Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Banaan voor het slapen: val je hiervan af? Of is het onzin?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Een banaan voor het slapen gaan zou een lifehack zijn als je wilt afvallen. Je zou er makkelijk en snel gewicht mee verliezen. Hoe zit dit nu echt? En waarom zou dit helpen om af te vallen? Lees dan snel verder om de waarheid te ontdekken.
Helpt het eten van een banaan voor het slapengaan met afslanken? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen door een banaan te eten voor het slapen?

We hebben geen goed nieuws voor je. Het idee dat je door een banaan te eten voor het slapengaan meer gewicht verliest, is een fabeltje. De bewezen voordelen van bananen voor gewichtsverlies gelden ook als je ze overdag eet. Dus je hoeft niet speciaal tot de avond te wachten om een banaantje te pellen.

Bovendien kan het eten van een banaan in de avond ook een nadeel hebben. Als je een banaan eet naast je normale voeding, kan dit er namelijk voor zorgen dat je aankomt!

Dus hoewel een banaan zeker gezond is en ook in een dieet past, moet je rekening houden met de suikers en of het past bij wat je de rest van de dag eet.

Waarom zou je afvallen door een banaan te eten voor het slapen?

Dat bananen gezond zijn weet je waarschijnlijk al wel. Maar waarom denken sommigen dat een gele banaan eten voor het slapen kan helpen met afvallen? Dat lees je hieronder.

Beter slapen met bananen 

Bananen worden beschouwd als een natuurlijk slaapmiddel dat de kwaliteit van de nachtrust kan verbeteren. Deze vruchten bevatten essentiële aminozuren, waaronder tryptofaan, dat in de hersenen wordt omgezet in serotonine en uiteindelijk het slaaphormoon melatonine stimuleert [1, 2]. 

Daarnaast dragen mineralen in bananen, zoals magnesium, bij aan het behouden van een normaal slaapritme [3, 4].

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een slechte slaapkwaliteit de kans op het krijgen van overgewicht en ongezonde eetgewoonten verhoogt. In de onderzoeken wordt gezien hoe minder iemand slaapt, hoe meer kilo’s iemand meestal aankomt [5].

Samenvatting
Bananen bevatten bijvoorbeeld de stof tryptofaan, dat kan bijdragen aan een betere slaap. Beter slapen verlaagt de kans op overgewicht en overeten.

Minder stress door bananen 

Onderzoek suggereert dat het consumeren van bananen de cortisolproductie, een stresshormoon, kan verminderen [6, 7, 8]. Een lagere cortisolproductie kan gunstig zijn, aangezien overmatige stress negatieve effecten kan hebben op slaapkwaliteit en gewichtsbeheersing.

Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het mineraal kalium in bananen, wat kan zorgen voor een lagere bloeddruk [9]. Een lagere bloeddruk kan vervolgens leiden tot minder stress. 

Acute stress zorgt bij sommige mensen dat ze meer gaan eten, wat afvallen bemoeilijkt. Mensen die lijden aan chronische stress hebben ook een grotere kans op obesitas (ernstig overgewicht) [10].

Hoewel beweerd wordt dat de koolhydraten en kalium in bananen bijdragen aan een betere slaap, is er meer onderzoek nodig om deze claim te bevestigen.

Sommige mensen ervaren mogelijk moeilijkheden bij het in slaap vallen na het eten van veel koolhydraten of suikers. Vooral snelle suikers, zoals veel in de banaan zitten, eten voor het slapen zouden juist ook zorgen voor slecht slapen [11].

Daarom is voorzichtigheid geboden. Luister vooral naar je lichaam als je bananen wilt eten voor het slapen. Dan merk je vanzelf of je er wel of juist niet profijt van hebt.

In dit artikel lees je meer over hoe bananen helpen met afvallen.

Samenvatting
Bananen kunnen mogelijk zorgen voor een verlaging van het stresshormoon, wat afvallen lastiger maakt. Sommige mensen gaan juist slecht slapen door de koolhydraten, wat niet goed is voor afvallen.

Minder verlies spiermassa en minder eten

Onderzoek toont aan dat mensen die te weinig slapen, meer spiermassa en minder vetmassa verliezen [12].  Zoals eerder genoemd, kan te weinig slaap leiden tot meer honger. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder het zoeken naar extra energie door te eten.

In een ander onderzoek sliepen proefpersonen die bezig waren met afvallen twee weken lang minder kort. Dit zorgde ervoor dat ze maar liefst 55% minder vet verloren dan voorheen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat mensen die slecht slapen meer honger hebben. Er zijn meerdere redenen dat ze meer honger krijgen. 

Mensen kunnen (on)bewust meer eten, omdat ze denken dan meer energie te krijgen. Daarnaast verhoogt slechte slaap de productie van hongerhormonen en vermindert het gevoel van verzadiging, wat kan leiden tot overeten. Diverse studies bevestigen dat minder slaap de kans op overgewicht en obesitas verhoogt [12, 13].

Samenvatting
In diverse studies verliezen mensen die te weinig slapen meer spiermassa en minder vetmassa. Ook krijgen ze meer honger.

Het zou gewichtsverlies stimuleren

Tenslotte bevatten bananen vezels die kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je minder eet en dus gewicht kunt verliezen. Het positieve effect geldt echter ook wanneer je bananen overdag eet [14].

Heb je vaak trek in de avond? Dan is de banaan een ideale snack voor in de avond in plaats van bijvoorbeeld een zak chips. Het zit namelijk vol gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Je kunt het ook bakken in de airfryer of oven.

Zo voorkom je dat je je vergrijpt aan ongezonde snacks, zoals frituurhapjes en chips. Volg je een koolhydraatarm dieet? Let dan wel op dat je door de banaan niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. 

Samenvatting
De vezels in bananen kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor het makkelijker is minder te eten.

Conclusie

Dus, wat is nu de conclusie? Het eten van een banaan voor het slapengaan zou om verschillende redenen kunnen helpen bij gewichtsverlies. Het verbeteren van je slaap kan indirect bijdragen aan afvallen, maar er is nog geen hard bewijs.

Bovendien hebben bananen hetzelfde effect op gewichtsverlies wanneer ze overdag worden gegeten. Een banaan kan echter wel een gezonde vervanging zijn voor een late night snack.

Als je een intermittent fasting dieet volgt, kan het eten van een gezonde late night snack, zoals een banaan, een goede keuze zijn. Op deze manier kun je voorkomen dat je ‘s nachts of vroeg in de ochtend honger krijgt. Voor sporters kan dit ook zorgen voor een voorraadje glucose (suikers) tijdens het sporten, wat energie kan leveren.

Wil je iets anders proberen om beter te slapen? Dan kan kamillethee ook het proberen waard zijn.

Hoewel een banaan geen wondermiddel is om af te vallen, is het zeker wel gezond. Een banaan zit boordevol voedingsstoffen en heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *