Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met gemberthee: feit of fabel?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Gemberthee en gewichtsverlies: is het effectief? Ontdek hoe traditionele gemberthee kan bijdragen aan je afslankdoelen.
Helpt gemberthee met afvallen of niet? En waarom helpt gemberthee dan met afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met gemberthee?

Je vraagt je misschien af: ‘Helpt gemberthee bij het afvallen?’ Wel, het is niet zo dat gemberthee magische afslankende krachten heeft. Maar het kan een gezonde keuze zijn, vooral als je het gebruikt als alternatief voor suikerhoudende dranken.

Wat is gemberthee?

Dus, wat is gemberthee precies? Simpel gezegd, het is thee gemaakt van gember, een specerij die oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië komt. 

Gember wordt verkregen uit de wortelstok van een knolachtige plant. Het ondergrondse deel van de stengel, de wortelstok, wordt gebruikt voor het maken van gember. 

Naast het gebruik als smaakmaker heeft gember ook een lange geschiedenis als medicinale plant in sommige culturen. Hoewel er in de moderne wetenschap nog geen overtuigend bewijs is voor de geneeskrachtige eigenschappen van gember, blijft het een populaire keuze.

Om een ‘plain’ gemberthee te maken, kun je gember in gekookt water laten trekken.

Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen, zoals kurkuma, kaneel en verschillende kruiden, om de smaak te variëren. Vaak wordt ook honing toegevoegd om de thee zoeter te maken. 

Hoe kan je afvallen met gemberthee?

Je vraagt je misschien af hoe gemberthee je kan helpen bij het afvallen. Hoewel het geen wondermiddel is, zijn er een paar manieren waarop het kan helpen.

Het is hydraterend

Het is makkelijker om af te vallen als je vooral water, thee en koffie zonder suiker drinkt. Met suikerbevattende dranken krijg je namelijk snel veel extra calorieën binnen zonder dat je je verzadigd voelt en voedingsstoffen binnenkrijgt (lege calorieën).

Gemberthee zonder honing en suiker bevat geen calorieën. Het is dus een goede keuze en een uitstekende vervanger van suikerbevattende dranken. Door voldoende vocht binnen te krijgen val je makkelijker af.

Voldoende vocht is nodig zodat je lichaam alle voedingsstoffen kan vervoeren door je lichaam, zodat je een goede weerstand krijgt. Als je fit bent, is het makkelijker om af te vallen.

Bovendien verwarren veel mensen de ‘hongerprikkel’ met de ‘dorstprikkel’. Deze prikkels lijken namelijk erg op elkaar.

Door voldoende te drinken voorkom je dat je een ‘dorstprikkel’ krijgt en dit verward met een ‘hongerprikkel’ en dus meer eet dan nodig [1].

Het kan zorgen voor een langer verzadigd gevoel

Naast dat in het algemeen vocht kan zorgen voor een verzadigd gevoel, kan gember zelf ook nog zorgen voor een langer verzadigd gevoel. In een onderzoek onder mannen met overgewicht vond namelijk dit effect plaats [2].

Het is makkelijk te zetten

Gemberthee is erg makkelijk te maken. Bij veel mensen die willen afvallen is het een drempel dat gezond eten (soms) meer moeite kost. Hier heb je geen last van bij gember! 

Samenvatting
Gemberthee kan vooral helpen met afvallen als goede vervanger van suikerbevattende dranken. Er zijn ook aanwijzingen dat gember voor een verzadigd gevoel kan zorgen. Veel van de genoemde voordelen komen overeen met de voordelen van het gebruik van hele gember

Helpt gemberthee met buikvet verbranden?

Je vraagt je misschien af: ‘Helpt gemberthee specifiek bij het verbranden van buikvet?’ Het antwoord is: ja, mits je hierdoor minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt door het bijvoorbeeld als vervanger voor suikerbevattende dranken te gebruiken.

Helaas, je kunt niet kiezen waar je als eerste vet verliest. Misschien verlies je wel eerst vet op je benen en in je gezicht en later pas op je buik. Meer weten? Lees dan ons artikel over buikvet verbranden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gemberthee?

Afgezien van het potentieel helpen bij gewichtsverlies, zijn er ook andere gezondheidsvoordelen van gemberthee die je zou moeten kennen.

Zo kan het mogelijk ontstekingsremmend werken. Meer hierover lees je in ons artikel over gezondheid en gemberthee. Ben je benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van gember zijn? Lees dan ons artikel over gember en gezondheid.

Hoe maak je gemberthee voor afvallen?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je raspt de gember en maakt hier kleine reepjes van. De reepjes stop je in een theezeefje en laat je zes tot acht minuten intrekken. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe pittiger de thee wordt. 

Hoeveel gemberthee per dag voor afvallen?

Je vraagt je misschien af hoeveel gemberthee je zou moeten drinken om gewicht te verliezen. Helaas, is er nog geen studie die precies aangeeft hoeveel gemberthee je nodig hebt.

Over het algemeen wordt aanbevolen om dagelijks ongeveer 2 liter vocht te drinken. Als je sport of zich in een warme omgeving bevindt, is het nodig om meer vocht binnen te krijgen vanwege het vochtverlies door zweet.

Ons advies is om gemberthee vooral te drinken als je het lekker vindt. Je kunt maximaal drie kopjes per dag drinken, maar houd er rekening mee dat dit slechts een richtlijn is. 

Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te bepalen wat voor jou comfortabel en passend is. Geniet van gemberthee in een mate die bij jou past en houd je aan een evenwichtige vochtinname.

Wanneer gemberthee drinken?

Dus wanneer is de beste tijd om gemberthee te drinken als je probeert af te vallen? Nou, het antwoord is

Als je merkt dat gemberthee je een verzadigd gevoel geeft, is het een goede keuze om het te drinken op momenten dat je trek hebt. Een groot voordeel van gemberthee is dat het ook ‘s avonds gedronken kan worden, omdat het van nature cafeïnevrij is. 

Dit maakt het een geschikte optie voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of die graag een ontspannende drank willen hebben voordat ze naar bed gaan. 

Dus, als je op zoek bent naar een verzadigd en cafeïnevrije drank, is gemberthee een uitstekende keuze om van te genieten op verschillende momenten van de dag.

Er zijn tegenwoordig ook gembershots te koop. Wil je deze proberen? Let dan op dat je 100% pure gembershots neemt. Aan veel gembershots worden andere sappen en suikers toegevoegd. 

Is gemberthee met citroen goed voor afvallen?

Je vraagt je misschien af: ‘Is gemberthee met citroen goed voor afvallen?’ Volgens een klein onderzoek kan citroenwater een verzadigd gevoel geven. In ons artikel over water met citroen en afvallen lees je hier meer over.

Gember zorgt ook mogelijk voor een verzadigd effect. Vind je citroen en gember lekker? Dan is deze combinatie zeker het proberen waard. Verwacht hier echter geen wonderen van.

Is afvallen met gemberthee gevaarlijk?

Misschien ben je bezorgd en vraag je je af: ‘Is het gevaarlijk om af te vallen met gemberthee?’ In principe is het veilig om gemberthee te drinken, maar er zijn enkele dingen die je in overweging moet nemen.

Overmatige consumptie van gemberthee kan gevaarlijk zijn en maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Gelukkig is het erg zeldzaam om een overdosis gember binnen te krijgen, dus maak je niet te veel zorgen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te voorkomen dat je te veel vocht binnenkrijgt, omdat dit je vochtbalans kan verstoren. Overdrijf het dus niet door vele kopjes gemberthee drinken.

Drink het liever ook niet met honing. Honing wordt op dezelfde manier door je lichaam verwerkt als normale suiker. Overmatige suikerinname kan leiden tot gewichtstoename, omdat overtollige suiker wordt opgeslagen als vet.

Bovendien kan regelmatige consumptie van te veel suiker leiden tot insulineresistentie, waarbij je lichaam niet goed reageert op het hormoon insuline dat suiker naar je cellen transporteert. 

Dit kan op de lange termijn leiden tot een toename van vetopslag. Het is dus verstandig om bewust om te gaan met je suikerinname, ook bij het drinken van gemberthee.

Er is ook gemberolie op de markt. Dit kan je echter niet drinken. Sommige mensen smeren het in hun navel om af te vallen. Ben je benieuwd of dit werkt? Lees dan ons artikel over gemberolie afvallen.

Conclusie

Helaas is gemberthee geen magische drankje. Wel kan het een goede vervanger zijn van suikerbevattende dranken.

Zo kan het je helpen een stuk minder calorieën en suikers binnen te krijgen. Als je twee glazen cola vervangt door gemberthee, scheelt dat toch al gauw 278 calorieën. 

Als je graag wilt afvallen moet je ook de rest van je eetpatroon aanpassen. Alleen met gemberthee ga je die overtollige kilo’s niet verliezen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *