbalans in je lichaam [7]. Uit een review van 33 onderzoeken bleken mensen die een kaliumrijk dieet volgden een lagere bloeddruk en veel kleinere kans te hebben op het krijgen van een beroerte [8]. Wist je dat bananen ook een goede bron van kalium zijn?

Bovendien bevatten abrikozen een grote hoeveelheid bètacaroteen, de voorloper van vitamine A, dat belangrijk is voor de gezondheid van je ogen en een gezonde huid. 

Ook de hoeveelheid aan ijzer is hoog in abrikozen, waardoor ze een goede bijdrage leveren aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, kan je bijvoorbeeld bloedarmoede krijgen. Vooral de gedroogde variant bevat een hoge concentratie van deze vitamines en mineralen.

Let wel op! Gedroogde abrikozen bevatten wel een stuk meer suiker dan verse abrikozen. Al het vocht is er namelijk uit. Wil je gedroogde abrikozen eten? Eet er dan een paar en kies voor een variant zonder toegevoegde suikers.

Kan mogelijk je lever beschermen

In dierenstudies werden aanwijzingen gevonden dat abrikozen mogelijk de lever kan beschermen tegen oxidatieve stress, veroorzaakt door alcohol. Oxidatieve stress ontstaat door schadelijke stoffen in je lichaam. 

Hierdoor moeten lichaamscellen harder werken om de schadelijke stoffen te verwerken. Oxidatieve stress kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, zoals vroegtijdige veroudering

In deze studie hadden ratten die alcohol dronken én abrikozen aten lagere niveaus van leverenzymen en markers van ontstekingen dan ratten die alcohol dronken en geen abrikozen aten [9, 10]. Hogere niveaus van leverenzymen zijn niet gezond.

Het is nog niet duidelijk of dit effect ook optreedt bij mensen. Bovendien is het natuurlijk gezonder om het drinken van alcohol zo veel mogelijk te beperken. 

Abrikozen werken hydraterend

Wist je dat abrikozen je kunnen helpen gehydrateerd te blijven? Dat klopt, abrikozen bevatten veel vocht, dus ze zijn geweldig om je vochtbalans op peil te houden [11]. Dit is extra belangrijk voor mensen die te weinig water drinken, zoals ouderen.

Door voldoende vocht binnen te krijgen blijft je vochtbalans in je lichaam goed. Dit kan zorgen voor een mooiere huid. Voldoende vocht binnen krijgen heeft nog een ander positief effect. Het kan namelijk ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt, waardoor het makkelijker is om niet te veel te eten. Dit verkleint de kans op overgewicht en overgewicht gerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte). 

Samenvatting
Abrikozen zijn een gezonde snack. Deze vruchten zijn rijk aan voedingsvezels, die erg gezond voor je spijsvertering zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat abrikozen je cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress. Tenslotte kan de vrucht door de grote hoeveelheid vocht je gehydrateerd houden.

Zijn abrikozen gezonder dan bananen?

Beide soorten fruit zijn gezonde keuzes. Abrikozen bevatten meer vocht dan bananen en een stuk minder koolhydraten en suikers. Bananen bevatten echter iets meer vezels dan abrikozen. Wil je weten welk fruit het gezondst is? Lees dan ons artikel top 10 gezondste fruit.

Kan je afvallen met abrikozen?

Deze vruchten kunnen zeker een gunstig effect hebben op gewichtsverlies. Ze zijn erg caloriearm, waardoor ze de ideale snack zijn als je zou willen afvallen. Vier abrikozen bevatten slechts 44 calorieën. 

Je kunt ze ook combineren met noten, zodat je langer vol zit door de eiwitten in de noten. Probeer het eten van abrikozen eens te combineren met het eten van hazelnoten, macadamia noten of pinda’s.

Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. 

Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek. Heb je hier last van? Onderzoek dan of je hier minder last van hebt als je ze combineert met eiwitrijke voeding, zoals Griekse yoghurt

Volg je een koolhydraatarm dieet? Let dan extra op je portie. Bij sommige varianten van dit dieet mag je tijdelijk geen fruit eten. Wil je deze manier om snel af te vallen eens uitproberen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel abrikozen per dag?

Je vraagt je misschien af hoeveel abrikozen je elke dag veilig kunt eten? Terwijl je streeft naar een inname van minimaal 200 gram fruit per dag, blijft het belangrijk om te variëren in de soorten fruit die je eet. 

Eet bijvoorbeeld circa 100 gram abrikozen en 100 gram van een ander soort fruit, zoals blauwe bessen of bramen. Zo verklein je de kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Elke kleur fruit bevat namelijk een andere verhouding voedingsstoffen.

Let op dat als je gedroogde abrikozen eet, je het beperkt tot maximaal 20 gram gedroogde abrikozen per dag. Dit geldt voor alle gedroogd fruit. Bewaar gedroogd abrikozen in een luchtdichte glazen pot, zodat ze goed houdbaar blijven.

Wanneer abrikozen eten?

Het maakt niet per se uit wanneer je abrikozen eet. Als je tussendoor vaak zin hebt in iets zoets is het een geschikte snack als vervanger voor een ongezonde snack. Ook in je ontbijt kan abrikoos goed passen. Maar wist je dat abrikoos ook goed kan worden gebruikt in warme gerechten? Gebruik het bijvoorbeeld in pilav (rijst) met kip of rijst met tofu.

Wat zijn de nadelen van abrikozen?

Abrikozen behoren tot de fruitsoorten die vaak allergische reacties geven [12]. Ook bevatten abrikozen relatief veel FODMAP’s [13]. Dit zijn bepaalde suikers die bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) voor maag- en darmklachten zorgen. Dit syndroom is een verzameling van klachten, zoals buikpijn, diarree en verstopping.

Een ander nadeel van abrikozen is dat het een pit bevat. Dit vinden sommige mensen vervelend.

Conclusie

Abrikozen zijn een gezonde vrucht, dus voeg ze vooral toe aan je voedingspatroon! Ze bevatten diverse voedingsstoffen en zijn een makkelijk tussendoortje. Je hoeft ze geen eens te schillen!

Eet ze wel met mate, want ze bevatten veel suikers. Te veel suikers binnen krijgen is niet gezond voor je. Hierdoor heb je namelijk een grotere kans op overgewicht, bepaalde ziekten en tandsteen. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *