Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kaneel en afvallen, werkt dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Wil je weten of kaneel echt helpt bij afslanken? Wij hebben alle feiten en fabels rondom 'kaneel en afvallen' onder de loep genomen. Ontdek hoeveel je moet gebruiken, hoe je het kunt gebruiken en waar je op moet letten.
Helpt kaneel met afvallen? Of kan je tijdens het afslanken beter geen kaneel nemen. Lees wat onze diëtist te zeggen heeft over afslanken met kaneel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Afvallen met kaneel, 1st things 1st

Voordat we dieper ingaan op kaneel en afvallen, leggen we eerst kort uit wat het ook al weer is en waar het vandaan komt. Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenbast van de kaneelboom. 

Deze kaneelboom groeit alleen in tropische landen. Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, wat voorheen Ceylon heette. Het stofje cinnamaldehyde geeft kaneel zijn typische aroma en smaak.

Een kaneelstokje is de opgerolde binnenste bast van deze boom. De rest van de bast wordt vermalen. Hier wordt kaneelpoeder van gemaakt. Of je poeder of stokjes kaneel neemt om af te vallen, maakt niet veel uit. Het effect van kaneel als stokje of in poedervorm is hetzelfde. 

Ook wat smaak aangaat, is er geen groot verschil. In gerechten kun je kaneelstokjes prima vervangen door poeder. Wel is het zo dat versgemalen poeder wat sterker is qua smaak dan kant-en-klare poeder. Dit komt omdat een deel van de aroma’s snel vervliegt. 

Is kaneel goed voor het afvallen?

Van kaneel wordt gedacht dat het kan bijdragen aan gewichtsverlies. Zo zou de specerij een remmende werking hebben op de eetlust. Ook zou het vet als sneeuw voor de zon doen smelten. Maar klopt dit eigenlijk wel? En hoe zit dat dan precies?

Hoe helpt kaneel met afvallen?

Uit een systematische review van twaalf studies met in totaal 1.480 deelnemers kwam naar voren dat kaneel inderdaad kan helpen bij het afvallen. De dosering die deelnemers kregen toegediend en de duur van het onderzoek liepen nogal uiteen. Daardoor is het lastig te bepalen wat de beste dosering of duur is. 

Het doel van een systematische review is antwoord geven op een onderzoeksvraag door op een systematische wijze meerdere studies te raadplegen.

De conclusie van de review van de onderzoeksresultaten was dat kaneel het lichaamsgewicht kan verminderen. Bij proefpersonen die kaneelsupplementie kregen toegediend, werd een lager BMI en een lager vetpercentage vastgesteld [1].

Als een van de belangrijkste reden waarom kaneel zou helpen bij het afvallen, wordt de remmende werking op de eetlust genoemd. De voedingsvezels in kaneel zouden ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel ervaart. 

Ook zou kaneel een positieve invloed kunnen hebben op je darmgezondheid, omdat het een gezond microbioom (de samenstelling van bacteriën, virussen, gisten en schimmels) in je darm kan bevorderen. Een gezond microbioom draagt bij aan een gezonde spijsvertering. 

Zo verminderde diarreesymptomen bij proefpersonen, die 8 weken elke dag een kaneelsupplement gebruiken [2]. Dit effect kwam door een verandering in het microbioom.

Samenvatting
Kaneel is een specerij die in verband wordt gebracht met afslanken. Studies suggereren dat kaneel inderdaad kan helpen bij het afvallen. Dit komt waarschijnlijk door de vezels en het effect van kaneel op de eetlust.

Kaneel en de bloedsuikerspiegel

Kaneel vertoont eigenschappen die sommige effecten van insuline nabootsen, zoals een verhoogde glucose opname (suiker). Hierdoor heeft het mogelijk een goede uitwerking op de bloedsuikerspiegel door deze stabiel te houden [3]. 

Hierdoor zou je minder insuline aanmaken. Dit effect kwam naar voren in een kleinschalige studie onder 41 gezonde volwassenen. Het effect werd niet bij alle proefpersonen gevonden, maar bij een aantal individuen die 3 tot 6 gram kaneel per dag binnenkregen.

Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen hoe het precies zit met dit effect van kaneel op de bloedsuikerspiegel en waarom het effect alleen bij bepaalde mensen voorkwam

Als je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt, heb je minder last van lekkere trek, waardoor het makkelijker kan zijn om af te slanken.

Een verhoogde aanmaak van insuline vertraagt de vetafbraak [4]. Te veel insuline kan er namelijk voor zorgen dat je meer vet opslaat, als je last hebt van insulineresistentie. 

Insulineresistentie betekent dat je lichaam minder goed reageert op insuline, waardoor suikers niet goed kunnen worden opgenomen uit het bloed.

Is kaneel een vetverbrander?

Kaneel heeft mogelijk effect op je stofwisseling (metabolisme). De cinnamaldehyde in kaneel zou rechtstreeks inwerken op vetcellen, waardoor deze energie gaan verbranden. Onderzoek suggereert dat kaneel wel degelijk een vetverbrander zou kunnen zijn [5].

Cinnamaldehyde zou namelijk de thermogenese bevorderen. Bij thermogenese maakt je lichaam warmte aan en gebruikt hiervoor calorieën. Wetenschappers geven aan dat er meer onderzoek nodig is om uit te zoeken hoe het precies zit.

Bovendien is thermogenese slechts een klein percentage van je totale ruststofwisseling.

Persoonlijk krijgen we het al warm door alleen maar te denken aan kaneel, dus in die zin klinkt het wel aannemelijk.

Wist je dat er veel andere manieren zijn waarop je je stofwisseling een boost kan geven? In ons artikel met tips om je metabolisme te versnellen lees je er alles over. 

Samenvatting
Kaneel zou de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Dit kan het afslanken bevorderen doordat je minder lekkere trek hebt en minder vet opslaat. Ook zou kaneel ervoor zorgen dat vetcellen energie gaan verbranden.

Is honing en kaneel goed voor het afvallen?

Een bekende en voor vele favoriete manier om bijvoorbeeld thee of muesli op te ‘spicen’, is het gebruiken van kaneel en honing. Er zijn studies die suggereren dat honing bepaalde hormonen die trek onderdrukken kan activeren [6].

Deze onderzoeken zijn vrij gedateerd en er is meer onderzoek nodig om uit te zoeken hoe het zit. 

Persoonlijk denken we dat als je een flink aantal kilo’s wilt afvallen, er wel iets meer nodig is dan kaneel en honing alleen. We zeggen niet dat honing en kaneel om af te vallen onzin is, maar gebruik het vooral omdat je het lekker vindt en je jezelf er goed bij voelt. Verwacht er dus geen wonderen van. 

Honing zelf bevat veel suiker, waardoor honing en afvallen niet per se een gouden duo zijn. Je hoort weleens dat als je honing en kaneel gebruikt om suiker te vervangen, het kan helpen bij het afslanken.

Maar honing wordt in je lichaam ook afgebroken tot suiker. Bovendien is honing vaak lastiger doseren, waardoor je misschien eerder meer neemt.

Omdat honing iets meer water bevat dan kristalsuiker bevat het iets minder calorieën [7]. Toch is dit verschil verwaarloosbaar.

Wist je dat rauwe honing trouwens het beste is? Je leest er alles over in ons artikel over hoe gezond honing is. Drink je graag gemberthee? Voeg dan eens een stokje kaneel toe aan deze gemberthee-recepten om af te vallen.

Is kaneel met water goed voor afvallen?

Kaneelwater is water met kaneelstokjes erin (in principe afgekoelde verse kaneelthee dus). Door de stokjes een tijd te laten zitten geven ze hun smaak en voedingsstoffen af. Niet alleen wordt het zo makkelijker om genoeg water te drinken, kaneelwater voor de maaltijd zou bij sommige mensen een opgeblazen gevoel verminderen. 

Als je kaneelwater drinkt om af te vallen, kun je het beste al voor je ontbijt een groot glas nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Je maag is dan immers sneller vol. 

Je kunt ook tussen de hapjes eten wat drinken. Dit helpt je om langzamer te eten, waardoor je eerder het signaaltje krijgt dat je vol zit. Het duurt namelijk gemiddeld 20 minuten voordat je hersenen een signaaltje krijgen dat je vol zit.  In principe kun je voor of tijdens iedere maaltijd een glas kaneelwater drinken. 

Samenvatting
Populaire manieren om af te vallen met kaneel zijn het drinken van kaneelwater of het drinken van kaneelthee met honing (evt. met citroen). Voldoende drinken is altijd goed en een groot glas (kaneel)water voor de maaltijd kan ervoor zorgen dat je eerder vol zit.

Welke kaneel om af te vallen?

Er zijn twee soorten kaneel: Ceylon Cinnamon (Ceylon kaneel) en het iets goedkopere Cassia Cinnamon (Cassia kaneel). De laatste staat ook wel bekend als Chinese kaneel. Dit is de kaneel die je het meeste vind in supermarkten en is kant-en-klaar-producten met kaneel. 

Cassia kaneel bevat meer coumarine, een stofje dat mogelijk schadelijk is als je er teveel van binnenkrijgt. Je leest er meer over in ons artikel ‘kaneel gezond’. 

Ceylon kaneel bevat minder coumarine dan cassia kaneel [8]. Als je wilt afvallen kun je dus beter kiezen voor Ceylon kaneel.

Hoeveel kaneel per dag om af te vallen?

Het mooie is dat je vanaf een theelepel (ongeveer 6 gram) kaneel per dag al van de positieve eigenschappen van kaneel profiteert [2].

Als je Cassia kaneel gebruikt, kun je het het beste bij een half theelepeltje kaneel per dag houden. Heb je Ceylon kaneel in huis? Dan kun je met gerust hart een theelepel kaneel per dag gebruiken [8]. 

Extra kaneel toevoegen aan je voeding is kinderspel. Je kunt zelf verse kaneelthee maken of wat kaneelpoeder op je yoghurt of op je appeltje strooien. Ook nog eens erg lekker! Je kunt kaneel ook gebruiken als vervanger voor zoetstoffen.

Op die manier gaan kaneel en afvallen zeker hand in hand, omdat je ongemerkt de nodige calorieën bespaart. 

Een snuf kaneel bevat namelijk nauwelijks calorieën. Het is misschien even wennen, maar sommigen zweren bij koffie met kaneel om af te vallen. Als je normaal gesproken veel suiker in je koffie doet, zit er waarschijnlijk nog een kern van waarheid in.

De meesten strooien hierbij trouwens de kaneel niet zo in hun koffie, maar voegen een snufje kaneel toe aan de koffie voordat ze hem zetten. Dit zou zorgen voor een bijzonder aroma.

Niet enthousiast over de combinatie? Het schijnt dat koffie en afvallen (dus zonder kaneel) sowieso goed samengaan.

Samenvatting
Kaneel heeft iets troostends. Je kunt het prima gebruiken als smaakmaker in gerechten en dranken. Zeker als je kaneel als suikervervanger gebruikt, bespaar je ongemerkt op calorieën, wat weer bijdraagt aan het afvallen.

Kaneel en afvallen, conclusie

Kaneel eten (of drinken) kan bijdragen aan gezond afvallen, maar het is belangrijk om alles in de juiste proporties te blijven zien. Als je dagelijks drie kaneelbroodjes naar binnenwerkt, wordt het effect dat kaneel op afslanken kan hebben natuurlijk tenietgedaan. 

Kaneel zorgt vaak voor een behaaglijk gevoel, waardoor je zin in troosteten door een kop thee met kaneel kan wegebben. Maar alleen met kaneel kom je er niet als je wilt afslanken. 

De meesten van ons weten het heus wel: om af te vallen, moeten we minder snoepen en gezonder eten. Dat dit best nog weleens lastig kan zijn, snappen wij als geen ander. Daarom hebben wij de unieke 3 Weken Afslank Challenge in het leven geroepen.

Je krijgt ondersteuning, tips en recepten op basis van nieuw wetenschappelijk inzicht. Hierdoor bereik je jouw streefgewicht zonder te hoeven sporten (dat mag wel natuurlijk). Over 3 weken eindelijk 5 tot 10 kilo minder op die weegschaal zien? Begin dan vandaag en meld je direct aan!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *