Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met water drinken: werkt het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
‘Veel water drinken’ is één van de tips als je wilt afvallen. Maar werkt dit wel echt? En waarom val je af van water drinken? In dit artikel lees je alles wat je hierover moet weten.
Helpt water drinken met afvallen en hoeveel water moet je dan drinken om af te vallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met water drinken? 

Vraag je je af: “Kan je echt met veel water drinken afvallen?” Nou, het antwoord is ja, maar verwacht geen wonderen. Water kan je zeker helpen bij het afvallen, maar het is geen magische oplossing voor een afvalboost. Toch heeft het een aantal voordelen die jouw afslankdoelen kunnen ondersteunen, dus lees snel verder!

Wat zit er in water?

Je denkt misschien dat water gewoon… tja, water is, maar er zit meer in ons water dan je denkt. En het verschilt zelfs per land. In Nederland wordt drinkwater gemaakt van rivier- en grondwater en goed gefilterd, zodat je het direct uit de kraan kunt drinken.

In andere landen (zoals Griekenland en Turkije) kan veel chloor worden gebruikt om virussen en bacteriën te doden.

Dit is in Nederland niet nodig, omdat de waterleidingen goed onderhouden worden. Hierdoor zijn er amper lekkages, waardoor virussen en bacteriën kunnen komen. Tijdens onze waterzuivering worden deze kleine hoeveelheden virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt met bijvoorbeeld UV-licht.

Ons water bevat hoofdzakelijk puur water (H2O), maar het bevat ook natuurlijke elementen zoals natrium, magnesium en kalium, die de hardheid en smaak beïnvloeden.

Hoewel ons water goed wordt gefilterd, kunnen er toch bepaalde stoffen in zitten, zoals medicijnresten en bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn de hoeveelheden hiervan verwaarloosbaar en voldoet ons drinkwater aan de hoge kwaliteitseisen van de Drinkwaterwet.

Er zijn ook landen die aan het water fluoride toevoegen, wat goed is voor je gebit. In Nederland wordt dit toegevoegd aan tandpasta [1].

Samenvatting
Drinkwater in Nederland is rivier- en grondwater, dat grondig is gefilterd. Het bestaat voornamelijk uit H2O, maar bevat ook natuurlijke elementen zoals natrium en magnesium.

Waarom is water goed voor afvallen?

En dan nu, waarom is water zo goed voor het afvallen? Nou, laten we eens kijken naar de voordelen die water biedt.

Het kan je helpen om minder te eten

Water vult je maag waardoor je je sneller vol voelt. Soms verwarren mensen zelfs dorst met honger, dus een glas water drinken voordat je gaat snacken kan helpen om minder te eten.

De signalen van deze prikkel zijn hetzelfde. Check dus de volgende keer eerst of je echt honger hebt of dorst [2]. Water stilt ook de honger even.

Het kan je helpen minder snel te eten

Als je water drinkt bij je maaltijd, eet je vaak langzamer. Dat komt omdat je pas na zo’n 20 minuten het signaal krijgt dat je vol zit. Als je langzamer eet, eet je uiteindelijk ook minder [3]. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen ook minder gaan eten, als ze voor de maaltijd een groot glas water drinken [4].

Het is een gezond alternatief

Door suikerhoudende dranken te vervangen door water kun je veel calorieën besparen. Light frisdranken zijn niet altijd de gezondere keuze, omdat ze soms nog steeds suikers bevatten. Sommige mensen gaan hierdoor juist meer eten, doordat ze zoete trek krijgen. Vervang die cola dus door een lekker glas water.

Wist je dat het verminderen van koolhydraten kan helpen bij afvallen? Met onze gratis afslanktraining kun je het koolhydraatarm dieet zelf ervaren. 

Het houdt je fit

Het menselijk lichaam kan niet zonder water. Een gezond lichaam bestaat zelfs voor een groot deel uit water. Voldoende vocht is bijvoorbeeld nodig om de voedingsstoffen goed op te nemen. Als dit niet goed lukt, kan je onder meer last krijgen van vermoeidheid. Ook is het nodig om je lichaamstemperatuur stabiel te houden.

Als je wilt afvallen, moet je wel meer doen dan alleen water drinken. In ons artikel snel afvallen lees je hoe je dat doet.

Samenvatting
Water drinken kan zeker helpen bij het afvallen door je te helpen minder en langzamer te eten en door een gezond alternatief te bieden voor suikerrijke dranken. Ook houdt voldoende water je fit, wat helpt bij afvallen.

Helpt zout water drinken met afvallen?

Het antwoord hierop is kort: nee, er is geen bewijs dat je ervan afvalt. Wel kan zout water drinken in bepaalde situaties indirect helpen met afvallen. Als jij erg intensief sport of sport in erge warmte temperatuur heb je soms sportdranken nodig als aanvulling.

Zo voorkom je dat je uitdroogt en je sportprestaties achteruitgaan. Deze gaan namelijk al achteruit als je maar 1% vocht verliest! In deze sportdrankjes zitten mineralen, zoals zout. Als je recreatief sport is dit meestal niet nodig. 

Helpt warm water drinken met afvallen?

Ik hoor je denken: ‘Kan ik afvallen met warm water drinken?’ We moeten je teleurstellen: hier is nog geen bewijs voor. Wel is het zo dat sommige mensen een verzadigd gevoel krijgen door warm water te drinken, zoals groene thee. Dat kan helpen bij afvallen. Het is dus de moeite waard om uit te proberen. 

Helpt koud water drinken met afvallen?

Een ijsbad en koud douchen is helemaal hip. Hierdoor zou je bruin vet activeren, waardoor je meer vet verliest. Dan zou ijskoud water drinken toch ook moeten helpen met afvallen? Helaas, hier is geen bewijs voor. In ons artikel buikvet verbranden lees je hoe je wel buikvet kan verbranden.

Bovendien is koud water drinken een veel minder grote blootstelling aan ijskoud water dan bijvoorbeeld een ijskoude douche. Maar klopt het dan wel dat je kunt afvallen door een koude douche? Je leest het in ons artikel koud douchen en afvallen.

Helpt water met citroen drinken met afvallen?

Als je het internet rondstruint naar afvaltips, ben je vast weleens de volgende tip tegengekomen: afvallen met water met citroen. Citroenwater zou je stofwisseling versnellen en je een verzadigd gevoel geven. Kloppen deze beweringen? Het antwoord op deze vraag lees je in ons artikel water met citroen.

Is het waterdieet goed voor afvallen?

Wat betreft het waterdieet, daar zijn we geen fan van. Het is een extreem dieet dat niet wordt aanbevolen, omdat het risico op uitdroging en andere gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Er is zelfs in 2008 een Britse vrouw door overleden. 

Maar wat is het waterdieet eigenlijk? Met dit dieet drink je minstens 2 liter per dag, verdeeld in kleine hoeveelheden (100 tot 200 ml per keer). Thee en koffie mag je hierbij niet meetellen. 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels, zoals altijd ontbijten, 30 minuten bewegen per dag en de hele dag kauwen op suikervrije kauwgom. Daarnaast moet je voor het diner en de lunch circa 300 ml water drinken. Zo zou je voorkomen dat je te veel eet tijdens de maaltijd.

Samenvatting
Het waterdieet is een extreem dieet, dat diverse gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Dit dieet bestaat niet alleen uit water drinken, maar je moet je ook houden aan diverse strenge regels.

Is water drinken gezond?

Nou, hier komt het -totaal niet- verrassende antwoord: ja, over het algemeen is water drinken natuurlijk hartstikke gezond. Ons lichaam heeft water nodig om goed te functioneren en het is zelfs essentieel voor ons voortbestaan.

Zonder water kunnen we namelijk niet overleven. Dus, laten we allemaal een glas water heffen op onze gezondheid!

Wanneer is water gevaarlijk?

Maar natuurlijk, zoals met alles kan ook te veel water drinken gevaarlijk zijn. Extreme overconsumptie kan leiden tot watervergiftiging. Maar dit gebeurt zelden, meestal bij gebruik van drugs of bij extreme sporten. Je verliest dan ook belangrijke mineralen.

Als je alleen water drinkt, maar niet deze mineralen aanvult, kan dit gevaarlijk worden. De balans van de voedingsstoffen in je lichaam is dan niet goed, wat onder andere voor hartkloppingen kan zorgen.

Hoeveel water moet je per dag drinken om af te vallen?

Dus, hoeveel water moet je dan eigenlijk drinken? De algemene richtlijn is 1,5 tot 2 liter water per dag, maar dit kan variëren, vooral als je veel sport, zweet of bij warm weer. Vergeet niet dat gefilterde koffie en thee zonder suiker ook meetellen! Drink bijvoorbeeld groene thee of een kopje zwarte koffie.

Trouwens van koffie wordt ook beweerd dat je kan afvallen. Hoe zit dat? Dat lees je in ons artikel koffie en afvallen.

Ben je langer dan de gemiddelde Nederlander? Dan heb je iets meer nodig, maar het verschil is niet erg groot. Het verschil kan wel snel groot zijn als:

  • Je sport;
    Je hebt dan 250 ml extra water nodig per half uur.
  • Als je veel zweet;
  • Bij warme dagen;
  • Tijdens een saunabezoek.

Andere alternatieven zoals frisdrank en fruitsap kan je het beste met mate nemen. Helemaal als je afvalt, want hierdoor krijg je snel veel suikers binnen. Dat wil je natuurlijk niet als je wilt afvallen. 

Conclusie

Kortom, water is een geweldige bondgenoot als je wilt afvallen. Zo kan het helpen om minder te eten. Het zorgt helaas niet ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Het grootste voordeel van water heb je als je suiker bevattende dranken vervangt door water. 

Wil je toch een keer water met een smaakje? Gebruik dan fruit of groente om smaak toe te voegen aan je glas water, zoals bosbessen of citroen. Dus drink er gerust op los. Cheers!

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *