Deel dit artikel met je maatjes
What the pap?
Voordat we antwoord geven op de vraag of Brinta pap gezond is, nemen we het ontbijtproduct even snel onder de loep. Want wat is het ook alweer precies? Brinta staat voor BReakfast Instant TArwe.
Het instant graanproduct werd ontwikkeld door Frederik André Moller. Het verscheen in 1944 voor het eerst op de Nederlandse markt. We bevonden ons toen in de Tweede Wereldoorlog en er was vraag naar een voedzaam product dat snel te bereiden is.
Brinta wordt gemaakt van gebroken volkoren tarwekorrels. De tarwekorrels zijn gaar: ze worden gekookt, samengeperst en gedroogd. Verder is er alleen wat zout toegevoegd.
Er bestaan verschillende soorten Brinta, waarvan de klassieke variant alleen volkoren ontbijtgranen bevat. Er zijn ook varianten met bijvoorbeeld rozijnen en appel. Omdat hier behoorlijk wat suiker aan wordt toegevoegd, zijn de varianten Brinta appel/rozijn en het Brinta drinkontbijt minder gezond.
De ingrediëntenlijst van de klassieke Brinta is, met alleen volkoren tarwemeel en zout, van alle varianten het kortst. Als we het in dit artikel hebben over hoe gezond Brinta is, verwijzen we (indien anders aangegeven) naar de klassieke variant ofwel Brinta classic.
Samenvatting
Brinta staat voor BReakfast Instant TArwe. Er zijn verschillende soorten. Als we het in dit artikel hebben over de vraag of Brinta gezond is, hebben we het over de klassieke variant (het volkoren graanontbijt).
Brinta: gezond of niet?
In de basis kun je het Brinta volkoren graanontbijt zeker gezond noemen. Zoals je net hebt kunnen lezen bestaat het voornamelijk uit tarwevlokken. Het eten van tarwe brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Brinta staat dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum (onder graanproducten).
Volkoren ontbijtgranen staan hierin als er geen zout is toegevoegd. Ook mag er in gezonde ontbijtgranen, per honderd gram, niet meer dan 16 gram suiker in zitten. Tijd voor de vraag: hoeveel suiker zit er in Brinta?
In de Brinta classic zit 4,6 gram suiker per honderd gram. Dit zijn van nature aanwezige suikers. Brinta Wake Up banaan drinkontbijt en de graanontbijt variant met krenten en appel zitten (met beide meer dan twintig gram suiker per honderd gram) behoorlijk over de 16 gram heen.
Dit maakt ze een minder gezonde keuze. Wel is het zo dat deze varianten weer meer vitamine C, vitamine E en ijzer bevatten dan de Brinta classic [1].
Dit komt niet per se door het fruit dat er in zit. Aan het drinkontbijt Wake Up banaan wordt bijvoorbeeld slechts 1,2% bananenpoeder (maar dus ook vitamine C en E) toegevoegd. Wil jij je Brinta ontbijt nog gezonder maken? Dan kun je het beste kiezen voor een fijn Brinta recept door zelf wat vers fruit toe te voegen.
Samenvatting
Brinta pap is gezond en is door het Voedingscentrum opgenomen in de Schijf van Vijf. Doordat er meer suiker in zit, vallen de varianten met krenten en appel, en het Brinta drinkontbijt niet binnen deze richtlijnen van gezonde voeding.
Gezondheidsvoordelen van Brinta
Tarwe bevat van nature veel waardevolle mineralen, zoals ijzer, magnesium, zink en fosfor. IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Magnesium is onder andere belangrijk voor een goede werking van de spieren.
Zink draagt bij aan een goede afweer en fosfor is nodig voor de energieoverdracht tussen je cellen, zodat je lichaam goed functioneert. Wetenschappers noemen fosfor ook wel een van de belangrijkste elementen voor al het leven op aarde [2].
Naast mineralen bevat de oer-Nederlandse pap vitamine B1 (onmisbaar voor een goede werking van het zenuwstelsel en je hart) en foliumzuur (belangrijk om aangeboren afwijkingen bij baby’s te voorkomen).
We snappen dat je niet alleen wilt weten hoe gezond Brinta is, maar ook waar Brinta dan allemaal goed voor is. Bijvoorbeeld of Brinta goed is voor je darmen en of het een goed ontbijt is om af te vallen. Hieronder zetten we de redenen waarom Brinta gezond is voor je op een rij.
Goed voor je darmen
Een groot voordeel van Brinta, en ook meteen een reden waarom het gezond is, is dat het veel vezels bevat. Sterker nog, het voedzame ontbijt mag zichzelf vezelrijk noemen. Dat mag namelijk als iets meer dan zes gram vezels per honderd gram bevat. Honderd gram Brinta (onbereid) bevat tien gram vezels. Een vezelrijk product als Brinta is goed voor je darmen.
Vezels worden ook wel voedingsvezels genoemd. Het gaat hierbij om deeltjes die onverteerd in je dikke darm terechtkomen. Vezels zijn nodig voor het goed functioneren van de darmen.
Met een schaaltje Brinta van 35 gram krijg je ongeveer 3,5 gram voedingsvezels binnen. Een volwassen vrouw heeft minimaal 25 gram vezels per dag nodig. Een man minimaal dertig gram per dag. Het advies ligt zelfs op 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen.
Gemiddeld eten we in Nederland maar tussen de 15 en 23 gram voedingsvezels per dag [3]. Als je een portie Brinta eet ben je er nog niet, maar het is wel een goed begin! Tip: voeg voor wat lijnzaad of noten toe aan je papje. Hier lees je meer over de gezondheidsvoordelen van lijnzaad.
Door voldoende vezels te eten, ondersteun je je spijsvertering en zorg je voor een soepele stoelgang. Maar er is meer. Voldoende vezels binnenkrijgen verkleint namelijk de kans op darmkanker [4].
Wil je meer vezels eten? Dan is het verstandig om het aantal vezels peu a peu te verhogen en voldoende vocht binnen te krijgen. Als je te hard van stapel loopt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree of verstopping.
Samenvatting
Doordat het van volkoren tarwe is gemaakt, bevat Brinta veel vezels. Volkoren ontbijtgranen (en dus ook Brinta) zijn goed voor je darmen. Voldoende vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en kunnen zelfs de kans op darmkanker verkleinen.
Een ontbijt dat klopt (ook voor je hart)
Sowieso is ontbijten een goed idee. Als je met lege maag aan de dag begint, kan dit leiden tot latere snaaibuien (en als het zover is, maak je vaak niet de beste keuzes). Dat is waarom je ontbijt overslaan en gezond afvallen – voor de meesten – niet heel goed samengaan. Voor sommigen werkt het wel, maar dit is echt persoonlijk.
Wist je dat vezels niet alleen bijdragen aan de gezondheid van je darmen, maar ook aan die van je hart? Vezels uit volkoren graanproducten zijn goed voor je bloeddruk en het cholesterolgehalte [5].
Een te hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol ook. Cholesterol is een vetachtige stof die in je bloed en lichaamscellen voorkomt.
Je hebt het nodig, maar een te hoog LDL-cholesterol (dit is het ‘slechte’ cholesterol) kan zorgen voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten en het krijgen van een beroerte toe [6].
In een onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam naar voren dat deelnemers die veel vezels aten een lager cholesterol hadden dan degenen die dit niet deden. Een te hoog LDL-cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten [7].
Samenvatting
De vezels in Brinta kunnen de gezondheid van je hart ondersteunen. Het eten van voldoende vezels is goed voor je bloeddruk en voor het cholesterolgehalte.
Minder schommelingen in bloedsuiker
Met 64 gram koolhydraten per honderd gram bevat Brinta behoorlijk wat koolhydraten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt of ketogeen eten jouw ding is, is de volkoren pap dus een product om met mate van te genieten.
De koolhydraten uit volkoren tarwe worden langzaam opgenomen. Als je kiest voor een ontbijt met een lage glycemische index (GI) en veel vezels, kan dit helpen om je bloedsuiker stabiel te houden. De GI geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en vervolgens als glucose (een vorm van suiker) in het bloed terechtkomen.
Doordat producten met een lage GI (onder de 55) minder snel worden opgenomen, blijft de bloedsuikerspiegel stabieler [8]. Brinta heeft een GI van 40 en valt onder producten met een lage GI (dit zijn alle voedingsmiddelen met een GI van onder de 55).
Zoals je eerder las is het (wetenschappelijk) aangetoond dat vezels de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Maar ook mensen met diabetes type II (suikerziekte) kunnen baat hebben bij een vezelrijk ontbijtproduct.
Het Diabetes Fonds stelt dat mensen met diabetes type II er goed aan doen om meer eiwit en extra vezels te eten bij het ontbijt. Dit voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Zeker als je kiest voor een ontbijt met ‘langzame koolhydraten’ (ook wel complexe koolhydraten genoemd) [9].
Brinta bevat 14 gram eiwitten per honderd gram. Door te kiezen voor Brinta met melk (ongeveer vijf gram eiwit per glas) krijg je meteen wat extra eiwit binnen. Drink je geen zuivel? Dan bevat sojamelk de meeste eiwitten van de plantaardige melkvarianten.
Samenvatting
Brinta bevat behoorlijk wat koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen. Langzame koolhydraten kunnen helpen bij het stabiel houden van je bloedsuiker.
En is Brinta nou een goed ontbijt om af te vallen?
Al die vezels maken Brinta niet alleen gezond, maar zorgen er ook voor dat je lekker lang een vol gevoel hebt. Op die manier is Brinta dus zeker een goed ontbijt om af te vallen. Ook eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en kunnen zelfs je stofwisseling versnellen.
Toch krijgen we weleens de vraag ‘kom je aan van Brinta?’ In principe niet, maar kies wel voor de klassieke variant en hou je in met het toevoegen van suiker of honing. Tip: strooi voor de smaak eens wat kaneel over je papje. Dat is niet alleen lekker, kaneel is ook nog eens gezond.
Samenvatting
Brinta en afvallen gaan prima samen. De aanwezige vezels en eiwitten zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Een bordje Brinta is dus niet alleen gezond, maar kan je ook helpen om die extra kilo’s kwijt te raken.
Verschil Brinta en havermout
Zoals je inmiddels weet, wordt Brinta gemaakt van tarwe. Tarwe is een graansoort. Er zijn allerlei soorten graan. Havermout wordt ook gemaakt van een hele graankorrel, maar dan van (je raadt ‘m al) haver. Dat is ook meteen het grootste verschil tussen Brinta en Havermout. Haver bevat geen gluten, tarwe wel. Brinta is dus niet glutenvrij.
Havermout bevat iets meer calorieën en vet dan Brinta. Dat laatste bevat weer iets meer vezels. Maar, havermout bevat dan wel weer een complexe vezel (bèta-glucan) die het slechte cholesterolniveau kan helpen verlagen.
De vraag wat gezonder is (havermout of Brinta) is niet eenduidig te beantwoorden. Het ligt er ook aan waar je lichaam behoefte aan heeft en of je gluten of tarwe verdraagt.
Hier lees je meer over de gezondheidsvoordelen van havermout. Er is tegenwoordig ook Brinta havermout verkrijgbaar. Maar dit is dus een ander product dan de klassieke pap.
Samenvatting
Het verschil tussen Brinta en havermout is het soort graan waarvan beide worden gemaakt. Brinta wordt gemaakt van tarwe en is niet glutenvrij.
Is Brinta gezonder dan brood?
Oef, dat vinden we persoonlijk een lastige vraag. Het antwoord hierop is ook helemaal niet zo makkelijk. Natuurlijk hangt het er ook enorm vanaf welk brood je hiermee precies bedoelt. Als je kiest voor volkorenbrood, telt dit, net als Brinta, als gezond ontbijt. Als je kiest voor een witte snee brood, wint de volkoren pap (met afstand).
Zeker als je kiest voor tarwebrood is de vergelijking met Brinta behoorlijk een-op-een. Al bevat Brinta meer eiwit en meer vezels [1]. Bovendien worden de koolhydraten uit Brinta langzamer opgenomen (volkorenbrood heeft een hogere GI) [8].
Brood bevat daarentegen veel meer jodium, een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Als je gezond wilt ontbijten met Brinta pap, neem dan voor de lunch (of af en toe in plaats van pap) een good old bammetje. Of gebruik jodiumbevattend zout in je maaltijden.
Brood wordt trouwens niet alleen van tarwe gemaakt. Je hebt ook brood van granen als rogge en spelt. Met die ruime keuze in het broodschap, klinkt Brinta wellicht ineens een beetje eenzijdig. Wist je dat er ook een Oergranen variant is? Deze bestaat uit vijf soorten graan.
Het bevat iets meer vet en minder suiker Maar er zit ook minder kalium in (speelt een rol in de bloeddruk). De Oergranen variant bevat weer meer selenium (onder andere belangrijk voor de jodiumstofwisseling), calcium en magnesium. Ook de Brinta Oergranen telt dus als gezond product.
Samenvatting
Of Brinta gezonder is dan brood hangt af van welk brood je kiest. Ook volkorenbrood telt als gezond ontbijt. Brood is een goede bron van jodium.
Brinta met water of met melk gezonder?
Brinta met water is niet per se gezonder dan Brinta met melk. Door melk toe te voegen, wordt je papje net wat smeuïger. Bovendien bevat melk eiwitten en calcium, wat gezond is voor je botten, herstel van cellen en spierweefsels en ervoor zorgt dat je langer vol zit In die zin is melk een gezondere keuze.
Drink je liever geen melk? Dan kun je kiezen voor Brinta met havermelk of een ander alternatief. Aan plantaardige alternatieven wordt vaak calcium (en soms ook vitamine B) toegevoegd. Zo wordt deze ‘melk’ vervangend voor zuivel. Kies bij voorkeur een variant zonder toegevoegde suikers. In dit artikel ontdek je hoe gezond havermelk is.
Samenvatting
Brinta met melk is iets gezonder, omdat je door de melk belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je liever geen melk drinkt, kun je kiezen voor een plantaardige variant (hier wordt vaak calcium aan toegevoegd).
Brinta gezond, conclusie
Brinta is een gezond ontbijt, ook als je wilt afvallen. Een goed begin van de dag en een gezond voedingspatroon helpen je om je ideale gewicht te bereiken en te behouden. Toch is het vaak lastig om gezonde keuzes te maken en om een gezonde levensstijl te vinden die je vol kunt houden.
Met onze 3 Weken Afslank Challenge val je 5 tot 10 kilo af in 3 weken. Zonder calorieën te tellen en zonder hongergevoel. De challenge is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en geeft jou die kickstart die je nodig hebt. Ook krijg je toegang tot onze actieve community voor de nodige herkenning en stokken achter de deur. Ontdek het zelf en begin vandaag nog!
Bronvermelding- https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard/eetmeter/overzicht/
- https://www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/fosfaat-1.htm#
- https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/zo-lukt-het-stap-voor-stap-meer-vezels-eten/
- https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/gezondheidseffecten-vezels-opnieuw-bewezen/
- https://webshop.voedingscentrum.nl/wp-content/uploads/2018/09/Vezels-2022.pdf
- https://www.st-anna.nl/behandelingen/int020-voedingsadviezen-bij-een-verhoogd-cholesterol/
- https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/gezond-eten/vezels
- https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index
- https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/een-goed-ontbijt
Deel dit artikel met je maatjes