Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

 Is gemberthee een gezonde keuze?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Gemberthee, verfrissend en kruidig, maar is het gezond? En waarom dan wel? Ontdek waarom je misschien gemberthee zou moeten kiezen!
Is gemberthee gezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is gemberthee gezond?

Gemberthee is erg gezond, mits er geen suiker of honing in zit. Gember zou mogelijk kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel en tegen diverse ziekten kunnen beschermen. Ook is deze thee een goede vervanger van suikerbevattende dranken. 

Wat is gemberthee?

Een kopje gemberthee is gemaakt van kokend water en verse gember. Gember is het ondergrondse deel van de stengel (wortelstok) van de knol van de gemberplant. Volgens sommige culturen is dit een geneeskrachtige plant. 

Er zijn ook kant- en klare zakjes gemberthee. Deze bevatten echter vaak amper gember. Maak daarom zelf gember thee als je wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van deze thee.

Gemberthee kun je ook combineren met veel andere ingrediënten, zoals kaneel, kurkuma en munt. Zo kun je op een gezonde manier volop variëren met gember thee.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gemberthee?

Het drinken van gember thee kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. De gezondheidsvoordelen komen veel overeen met de gezondheidsvoordelen van verse gember. Zo zou het kunnen zorgen voor een verzadigd effect. Hieronder zijn een aantal van de gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet.

Het werkt hydraterend

Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Gemiddeld hebben we 2 liter vocht per dag nodig. Als je sport en tijdens warme dagen, heb je meer vocht nodig. Gezonde keuzes voor vocht zijn water, thee en koffie (zonder suiker). Hier past gemberthee ook goed bij. Een groot voordeel van gemberthee is dat het een smaakje heeft, wat veel mensen lekker vinden qua afwisseling met water.

Het werkt mogelijk verzadigd

Er zijn verschillende onderzoeken waarbij gember een verzadigd effect lijkt te hebben. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek onder mannen met overgewicht [1]. Het drinken van meer vocht kan ook zorgen voor een verzadigd gevoel. Veel mensen verwarren de ‘hongerprikkel’ met de ‘dorstprikkel’, omdat het veel op elkaar lijkt [2].

Door meer te drinken voorkom je dat je een ‘dorstprikkel krijgt’. Deze prikkel komt namelijk pas als je dorst hebt en eigenlijk moet je daarvoor al drinken. Beide effecten kunnen ervoor zorgen dat je makkelijker op gewicht blijft of afvalt. 

Door een gezond gewicht heb je een lagere kans op het krijgen van gewichtsgerelateerde ziekten, zoals diabetes type II (suikerziekte), hart- en vaatziekten en het metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling).

Gember helpt tegen misselijkheid

Gember zou misselijkheid en overgeven kan verminderen bij chemotherapie, tijdens zwangerschap en na sommige operaties, volgens diverse onderzoeken [3]. Zo is er een onderzoek uitgevoerd onder 100 proefpersonen die een chemotherapie behandeling volgden. 

De helft van de groep proefpersonen gebruikte gember thee. Deze groep had minder last van misselijkheid, braken en kokhalzen. Ook de angst hiervoor verminderde bij deze groep proefpersonen [4]. Ben je zwanger? Dan is het zeker het proberen waard!

Het zou vochtafdrijvend werken

Er wordt beweerd dat gember vochtafdrijvend werkt. Of dit echt zo is, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Wel merken veel mensen dit in de praktijk. Heb je last van vochtophoping? Dan kan je zeker eens gember thee proberen. Let wel op dat je niet te veel gember thee drinkt, want dat is juist nadelig als je al last hebt van vochtophoping.

Het bevat antioxidanten

Gemberthee bevat gingerol, een krachtige ontstekingsremmer. Gingerol is een antioxidant die ons lichaam kan beschermen tegen ziekten. Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het neutraliseren van vrije radicalen, die ontstaan als gevolg van normale lichaamsprocessen en externe factoren zoals roken. 

Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan weefsels en cellen. Op de lange termijn kan deze schade leiden tot ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. Met gemberthee kunnen we ons lichaam voorzien van antioxidanten. Zo heb je een lagere kans op ontstekingen en beschermen je jezelf tegen bepaalde ziekten.

Doordat je met gember thee niet de gehele gember gebruikt, krijg je wel een stuk minder antioxidanten binnen dan als je hele gember eet. In ons artikel gezondheid en gember lees je meer over alle gezondheidseffecten van gember.

Naast gember thee zijn er ook steeds meer andere producten met gember, zoals gembershots en ginger ale. Deze varianten bevatten vaak veel suiker, waardoor ze minder gezond zijn. 

Samenvatting
Gemberthee werkt hydraterend en kan zo helpen om een gezond gewicht te behouden of zelfs af te vallen. Van gember thee wordt ook beweerd dat het geneeskrachtige stoffen bevat. Helaas moet hier nog meer onderzoek naar worden gedaan voordat er hier harde bewijzen voor zijn.

Is gemberthee goed voor afvallen?

Ben je benieuwd of gemberthee ook kan helpen met afvallen? Jazeker. Met gemberthee zul je niet vele kilo’s afvallen, maar het kan wel bijdragen aan je afslankreis. Vervang suikerbevattende dranken bijvoorbeeld door gemberthee. 

In ons artikel gemberthee en afvallen lees je hier meer over. In ons artikel gember en afvallen lees je over hoe verse gember kan helpen met afvallen.

Ook is er gemberolie op de markt, wat zou helpen met afvallen. In ons artikel over gemberolie en afvallen lees je hier meer over.

Wil je meteen aan de slag met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel gember in gemberthee?

Voor gemberthee heb je slechts een aantal reepjes verse gember nodig, namelijk acht tot tien dunne plakjes. Wil je een sterkere kop gemberthee? Gebruik van tien tot twaalf dunne plakjes.

Kan je met gemberthee detoxen?

Er zijn geen bewijzen dat gemberthee je lichaam reinigt van gifstoffen of afvalstoffen. Bovendien is detoxen niet nodig. Je hebt namelijk al een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van potentieel toxische en lichaamsvreemde stoffen: je lever [5].

Wanneer is gemberthee gevaarlijk?

Nu vraag jij je misschien af: ‘Kan gemberthee ook gevaarlijk zijn?’ Voor de meeste mensen is gemberthee niet gevaarlijk. Gemberthee kan wel gevaarlijk zijn bij overmatig gebruik. Een te veel aan gember kan leiden tot hartkloppingen en maag- en darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel. 

Gelukkig komt het niet snel voor dat je te veel gember binnenkrijgt. Je kunt dus gerust dagelijks een paar kopjes gemberthee drinken zonder je zorgen te maken.

Het is echter gemakkelijker om te veel vocht binnen te krijgen. Een verstoring van je vochtbalans kan namelijk gevaarlijk zijn  leiden tot bijvoorbeeld hartproblemen en tekorten aan voedingsstoffen. 

Als je allergisch bent voor gember, kan gemberthee ook gevaarlijk zijn. Gelukkig is een allergie voor specerijen zeer zeldzaam.

Er zijn aanwijzingen dat gember de bloedsuikerspiegel kan verlagen en een bloedverdunnende werking kan hebben. Gebruik je bloedverdunners of medicijnen voor je bloedsuikerspiegel? Bespreek dan het gebruik van gemberthee met een professionele zorgverlener [6].

Kan je gemberthee drinken voor het slapengaan?

Gemberthee kan je in principe drinken voor het slapengaan. Het is namelijk van nature cafeïnevrij, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een slapeloze nacht. Dit geldt trouwens voor alle soorten thee van kruiden, zoals muntthee en kamillethee

In groene thee en matcha thee zit wel cafeïne, maar niet zoveel als in koffie. In deze soorten thee zit ongeveer de helft minder cafeïne dan koffie. Moet je vaak in de nacht naar het toilet? Drink dan een paar uur voor het slapen niets meer.

Conclusie

Dus, concluderend is verse gemberthee een prima onderdeel van een gezond voedingspatroon. Drink de thee wel het liefst zonder honing en suiker. Wil je de thee toch iets zoeter maken? Gebruik dan de natuurlijke zoetstof stevia.

Gemberthee kan je helpen om gehydrateerd te blijven en kan zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook is het een uitstekende vervanger van suikerbevattende dranken.

Ben je benieuwd of je met andere dranken kunt afvallen? Lees dan onze artikelen over afvallen met groene thee en afvallen met koffie.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *