Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond is bloedsinaasappel nu echt? Volgens de experts.

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
De bloedsinaasappel is een van de soorten sinaasappels. Het lijkt op een normale sinaasappel, maar heeft een heel andere smaak. Maar hoe gezond is de bloedsinaasappel eigenlijk? En waarom is het gezond? Lees snel verder om dit te ontdekken!
In dit artikel lees je hoe gezond bloedsinaasappel is. Lees snel verder.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is een bloedsinaasappel gezond?

Vraag jij je af: ‘Is een bloedsinaasappel gezond?’ Het antwoord is: ja! Ze zijn inderdaad een geweldige bron van vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een goede weerstand. En die prachtige rode kleur maakt ze extra bijzonder!

Ben je benieuwd naar wat precies de gezondheidsvoordelen van de bloedsinaasappel is? Lees dan snel verder.

Wat is een bloedsinaasappel? 

De bloedsinaasappel met donkerrode kleur wordt ook wel bloedappelsien, het bloedrode zusje van de sinaasappel en bloederige sinaasappel genoemd. Deze naam heeft de bloedsinaasappel te danken aan dat het lijkt alsof het bloed als je het fruit opensnijdt.

Net als een echt zusje, heeft de bloedsinaasappelsap veel overeenkomsten met de gewone sinaasappel. Er zijn echter ook verschillen tussen deze fruitsoorten. Zo is het vruchtvlees  rood en vaak ook de schil.

Er zijn ook ‘halfbloedjes’ met alleen rood vruchtvlees en een oranje schil. De schil zegt dus niets over de kleur van het vruchtvlees.

Een groot verschil is de smaak van de bloedsinaasappel. Het smaakt minder zuur dan de normale sinaasappel. Door sommigen wordt de smaak een beetje vergeleken met de smaak frambozen, een lekkere zoete smaak!

Ook is de bloedsinaasappel een winters fruit, dat in Nederland beschikbaar is van december tot en met april [1]. 

Qua voedingswaarden zijn de bloedsinaasappels en normale sinaasappels vergelijkbaar. Ze bevatten beide veel vitamine C en diverse B-vitamines. Wil je alle voedingswaarden vergelijken?

Bekijk dan de tabel hieronder en onze tabel in het artikel sinaasappel en gezondheid. Bewaar ze net als normale sinaasappels op een koele droge plaats met koude droge lucht.

Wist je dat bloedsinaasappels eigenlijk een kruising zijn tussen de grapefruit en de mandarijn? Hierdoor komen veel voedingsstoffen ook overeen als je de bloedsinaasappel vs grapefruit vergelijkt.

Wat is de voedingswaarde van een bloedsinaasappel?

Hieronder lees je de voedingswaarde van een middelgrote bloedsinaasappel (130 gram).

  • Energie 62 kcal
  • Vet 1,3 g
    – waarvan verzadigd 0,3 g
  • Koolhydraten 10,3 g
    – waarvan suikers 10,1 g
  • Vezels 2,6 g
  • Eiwit 1 g
  • Zout 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevatten een bloedsinaasappel?

In de tabel hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een middelgrote bloedsinaasappel (130 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium234 mg3500 mg
Calcium33 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium17 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,8 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium1 μg70 μg
Zink0,1 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A20 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,3 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,09 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,09 mg1,6 mg
VItamine B60,08 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur42 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,7 mg 16 mg 
Vitamine C66 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor64 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bloedsinaasappel?

Wat leuk dat je meer wilt weten over hoe gezond bloedsinaasappels zijn. Deze fruitsoort zit echt bomvol goede dingen voor je lichaam. Het is een geweldige bron van vitamines, mineralen en vezels, en het kan bijdragen aan een goede weerstand. We vertellen je graag meer!

Het is caloriearm

Allereerst is het goed om te weten dat bloedsinaasappels weinig calorieën bevatten. Een middelgrote bloedsinaasappel van zo’n 130 gram bevat slechts 62 calorieën. Dat maakt het een perfect gezond tussendoortje.

Dus, wil je genieten zonder je zorgen te maken over extra kilo’s? Dan zijn bloedsinaasappels perfect als gezond tussendoortje.

En dat heeft allerlei voordelen voor je gezondheid, zoals een lagere kans op ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type II (suikerziekte) en het metabool syndroom (klachten rondom stofwisseling, zoals hoge bloeddruk) [4].

Samenvatting
Bloedsinaappels bevatten weinig calorieën, wat helpt om op een gezond gewicht te blijven. Dit verkleint de kans op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).

Bomvol diverse voedingsstoffen

Maar wacht, er is meer! Dit sappige fruit zit boordevol vitamines en mineralen. Ze zijn vergelijkbaar met gewone sinaasappels. Zo bevat een bloedsinaasappel maar liefst 66 gram vitamine C, wat 88% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is. 

Daarnaast zijn de B-vitamines, zoals thiamine, riboflavine en pyridoxine, in hoge mate aanwezig. Vooral de hoeveelheid thiamine is opvallend hoog, namelijk 90% van de ADH. Deze B-vitamines spelen een belangrijke rol in een goede energiestofwisseling.

Bloedsinaasappels worden ook wel ‘superfood’ genoemd vanwege al die fantastische voedingsstoffen die ze bevatten. Maar hier bij ons zijn we eigenlijk van mening dat er veel ‘superfoods’ zijn. Je raadt het al, het draait allemaal om variatie en balans!

Samenvatting
Met een bloedsinaasappel krijg je veel voedingsstoffen binnen, zoals b-vitamines en een grote hoeveelheid vitamine C.

Uitstekende bron van vezels

Met een bloedsinaasappel krijg je circa 2,6 gram voedingsvezels binnen. Vrouwen hebben gemiddeld tenminste 25 gram vezels per dag nodig. Vrouwen hebben gemiddeld minimaal 25 gram vezels per dag nodig, terwijl mannen minimaal 30 gram vezels per dag nodig hebben [5]. 

Leuk weetje: de witte velletjes bevatten veel voedingsvezels. Dus denk de volgende keer twee keer na voordat je de witte velletjes weggooit. 

En laten we eerlijk zijn, vezels zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Zo verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten en dragen ze bij aan gezonde darmen. Ze lijken zelfs te kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk [8]. 

Trouwens, veel van de voedingsvezels gaan verloren als je vruchtensap maakt. Eet ze daarom liever in partjes.

Samenvatting
Bloedsinaasappel zitten vol vezels, die onder meer gezond zijn voor je stoelgang, hart en darmen.

Mogelijk bijdragen aan een gezonde zwangerschap

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Let dan even goed op bij het lezen van deze belangrijke informatie. Bloedsinaasappels kunnen namelijk erg gunstig zijn voor jou en je (toekomstige) kleintje.

Ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, zoals de held foliumzuur. Dit mineraal is belangrijk voor het voorkomen van geboorteafwijkingen [7]. 

Maar, hier komt een belangrijk deel. Hoewel bloedsinaasappels een goede bron van foliumzuur zijn, gaat een groot deel van het foliumzuur in voeding verloren bij het koken en bewaren.

Daarom heb je tijdens een zwangerschap een supplement nodig. Zo krijgt je kleintje de best mogelijke start. Dit is niet nodig als je niet zwanger bent.

Wist je dat vitamine C ook een rol speelt tijdens de zwangerschap? Het lijkt zelfs positieve effecten te hebben op de groei van de foetus.

Zo vond er een verbetering van de groei van de foetus plaats bij 1.138 vrouwen die meer vitamine C binnenkregen door groenten en fruit [8]. 

Bovendien ondersteunt vitamine C een goede weerstand, wat extra belangrijk is voor zwangere mensen. Tijdens de zwangerschap gaat namelijk je weerstand omlaag.

Samenvatting
Een voordeel speciaal voor de (toekomstige) zwangeren onder ons: de bloedsinaasappel is een goede bron van foliumzuur, wat belangrijk is voor je ongeboren kindje.

Kan de kans verkleinen op bloedarmoede

Dat dit fruit vol vitamine C zit, heeft nog een ander voordeel. Vitamine C is namelijk nodig om ijzer uit plantaardige voeding op te nemen. Dit ijzer wordt non-heemijzer genoemd. Als je niet voldoende vitamine C binnenkrijgt, kan je lichaam niet goed heem-ijzer opnemen [9].

Dit kan vervolgens leiden tot een ijzertekort, wat een oorzaak is van bloedarmoede. Nee, ijzertekort is dus niet hetzelfde als bloedarmoede! Veel mensen denken dit, maar dit is niet het geval. 

Ben je vegetariër, veganist of eet je weinig vlees of vis? Dan is het extra belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Combineer ijzerrijke voeding (zoals spinazie en peulvruchten) met vitamine C rijke voeding (zoals citrusvruchten).

Let ook goed op klachten van ijzertekort, zoals vermoeidheid, snel buiten adem zijn en duizeligheid. Zo kun je op tijd je ijzer laten testen en bloedarmoede voor zijn [10].

Samenvatting
De bloedsinaasappel zit vol vitamine C, wat nodig is om ijzer uit plantaardige voeding op te nemen. Dit maakt het een extra gezond tussendoortje voor vegetariërs en veganisten.

Kan bijdragen aan een goede darmgezondheid

Daarnaast kan het eten van bloedsinaasappels bijdragen aan een goede darmgezondheid. Vezels hebben een positief effect op de darmen. Oplosbare vezels, ook wel prebiotica genoemd, voeden de goede bacteriën in je darmen en dragen zo bij aan een gezonde darmflora. 

Onoplosbare vezels zorgen voor meer volume in je ontlasting, wat gunstig is voor een gezonde stoelgang [6].

Wist je dat een slechte darmgezondheid zelfs negatieve gevolgen heeft voor onze mentale gezondheid [11]? Dus, laten we goed voor onze darmen zorgen!

Om profijt te hebben van dit voordeel moet je wel voldoende vocht binnenkrijgen. Laat een sinaasappel nou voor ongeveer 85% uit water bestaan. Zo heb je meteen een deel van je benodigde vocht binnen.

Samenvatting
De vezels in de bloedsinaasappel dragen niet alleen bij aan een goede stoelgang, maar kunnen ook bijdragen aan een goede darmgezondheid.

Je wordt een mooi van

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Dat geldt gelukkig niet in dit geval. Bloedsinaasappels dragen namelijk ook bij aan een mooie huid. De vitamine C in deze fruitsoort helpt bij de aanmaak van collageen, dat je huid stevig houdt [12]. 

Ook vitamine B2 is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid [13]. Daarnaast bevatten bloedsinaasappels antioxidanten die vrije radicalen bestrijden, waardoor ze ook een rol kunnen spelen in het behoud van een jongere uitstraling [14].

Samenvatting
Dus samengevat, bloedsinaasappels zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens supergezond. Daarnaast kunnen ze ook nog eens bijdragen aan een mooie huid.

Zijn bloedsinaasappels goed voor afvallen?

En als je je afvraagt of bloedsinaasappels goed zijn voor gewichtsverlies en buikvet verbranden, dan kunnen we volmondig ja zeggen! Ze bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van voedingsvezels, wat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Dat maakt afvallen een stuk makkelijker.

Bloedsinaasappels bevatten wel veel suikers, maar tegelijkertijd krijg je veel belangrijke voedingsstoffen binnen. Door de vezels stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel, waardoor je minder last hebt van een suikerdipje. 

Helaas kan je niet kiezen dat je vet eerst verdwijnt van je buik. Dus, je hebt even geduld nodig. Ben je benieuwd hoe je snel buikvet kan verbranden? Lees dan ons artikel over buikvet verbranden. 

Past bloedsinaasappel in een koolhydraatarm dieet?

Wat betreft een koolhydraatarm dieet, hangt het af van welk type dieet je volgt. Sommige varianten staan wel fruit toe, maar anderen beperken het. Bloedsinaasappels bevatten wel aanzienlijke hoeveelheden suikers, zo’n 10,3 gram per vrucht. 

Dus als je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je de portiegrootte aanpassen of combineren met andere koolhydraatarme vruchten zoals blauwe bessen en bosbessen.

Volg je nog geen koolhydraatarm dieet en wil je het uitproberen? Volg dan nu onze gratis afslanktraining.

Hoe vaak en wanneer bloedsinaasappels eten?

Eet de bloedsinaasappel wanneer je wilt. Eet het bijvoorbeeld als tussendoortje als je zoete trek hebt. Of gebruik het in een frisse salade, fruitsalade of bij een warm gerecht. Als je geen koolhydraatarm dieet volgt, is twee stuks (200 gram) fruit per dag een goede richtlijn. 

Een middelgrote bloedsinaasappel weegt al 130 gram, dus combineer het met klein fruit zoals kiwi’s of mandarijnen.

Conclusie

Dus, samenvattend: bloedsinaasappels zijn geweldig. Ze zijn gezond, lekker en zorgen ervoor dat we ons langer vol voelen. Als je niet houdt van de zure smaak van een normale sinaasappel is de bloedsinaasappel een goed alternatief.

De bloedsinaasappel is namelijk een stuk zoeter en veel minder zoet. Bovendien zijn deze fruitsoorten qua voedingsstoffen erg vergelijkbaar. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *